Slovenija

FOTO: 'Božični praznik nam govori, da se Bog učloveči v svetu, kakršen je'

Ljubljana, 25. 12. 2014 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V cerkvah po državi na božič, krščanski praznik Jezusovega rojstva, potekajo praznične maše in bogoslužja. "Božični praznik nam govori, da se Bog učloveči v svetu, kakršen je," je dejal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je vodil polnočno mašo v ljubljanski stolnici.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Božič v Ljubljani
    01:56
    Iz 24UR: Božič v Ljubljani
  • Iz 24UR: Praznovanje božiča v Mariboru
    01:52
    Iz 24UR: Praznovanje božiča v Mariboru
  • Iz 24UR: Božič pri slovenski družini
    02:34
    Iz 24UR: Božič pri slovenski družini
  • Iz SVETA: Polnočnica
    02:34
    Iz SVETA: Polnočnica
  • Iz SVETA: Na Šmarni gori jaslice v naravni velikosti
    00:50
    Iz SVETA: Na Šmarni gori jaslice v naravni velikosti
  • Iz SVETA: Kdo so tisti, ki na praznik ne počivajo?
    01:45
    Iz SVETA: Kdo so tisti, ki na praznik ne počivajo?
  • Iz SVETA: Podvodni božiček
    01:24
    Iz SVETA: Podvodni božiček
  • Iz SVETA: Ledene jaslice
    01:47
    Iz SVETA: Ledene jaslice

Na božič kristjani praznujejo dan, ko se je po zapisu v Svetem pismu Jožefu in Mariji v hlevu v majhnem mestu Betlehem rodil Jezus, Božji sin, ki prinaša večno življenje.

Kdaj točno se je rodil Jezus, sicer ni znano. 25. december je kot dan njegovega rojstva v 4. stoletju določil papež Julij I. Zelo verjetno je tudi, da se ni rodil pred 2014 leti, odkar na Zahodu štejemo leta. Rimski škof je namreč v 6. stoletju naložil benediktincu Dioniziju Maliju, naj izračuna leto Jezusovega rojstva, a ta naj bi se pri izračunu za nekaj let zmotil, posledično pa za nekaj let napačno štejemo tudi leta.

Zore: Božični praznik nam govori, da se Bog učloveči v svetu, kakršen je

Kristjani so v praznik množično vstopili pri polnočnicah, čez dan pa bodo potekale božične maše. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je vodil polnočno mašo v ljubljanski stolnici. "Božični praznik nam govori, da se Bog učloveči v svetu, kakršen je," je med drugim dejal Zore.

Po njegovih besedah smo pogosto v skušnjavi, da bi tožili nad tem, v kakšnih časih živimo, kako neprimerni so ti časi za pristno krščansko življenje, za udejanjanje evangeljskih vrednot in načel. "Bog oče ni najprej naredil idealnega sveta, v katerega bi poslal svojega Sina. Bog ni najprej pokristjanil sveta, da bi se v njem lahko rodil Kristus, ampak je njegova odrešenjska volja najprej rodila Kristusa, da bi ta svet lahko postal krščanski," je dejal nadškof.

Kot je dejal, večkrat poslušamo, da je človeška trdosrčnost sveto družino poslala proč od človeških bivališč in se je Jezus zaradi tega moral roditi v hlevu. Zore je vedno bolj prepričan, da človekov greh ne spreminja Božjih načrtov. "Razmišljati o tem, da s svojimi dejanji na kakršen koli način pogojujemo Boga, je pravzaprav greh napuha, je skušnjava ošabnosti, s katero si morda celo nezavedno skušamo podrediti Boga," je izpostavil Zore.

"Dragi bratje in sestre, apostol narodov nas spodbuja, naj razumnost, pravičnost in pobožnost uresničujemo v življenju. Ne gre torej za razprave ali celo za prerekanje o teh krepostih, ampak jih moramo živeti. Postati morajo del našega življenja," je dodal Zore.

jubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je vodil polnočno mašo v ljubljanski stolnici.
jubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je vodil polnočno mašo v ljubljanski stolnici. FOTO: Miro Majcen

Lipovšek: Sporočilo božičnega praznika je oznanilo miru, prijateljstva in sodelovanja

Apostolski administrator mariborske nadškofije Stanislav Lipovšek je imel polnočno mašo v celjski stolnici, v pridigi pa je med drugim dejal, da božič prinaša oznanilo miru, prijateljstva in sodelovanja. Lipovšek, sicer podpredsednik Slovenske škofovske konference, je v svojem nagovoru dejal, da luč, ki z Jezusovim rojstvom prihaja iz Betlehema, na poseben način sije na vesoljno Cerkev, "ki ima to nalogo, da nadaljuje in ponavzočuje Jezusovo delo odrešenja".

Ob tem je opozoril, da se Cerkev v Evropi in tudi po nekaterih drugih deželah že nekaj let sooča s procesom razkristjanjevanja, to je z načinom življenja, kakor da Boga ni. Eden izmed odgovorov na ta vprašanja je po oceni Lipovška nova evangelizacija, ki obsega prizadevanja Cerkve, da tudi v tej "duhovni puščavi" odkriva "sledove razodetja", ki vabijo k novemu začetku.

K slednjemu po besedah celjskega škofa vabi tudi letošnje obhajanje božiča, "ko smo, kakor pastirji v betlehemski noči, povabljeni, da vstopimo v luč, ki prihaja". "Obhajati božič zato pomeni vstopiti v to luč in dovoliti, da nas nagovarja, prežarja, bogati in navdihuje," je dejal.

Sporočilo božičnega praznika je po besedah Lipovška oznanilo miru, prijateljstva in sodelovanja, "ki naj bogati naše medsebojne odnose v družini, v družbi, v Cerkvi in v svetu". Obhajati božič pa pomeni tudi na novo odkrivati in zajemati luč, moči in navdih iz studencev žive vode, je še dodal.

Po cerkvah se vrstijo praznične maše in bogoslužja

Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan je dopoldne na božični maši v novomeški stolnici izpostavil, da je Jezus luč. Po njegovih besedah tudi mi potrebujemo luč, da bi spoznali resnico o sebi, da bi si znali odgovoriti, od kod prihajamo, kam vodi naša življenjska pot, zakaj živimo, v čem je naše dostojanstvo in kje naš poslednji cilj. "Ko pogledamo okrog sebe in vsak dan poslušamo o ubojih, žrtvah, vidimo, kako malo je za nekatere vredno človekovo življenje. Današnji človek je negotov, ko gre za smisel življenja, zlasti ko zaide ali doživi razne težave," je dejal Glavan.

Polnočnica - 11
Polnočnica - 11 FOTO: Miro Majcen

Izpostavil je tudi pomen družine. Kot je dejal, se je Jezus odpovedal vsem človeškim zakladom in razkošju, še več, rodil se je kot brezdomec. Le enemu se ni hotel odpovedati - družini, je poudaril Glavan. "Božič nam kliče, naj zaščitimo temelje družine, ki je pot in prihodnost Cerkve in človeštva. Vse družbe, politike in zakonodaje, gospodarstva, ki nimajo pred očmi družine, nimajo prihodnosti," je opozoril novomeški škof.

Evangeličanski škof Geza Filo je pri današnjem bogoslužju v cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani poudaril, da človeško dostojanstvo doslej še nikdar v zgodovini ni bilo tako zaščiteno z zakoni, kot je danes, pa tudi nikdar prej človeško dostojanstvo ni bilo tolikokrat napadeno, kot je danes. Delavci izgubljajo pravice, življenje ljudi postaja manj vredno od materialnih dobrin. Smisel življenja smo zreducirali na srečo, uspeh in učinkovitost, je opozoril.

"Kdor tega ne dosega, ne samo, da ne more, ampak po merilih tega sveta celo kot da ne sme preživeti. To je paradoks današnjega časa! Zato je potrebno, da Božič praznujemo vedno znova kot spomin in opomin na vrednote, brez katerih ne moremo govoriti o dostojanstvu slehernega človeka," je dejal Filo in dodal, da je Jezus prišel, da nas opozori na dostojanstvo in nedotakljivost slehernega človekovega življenja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (293)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zgubaslovenska
27. 12. 2014 15.33
+2
Ko bi se kristjani držali tega, kar jih vera uči, ne bi bilo raznih rodetov, štuhecev ipd. Pravzaprav to velja za vsa varstva.
tony_abcde@yahoo.com
26. 12. 2014 12.14
+5
Če bi se držali samo Jezusovih naukov brez teh ceremonij v zlatih oblačilih, pozlačenih kipcev itd. bi bilo že bistveno drugače...
Against
26. 12. 2014 12.38
-1
Isto velja za obče človeške nauke, ki so jih v RKC skopirali in sedaj ti trdiš, da gre za jezusove nauke. Kot da so ljudje sami po sebi neumni in ne more vsak še v svojem otroštvu priti do enakih spoznanj.
tony_abcde@yahoo.com
26. 12. 2014 13.02
+3
kure bedne
26. 12. 2014 11.34
+8
Če verjamete tem pravljičarjem, tudi prav. Morate pa vedeti, da si je cerkev sama izmislila 25/12 za Jezusovo rojstvo. Že 2000 let lažejo, kradejo, morijo-inkvizicija, poneumljajo in ne vem kaj še vse. Sodobna znanost točno ve, da je Jezus bil rojen 7 let pred našim štetjem in to v mesecu aprilu. Na TV sta o tem bili že dve dokumentarni oddaji. Tolk o tem. Sedaj pa admin hitro me zbriši, ker vem, da ta portal ne prenese resnice.
tony_abcde@yahoo.com
26. 12. 2014 12.11
+4
Moraš razumeti, da se pranje možganov začne že od zibelke dalje...nekateri to dojamenjo in se umaknejo, nekateri pa so bolj dovzetni za take stvari in zadeva se nadaljuje...
Against
26. 12. 2014 12.39
-1
Vir za to, da je bil Jezus sploh rojen, bi rad videl. To, ali je bilo leta 0 ali -7, je postranskega pomena, ker ni jasno, ali je sploh obstajal, ali so se ga gladko izmislili (o čemer je bistveno več indicev).
novak.novak
26. 12. 2014 13.12
-1
joj, kolk ste pametni...na tv slo? in tam so reklipred kristusom al...našega štetja ....hehehehehehehe najbolj verodostojen dokumentarec..., in še nekaj, kdaj je imel tito rojstni dan?
tony_abcde@yahoo.com
26. 12. 2014 13.14
+5
Seveda je obstajal, tako kot Rimljani itd. Vse ostalo kot je zgodba o materi devici, brezmadežnem spočetju, trpljenju ipd. čudežih si je cerkev izmislila zgodbe za neizobražene v svojo korist za nadaljevanje in širjenje religije. Skoraj vseh 2000 let je lepo bogato živela ob kraljih, fevdalcih in s pomočjo religije tlačila obubožane z obljubo o raju in nebesih ali strašenjem o peklu, grehih itd. in s tem delovala kot blažilec, da je bilo čim manj uporov.
Shisui
26. 12. 2014 10.52
+4
Na današnji dan, pred mnogimi leti, se je rodil človek, kateri je do 30ga leta popolnoma in za vedno spremenil svet. Vse najboljše Izak Newton, rojen 25 dec. 1642.
M_teorija
26. 12. 2014 10.38
+2
Od vsega božjega verjamem le v božji delec, vse ostalo, pa je stvar človeške domišljije in nekaterih, ki si to domišljijo prisvajajo in jo izkoriščajo!?
Salah al-Din
26. 12. 2014 10.27
+3
Vprašanje Infrapingu. Kaj pa sploh je božja skrivnost. A je skrivnost v govorečem grmu, ki je nekemu čarapanu sredi pustinje naložil nenormalne zahteve, v katere moram brezpogojno verjet. A je skrivnost v Jezusovem rojstvo za katerega ne vemo kdaj in kje je bilo. (na voljo so vsaj božje 4 različice). A je skrivnost v tem da je bog nepravičen in okruten, da se njegovo vedenje neprestano spreminja. V enem trenutku ustvari vso naravo za človeka, v drugem prekolne človeštvo in nadenj strese ves bes in jezo zaradi enega jabolka. Tega skrivnostnega boga izmenjaje vodita ljubezen in jeza, maščevanje in usmiljenje, dobrohotnost in kesanje. V božjem vedenju ni doslednosti, ki je značilna za modrost. Pristranski je s svojo privrženostjo do enega naroda, prezira pa je vreden, ker je brez razloga okruten do preostalega človeškega rodu. Zapoveduje goljufanje, krajo in umor, svojemu ljubljenemu ljudstvu pa nalaga, naj brez oklevanja izvršuje najokrutnejše zločine, prelamlja dano besedo in zaničuje pravice ljudi. Hvala za take skrivnosti
Shisui
26. 12. 2014 10.10
+7
Preden je Konstantin z mečem in ščitom v naše kraje navlekel krščanstvo, je bil božič poganski praznik. Kako hitro so si ljudje premislili, ko je bila alternativa sekira v hrbet :) Je pa vsekakor smešno, da tega v Cerkvi ne povedo in še vedno trajbajo 2000 let staro laž, da se je Jezusov nauk širil zaradi svojega dobrega sporočila. Totalen disregard zgodovine.
Against
26. 12. 2014 10.08
+3
Najprej naj priznajo, da so RKC mitologijo (SP) skopirali od egipčanov in drugih narodov (Sumerci, Ep o Gilgamešu, skopiran vesoljni potop, plagiat), ideja o JK (brezmadežno spočetje) pa je kopirana od grkov, egipčanov (bog Horus) in še koga drugega.
Venividivici1
26. 12. 2014 09.22
-1
SlavA BOGU NA višavi.
mzurry
26. 12. 2014 08.44
+5
Nova politicna stranka- cerkev......prodajajo iste bajke
Manu Cocker
26. 12. 2014 07.57
+0
Cigu-Migu - kje je Janez ?
Hary6
26. 12. 2014 07.44
+4
na zvon 1 2 3 so pa kr pozabli mislijo soj bomo virnike nasukali bojo že plačali pufe
SDS_je_poden
26. 12. 2014 13.05
Točno te besede je uporabil moralni teolog Štuhec. Sramota od sramote.
Infraping
26. 12. 2014 04.19
-6
Js sn svoja stara dva pospremiu v njuno ziher penzijo, zej bi šou pa naprej, prosim. Stran. Liberte, egalite, fraternite. De ne govorim de sn Zohana gledu pa me je fejst razhudl, ka vse sn zamudu zarad teh dveh.
dimnikar22
26. 12. 2014 01.09
-1
Čudaški kultisti.
Klimova
26. 12. 2014 00.33
-1
Bog so zame zakoni narave oziroma vesolja. Ker ko bo ugasnilo naše Sonce, se vaš Bog na našem planetu ne bo več mogel učlovečiti. Če bomo dognali (preden vaš bog ugasne sonce) kako funkcionira vesolje, tudi boga ne bomo potrebovali več.
Klimova
26. 12. 2014 00.45
+1
Vsako leto praznujemo učlovečenje boga oziroma pričetek daljšanja dneva. Zakon vesolja. Zato, da spoštujem moralne vrednote in jih tudi udejanjam pa ne potrebujem pravljic.
vatikan
26. 12. 2014 02.05
-1
Jasnovidec Cosmos
25. 12. 2014 22.50
+1
Sem čistokrven kršćen in tudi birman Slovenec ampak več ne verjamem popolnoma nič v te bedarije.Kdo od umrlih in zakopanih ter že spremenjenih v prah je prišel v kakšna nebesa ali pekel?Enostavno ni mogel ker ga ni.Če poiščeš malo po internetu zgodovino od kje se je začela katoliška vera boš našel,da je nekoč res živel neki Jezus in imel ženo Marijo katero je prodajal naokrog za spolno zadošćenje za denar vsakemu kateri ga je imel.Kako je pozneje prišlo naprej je pa predolga razlaga da bi tukaj pisal zato komu ni jasno na poišče in preberi sam glede tega.Mi je popolnoma vseeno kdo ali ne v kaj verjame jaz sem napisal svoje in taka je dejanska resnica.Namreč mi naj nekdo pojasni kako se bo po njegovi smrti pojavil bilo kateri cerkvenik pred bogom,kateri je kot je razvidno in dokazano že samo v Sloveniji pokradel cerkev čeprav sveti cerkveni sakrament narekuje "ne kradi".Če se je tole zgodilo že samo en primer Maribor,da ne bom našteval dalje mi še naj nekdo pojasni kako potem naj ne bi kradel normalen folk.Nadalje je povsem znano,da je skoraj celoten Vatikan leglo pedofilov kateri ne odgovarjajo za nič.Enako je pa v vseh državah dokazano po celem svetu in objavljeno uradno po vseh portalih na svetu kar ni nobena tajnost.Kateri bog bi naj potem sodil tem samim svojim cerkvenim služabnikom za taka dejanja?.Torej nobeden ker ne obstaja in je s tem vse jasno povedano. Nekateri nakladate to ali ono seveda popolnoma v nasprotni in zgrešeni smeri ampak ni pomembno.Razumem,da nekateri pač v to verjamejo saj,če ne bi in ne bi bilo neke vere v boljše upanje kot ga propagira cerkev bi jim bilo morda še slabše kar se vsaj psihičnega stanja tiče.Ampak nobeden bog ti ne bo nikoli pomagal,če si ne boš sam tako,da je že taka razlaga skregana z vsem skupaj.O tem bi lahko tukaj napisal še cel roman ampak ni vredno.Tisti kateri pač verjamete v to verjamite podpirajte in nosite denar še naprej izkoriščevalcem in da ne bom pisal kaj še.Vedite pa ,da je cerkev že odkar obstaja še iz križarskih časov povzročila ravno ona vsako vojno poboje in tako naprej.Že samo sežiganje čarovnic pove vse.Potem Nacisti,Ustaši,Četniki kateri so zverinsko pobijali,posiljevali,trpinčili narod v imenu boga kakor tudi sedaj delujejo IS v imenu alaha.O tem je potrebno razmisliti sem pa napisal že več kot dovolj za normalno obrazložitev.
Infraping
25. 12. 2014 23.29
-11
Velik veš. Res je, problem je v neuporabi palčke in bolanem umu. Sam Bog obstaja, stari moj. Pot do njega je pa skrivnost, ki jo razumemo le nekateri.
Jasnovidec Cosmos
25. 12. 2014 23.47
-3
Ja v redu,če tako misliš nimam nič proti.Ti kar verjami v kaj si prepričan vendar ti povem,da je ravno tale palčka in bolan um katere omenjaš pri tebi problem in ne pri meni.Pokaži mi tole tvojo pot do boga in,če ga bom videl bom tudi jaz verjel v njega.Do sedaj ga namreč nisem videl in tudi nikogar ne poznam kateri ga je.
Infraping
25. 12. 2014 22.46
-3
Zej že majo koncipiran ZGD-qi23/vc-G? res me zanima.
Infraping
25. 12. 2014 22.45
-8
Moje, tvoje, naše, vaše, njihovo, sestrino, očetovo - obstaja človeku posamezniku pripadajoča osebna lastnina, druga pa je drgač mal. Mislim, tu so opcije, cel koncept je. Ka je važn, če si lastnik golf igrišča? Ne, važn je, da laufa v korist ljudi, in da ga vodi prava oseba.
komarec
26. 12. 2014 00.04
+7
drahnreb
25. 12. 2014 22.42
-1
ko gledam,čutim kako neprijetni vonji so v tej druščini........
Infraping
25. 12. 2014 22.16
-4
Bog ne da človeku grafične mojstrovine, zato, da bi jo imel doma in gledal.
Infraping
25. 12. 2014 22.17
-4
Ampak v namen ta, da jo proda primerni osebi in naredi nekaj koristnega z izkupičkom, ker je očitno prejemnik take grafike primerna oseba za to.
Infraping
25. 12. 2014 22.42
-4
Dejstvo je drgač tut to, da bi morala biti krščanska cerkev in država združeni, sam js ne bom šou tak daleč, bo že Bog zrihtu.
komarec
26. 12. 2014 00.06
+4