Slovenija

FOTO: 'Kamere ni bilo v odredbi za preiskavo'

Maribor, 05. 05. 2011 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ali lahko policiji in tožilstvu v preiskavi zoper Kanglerja spodrsne zaradi morebitnih procesnih napak? Kot pravi županov odvetnik, policisti s Kanglerjevega ranča ne bi smeli odnesti nadzorne kamere, ki je bila v ptičji hišici na drevesu.

Županu Kanglerju so preiskali mariborsko stanovanje, kjer ima Kangler prijavljeno stalno prebivališče, barako na Pohorju in njegovo posestvo v Zimici pri Dupleku. Bruto plača mariborskega župana sicer znaša okoli 4000 evrov.

Kot je znano, je včeraj potekala obsežna policijska preiskava, v kateri so policisti začasno pridržali devet ljudi. Že včeraj so jih izpustili osem, ena oseba pa po besedah Generalne policijske uprave (GPU) še vedno ostaja v rokah policistov. Po poročanju oddaje 24UR  naj bi šlo za Vinka Merca, vodjo občinskega oddelka za okolje in prostor, ki naj ga po neuradnih podatkih sumili tudi okoriščanja pri izdajanju gradbenih dovoljenj. Na GPU pravijo, da bodo pridržano osebo privedli pred preiskovalnega sodnika.

Z GPU so sicer sporočili, da so kriminalisti v preiskavah zasegli poslovno dokumentacijo in nosilce elektronskih podatkov. "V nadaljevanju preiskave bo izvedenih več zaslišanj in razgovorov, nadaljuje se pregled in preučitev zaseženih podatkov," so dodali. Policija bo sicer z vsemi novimi ugotovitvami dopolnila do sedaj posredovana obvestila mariborskemu državnemu tožilstvu, ki usmerja predkazenski postopek.

Za Kanglerja so se na večnem derbiju Maribor – Olimpija postavile Viole s transparentom.
Za Kanglerja so se na večnem derbiju Maribor – Olimpija postavile Viole s transparentom. FOTO: POP TV

Med deveterico tudi Kangler

Med deveterico, ki jo je policija vzela pod drobnogled, je bil tudi mariborski župan Franc Kangler. Policija je skupaj z županom obiskala mariborsko občino, kjer je zbirala dokumentacijo, zanimalo pa jo je tudi stanovanje, kjer ima Kangler prijavljeno stalno prebivališče, kot tudi njegova hiša v Dupleku ter vikend na Pohorju. Kanglerjev odvetnik Marko Bošnjak je dejal, da je nepremičnina na Pohorju dejansko baraka, ki je Kangler ne uporablja.

'Ne bi smeli odnesti nadzorne kamere'

Včerajšnji izkupiček policije pri hišnih preiskavah pri Kanglerju naj bi bil sicer majhen. Bošnjak je za 24ur.com namreč dejal, da je policija v Dupleku zasegla stvari, ki v glavnem niso bile povezane s predmetom odredbe za hišno preiskavo, na občini pa so pristojni zasegli le računalnik. "Drugod smo se zelo hitro obrnili, ker nikjer ni bilo ničesar," je povedal Bošnjak.

Bošnjak sicer meni, da je vse skupaj neutemeljeno, vprašanje pa ostaja, ali bo tožilec vložil kakšno zahtevo za preiskavo v tej smeri ali ne. Pričakuje pa, da bo policija zdaj Kanglerja tudi formalno zaslišala, saj včeraj tega ni naredila.

Županov odvetnik še vztraja, da policisti s Kanglerjevega ranča ne bi smeli odnesti nadzorne kamere, ki je bila v ptičji hišici na drevesu. Kot pravi, so po odredbi policisti lahko preiskali hišo in pomožne objekte zraven nje, ptičje hišice pa nikakor. "Ta kamera, ki naj bi se skrivala v ptičji hišici, ni bila navedena v odredbi za preiskavo. Tudi ne vidimo povezave z ostalimi očitki, tako da je bilo to nezakonito in nepotrebno." Policija pa odgovarja: zasegli smo dokaz, kar je naša dolžnost.

Po Bošnjakovem mnenju so Kanglerja s sabo včeraj vozili bolj zaradi nekega medijskega šova kot pa dejanske bojazni, da bi uničil kakšne dokaze. Po njegovem mnenju je bilo to nepotrebno in narejeno tudi zato, "da bi policija lahko razkazovala neke svoje mišice gospodu Kanglerju in da bi ga malo prestrašila". "Nekih realnih pravnih razlogov za to pa po mojem mnenju ni bilo," je dodal Bošnjak.

Kangler v družbi odvetnika Bošnjaka
Kangler v družbi odvetnika Bošnjaka FOTO: Mia Media

Kanglerja domov spustili po 16 urah

Policija je Kanglerja zadrževala 16 ur, nato pa ga je okoli 21.40 izpustila iz pridržanja. Po končanem dolgem dnevu preiskav je Kangler dejal, da je utrujen in da se odpravlja spat.

Kangler je sicer prepričan, da je akcija proti njemu politični konstrukt. Pravi, da ne razume, zakaj nekdo ruši po njegovem mnenju najuspešnejše mariborske projekte. V ospredju preiskave naj bi bili sicer lutkovno gledališče in pravoslavna cerkev, mariborska tržnica in pekarna ter posli občine s Športnim centrom Pohorje oziroma koncesijo za gondolo. Policija naj bi tudi zasegla dokumentacijo o zadevah Toplarna in Pohorske livade. V preiskavi so se menda znašli še številni manj znani posli in dva večja poslovno-stanovanjska objekta Maistrov dvor in Centrum.

Skupina intelektualcev je izrazila javno ogorčenje nad medijsko razkritimi sumi gospodarskega kriminala, v katerega naj bi bila vpeta mariborska občinska uprava na čelu z županom Francem Kanglerjem. Kot pravijo, zaradi splošnega moralnega in političnega bankrota, izgubljene prepotrebne kredibilnosti med ljudmi in tudi zaradi evropske politične kulture postopanja župana Kanglerja, predlagajo, da odstopi z mesta župana.

Policija odločno zavrača diskreditacijo svojega dela

Z GPU so sicer sporočili, da osumljenci in njihovi pravni zastopniki v predkazenskih postopkih s področja gospodarskega kriminala in korupcije, v katerih so udeležene različne javne osebnosti, postopke pogosto komentirajo kot rezultat politične instrumentalizacije policije. Javnosti sporočajo, da so postopki bodisi nezakoniti bodisi polni nedopustnih procesnih napak. A na GPU poudarjajo, da vse tovrstne večje preiskave usmerja državno tožilstvo. Za posamezna preiskovalna dejanja je potrebna predhodna sodna odredba, ki jo izda sodišče. "Dopustnost in zakonitost vsakega tovrstnega preiskovalnega dejanja torej vnaprej poleg policije avtorizirata še dve instituciji: državno tožilstvo in sodišče," razlagajo na GPU.

Tako policija odločno zavrača tovrstne diskreditacije njenega dela, saj kriminalistična preiskava poteka zakonito in v skladu s kriminalistično stroko.

Če bo spoznan za krivega, bo odstopil

Med pridržanimi je bila sicer tudi direktorica občinske uprave Milica Simonič Steiner, ki so ji kriminalisti prav tako pregledali hišo in pisarno. Iz Mestne občine Maribor so sporočili, da sta po sredini preiskavi tako župan Kangler kot direktorica Simonič Steinerjeva danes že normalno v službi in da delo v mariborski mestni upravi poteka nemoteno.

Mariborski župan je za nacionalno televizijo dejal, da ne bo upošteval poziva skupine mariborskih intelektualcev, ki zahtevajo njegov odstop zaradi vpletenosti v gospodarski kriminal, ker gre pri njihovem pozivu za politične razloge. V primeru, da bo na sodišču spoznan za krivega, pa bo "v trenutku" odstopil.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate, kako so potekale včerajšnje hišne preiskave:

Deveterica, pri kateri je policija opravila preiskave, je po besedah vodje mariborskih kriminalistov Janeza Lovreca osumljena, da si je nezakonito pridobila več kot pet milijonov evrov. Sumi se navezujejo na nepravilnosti pri prometu z nepremičninami in izvajanju številnih gradbenih projektov, ki so jih v zadnjih letih izvajali na območju Maribora in v katerih so sodelovali različni predstavniki lokalne skupnosti, organov državne uprave in gospodarskih družb.

V včerajšnji zaključni preiskavi, ki so jo kriminalisti začeli že leta 2008, je sodelovalo 116 kriminalistov in policistov iz vse Slovenije. Izvedli so 25 hišnih preiskav pri devetih fizičnih in petih pravnih osebah, na še 20 lokacijah pa so zasegli poslovno in uradno dokumentacijo.

Več o včerajšnji preiskavi ...

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (266)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kurcvasgleda01
06. 05. 2011 11.03
+1
korosec_SLO
06. 05. 2011 10.26
-2
KANGLER JE VSAJ NEKAJ NAREDIL,IN IMA KAJ ZA POKAZAT PROTI g.SOVIČU, (SD) bivšemu župani ni uspelo ,,,NULKOMAJOZEF,,star Štajerski rek, ta ki dela ga je treba kaznovat,kdor krade pa nagradit, sinočnja oddaja Pogledi Slovenije je povedala vse ,Kanglerju Slak že sodi, ",lupetan "
Kajetan
06. 05. 2011 10.10
@RoXiO06.05.2011, 08:34 Se strinjam s tabo enako je kakor da ti iz računalnika vzamejo RAM računalnik pa pustijo. Po neuradnih podatkih si je ta tip kamere možno želel mariborski državni tožilec, ko so jo uplenili se je v to vmešal še preiskovalni sodnik ki jo tudi želi imeti. Sedaj nastopa navzrižje interesov, ki morajo biti v 15 dneh rešeni, v kolikor eden od njiju ne bo popustil bo zaplenjena kamera uničena in zažgana v sežigalnici odpadkov PINUS rače, pod nadzorstvom policijske uprave Maribor... Tako pač je v vsaki preiskavi ti kaj šusnejo kar se komu dopade, če ne bi Kanglera vlačli s sabo bi on mislil da so mu no šusnili sosedje. :)
Musti
06. 05. 2011 09.14
pocas bomo pogruntal da bi v vsaki obcini lahko naredili revizijo poslovanja z zemljisci, gradbenimi dovoljenji in ostalimi mahinacijami. In pocas bomo pogruntal da je celotna Slovenija ena sama korupcija.
divus
06. 05. 2011 08.48
RoXiO štrcnila sem ti malo morje palčkov navzgor pa je še vedno velika nula, saj se tudi meni zdi dokaj hecno, da so vzeli kamero, kaj le bodo v njej videli HIHIHIH.
Joze Koli
06. 05. 2011 08.47
+1
spet farsa naše pravne države,kaj bo na koncu-nič.bistvo vsega je,da niso sposobni eno stvar pripeljat do konca,.samo zaženejo se,potem pa dakoplačevalci plačujemo njihove napake. sem se zmotil???
kurcvasgleda01
06. 05. 2011 08.44
delal je v dobrobit mesta Mb in seveda na svoj žepek ni pozabil...zato pa želi olimpijado v Mb-ju...pa finančna sredstva na TRR občine..haha
Tom46
06. 05. 2011 08.41
naslednji na vrsti za preiskavo je ptič v hišici.
RoXiO
06. 05. 2011 08.34
Nevem sicer za kaj gre ampak nevem v čem je štos dazaplenijo KAMERO hahahahah -sama kamera je samo orodje katera prenaša sliko ...pomoje bi bilo logično da zaplenijo medij na katerega je kamera prenašala zapis.To me spominja na naše forenzike ko jih vidiš med hišno preiskavo in ob zaplembi nosijo v laboratorij tudi računalniške monitorje kateri nimajo nobene povezave z diski in podatki -so samo orodje katero omogoča gledanje tistega kar nam disk sporoča
KARENTIP
06. 05. 2011 08.33
Zanimivo! Ko se pojavi vprašanje načina pridobivanja podatkov nihče več ne omenja tistega, kar je bistveno: JE KRIV ALI NI KRIV. Spomnite se Zidarja in odvetnika Penka: debata pred kamerami teče le še o tem, če so podatki pridobljeni na zakonit način ali ne. O tem, da je (ni) kriv se sploh nihče več ne pogovarja. Potem pa pravite, da SLO ni pravna država!
pegazus
06. 05. 2011 08.23
Koliko je tukaj resnice in koliko podtikanj...kdo bi vedel. Po eni strani imamo Srečkote, ki se poredijo, ko pridejo blizu korita a na drugi strani pa politike, ki živ bog ne ve za njih, dokler ne rečejo kaj proti oblasti in nato postanejo največjo delinkventi sistema - primer poslanca, za katerega ne vem niti imena, ki je želel spet obudit zadevo o patriji, pa so mu čez teden dni zasegli vse računalnike, ker naj bi pred 5 leti videl slikico gole punčke na internetu. Tukaj ni potrebno veliko pameti, da vidiš, kako deluje ta sistem. Zato ne opozarjajte jajvnosti o trenutnih problemih vlade, saj vam lahko hitro podtaknejo, da ste pred 10 leti urinirali na javnem kraju!!! :))))
pegazus
06. 05. 2011 08.18
Zdaj mi je jasno zakaj je dal Jankovič odmontirat vse pričje hišce v centru Ljubljane... :))))
G-i-z-m-o
06. 05. 2011 08.17
noben se pa ne spotakne ob to, da črni kos ni bil obveščen o vstopu v njegovo hiško - sramota
finec
06. 05. 2011 08.13
9. maja slavimo zmago nad silami osi Rim-Berlin-Tokio, ni ga pa junaka, ki bi zlomil od Maribor-Ljubljana-Koper.
kmitja
06. 05. 2011 08.13
pri gospodu slaku je blo včeraj kar nekaj pametnih komentarjev.... če je kriv ga naj priskujejo! to kaj so včeraj povedli da ma vikend stanovanje in parcelo v zimici, pa to ma ja vsak manjši s.p. pa še vrjetno kaj zraven- že samo gospod jankovič in njegovi sini imajo pol slovenije srbije in še vrjetno kje....
LXG
06. 05. 2011 07.56
Kdaj bodo Jankoviča preiskali?
FCL
06. 05. 2011 07.51
Zanimivo mi je to, da ptičji hišico preiskujejo, dva etaži Baričeveče hiše pa niso...haha, banana republika :)
Holobček
06. 05. 2011 07.50
Sramota je da V ljubljani lahko Jankovič dela kar hoče,ker ve ,mu boter milan stoji ob strani.Ampak bo že prišel čas!!
194911
06. 05. 2011 07.42
zdaj pa se bodo zopet več ukvarjali s tisto ptičjo hišico in kamero, ki je ne bi smeli videti, kot pa da raziščejo to kar ni bilo zakonito. tako spet ne bomo šli k bistvu, ampak na nepomembne podrobnosti, ki pa ne bi smele biti ovira za nadaljne delo. odvetniki pa tudi živijo v tej državi in bi bilo dobro, da ne rušijo vseh zadev na sodiščih- prav da opozorijo na zakonitost, ni pa treba da vsi toliko delajo oni pa vse izničijo. če opozarjajo na nepravilnosti, bi jih pri osumljencih tudi oni lahko videli, ko jih vidi že vsak laik. od tu situacija v kakršni smo. NAJ SE ŽE KONČNO NEKAJ KONČA PRED SODIŠČEM-DRUGAČE PA NAJ NAPIŠEJO DRUGE ZAKONE-DA BO PREPREČENO TOLIKO GOSPODARSKEGA KRIMINALA IN KORUPCIJE!!!
vzhod
06. 05. 2011 07.36
ce je imel priloznost da je kaj uzel zakaj pa nebi :D sej pa je okradel drzavo ampak ta beseda je prehuda tam kjer je zzel denar se nebo nikjer poznalo sploh pa ne na nam drzavljanih RS :D saj tega denarja tako ali tako nebi videli :D