Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Mrtvi' otroci sredi prestolnice

Ljubljana, 13. 10. 2010 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob tretjem evropskem dnevu prometne varnosti je skoraj dva tisoč šolarjev v središču Ljubljane odraslim nazorno prikazalo število umrlih in ponesrečenih otrok v prometnih nesrečah.

Jaz otrokom želim, da to, kar znajo, uporabijo in so morda tudi kdaj oni tisti, ki starejše opozorijo na kakšno malomarnost ali celo večjo prometno ogroženost. Bojan Žlender, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu
Ob tretjem evropskem dnevu prometne varnosti v središču Ljubljane je danes potekala prireditev, ki posebno pozornost namenja varnosti otrok in mladih v prometu. Kar 1818 osnovnošolcev ter srednješolcev je tako na Slovenski cesti nazorno prikazalo razliko v številu ponesrečenih in umrlih otrok v prometnih nesrečah pred 20 leti in sedaj. Prometni minister Patrick Vlačič je na prireditvi poudaril, da je udeležba v prometu najnevarnejša aktivnost, ki se je udeležujejo otroci in mladi. 

Slovenija med najbolj varnimi državami

Vršilec dolžnosti direktorja Javne agencije RS za varnost prometa Stanislav Pavlič je ob tem poudaril, da želita Javna agencija RS za varnost prometa in Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ljubljana, ki organizirata prireditev, opozoriti predvsem na varnost najmlajših udeležencev prometa."Slovenija je, kar se tiče prometne varnosti otrok in žrtev med njimi, v zadnjih letih naredila zelo velik napredek, saj glede na smrtne žrtve med otroki do 14. leta starosti sodi med najbolj varne evropske države," je dejal Pavlič. Poudaril pa je, da je stanje drugačno na področju poškodovanih otrok, kjer napredek ni tako velik, saj se je v zadnjih 20 letih število poškodovanih otrok in mladostnikov v prometu zmanjšalo samo za tretjino.

Otroci so danes odigrali strahotne prizore, s katerimi so javnosti nazorno prikazali posledice prometnih nesreč.
Otroci so danes odigrali strahotne prizore, s katerimi so javnosti nazorno prikazali posledice prometnih nesreč. FOTO: Blaž Garbajs

Manj mrtvih, a ponesrečenih še vedno preveč

Število mrtvih otrok in mladostnikov se je v namreč s 63 mrtvih v letu 1989 zmanjšalo na šest mrtvih v lanskem letu, število poškodovanih pa s 1755 na 1217. Pavlič je zbrane zato opozoril, da je nesreč, v katerih so poškodovani otroci ter mladi, preveč. Dodal je, da moramo poškodbe upoštevati kot resen dejavnik ogroženosti, saj lahko pustijo posledice za celo življenje.

Na prireditvi so posneli tudi poseben film, ki bo opozarjal na varnost otrok in mladostnikov v prometu, otrokom pa so bili na voljo tudi gasilci, policisti, mestni redarji, reševalci ter AMZS. 

Od ponedeljka do petka sicer po vsej državi potekajo različne aktivnosti v okviru projekta Evropska noč brez prometnih nesreč, ki je namenjen spodbujanju odgovornosti do prometne varnosti, zlasti med mladimi. Mladi, ki sodelujejo v projektu, bodo ves teden seznanjali svoje vrstnike o pomenu odnosa do alkohola, prepovedanih drog in ostalih substanc ter odgovornega ravnanja v prometu, še posebej ko prevzamejo vlogo voznika, so zapisali na spletni strani Zavoda Varna pot.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yeyo.white
14. 10. 2010 03.08
@kukulkan ne samo, da skrbis, da bos dobu tistih par 100e, ampak se cuzas drzavo. tako da, tale cas, k ga namenjas za branje 24urcom, raje porabi za izobrazevanje.
rko
13. 10. 2010 23.17
LEPA LEPA :) KONČNO NEKAJ PAMETNEGA NA "SCENI"
gozdar1
13. 10. 2010 22.20
Najprej 1/3 vozniskih pobrat..ker doloceni ljudje psihicno zreli za voznike...predvsem tisti,ki bentijo , se zivcerajo, trobijo za vsako malenkost le sebe ne vidijo....
Igor Hari 1
13. 10. 2010 20.02
SODOBNA UMETNOST ....................
Kukulkan
13. 10. 2010 19.57
hm.....cudno, zabarji skrbijo za svoje otroke v prometu a jaz skrbim da bom zasluzil dovolj minimalca da izsolam svojga otroka da nebo fizikalec kot jaz! moj otrok ve kako varno preckat cesto!!!
mjolnir
13. 10. 2010 17.53
Nejc To so bol tisti od 12 dalje ko postanejo "pametni"(čeprav so zabiti) in postavljači! To tud meni gre na živce, kot si sam rekel še stari ljude se trudijo da koliko hitro je možno gredo čez. Da ne omenjam tistih ki v vsakih pogojih(megla, noč) tečejo čez cesto kjer ni prehoda za pešce
mjolnir
13. 10. 2010 17.52
Kot nekdo ki je dobesedno vsak dan na cesti, si tudi želim bolj varno vožnjo, sam zakaj za vraga moramo pobirati vse te teatralne neumnosti od Američanov in njihovih podrepnikov?? Mislim, načina je adijo..... Raje neko obliko javnega izobraževanja itn, kot da nekdo ne more predstavljati kaj pomeni povoženi otrok...tisti ki jim je to kaj mar! Tisti ki pa bi tudi da povozijo malčka do smrti, sam skrtbeli kako da se izognejo kazni(podbno kot Maček), takim ne morete do živega tud če jim pokažete fotografije mrtvih otrok! Rebula Ne vem o čem govoriš in kaj je zate "heroj", sam povem ti da sem doslej dvakrat bil par sekund od tega da povozim otroka, i n že sam to je travmatično! Še bolj incident kjer sem v zadnjem momentu ustavil, in potem pogruntal da MATI STOJI poleg in blebeta z neko žensko, medtem ko mali teče z ene strani ceste na drugo zvečer in daleč od prehoda za pešce! Me zanima a imate tudi kako akcijo za take zločinske starše?? če mi ne bi uspelo ustaviti bi krivda res b la čist njena sam bil jaz mel petletnika na vesti! A mate kako akcijo za to? A so za vse krivi vozniki, tudi previdni?
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
13. 10. 2010 16.37
Pisati je lahko in biti heroj .Sem ze povozil pesca pri 30 km na uro in je bila najhujsa nocna mora ki si je sploh ne morete predstavljati.Hvala nogu da mu nic ni bilo pa tudi tozil me ni pa bi me lahko.Vsi ki pisete ste zares heroji pa pokjeni tudi do amena .bognedaj da povozite otroka verjemite ni hujsega pa ste se lahko nevem kaksni heroji verjemite tega raje niti ne pomisljajte da se vam zgodi ker pisanje je eno realnost pa je najhujsa nocna mora ki si je ne morete niti predstavljati in tega zares ne zelim nikomur.Lep pozdrav
meloman15
13. 10. 2010 16.26
NejcX 13.10.2010, 15:52 1 Dokler se bodo kot megla vlekli čez ceste mimo prehodov in pri rdeči luči za pešce, ne bo nič drugače. Osemdesetletne stare mamke so sposobne večje obzirnosti do šoferja, ki jim je dal prednost prehoda in gredo čez cesto čimhitreje možno, pa še prijazno pokimajo kdaj. Mogoče bi jim bilo dobro vbiti v betice, da se pešec ustavi v enem koraku, avto pa v petnajstih metrih (pri 50 km/h) in da se ne bo cel svet ustavil, ko pridejo njihova visočanstva na cestišče, ne da bi vsaj malo obrnili glavo in se prepričali, da to lahko varno storijo. Se podpišem pod toe....:)
NejcX
13. 10. 2010 15.52
Dokler se bodo kot megla vlekli čez ceste mimo prehodov in pri rdeči luči za pešce, ne bo nič drugače. Osemdesetletne stare mamke so sposobne večje obzirnosti do šoferja, ki jim je dal prednost prehoda in gredo čez cesto čimhitreje možno, pa še prijazno pokimajo kdaj. Mogoče bi jim bilo dobro vbiti v betice, da se pešec ustavi v enem koraku, avto pa v petnajstih metrih (pri 50 km/h) in da se ne bo cel svet ustavil, ko pridejo njihova visočanstva na cestišče, ne da bi vsaj malo obrnili glavo in se prepričali, da to lahko varno storijo.
shipac
13. 10. 2010 15.37
LexLuthor, komentar na mestu in se podpišem pod njega. Sam namesto 3 bi dal...tam ene 10 let.
LexLuthor
13. 10. 2010 15.13
Kaj, ko bi mulci sebi najprej to razčistili, ker bodo čez kake 3 leta sami pijani divjali naokrog... Žalostno a resnično.
Rambo966
13. 10. 2010 15.03
Kaak naslou so dali..;S
Ich88
13. 10. 2010 15.02
nekdo...
13. 10. 2010 15.02
Skrajno bolan način. S tem so povzročli večje zastoje v širši okolici centra in zaradi tega postanejo ljudje nestrpni in manj previdni in lahko bi nasrkal kak otrok! To ni način in ne vem kje so starši teh otrok, da so to dopustili, prav tako pa ne vem kaj je s pedagogi ki vzgajajo oziroma učijo te oroke. Aja sej res pedagoško fakulteto so končali. Da slovenski vozniki niso niti malo kulturni je pač odraz stanja v državi. Morala in kultura vse je na psu. Potem pa se gremo neke take za moje pojme zelo bolane akcije s katerimi ne bomo rešli ničesar
Ich88
13. 10. 2010 15.02
izkoriscajo otroke za svojo umazano propagando
kepar11
13. 10. 2010 14.30
Se strinjam z GSG-9 ..in kva zdej če se valjajo po tleh sred ljubljane,jest zarad tega ne bom nič drugače vozil.... Nej se grejo nekam na barje uležt pa če so tud cel dan tam...
Peter Kralj 1
13. 10. 2010 14.21
Mislim, da je vse skupaj en velik kaos. Večina udeležencev v prometu sploh ni vedela kaj se dogaja. Upamo lahko samo, da ni zaradi kaosa v prometu prišlo še do kakšne dodatne nesreče, in da ni kakšne nesreče s smrtnim izzidom.
GSG-9
13. 10. 2010 14.19
Brezveze, zarad teh nadležnih frocov je cel prometni kolaps v ljubljani...
Gr@bnv@ler
13. 10. 2010 14.18
tud če date ferarije pa bambije ne pomaga ker je folk neumen in necivilizaren, niso vsi je pa več kot 80% voznikov ki nimajo "šoferskega" bontona tako da tud če date dnar la karkoli nardite je vseen ni haska in ne bo nbenga h pamet spravl kr so ti paraziti genetsko zasnovani in šele ko je prepozno pol začnejo razmišlat do takrat so pa oni bogovi! sploh pa ne vem kaj sploh to razlagam ker je tak neumno sploh kaj debatirat....v glavnem da so se otroc fajn mel vsaj neki za otroke pa še to kr neki....dejte jih raje v HOSTE POSLAT DELAT HIŠKE NE PA SAM ASFALT BULT katastrofa