Slovenija

FOTO: Lisičili na parkirnih mestih

Ljubljana, 22. 07. 2011 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
54

Na Turjaški ulici v Ljubljani so z belimi črtami označena parkirna mesta, ob katerih je parkirna ura, na začetku ulice pa je znak prepovedano parkiranje in ustavljanje. Na občini trdijo, da ne zavajajo, na prometnem ministrstvu pa menijo drugače.

Lisičenje na Turjaški ulici
Lisičenje na Turjaški ulici FOTO: Bralec Blaž
Lisičenje na Turjaški ulici - 3
Lisičenje na Turjaški ulici - 3 FOTO: Bralec Blaž

Bralec je želel zvečer parkirati na Turjaški ulici v središču Ljubljane, kjer so z belimi črtami označena parkirana mesta. Takrat sta prišla mestna redarja in začela nameščati lisice na parkirane avtomobile. Po vprašanju, kaj je narobe, sta mu pokazala znak prepovedano parkiranje in ustavljanje na začetku ulice. Po njegovem mnenju je tovrstno kaznovanje hinavsko, ker niso spremenili talnih označb. Takrat so olisičili najmanj 15 vozil.

Na ljubljanskem redarstvu so pojasnili, da je prometna signalizacija na Turjaški ulici na podlagi takrat veljavne cestnoprometne ureditve prepovedovala ustavljanje in parkiranje. "Parkirna mesta ne obvezujejo voznikov, da parkirajo, ampak bi morali upoštevati prometni znak za prepovedano ustavljanje in parkiranje. Parkirni prostori na Turjaški ulici so bili včeraj, 20. julija, ograjeni z belo-rdečim trakom na označevalnih stožcih, da bi bilo parkiranje še dodatno onemogočeno, poleg že postavljene prometne signalizacije. Vozniki so odstranili tako stožce kot tudi trak ter kljub temu parkirali na parkirnih mestih," so sporočili.

Po njihovem mnenju ne gre za zavajanje voznikov, saj morajo udeleženci v prometu cestnega prometa ravnati v skladu z omejitvami, prepovedmi in obveznostmi, izraženimi s prometno signalizacijo. Tako morajo ravnati tudi tedaj, ko je to v nasprotju s prometnimi pravili, določa Zakon o pravilih cestnega prometa, so še dodali.

Na prometnem ministrstvu se strinjajo z razlago občine glede hierarhije prometnih razlik, po kateri se morajo udeleženci cestnega prometa ravnati po prometnih pravilih, razen če je drugače določeno s prometno signalizacijo, če drugače odredi policist ali vojaški policist oziroma če v skladu s pooblastili drugače odredi občinski redar, inšpektor ali druga pooblaščena uradna oseba. Znaki, ukazi in odredbe, ki jih dajejo pooblaščene uradne osebe, namreč razveljavijo prometna pravila in prometno signalizacijo. Tretji odstavek 60. člena Zakona o pravilih cestnega prometa določa, da je dovoljena ustavitev ali parkiranje le v skladu s označbami, če so parkirna mesta označena s predpisanimi označbami na vozišču ali na drugi prometni površini.

"V konkretnem primeru sta prometna znaka na sliki – znak za nevarnost "dvosmerni promet", ki označuje mesto na cesti, kjer je prehod z dela enosmerne cesta na del ceste, na katerem je promet dvosmeren ter znak za izrecno odredbo "prepovedana ustavitev in parkiranje", ki označuje tisto stran ceste, na kateri sta prepovedana ustavitev in parkiranje vozila. Vendar pa morajo prometna pravila, prometna signalizacija in odredbe pooblaščenih oseb vozniku dajati enoznačno sporočilo, ki mora nedvoumno sporočati, kako naj se ravna v prometu, zato priporočamo odstranitev označb na vozišču ter parkirne ure, saj vnašajo zmedo v prometno ureditev na omenjenem območju," so sporočili.

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Skoti Pipen
25. 07. 2011 12.04
Po črki zakona ni noben dubu lisic brez veze. Treba bo znake gledat, ja. Pa mrbit še mal v cpp knjigo pogledat.. Zakaj je pa redarstvo v Lj tako nečloveško, kot da se hočejo vsem zamert pa ne vem. Lahko bi opozorila dajal tist dan, glede na to, da je olisičen avto še naprej na cesti. Če je bla pa panika, ker je tam začasno 2smerni promet, bi jih pa s pajkom odfural..
ishtmail
23. 07. 2011 09.23
Talne označbe so POMEMBNE, toda če je pred talnimi označbami postavljen znak, ki jih negira, potem ima znak prednost.
ishtmail
23. 07. 2011 09.22
Označbe in znaki na tem mestu se spodbijajo, toda vseeno ima znak prednost pred talnimi označbami, zato v tem konkretnem primeru ni nobenega dvoma, da je bilo parkiranje prepovedano. Je pa tu vprašanje, zakaj je občina pravzaprav sploh postavila znak. Očitno je bil dolgoročni načrt tak, da bodo tu parkirna mesta (označbe na cestišču in parkirna ura), zdaj pa so si premislili in postavili znak. In strinjam se, da bi zavoljo dokončne in popolne ureditve prometa na tej ulici morali odstraniti vse elemente, ki se tepejo z ureditvijo, kot jo določa znak.
Cungalunga
23. 07. 2011 09.12
Hočete reči da za parkirišče rezervirano za invalide ni dovolj samo talna oznaka? Talne označbe so enakovredne, kot STOP črta pred križiščem.
marshall-nkmb
23. 07. 2011 09.06
@civitasstain Po tvoje pomeni, da če ni znaka za prepovedano prehitevanje je dovoljeno prehitevanje čez polno črto? OK sicer ta primer ni čisto podoben, samo ta bralec ima prav. V cestnem prometu sta znak kot talna označba enakovredna. Tu pa spodijata drug drugega. In kako naj vozniki vejo da je tu mestno redarstvo postavilo stožce in trakove pred enim tednom, ko pa je nekdo to oviro odstranil že čez 1 uro. Potem takem je lisičenje res neupravičeno. Izkoriščajo pač to parkirišče za polnjenje proračuna, ker če bi se jim šlo za dobrobit občanov cena za odstranjevanjee teh črt pomoje ne more biti pretirana.
civitasstain@gmail.com
23. 07. 2011 08.42
przelmuding - "Prav da so jih kaznovali, ker črte narisane ne pomenijo nič. znaki so merodajni. Naprimer pozimi pada sneg pa se ne vidijo nobene označbe, zato so pa prometni znaki." Si morbit eden od tistih, ko je vozniško na tomboli zadel? Če bele črte na asfaltu kažejo smer, kam se moraš postavit, kaj pa pol napraviš? Sicer pa je očitno, da se prometni znak in označba spodbijata. Eden bi si rad mal črne barve prišparal in stroške za delo, da bi prebarval belo barvo, al pa namerno, da se bi kasiral. Tisti ko pravi, da je tako prav ne pozna cestnih pravil. BASTA!
est
23. 07. 2011 08.36
Zokiju in mestnim redarjem predlagam inovacijo. Premična prometna znaka in sicer -prepovedano parkiranje in znak za omejevanje hitrosti-ki bi jih postavljali poljubno, kjer bi se jim zahotelo in tako nakasirali dovolj za veleumne ljubljanske projekte, ki jih zasebni sektor nikakor noče financirati.
civitasstain@gmail.com
23. 07. 2011 08.35
przelmuding - "Prav da so jih kaznovali, ker črte narisane ne pomenijo nič. znaki so merodajni. Naprimer pozimi pada sneg pa se ne vidijo nobene označbe, zato so pa prometni znaki." Si morbit eden od tistih, ko je vozniško na tomboli zadel? Če bele črte na asfaltu kažejo smer, kam se moraš postavit, kaj pa pol napraviš? Sicer pa je očitno, da se prometni znak in označba spodbijata. Eden bi si rad mal črne barve prišparal in stroške za delo, da bi prebarval belo barvo, al pa namerno, da se bi kasiral. Tisti ko pravi, da je tako prav ne pozna cestnih pravil. BASTA!
dednidol
23. 07. 2011 08.21
zarad mene se lahko spet omrežjo z bodečo žico pa se igrajo v tem peskovniku kot nedoletni otroci. še sam dam kakšen meter žice ali pa 2-3 kole.
smetk0
23. 07. 2011 06.47
nevrjetni komentarji, ni čudno da je tolk nesreč, držim z minusarji so še najbol normalni
pippila
22. 07. 2011 23.58
Zdaj hočejo folk prisilit, da parkira v novo garažno hišo pod Kongresnim trgom.
przelmuding
22. 07. 2011 22.10
Prav da so jih kaznovali, ker črte narisane ne pomenijo nič. znaki so merodajni. Naprimer pozimi pada sneg pa se ne vidijo nobene označbe, zato so pa prometni znaki.
prehlad
22. 07. 2011 21.42
TUDI ČE SO LISIČILI SO ŠE VEDNO TAM PARKIRANI ,
Roxy79
22. 07. 2011 21.24
in potem se čudimo...ko poročajo o napačnih intrepetacijah označb DARS-a na Avtocestah ??? vsak si po svoje razlaga...tako kot politiki zakone.
irenas11
22. 07. 2011 18.36
morali bi jih odstraniti ne olisičiti????? a ni logično???
Gino007
22. 07. 2011 18.28
Ta ulica je bila dvosmerna, ker je bila Peternelova ulica zaprta, kdor je parkiral tam in ni pogledal znaka je pač dobil lisice, sicer pa od danes naprej ne boste imeli teh problemov, ker potopni količni pri Križankah že delujejo :) in je promet dovoljen samo za stanovalce in za dostavo.
murkecc
22. 07. 2011 17.24
SE vozim tam mimo s kolesom. Dotična ulica je enosmerna, začasno pa so jo spemenili v dvosmerno. In tudi stožci ter trak so bili tam postavljeni... tko da, kogar so olisičl, si je čist sam kriv..
HaPPy_Me
22. 07. 2011 17.22
WhiteF! Napisal/a si: dejte se malo skulirat, od danes naprej so na Trgu francoske revolucije potopni količki, parkiranje na ulicah okoli Vegove pa je dovoljeno le za stanovalce območja. Prav tako so bila parkirišča "blokirana" s tistimi stožci že par dni, tako da vozniki res niso imeli pravice parkirati tam... Neumnosti ki jih pišete torej kažejo na to, da nimate pojma kako se spreminja prometni režim v Ljubljani. O tem se namreč piše že več kot en mesec ;) Jaz pa ti odgovorim: A TI PA MORDA VEŠ, KAKO SE SPREMINJA PROMETNI REŽIM NPR. V MARIBORU ALI NOVEM MESTU? SI NA TEKOČEM? Če slučajno zgrešimo novico o tem, da je po novem prometni znak vrednejši od talne označbe, smo zate nerazgledani? Dej no...
nekdo...
22. 07. 2011 17.17
Ne bom trdil ampak na sliki izgleda da to ni nek premičen znak in zato tudi ne verjamem, da so ogradili parkirne prostore s trakom! Gre za lopovščino! Zato ker ko ti iščeš parkirni prostor po natrpani Ljubljani, zagotovo spregledaš mingrede znak za prepovedano parkiranje in ustavljanje, če so na tleh označbe za parkirno mesto. Pač parkiraš. Al boš sedaj mogu še posebi v začetek vsake ulice hodit gledat če so mogoče namontiral kak neumen znak
guava
22. 07. 2011 17.13
olisicil je svoje volilce .