Slovenija

FOTO in VIDEO: Toča oklestila tudi do 60 odstotkov pridelka

Ljubljana, 24. 06. 2011 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Neurja, ki so divjala po Goričkem, so uničila velik del pridelka. Na nekaterih kmetijah je toča oklestila do 60 odstotkov pridelka. Najhuje je bilo v občinah Puconci in Gornji Petrovci.

Včeraj zvečer so padavine zajele severovzhod Slovenije. Najhuje je bilo malo po 20. uri na Goričkem, kjer je ponekod padala toča, velika kot jajce. Tako točo so imeli na območju Otovcev v občini Puconci, toča pa je padala tudi v naseljih Budinci, Dolenci in Markovci v občini Šalovci in v občini Gornji Petrovci. V naselju Večeslavci v občini Rogaševci je neurje na cesto podrlo drevo, ki so ga morali odstraniti gasilci.

Kot že omenjeno, je bilo v občini Puconci največ škode na pridelkih v vasi Otovci, kjer je toča sklestila od 30 do 60 odstotkov poljščin. V vaseh Šalamenci, Bodonci in Pečarovci pa je bilo uničenih od 10 do 30 odstotkov pridelkov. Predvsem gre za ječmen, pa tudi pšenico, koruzo, buče, sončnice in krmno peso, škoda pa je nastala tudi v sadovnjakih in vinogradih, je pojasnil predsednik tamkajšnje komisije za oceno škode Boris Vlaj.

Veliko škode je bilo tudi v Gornjih Petrovcih. Predsednik komisije Štefan Kuhar je pojasnil, da je bilo najhuje v vaseh Lucova, Neradnovci in Šulinci. Največ škode je bilo na bučah, saj je bilo uničenih do 60 odstotkov tega pridelka, do 30 odstotkov škode so imeli v koruznih poljih, žitaric pa je bilo uničenih od 5 do 10 odstotkov. Precej škode je tudi na makadamskih poteh, saj je sinoči padlo kar 50 litrov dežja na kvadratni meter.

V občini Šalovci škode še niso podrobno ocenili, so pa opravili prve preglede in ugotovili, da tako hudo kot v Puconcih ni bilo. Poškodb na objektih niso zaznali, je povedal župan Iztok Fartek.

Strela udarila v streho

Okoli 18. ure je včeraj v naselju Kaniža v občini Šentilj meteorna voda in blato zalila cesto, ki so jo nato očistili gasilci PGD Šentilj. V naselju Klanec v občini Komenda pa je nekaj minut po 22. uri na stanovanjsko hišo padlo drevo, ki so ga nato odstranili gasilci PGD Komenda.

V Celju pa je malo pred polnočjo strela udarila v streho objekta na Poti na Lavo, pri čemer pa ni nastala nobena škoda. Gasilci so pregledali streho in ugotovili, da je nepoškodovana, nepoškodovan pa je bil tudi človek, ki je bil v času udara strele v neposredni bližini.

In kako kaže?

Občasno bo deževalo, na Primorskem bodo še krajevne nevihte, poročajo na Agenciji za okolje. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Jutri zjutraj bo ponekod po nižinah kratkotrajna megla. Predvsem v vzhodni Sloveniji bo čez dan pihal severni veter. Na Primorskem bo pretežno jasno, burja bo ponehala, drugod pa bo sončno z občasno povečano oblačnostjo. V nedeljo bo največ sonca na Primorskem, drugod pa bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. V ponedeljek bo povsod pretežno jasno.

Več o vremenu ...

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Medo72
27. 06. 2011 23.51
TOKE- ti si eden tistih ki verjetno ni še nigdar nič svojega naredu in zato tako razmišljaš.Misliš,da kmetje dobivajo same subvencije lol.Nič ne bodo dobili na žalost. Vsak,ki se trudi,da kaj pridela se trudi zato,da na koncu pobere letino in za to tudi dela in ne da bo gledal skozi okno kako mu toča klesti po pridelku,ki ga je z ljubeznijo obdeloval.Kaj boš jedu subvencije lol?A misliš,da hrana zraste v merkatorju na polici?
undertakerslo
25. 06. 2011 00.14
Tele prekrasne slike oblakov na sredini so supercelice Fascinantno (se oproščam vsem, ki ste imeli škodo, ampak tole je res fascinatno). Bo potrebno začeti malo drugače razmišljait počasi, investirati v zaščitne mreže in tako naprej..proti toči, proti tornadu, ki kot zgleda bo tudi slej kot prej postal običajen pojav, pa itak nihče ne more nič.
Igor Hari 1
24. 06. 2011 18.26
Žalostno , da mora narava oklestiti še to kar ta Narod ima ....Pomurje že tako ali tako tretirajo kot ...Škoda besed ...Za vsako rit palica raste ....SLOVENIJA MOJA DEŽELA , KORUPCIJE IN LASTNINJENJA ....DA O PARLAMENTU NE GOVORIMO .....TAJKUNI VSI NA PROSTOSI I.T .D ............
Barbara Mikelj
24. 06. 2011 18.02
ja toke, kmetje bodo dobil nekaj subvencije. Kaj boš pa ti jedu? A tud misleš, da ni problema, sej imajo vse v sparu!?
major1
24. 06. 2011 18.01
Župani na tem področju to je prilika za vas, da spiplete od države še kaj za občino, občani pa se naj znajdejo po svoje. Vzor Pukšič.
JezekTekaTeka09
24. 06. 2011 18.00
-1
Toča je čist normalen poletni vremenski pojav ... tko da nehite jamrat ...
Ciymbalta
24. 06. 2011 17.36
+1
Človek uničuje naravo,narava pa se meščuje vse se vrača vse se plača
focus2031
24. 06. 2011 17.25
saj bodo dobili subvencije in bo stvar urejena
lisec3
24. 06. 2011 16.03
na Goričkem je padala toča okrog devete ure (polmrak in tema od oblakov). Takrat bi morali avioni posipavat proti toči. To bi se smejali.
Tonček Balonček
24. 06. 2011 15.37
Tam gori najprej pozeba uniči 50 odstotkov pridelka, nato toča 90 odstotkov, potem so še vs ekelti in skladišča polna le lanskega pridelka, nakar so odkupne cene katastrofalno nizke in so potrebne subvencije. Vmes so sevea še čmrlji, plesni, črvi in ne vem še kaj, zanalašč pa ne omenjam ensposobne vlade in katastrocfe, karere vzrok je vlada Borura Pahorja!
Ramzess
24. 06. 2011 15.22
Winniewitch="velikost marelic in tenis žogic? jaz nisem še videla večje od oreha. pa sj to je pol isto kt če kamni dol padajo???" Skoraj ja, sicer pa sem sam že videl tako veliko, kot jabolka, med manjšo točo, saj velikost ni vedno enaka, znotraj enega usipa toče.
Ramzess
24. 06. 2011 15.22
Direktno="ljudje odprite oči , modificiranje vremena je realnost in orožje imerijalistov" Direktno="haarp tehnologija z kombinacijo pršenja kemije - chemtraili, črte za natovimi tanker letali ki ostajajo v atmosferi še dolgo časa dokler ne tvorijo bele tvorbe - kemični tepih kar sledi so lahko točni oblaki in še kup ostalih zadev lahko ustvarjajo z nevidnimi orožji - geoižiniring je moderno orožje družbene elite katero vodijo iluminati" Že res, vendar ne tekati za dezinformacijam, namen Haarp sistema, in ločeno Chemtrailov je čisto drugačen, kot je prepričana večina, Haarp sistem je uradno za raziskovanje ionosfere, v resnici pa se gre za rabo zvočnih frekvec, nizkoh in zelo nizkih v namen kontrole človeštva, vpliva z njimi na okolje in um človeka, ...bazne postaje, ki so že praktično povsod, uradno namenjene telefoniji, v resnici pa zgolj podaljšek ali rezerva Haarp sistema. Haarp temelji na Teslovem delu in odkritjih, zato ni dvoma za kaj pri tem gre. Chemtrajli (obstoja še kakšno drugo ime) so koktalj raznoraznoraznih metalov, elementov, nebioloških in bioloških delcev, fiber steklenih vlaken, itd. Posledica pri ljudeh, so med drugimi težavami, tudi rast polietilenskih vlaken, Morgelonska bolezen (Morgellons Disease), ki se vedejo kot žive. Širjenje Chemtrajla nima nič z vremenom, ali globalnim segrevanjem, temveč gre za sistemski 'napad' na človeka, ...cilj je da se onemogoči njehov nadaljnji telesni in duševni razvoj, v smislu razvoja v eksistenco na višji frekvenci, razvoj in vklop višjih sposobnosti telesa in uma, ter v končni fazi preprečiti kvantni skok človeštva, na višji nivo eksistence, ...to pomeni zadržati človeka na tem nivoju, da se lahko izkoriščanje in žetev nadaljujeta. Kaj pomenita termina izkoriščanje in žetev, ugotovite in presodite sami. Znanje rešuje, neznanje vodi v destrukcijo. Napačno znanje je nevarnejše od neznanja. Verovanje v nekaj - neznanje o tem.
winniewitch
24. 06. 2011 14.59
velikost marelic in tenis žogic? jaz nisem še videla večje od oreha. pa sj to je pol isto kt če kamni dol padajo???
martinkrpan1
24. 06. 2011 14.48
me zanima kaj bi si zavarovalnice zmislale če bi šel kilometercki pas toče čez tist konc lublane ko so tabolš avti parkirani--seveda toča kot OREH!
agram
24. 06. 2011 14.25
v prlekiji se je mal bliskalo včeraj in to je to..pa še veter je pihal ene 5 minut..ostalo vse sončno :)
Domoljub111
24. 06. 2011 13.35
Tudi v Pesnici pri mariboru je padala toča... sicer je bila velika samo kot marelice, a vseeno nam je poklestilo vse rože in dve vrtne luči...
direktno
24. 06. 2011 13.12
zelo pomaga pršenje vinskega kisa v atmosfero ker veže nase cemične snovi - alkalnega izvora ter posledično preprečuje tvorjenje umetnih oblakov in front
direktno
24. 06. 2011 13.08
poglejte si stran modronebo pika info
direktno
24. 06. 2011 13.08
ljudje odprite oči , modificiranje vremena je realnost in orožje imerijalistov
direktno
24. 06. 2011 13.06
haarp tehnologija z kombinacijo pršenja kemije - chemtraili, črte za natovimi tanker letali ki ostajajo v atmosferi še dolgo časa dokler ne tvorijo bele tvorbe - kemični tepih kar sledi so lahko točni oblaki in še kup ostalih zadev lahko ustvarjajo z nevidnimi orožji - geoižiniring je moderno orožje družbene elite katero vodijo iluminati