Slovenija

FOTO: Ne le iz jam, rešujejo tudi iz sotesk, žičnic ter ostalih težko dostopnih terenov

Krvavec, 05. 11. 2016 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Krvavcu je potekala reševalna vaja. Jamarska reševalna služba se je odločila, da pred sezono na žičnicah znova ponovijo, kako je treba ravnati v primeru nesreče. Njihov cilj je bil, da v čim krajšem času osebe ujete na žičniških napravah pospremijo na varno.

Pred vrati je sezona smučanja, žičnice pa čakajo na zagon. Zato so se v Jamarski reševalni službi odločili, da pred sezono znova ponovijo, kako je treba delovati v primeru nesreče na žičnici.

Za tovrstno reševanje je usposobljenih več reševalnih služb. Gre za žičničarje, gasilska društva, Gorsko reševalno službo ter Jamarsko reševalno službo.

Zato so se zbrali na Krvavcu, njihov cilj pa je bil, da v čim krajšem možnem času osebe ujete na žičniških napravah pospremijo na varno.

"Teh nesreč v Sloveniji načeloma ni veliko, so pa izredno specifične, saj so močno pogojene z vremenskimi razmerami. V primeru, da je slabo vreme in mraz (nesreče so seveda najpogostejše pozimi, ki obratuje največje število žičnic) moramo biti izredno hitri, da čim prej rešimo vse udeležence v nesreči. V primeru takšne nesreče, se najprej aktivira najbližje reševalce - torej v primeru Krvavca bodo začeli z reševanjem reševalci iz žičnic. Nato se glede na zahtevnost intervencije aktivira tudi preostale reševalne službe, gasilce, Gorsko reševalno službo ter Jamarsko reševalno službo. Zato smo vse omenjene reševalne službe usposobljene za tovrstna reševanja," so sporočili iz Jamarske reševalne službe. 

Kaj se je dogajalo med vajo, si lahko pogledate v dodani fotogaleriji:

Do sedaj so jamarski reševalci sodelovali pri dveh nesrečah na žičniških napravah. Obe sta se zgodili na Golteh.

Leta 2007 se je pokvarila sedežnica, na kateri je bilo okoli 70 upokojencev. Leta 2009 pa se je pokvarila gondola, kjer je bilo okoli 50 ljudi. 

Rešujejo na dva načina

Za dostop do sedežnic ali gondol uporabljajo dva načina. Prvi in najpogostejši je uporaba teleskopske palice, na katero pritrdijo oponko in jo s pomočjo teleskopske palice pripnejo na jeklenico, na kateri so ali sedežnice ali gondole. Ko je vrv pripeta na jeklenico, reševalci splezajo po vrvi do ujetih na napravi. Z opremo za reševanje jih nato snamejo iz naprav na varno. Vrv lahko na jeklenice dobijo tudi s pomočjo priprave za izmet vrvi preko jeklenice sedežnice ali gondole.

Če so jeklenice previsoke za dostop s pomočjo teleskopske palice, potem splezajo na nosilni steber in se s pomočjo varovalni vrvi spustijo po jeklenici do sedežnice ali gondole, kjer so ujeti ljudje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.