Slovenija

FOTO: Ljubljana ima novo premično zbiralnico

Ljubljana, 24. 02. 2011 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vsem, ki ne veste, kam s starim telefonom, izrabljenimi žarnicami, baterijami, ostanki barve in ostalimi nevarnimi odpadki, je v prestolnici odslej na voljo nova premična zbiralnica.

Urnik in lokacije zbiranja so objavljani na www.snaga.si in v brošuri, ki jo bodo prejela vsa gospodinjstva.

Na komunalnem podjetju Snaga so danes predstavili novosti na področju ravnanja z odpadki. Ena izmed njih je tudi nova premična zbiralnica nevarnih odpadkov, ki so jo po besedah direktorja Janka Kramžarja uvedli s pričetkom letošnjega leta.

Kot so dejali, gre pravzaprav za zamenjavo dosedanje zbiralnice, v novi enoti pa se bo zbiralo nevarne odpadke iz gospodinjstev ter manjšo odpadno električno in elektronsko opremo. "Premična zbiralnica skupaj z dvema vrtljivima predalnikoma zavzema 30 kvadratnih metrov prostora, pri tem pa uporabnikom ponuja več namenskih prostorov za odlaganje odpadkov, kot so motorna in jedilna olja, čistilna sredstva, barve, laki, topila, baterije, akumulatorji, zdravila, pesticidi, kartuše, žarnice, monitorji, računalniški pripomočki, mali kuhinjski aparati, električna orodja, plinske sijalke, elektronski mediji, odsluženi telefoni, električne igrače,“ so pojasnili predstavniki podjetja.

Zbiralnica bo redno spreminjala lokacijo.
Zbiralnica bo redno spreminjala lokacijo. FOTO: POP TV
Pri samem postopku prevzemanja bo občanom ves čas v pomoč strokovno usposobljen operater, ki bo po uspešno opravljenem postopku izdal potrdilo o količini in vrsti oddanih odpadkov. Kot so pojasnili, mu to omogoča uporabniški sistem, ki je namenjen pridobivanju, preverjanju ter prenašanju podatkov. Delovanje celote pa bazira na identifikaciji uporabnikov, določanju teže oddanih materialov ali števila kosov ter beleženju informacij o poteku odlaganja.

Večji odpadki najprej v sortirnico

Premična zbiralnica, za katero je bilo potrebno odšteti 140 tisoč evrov, pa po besedah Kramžarja ne bo sprejemala velikih kosovnih odpadkov, saj imajo občani za te odpadke na razpolago zbirni center Barje, redni odvoz ali pa odvoz po naročilu, pravijo. "Z namenom, da se na odlagališčih zmanjša količina odloženih kosovnih odpadkov, smo zgradili sortirnico,“ so še pojasnili in dodali, da pričakujejo, da bo lahko tako kar polovica vseh kosovnih odpadkov nadaljevala svojo pot v reciklažo.

Predstavitve se je udeležil tudi ljubljanski župan.
Predstavitve se je udeležil tudi ljubljanski župan. FOTO: POP TV

Ločevanje odpadkov bo kmalu obvezno za vse

Novosti, ki smo jim priča, so najverjetneje tudi posledica štirih novih uredb o odpadkih. Od letošnje jeseni dalje bodo morala namreč vsa gospodinjstva, podjetja, javne ustanove in drugi subjekti ločevati odpadke in zanje ustrezno poskrbeti, drugače jih bodo čakale denarne kazni. Odgovorna oseba oziroma izvajalec komunalnih storitev, ki bo kršil določila, bo lahko tako kaznovan z od 10.000 do 40.000 evri kazni.

To pomeni, da bomo morali prav vsi ločevati odpadke, jih odlagati v ločene zabojnike, ki bodo morali biti zagotovljeni povsod, prav tako pa bodo morala biti urejena ločena zbirališča odpadkov, kamor bodo vsebino teh zabojnikov prepeljali. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, se zaradi tega stroški oziroma cena odvoza smeti oziroma smetarine za gospodinjstva ne bi smela povišati, saj bo šlo pravzaprav za isto količino odpadkov, odpeljano z isto frekvenco, le drugače bodo razporejeni.

Komunalna podjetja bodo morala gospodinjstva obvezno vsakih šest mesecev obveščati oziroma ozaveščati o ločevanju odpadkov, kot poudarjajo na ministrstvu, pa želijo z uredbami spodbuditi tudi več raznih zbiralnih akcij, kot jih izvajajo vrtci in šole.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetrolov
24. 02. 2011 17.15
najmanj, kar je vsak od nas dolžan narediti v dobro naslednjih generacij.
Zakon1
24. 02. 2011 17.06