Slovenija

FOTO: 'Ministri' zbirali denar

Ljubljana, 21. 02. 2012 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Š.Z./STA
Komentarji
6

Dan norcev se je izražal tudi na politični sceni. "Ministri" so pred državnim zborom zbirali davkoplačevalski denar za gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Ali so bili uspešni, bo pokazal čas.

Člani koalicije Ustavimo Teš 6 so v središču Ljubljane izvedli pustno akcijo, med katero so v maskah ministra za infrastrukturo Zvonka Černača, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava in ministra za finance Janeza Šušteršiča, poslanca SD Srečka Meha ter trenutnega in nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Simona Tota in Uroša Rotnika pri mimoidočih zbirali davkoplačevalske prispevke za financiranje projekta Teš 6.

Skupine nevladnih organizacij, civilnih iniciativ, gibanj, političnih strank in posameznikov se namreč sprašujejo, ali mora res naš davkoplačevalski denar jamčiti za sporen projekt Teš 6. Vnovič so opozorili na zahtevo po šestmesečnem moratoriju na projekt in ustanovitvi etičnega razsodišča.

Vlada si je vzela le en teden, kar je po ocenah koalicije Ustavimo Teš 6 bistveno premalo časa za pridobitev celovite informacije o projektu in odločanje o njem, predvsem ker še ni bilo odgovora na številna vprašanja, na katere opozarja civilna družba. Zato opominjajo vlado na odločitev, da se "v težkih časih ne bomo lotevali projektov, ki so vprašljivi in slabo vodeni", zaradi katere so na primer zavrnili financiranje projekta univerzijade v Mariboru.

Kot je povedala strokovna vodja društva za sonaraven razvoj Focus Lidija Živčič, ni šlo za shod, temveč za pustno akcijo, v kateri mimoidoče sprašujejo, ali želijo dati davkoplačevalski denar za projekt, ki predstavlja vrečo brez dna. V društvu upajo, da bo vlada njihov poziv vzela resno. Do sedaj namreč še niso prejeli nobenih odzivov na zahtevo po polletnem moratoriju na odločanje o projektu izgradnje šestega bloka Teša.

Vlada bo po napovedih v četrtek odločila, ali podpira predlog zakona o državnem poroštvu za Teš 6, ki ga je v državni zbor vložil Meh. Sicer je že prejšnji teden ugotovila, da državno poroštvo omogoča cenejše financiranje, kot če bi se družba zadolžila na podlagi drugih jamstev, je bila pa zaskrbljena zaradi dosedanjega poteka projekta. Medtem je protikorupcijska komisija izdala vmesno poročilo o Teš 6.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cucjetina
21. 02. 2012 21.50
+1
graditi do konca tisti ki so pa proti izklopiti jim šoštanjsko elektriko in konec treba pa je gledati oziroma nadzorovati trošnjo denarja
Aleksej Stiškovsky
21. 02. 2012 15.57
+1
Izgradnjo TEŠ-6 je potrebno ustaviti, dosedanje stroške pa razdeliti med odgovorne. To bo še vedno ceneje kot trajno uničevanje planeta.
R57
21. 02. 2012 23.41
+2
Tajda Kosem
21. 02. 2012 14.15
-1
nikol ni vsem prav,če nebi gradili bi se pa drugi spotikali
Comster
21. 02. 2012 13.19
+8
Ta pravim ministrom pa palco čez hrbet!
byteME
21. 02. 2012 13.08
+3
dejte jim krof!