Slovenija

FOTO: Matjaž Hanžek obul čevlje z visoko peto

Ljubljana, 25. 11. 2011 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik TRS Matjaž Hanžek se je sprehodil v čevljih z visoko peto. Zaveda se namreč, da drži rek: "Ne sodi drugega, če nisi hodil v njegovih čevljih."

Ob mednarodnem dnevu preprečevanja nasilja nad ženskami, ki ga obeležujemo danes, je ministrstvo za notranje zadeve v sodelovanju z nevladnimi organizacijami tudi letos pripravilo kampanjo za informiranje in osveščanje javnosti o pojavu nasilja v družini.

Kot so zapisali, je cilj akcije na eni strani spodbuditi žrtve, da hitreje iščejo pomoč, in soočati storilce z odgovornostjo za svoja dejanja, na drugi strani pa spodbujati ljudi, naj se ne umikajo, ko ta problem zaznajo v svoji okolici, pač pa svoje sume prijavljajo in prevzamejo aktivno vlogo proti nasilju. Kampanja tako zajema najširšo javnost in ženskam, ki so najpogosteje žrtve nasilja v družini, sporoča, naj se ne čutijo krive, da niso storile nič narobe in naj se dogajanja ne sramujejo, pač pa poiščejo pomoč.

Ob tem na ministrstvu navajajo, da se mora tudi širša javnost zavedati svoje odgovornosti. "Želimo, da najširša javnost prepozna nasilje kot problem, ki zadeva celotno družbo, da prijavi nasilna dejanja v svoji okolici in aktivno poseže v dogajanje," so zapisali.

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami po svetu praznujejo 25. novembra v spomin na sestre Mirabel, ki so bile umorjene v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki leta 1960.

Kampanja tudi sporoča, da lahko uradne inštitucije in nevladne organizacije veliko pomagajo, le obvestiti jih je treba. Zato pozivajo javnost, naj prijavi nasilje policiji, in žrtve, naj jih ne bo strah poklicati policijo ali poiskati pomoč pri nevladnih organizacijah. Tudi z njihovo pomočjo lahko žrtve izvedo, katera pravna sredstva jim omogoča zakonodaja in tudi to, da lahko za vedno odidejo iz okolja, v katerem doživljajo nasilje, so zapisali.

Da bi bilo prijavljanje nasilja lažje in enostavnejše, so lani odprli anonimno elektronsko prijavo za nasilje v družini, ki je objavljena na spletnih straneh ministrstva za notranje zadeve. Policija reagira na vsako anonimno e-prijavo in preverja navedbe v njih.

MZZ: Pred pandemijo nasilja nismo imuni

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) pa je poudarilo, da si Slovenija tudi v svoji zunanji politiki prizadeva za preprečevanje nasilja nad ženskami, za opolnomočenje žensk in za enakost spolov.

Med najpomembnejšimi dosežki v letošnjem letu na področju preprečevanja nasilja nad ženskami MZZ izpostavlja sprejetje Konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter najnovejše resolucije Varnostnega sveta ZN na področju spolnega nasilja v oboroženih spopadih. Izpostavlja tudi uraden začetek delovanja nove agencije ZN za opolnomočenje žensk in enakost spolov ZN Ženske. Slovenija pa je letos v New Yorku organizirala okroglo mizo Preprečevanje nasilja: zagotavljanje kakovostnega izobraževanja za ženske in deklice, še navajajo na MZZ.

Zunanje ministrstvo še opozarja, da je nasilje nad ženskami prisotno v vseh državah sveta in da pred "pandemijo nasilja" nismo imuni niti v Sloveniji.

Hanžek v visokih petkah

V Stranki za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) so na zanimiv način obeležili mednarodni dan proti nasilju nad ženskami. Vse moške so pozvali, naj si nadenejo čevlje z visoko peto in se pridružijo akciji Bele pentlje “Sprehod v njenih visokih petah”. Spomnili so na staro modrost: "Ne sodi drugega, če nisi hodil v njegovih čevljih." Petke si je nadel tudi predsednik TRS Matjaž Hanžek.

Prijavite nasilje!

V društvu SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja medtem opozarjajo, da je nasilje nad ženskami še vedno premalo obravnavana tema in poudarjajo pomembnost izobraževanja ljudi, predvsem tistih, ki sodelujejo pri pomoči žrtvam. 

Ženske, ki doživljajo nasilje, so manj zdrave od žensk v splošni populaciji. Večkrat doživljajo stres, tesnobo, prebavne motnje, izgubo teka, glavobol, imajo stalno bolečino v predelu telesa, čutijo utrujenost, motnje spanja, slabo koncentracijo, strah, depresivnost ter pogosteje in resneje mislijo na samomor, opozarjajo v društvu SOS telefon in Zbornici - Zvezi.

Z Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezo strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica - Zveza) je tudi letos pripravilo kampanjo s sloganom "Za nasilje ni cepiva, poiščite zdravstveno pomoč za težave, ki so posledica preživetega nasilja". Z njo želijo doseči ženske, ki doživljajo nasilje in jih spodbuditi, da bi poiskale zdravstveno pomoč zaradi posledic nasilja.

Preprečevanje nasilja v družini, še posebej nasilja nad ženskami in otroki, je ena prednostnih nalog policije, kjer tudi pozivajo žrtve, naj hitreje poiščejo pomoč. In soočati storilce z odgovornostjo za svoja dejanja, po drugi strani pa vzpodbujati ljudi, naj se ne umikajo, ko problem zaznajo v svoji okolici, pač pa naj svoje sume prijavijo policiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
27. 11. 2011 09.19
+2
HANŽKU TUDI V PETAH NE USPE SESTAVITI DVA SMISELNO POVEZANA STAVKA SKUPAJ!
prehlad
26. 11. 2011 19.17
+1
KAKŠNO VEZE IMAJO PETE Z NASILJEM.A MI LAHKO KDO RAZLOŽI.BOLJ PRIMERNO BI BILO ,DA BI TAKIM LJUDEM POMAGALI ZA LEPŠE ŽIVLJENJE.NE PA ,DA ŠVEDRAJO .TALE HANŽEK JE PA RES ,DA GA JE ŽE ČAS POVOZIL. Z BLEBETANJEM.
Ramzess
26. 11. 2011 12.19
+6
Ni mi jasno kakšno zvezo ima 'nasilje nad ženskami', niso navedli specifično, s čevlji z visokimi petami, ...razen da jih ženska učinkovito lahko uporabi v samoobrambo, ...eventuelno tudi obratno, ...kot v nedavni epizodi CSi na kanalu A. "Ne sodi drugega, če nisi hodil v njegovih čevljih." Misli, da je človek tole reklo vzel malo preveč dobesedno, ...saj v resnici gre za prenesen pomen, da ne sodi izkustva, izkušnje drugega, če nisi izkusil ali doživel tega, kar je on, ali ona.
bca
26. 11. 2011 11.11
+4
Vse bi naredili, samo da bi bili izvoljeni.
Frane Šajn
27. 11. 2011 09.28
+1
MA KAKŠNE VOLITVE NEKI, OSTANITE LEPO DOMA , DA NE BOSTE SAMI SEBE KRIVILI KOMU STE DALI SVOJ GLAS. KDOR RINE V TEH ČASIH NA VRH; NE DA NI , "JE PRI PRAVI", KER SE ZAVEDA , DA JE NEMINOVNO DOKAZANO , TUDI ČE DRŽAVA ŠE TAK KRVAVI POT POTI, JE NA VRHU VEDNO KRUH I KLOBASA ZA VSE, LEPI PRIMERI SO V OBUBOŽANI LAČNI AFRIKI IN BANANA REPUBLIKAH.
big_foot
26. 11. 2011 09.52
+3
A ima to tak fetiš? No ja, kakor komu paše :-) svobodna odločitev pa to.
est
26. 11. 2011 07.43
+8
Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, se da obeležiti tudi na normalen način(pentlja je čisto dovolj) in ne da se dedci obuvajo v ženske čevlje in poneumljajo sebe in ostali moški svet. Za 8. marec si naj pa minico obleče in noge zdepilira!!!
prehlad
25. 11. 2011 20.37
+5
A MU JE KOŠIRKEVA POSODILA ZA AFNGUNC.
Gavrilo
25. 11. 2011 16.18
+10
A se ni ta isti gospod boriv za pravice Strojanov??
tepee
25. 11. 2011 16.55
+1
eiffel
25. 11. 2011 16.16
+7
Le kateri bedak se spomni take predvolilne kampanje? Res me zanima, kdo je prišel na to idejo.
artifakt
25. 11. 2011 16.34
-2
ja ne!! mislim, da ne morjo speljat ene konkretne tv reklame za 30.000 €, tko kot recim SDS .... je pa res da so se SDSovci zadnjih 20 let lepo nakradl, ti novi pošteni reveži v politiki nimajo šans.... kdo pa še igra na poštenost? ..treba jankoviča, pahorja, viranta in jašo volt, ko vejo kako se stvari v kapitalistični demokraciji streže, ne pa ti utopični reveži.... ne?
Bartolomeus
25. 11. 2011 19.25
+7
Tale hanžek se mi že od nekdaj zdi malo (spolno) iztirjen.
taurus90
25. 11. 2011 15.19
+3
a so mogoče prikriti .....
sdat
25. 11. 2011 15.42
+6
MOSSAD003
25. 11. 2011 15.02
+5
Pa ta ma še cajt Afneguncat...ejga Pa te nas bojo vodili kam??
general_war
25. 11. 2011 19.16
+0
heh, ljubljeni vodja pa gunca afne po sodiščih, upam da kmalu tudi za rešetkami. oz. tam bodo drugi njega guncali:) p.s. a so ti tvoji ''ejga'' in ''pa to'' resen problem? ne predstavljam si kako se ljudje s tabo pogovarjajo, ne da bi te vsaj enkrat čez gobec. nočem it na osebno raven, ampak vseeno...
JohnE
25. 11. 2011 14.58
+3
Pobude in stranke ter obeleževanje za vsako obliko človeške interakcije. Lušno interpretirana modrost brez neke posebne vrednosti. Ups, saj nebom več. Že iščem pentljo in štikle...
iMiniCak
25. 11. 2011 14.56
+9
Mona, pa saj ni treba probat, da veš, da niso udobni. Bi dal tudi roko v ogenj, da bi probal. če peče? In takega bodo eni volili.
Izbrisani8
25. 11. 2011 14.39
+6
ina5785
25. 11. 2011 14.32
+12
To je zagotovo ideja Mance Hanžek se več ne znajde, ko ga ženske meljejo, ne zna se jim upreti
kim llsung
25. 11. 2011 14.32
+14
kaj vse delamo za promocijo