Slovenija

FOTO: Kruh v smetnjaku

Ljubljana, 09. 06. 2011 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
234

Bralec je pred eno izmed trgovin opazil kruh v smetnjaku, kar se mu zdi absurdno v kriznih časih. Kako se je hrana znašla v smeteh, ni znano, saj nobena slovenska trgovina kruha ne meče stran. Neprodanega praviloma pojedo živali.

V Mercatorju dnevno v povprečju naročijo 75 ton kruha in pekovskega peciva. Na njihovih policah ostane zelo malo neprodanega kruha, kar ostane, na koncu prodajnega dne vrnejo dobaviteljem, torej ga sami ne zavržejo. Po njihovih informacijah pekarne neprodan kruh večinoma porabijo za živalsko krmo.

V Sparu "vse neprodane količine vrnemo dobavitelju, kruh iz naše pekarne, ki ostane, pa v megamarketih Interspar ponudimo naslednji dan po polovični ceni". V Tuševih trgovinah se prav tako trudijo, da bi jim na koncu prodajnega dne ostalo čim manj kruha, neprodanega vrnejo dobaviteljem.

V Hoferju živilom, ki bi jim v kratkem času potekel rok uporabnosti, "še pravočasno znižamo ceno in jih tako praviloma tudi prodamo. Z odprodajo en dan starega kruha smo zelo zadovoljni, saj načeloma naše stranke pokupijo vse, kar je ostalo od prejšnjega dne." Če kruh vseeno ostane, ga podarijo kmetom za krmo za živali.

V Lidlu en dan star kruh po polovični ceni prodajajo dopoldne naslednjega dne. Sicer se njihovo osebje trudi "preprečevati dnevno dobavo presežnih zalog, ki bi jo bilo potem potrebno zavreči". V Eurospinu vsa živila s pretečenim rokom uporabe zbirajo v namenskih posodah, ki jih redno odvaža pooblaščeno podjetje. Z dobaviteljem kruha imajo sklenjen dogovor, da mu na dan poteka roka uporabe vrnejo ves neprodan kruh.

V Žitu je delež vrnjenega do 15 odstotkov pri kruhu in pekovskem pecivu, pri slaščičarskem pecivu je nekoliko višji. V njihovih pekarnah v zadnji uri obratovalnega časa bistveno znižajo cene ostalega kruha, zato da čim več prodajo. Vrnjen kruh pa večinoma prodajo kmetom kot krmo za živino, "del pa ga žal konča na deponiji". V Kruhku Ptuj okoli 10 odstotkov živil, vrnjenih iz trgovin, prodajo za krmilo za živali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (234)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
09. 06. 2011 21.22
+2
delam v trgovini in lahko povem da se narod dela prav norca iz hrane in da recimo kruh ki je pakiran in ima dva dni rok trajanja razvajenci ne kupijo naslednji dan ker da je prestar ! treba je absolutno nekaj mesecev lakote pa bo !
Heineken 1A
09. 06. 2011 21.03
ČE JE PA TO SOCIALNA KRIZA OZ. RECESIJA, POTEM PA ŠE NAJ KAR TRAJA!!!
crysis
09. 06. 2011 20.47
groza toliko lačnih ust v sloveniji mi pa takole .No je pa čisti dokaz da bi bil kruh lahko poceni če ga lahko preč mečemo vidimo da trgovec nima praktično nobene izgube zakaj pa se moramo vprašati ker kilo kruha preplačamo kar 4kratno ,in potem ni čudno da konča v smeteh
drekec_pekec
09. 06. 2011 20.37
@Tonček Balonček Načeloma se strinjam. Samo mala replika. Ne govorim o komunističnih časih, ampak je to bilo do par let nazaj. Kar pa se tiče nekoč in danes. Ja, se strinjam, zdaj so novi časi, vse je to super. Ampak nikjer pa ne piše, oziroma na svoji koži večkrat izkusimo, da čisto vse novo tudi ni nujno vedno tudi dobro. Včasih se tu in tam kakšna stara stvar vendarle pokaže za boljšo od nove, pa čeprav so jo hoteli 1000x izboljšat.
Tonček Balonček
09. 06. 2011 20.17
Tako ej bilo pač enkoč, zdaj so novi časi, sicer bi bilo brezposelnih 200.000 ali še več. Včasih smo tudi en plašč nosili 10 let in je kuhinja zdržala 30 let, okna pa 50! Včasih tudi vsak direktor ali načelnik ni imel službe za stike z javnostmi in korporativno komuniciranje in niso najemali raznih "strokovnjakov", ki so urili zaposlene, kao je treba nastopati pred kamere, kako ej treba, če ne veš odgovora, reči. "preden odgovorim,. bi rad povedal še tole itd..." Pa saj birokracije je preveč tudi v podjetjih! Največ dodane vrednosti ej itak v podjetjih, ki s eukvarjajo z manipulacijo! Poglejte lestvico slovenskih podjetij, ki ustvarijo največ dodane vrednosti na zaposlenega. Med njimi ne boste našli nobene tovarne, same tovarne megle so to!
bb38150
09. 06. 2011 20.17
Zelo žalosten je pogled na ta zabojnik poln kruha.So trgovine in to v večini,da raje vržejo na smetišče kakor bi spustile ceno pred potekom roka.Največ znižajo živila v Hoferju.Za mene je to pohvalno in sama kupim kruh,meso in še kaj bi se našlo. Tudi Lidel zniža pred potekom roka.Sem ,pa videla v Lidlu ,da je bila nalepka z rdečim znižano 30% potem pa potrgana to je bilo pri kruhu. V Sparu,Tošu verjetno raje vržejo v smeti. Jaz mislim ,da z temi živili ni nič narobe in je prav ,da jih znižajo in ne zavržejo.
drekec_pekec
09. 06. 2011 20.01
Nekoč so vrtci in šole, pa tudi gostilne imele dogovorjene s kmetom, da je prišel po pomije, s katerimi je nahranil prašiče. Sedaj je to prepovedano in vrtci in šole PLAČUJEJO službe, ki so "specializirane" za odvoz pomij, ki jih potem predelujejo v krmo za prašiče, s tem da to krmo še izdatno nafilajo s kemijo. In potem se čudimo in bentimo, kako je vsa živina nafilana z umetno hrano. In se čudimo ko se pojavljajo čudne gripe in nore krave. Današnja logika države in birokracije je - biti čimbolj skregan z zdravo kmečko logiko.
modrix
09. 06. 2011 19.44
sem kmet in vem da so to zaboji v katere dajejo star kruh. tega po nizki ceni kupujem jaz ker sem kmet in imam prašiče in bike. moje živalice vse to pojedo. LP
kleopatra-1
09. 06. 2011 19.03
kot vem iz 1. roke, imajo npr. v Sparu naročeno, da npr. torte, ki ji poteče rok tisti dan, ne sme nihče odnesti domov, ampak jo morajo vreči stran. V nasprotnem se šteje, da je to kraja. Pred leti, ko sem kot študentka sama delala v enem izmed turističnih podjetij, se je rezalo krajčkežemljic stran in tako pripravilo kruh za hot dog - krajčki so bili sveži in dobri, zato so jih sodelavke nosile domov. Potem pa je prišla odredba, da se nič iz službe ne sme nositi domov in da je potrebno ostanke kruha vreči v smetnjak. Nerazumljivo in brez primere nečloveško!
hotchilipoper
09. 06. 2011 17.57
VSAJ POVEJTE KJE JE TA KONTEJNER
volek
09. 06. 2011 17.50
mj000, sem iz Domžal, pa Lidla ne povoham, ker je skopuški. Popolnoma verjamem, da kruh raje stran vržejo, kot da bi ga ponudili ceneje. Kot sem napisal, ga kupujem v Hoferju na Viru, ki je cenovno bolj prijazen, imajo kar vsakodnevne ponudbe cenejših artiklov s potekom trajanja.
HIPOKRATKA
09. 06. 2011 17.38
Menda se godi tako tudi s sladkarijami - torte ipd. Če kaj ostane, je naročeno, da jih skupaj z embalažo vržejo v kontejner in ne na tak način, da bi iz kontejnerja še kdo kaj pobral, pač pa tako, da se razleti na več koncev in razmaže. Naj novinarji malo pobrskajo po teh stvareh!!!!!!!
objektivni
09. 06. 2011 17.23
Pahor potem ima očitno prav...krize ni!
Adolph
09. 06. 2011 17.20
Ja,nobeden ni bil . . .. .
York
09. 06. 2011 17.20
Pa iz koga se trgovci in peki delajo norca s svojimi pojasnili? Zabojniki niso postavljeni sredi gozda, da bi bili nokogaršnji. Točno se ve čigavi so in kdo plačuje njihovo praznjenje. Kar z imenom na dan!
Bosta1
09. 06. 2011 17.16
Ni panike, vse je v kalkulaciji, trgovci zaradi tega ne bodo propadli....
yarrick
09. 06. 2011 17.11
Tonček Balonček 09.06.2011, 12:14 dragi tonček, To kar si ti napisal v postu se dogaja od sredine 2008 NAPREj, zatorej ...sistem bo padel.še vsak je, tudi ta bo.Čimprej tem bolje.Sicer bo zaj...za vse ampak prej kot pade, prej se bo lahko nov vzpostavil.Pa bo zopet 50 let miru. @vzhod 09.06.2011, 11:45 Se opravičujem za "neprimerne" besede.Demokracija? ok, narobe sem se izrazil.Fašistični korporativizem vlada svetu in ne demokracija.Demokracija je zgolj POJEM, pri katerem nam dajejo neko uteh, da IMAMO OBLAST.Ravno zato pa pravim, da bi morali bojkotirati vse volitve.Ker če bi le te kaj spremenile, bi bile danes prepovedane.Ne verjamete? poglejte kitajsko ali korejo.Pa tudi amerika oz ostali zahod so lep primer tega. Na žalost je tako in tako bo tudi ostalo, dokelr ne bo šlo vse k vragu( kar pa se zna zgoditi prej kot si marsikdo misli).
Frane Šajn
09. 06. 2011 16.50
Ja tu ga trenutno pač niso lačni! Da ga nekoč, ali bolje v kratkem verjetno bodo je pa neminovno!
Sebastjan Butala
09. 06. 2011 16.42
Osvald09.06.2011, 16:380 In kako so se komunisti režali in posmehovali Janši, sedaj naj pa jejo iz lonca v katerega so pljuvali. In še se mu bomo smejal,sploh če bo izvoljen na naslednih volitvah ;)
hanzll
09. 06. 2011 16.42
to je kriminal