Slovenija

FOTO: Vaja: Na mostu trčili cisterna in avtomobila

Ajdovščina, 10. 10. 2009 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na mostu čez reko Hubelj v Ajdovščini so trčili cisterna in dva avtomobila. V reko je pri tem izteklo okoli 200 litrov goriva, več oseb pa je v nesreči umrlo in se poškodovalo. Na srečo je šlo le za prikaz vaje Hubelj 2009.

Ajdovski štab za civilno zaščito je v petek pripravil vajo Hubelj 2009. Glavni namen vaje je bil preveriti usklajenost delovanja in učinkovitost služb s področja zaščite in reševanja v občini ter občanom prikazati različne oblike reševanja, je povedal namestnik poveljnika štaba Boris Šapla.

V vaji, ki se je dogajala na mostu čez reko Hubelj v Ajdovščini, je prišlo do trčenja avtocisterne za prevoz nevarnih snovi in dveh avtomobilov. Pri tem je iz cisterne v reko izteklo okoli 200 litrov goriva, več oseb pa je umrlo in se poškodovalo. Malce kasneje, še v času reševanja prometne nesreče, pa je zagorelo še na bližnjem objektu starega mlina, od koder so morali z višine reševati ujete osebe. Šlo je za prvo vajo v takem obsegu po letu 1998.

Množična nesreča - vaja-5
Množična nesreča - vaja-5 FOTO: Dare Čekeliš

V vaji Hubelj 2009 je sodelovalo 90 reševalcev in 22 različnih vozil, helikopter Slovenske vojske je prikazal prevoz ponesrečencev, spremljala pa sta jo tudi neodvisna ocenjevalca. Več kot polovica je bila prostovoljnih in poklicnih gasilcev iz ajdovske občine ter posadka z avtolestvijo novogoriške poklicne gasilske enote.

Sodelovale so tudi druge službe iz sistema zaščite in reševanja, policija ter služba nujne medicinske pomoči.
Glavni namen vaje je bil preveriti alarmiranje, aktiviranje in obveščanje sil za zaščito in reševanje, sodelovanje med reševalnimi enotami, pa tudi opremo, s katero razpolagajo. Doslej je bilo reševanje več kot zgledno in solidno, z vajo pa se bo pokazalo, kje bi lahko sodelovanje še izboljšali, je pred izvedbo vaje poudaril Šapla, sicer tudi poveljnik ajdovskega poklicnega gasilsko-reševalnega centra.

Množična nesreča - vaja-14
Množična nesreča - vaja-14 FOTO: Dare Čekeliš
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

J.K. & Gang
10. 10. 2009 18.47
Komentar na tretjo sliko v članku: tok tok, a je kdo notr? Sreča, da je bila to le vaja!
nekdo...
10. 10. 2009 17.57
BILA JE VAJA IN NIHČE NI UMRL! KAJ STRAŠITE LJUDI!?
Timpy Xzu
10. 10. 2009 17.28
kar je pač je
ArseneLupin
10. 10. 2009 17.19
Ma ste mi ... Ku una kura pokaže plastiko, ste tam 24ur na dan, ko se "zvezde" sprehajajo, imate takoj neposredna javljanja v živo, tu pa ne premorete ene ušive kamere, da bi to posneli! Sramota za 24ur! Sedaj je ura 17.13, me zanima, kdaj me boste zbrisali!
SoLame
10. 10. 2009 17.14
Odličen članek zdej mi pa dejte tok plusov kukr je to res
ACEG
10. 10. 2009 16.56
Mogoče bi pa take članke naslovili tako: "Vaja gasilce, reševalcev,...ipd na mostu Hubelj v Ajdovščini" Tak bi bil veliko bolj primeren. Razen, če vam gre samo za senzacije in bi bili najraje, da bi se to zares zgodilo.