Slovenija

FOTO: Krme bi lahko zmanjkalo, konji bi lahko stradali

Ljubljana, 29. 08. 2012 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi pomanjkanja dežja se je trava posušila, krme za zimsko oskrbo živali bi lahko zmanjkalo. Pomoč potrebujejo v prostovoljnem Društvu za zaščito konj, kjer imajo trenutno v oskrbi 18 konj. Bale sena zbirajo tudi v Kobilarni Lipica.

Konkretnih številk, koliko živali je prizadetih zaradi suše, trenutno še ni, je za 24ur.com pojasnil tiskovni predstavnik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Robert Peklaj. ''Upamo, da bo normalna jesen to škodo zelo omejila ali pa posledic suše kar se tiče živali niti ne bo,'' je povedal in pojasnil, da bi lahko z zamikom, če se bo trava po morebitnem dežju opomogla, opravili tudi tretjo košnjo. Dodal je, da bi se pri kakšnih živalih, ki potrebujejo specifično krmo, res lahko pojavile težave. In te že beležijo v Kobilarni Lipica in Društvu za zaščito konj.

Lipiškim konjem zmanjkuje krme.
Lipiškim konjem zmanjkuje krme. FOTO: Kobilarna Lipica

V Društvu za zaščito konj, ki deluje le na podlagi prostovoljnih prispevkov in donacij, so do sedaj nekako še zmogli, zdaj pa nujno rabijo finančna sredstva za nakup krme. Trenutno imajo na štirih lokacijah – v Orovi vasi pri Polzeli, na Krtini pri Domžalah, dve lokaciji pa sta v Velenju – v oskrbi 18 konj, ki k njim prihajajo shirani, izmučeni, ranjeni, pretepeni, lačni in žejni. ''K nam prihajajo žrebički, ki so jim mame poginile ob porodu, konji, ki jih ljudje mučijo in se nad njimi izživljajo na vse mogoče načine. Pri nas najdejo mir, toplino in ljubezen, in ko so dovolj pri močeh, tudi nov, dober in skrben dom,'' je za 24ur.com pojasnila predsednica društva Natalija Nedeljko.

Večinoma konje dobijo od inšpekcije, nekatere rešijo tudi sami. Potem ko konje oskrbijo, pozdravljenim živalim najdejo nove domove. Do sedaj so rešili že okoli 80 konj, od tega jih je okoli 65 šlo v posvojitev, je povedala Nedeljkova. Konji s posebnimi potrebami, ki jih ne morejo oddati v posvojitev, pa dom najdejo na Krtini.

Kaj potrebujejo in kako lahko pomagate?

Nujno bi potrebovali okoli 4000 evrov za nakup okoli 20 ton sena (okoli 80 do 100 okroglih bal sena) za oskrbo pozimi, rabili bi še 15 kubičnih metrov žagovine, je dejala predsednica društva. ''Seno je rezervirano, dobavitelji bodo 14 dni počakali s tem senom, kolikor bomo zbrali, toliko bomo lahko kupili,'' je pojasnila. Sredstva lahko darujete na njihov tekoči račun (TRR odprt pri Banki Koper št.: SI56 1010-0005 0589 375). ''Dva evra pomenita eno kocko sena, kolikor en konj potrebuje na dan,'' je dejala.

Mučeni konj, ki so ga v oskrbo sprejeli v Društvu za zaščito konj.
Mučeni konj, ki so ga v oskrbo sprejeli v Društvu za zaščito konj. FOTO: Društvo za zaščito konj

Pomagate pa lahko tudi z balami sena. ''Seno, slama, žagovina, vse to je zlata vredno,'' je dodala in pojasnila, da je dobrodošla kakršna koli pomoč. Še veliko stvari namreč rabijo tudi za ureditev rehabilitacijskega centra v Orovi vasi, tako rabijo barve za ograje, žlebove na hlevu, lepilo za polaganje ploščic …

Pomagate lahko tudi s posvojitvijo na daljavo. Mesečna oskrba enega konja, odvisno sicer od njegovega zdravstvenega stanja, stane od 150 evrov naprej, je razločila Nedeljkova.

Dan odprtih vrat v rehabilitacijskem centru

Letošnji že tretji dan odprtih vrat Društva za zaščito konj in ostalih živali bo 29. in 30. septembra v rehabilitacijskem centru v Orovi vasi pri Polzeli. Tam so nastanjeni konji, ki potrebujejo daljši čas okrevanja, ki so bili poškodovani, trpinčeni, psihično in fizično izmučeni. V teh dneh so rešili kobilo s 3,5-mesečno žrebico. Kobila je bila tako shirana, da je komaj stala, videle so se vse kosti, kopita že zelo dolgo niso bila urejena, je razlagala Nedeljkova.

Konj po rehabilitaciji.
Konj po rehabilitaciji. FOTO: Nastja Pungračič

Žrebico je čakal zakol, kobila se je z vsemi silami borila za preživetje, a je že izgubljala mleko. Po prihodu v društvo sta se komaj najedli sena, dobili sta vitamine in minerale in vse potrebno, da si opomoreta. Kobila spet dobiva mleko. Obe lahko končno normalno živita in dihata, je povedala le eno izmed zgodb konj, ki jih dobijo v oskrbo.

Seno potrebujejo tudi v Lipici

Zaradi hude suše bo Kobilarna Lipica letos ostala brez drugega odkosa sena, trava je porumenela, ožgana, zato niti ne raste več. Prav zato mora Kobilarna Lipica za 190 konj, ki so na paši, vsak dan na pašnike dovažati seno, kar pa v običajnih letih ni treba. Da bi nadomestili izgubo, potrebujejo od 400 do 450 velikih okroglih bal sena. ''V presušeni kraški regiji je seno nemogoče nabaviti, sena preprosto ni,'' so pojasnili v kobilarni.

Poudarili so, da so v kobilarni že ves čas suše izvajali restriktivne ukrepe, med drugim živali krmijo z minimalnim obrokom sena, temu prilagajajo tudi sestavo obrokov. Da lipicanci ne bi trpeli lakote, je kmete, ki jih suša ni tako zelo prizadela, k darovanju sena pozval tudi kmetijski minister Franc Bogovič, ki je tudi sam daroval tri bale oziroma tono sena. Pet bal bo podaril tudi državni sekretar za kmetijstvo Branko Ravnik.

Posušena trava pod nogami lipicancev.
Posušena trava pod nogami lipicancev. FOTO: Kobilarna Lipica

Iz Kobilarne Lipica so naknadno za 24ur.com sporočili še, da so po prvih objavah v medijih že dobili prve, zelo pozitivne odzive. "Zagotovljenih imamo 10 velikih okroglih bal sena oziroma nekaj več kot tri tone sena. Če bo akcija napredovala s takim tempom, bomo v mesecu dni zbrali 300 bal sena. Upamo, da bodo tudi današnje objave v medijih prispevale k dobremu odzivu slovenskih kmetov in ljubiteljev lipicanca," pravijo v omenjeni kobilarni.

Čreda lipicanskih konj Kobilarne Lipica obsega 352 konj, vključno z letošnjimi žrebeti.

V Lipici so poudarili, da glavni razlog za akcijo ni cena sena, ampak dejstvo, da sena na trgu sploh ni. "Naša bojazen ni vezana na ceno sena, ampak na vprašanje, ali bomo seno sploh lahko zagotovili," pravijo. Za zdaj še ne morejo oceniti, koliko bo kobilarno v takih razmerah lahko stal nakup 450 bal sena, če bo treba, pa bodo seno iskali tudi na trgu in ga odkupovali po tržnih cenah. "Vsekakor bomo živali še naprej krmili z uravnanim krmnim obrokom," so zagotovili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
30. 08. 2012 17.59
pa osli tudi kolikor jih je v ljubljani in mlati prazno slamo
theso2012
30. 08. 2012 14.56
+4
Minister poziva kmete naj DONIRAJO seno! Pa kmetje še zase imamo komaj dovolj, nekateri niti zase nimajo!!
jože lovenjak
30. 08. 2012 14.43
-3
če lahko konje podarjate nevem komu vse,potem še jih prodajte inih par-saj so vredni miljone,pa boste preživeli.
santamaura
30. 08. 2012 10.41
+1
Morda bo pa angleška kraljica kakšen funt nakazala. Ali pa Ivan, sedaj ko je dobil avstrijski kredit, da ne bo Urška v zadregi, ko bo naslednjič kakšni ženi tujega politika shirane konje kazala
drrmrr
30. 08. 2012 09.35
-8
Če krme nebo bodo pa klobase
Pecikltigr
30. 08. 2012 10.36
-6
100% točno tako. Ne vem zakaj sploh članek o tem?
Ti Na 1
02. 09. 2012 11.46
nebo nobenih klobas ker v društvo za konje in v lipici nikol ne kolejo konjev.... prej bojo klobase iz tebe -.-
kwa.dugaja
30. 08. 2012 08.48
-5
lepo vas prosim s takimi no. imam vikend nekaj km stran iz celja in je bilo letos več trave kot lani!! kosil sem 2x več kot lani, in tudi vprašal vse sosede kmete, ki imajo živino če si pridejo po seno (pograbljeno na en kup, le odpeljati je treba) pa se enim gospodom ne ljubi, drugi ga imajo pa tudi sami preveč. bi gospodje hoteli da ga še sam njim v štalo pripeljem in po možnosti še živini raztalam vsako jutro. toliko o strašni suši in krizi. na koncu je tisto seno na kupu lepo zgnilo (oz. še gnije) in je mir. slovenija tako majhna da jo v enem dnevu prehodiš, pa na eni strani države huda kriza z senom, na drugi ga pa nimam kam za dat. če je res hudo izvolite pridit iskat iz lipice - čez 2 tedna bo spet nova pošiljka ker je trava spet zrastla.
nesa_
30. 08. 2012 16.04
+1
na krasu je bila letina za košnjo solidna, vendar je hitro izgubljala vrednost zaradi suše. letos pa možnosti druge košnje nimamo. tukaj je problem, vendar ima pa lipica dovolj sredstev da ga ima možnost it iskat kamorkoli, ker ima sredstva. nevem zakaj bi lipici donirali(ga upa kupit) in ne pa pomagali društvu, ki bi zares potrebovalo pomoč.
matejtusek
30. 08. 2012 01.37
+4
nevem od kdaj okrogla bala sena stane 4 € ampak dobr
spider5a
29. 08. 2012 22.45
-5
to so sami lopovi nc jim dat
spider5a
29. 08. 2012 22.42
+1
ta lipic je kradla zdej pa fehta
supertrolla
29. 08. 2012 22.18
+12
Naj futr kupijo iz keša, ki ga folk vsakodnevno pušča tam, al naj pa par njih prodajo, pa futr kupijo. K da imajo samo v Lipici živino, dejte ga srat, tiste kobile imajo sam zato, da služijo na njih, kmet ima pa živino tudi za prehrano in marsikateremu kmetu tudi zmanjkuje hrane za svoje živali.
miki179
29. 08. 2012 21.58
+8
"Naša bojazen ni vezana na ceno sena, ampak na vprašanje, ali bomo seno sploh lahko zagotovili," Donirati je slovenski izraz, ki počasi zamenjuje besedo prodati, vsaj v praksi je tako in tako je tudi tukaj.Leta nazaj smo Lipici vozili seno po mizernih cenah in čakali par let na poplačilo vsega, mislim da se tudi dan danes ni nič spremenilo. Ne mislim ampak vem, da če bi kobilarna odkupovala seno po solidnih cenah in še bolj pomembno je to, da bi tudi plačala takoj, bi nebi ostala brez krme! In sedaj se naslanjajo na dobrodelnost?? Za kupca dobrodelnost, za prodajalca donacija, nove fore, za crknit! Prodam 1000 kockastih bal sena, ampak nikomur drugemu kot dolgoletnemu zvestemu kupcu, ki plača takoj ko se seno razloži, pa pika. Pa da vidimo, če bojazen ni vezana na ceno! Nekaj bal bi sigurno daroval, ampak problem je v tem, da v Lipici hočejo samo okrogle bale.
Mrtnnn
29. 08. 2012 22.01
+4
naj si pol kupijo okrogle....po okrogli ceni
Mrtnnn
29. 08. 2012 21.57
+7
Kobilarna lipica naj kar sama KUPI krmo.....tudi drugi jo morajo!!!!!!!!!!!1
Pecikltigr
30. 08. 2012 10.38
-1
Če vsakega kmeta subvencioniramo, zakaj pa kobilarne ne bi?
ana47
30. 08. 2012 18.10
drugače se tukaj sploh ne gre za subvencijo ampak za krmo. Jaz sem prepričana, da tudi Lipica dobi subvencijo, za travnike in vse konje (glede na to, da so verjetno čisto vsi z rodovnikom ), tako da sta kmet in Lipica na istem. Marsikateri kmet ima problem s pomanjkanjem sena, pa ga mora kupiti sam, nevem zakaj ga ne bi tudi Lipica.
hanzz
29. 08. 2012 21.47
+14
če zmanjka krme za konje so krivi vegiji!!! KMETJE NE BODO IMELI HRANE ZA ŽIVINO,POSLEDIČNO JO BODO CENEJE PRODALI, HRANA PA SE BO VSEENO PODRAŽILA!!!! KDO SEDAJ KOGA JEEEBEEE!!!! MESO, ZELENJAVO, MLEKO, JAJCA .... NE KUPUJTE VEČ V TRGOVINAH!!! PRI NAJBLIŽJEM KMETU DOBIŠ VSE DO CENEJE IN BOLJŠE!!!!
boris-n-graniki
29. 08. 2012 21.24
+5
Uf sm kliknu na člank k že mal slabo vidm pa sm mislu da je La Toja na naslovni slikci :)
Pecikltigr
30. 08. 2012 10.40
+0
Ni LaToya, to je malca! Kruh prinesi s sabo pa refoška bokal! Za solato bo lahka...
periot22
29. 08. 2012 21.10
+8
Mi jo imamo dovolj samo zastonj niti pod razno imamo hribovit teren in je težavno spravilo ampak brez nič ni nič!!!!!!
devote
29. 08. 2012 20.49
+11
tukaj je glavno vprašanje ,ali je nekdo sposoben biti na poziciji , ki jo zaseda ali ne ?? dober gospodar dela vse vzdržno in dolgoročno. če je vpitje, da ni krme za konje že sedaj, sredi poletja, ja kaj bo pa potem februarja, marca?? Toliko travnikov, kot se na primorski zarašča ...cela Vremščica, glejte malo naokrog ko se vozite...vsepovsod površine v zaraščanju!! kosilnice v roke,še vedno je do oktobra čas, da si nakosite mrve za konje. Konji tudi niso videti preveč negovani-- in a je tega spet kriva suša?. žival je slika gospodarja-beri direktorja. ja, tako je vrli slovenski menedžerji,...ki ste eden drugega kovali v nebo, si podarjali ne vem kašna priznanja, gazele, menedžer leta, sami presežniki... v glavnem,če smo pošteni, je z vami tako: v tujini vas vse pozaprejo prvi dan dela v podjetju!!
periot22
29. 08. 2012 21.04
+4
Se strinjam s teboj ,vreme je lepo še vedno se da kositi in sušiti, travnikov za kositi je dovolj še preveč , poznam dva ki imata konje, osle pa ne pokosita za njih ničesar samo čakata kdo jima bo napol zastonj dal mrvo alo takšnim živali pobrat lastnike pa kaznovat z zaporom!!!!!!
nesa_
29. 08. 2012 23.40
+5
tuki bi vas samo malček popravla..če bi sedaj pri nas na krasu kosili bi dobili kvečjemu slamo ne pa seno ker trava nima v sebi več hranilnih snovi, od te košnje ni krme..
bora_bora
29. 08. 2012 20.28
+10
Sranje pa taka država, ki fehta za bale sena, če bi tisti, ki so se okuristili s kobilarno Lipica prnesel nazaj kar so pokradli bi bilo dovolj sena za konje in "živino"
bolimepatak
29. 08. 2012 19.55
-15
Društvo za zaščito konj.....vile, koso in grablje v roke pa delat. Če bi toliko naredili z rokami, kot z jezikom, bi bilo verjetno sena več kot dovolj.....
ap-s-power
29. 08. 2012 19.04
+8
Država Republika Slovenija ima zadostno količino kmetijskih zemljišč po celotni Sloveniji, ki jih oddaja različnim najemojemalcem (kmetom, penzionistom....) po mižernih najmninah, te pa nej prispevajo vsak po eno balo sena za kobilarno Lipica in s tem dokažejo pripadnost državi
matejtusek
30. 08. 2012 01.41
+3
nekateri kljub temu zaradi suše še za svoje potrebe nimajo...
SkokecPokec
29. 08. 2012 18.55
+7
Slovenija ima sklad kmetijskih zemljišč, ki premore kar nekaj zemlje. V Lipici se grejo turizem ki jim prinaša tudi nekaj prihodkov. Namesto d stokajo, nej še mal delajo.... Bojo že zrihtal kt je prov. Bodo pa kakšen rep iz hleva dali in prišli do nekaj financ, pa nabavili dodatne količine krme. Konj ne rabi veliko. Seno in vodo. Vse ostalo je le dodatek...