Slovenija

FOTO: Ko psički rešujejo življenja

Idrija, 10. 09. 2011 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Idriji so predstavili pse, usposobljene za pomoč ljudem z diabetesom, naglušnostjo, alergijami in podobno. Ob tem so zbirali tudi denar za šolanje psičke, ki bo pomagala mlademu invalidu.

Idrijsko Društvo za šolanje psov pomočnikov K9 Servis je danes organiziralo dobrodelni dogodek 1. slovenski dan psov pomočnikov. Dogodek je bil namenjen predstavitvi različnih tipov psov pomočnikov, iskanju ustreznih kandidatov za pse pomočnike in zbiranju donatorskih sredstev za šolanje bele švicarske ovčarke Bele, ki bo v veliko pomoč mlademu invalidu.

Po besedah Polonce Pagon, vodje projekta, so organizatorji želeli s to prireditvijo seznaniti širši krog ljudi z različnimi tipi psov pomočnikov. ''Društvo K9 Servis je edino društvo pri nas, ki šola tudi pse pomočnike za diabetike, za gluhe in naglušne osebe ter alergike na določene alergene v hrani,'' je dejala.

Program je bil široko zastavljen, saj so obiskovalci lahko poleg psov pomočnikov spoznali prek 55 različnih pasem psov, policijske in reševalne pse, delo lovskih kinologov ter druge kinološke dejavnosti. Program je še popestrilo zabavno tekmovanje Moj pes ima talent ter nastopi plesnih in glasbenih skupin. Obiskovalci so se lahko preizkusili tudi v streljanju z lokom, progi preživetja in v različnih kreativnih delavnicah. Najmlajšim pa je bilo namenjeno jahanje ponijev in veliko napihljivo igralo.

Psi pomočniki
Psi pomočniki FOTO: Aljoša Kravanja

Idrijsko-cerkljanska regija se lahko tako ponaša z inovativnostjo v šolanju psov pomočnikov. Lansko leto je vaditeljica Maja Golob izšolala kar pet psov pomočnikov, med njimi lahko izpostavimo špringer španjelko Beo, ki je prvi pes pomočnik za diabetika v Sloveniji, in belgijsko ovčarko Mayo, ki je prvi pes pomočnik za gluho in naglušno osebo v Sloveniji.

''V Sloveniji so poznani predvsem psi pomočniki za slepe osebe in invalide. Možnosti pa je še veliko več. Pravilno izšolan pes je lahko v veliko pomoč diabetikom, gluhim, avtistom, epileptikom, osebam, ki imajo probleme z ravnotežjem, če omenimo le nekatere,'' pojasnjuje Golobova in še dodaja, da so lani v društvu K9 Servis izšolali tudi psa pomočnika za alergika na gluten. Beauceron Elias je v veliko pomoč študentki v Združenih državah Amerike, je zapisano na spletni strani K9 Servisa.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomaž Podlogar
11. 09. 2011 12.24
Bila je enkratna prireditev,in ponosen sem da sem lahko sodeloval
piko112
10. 09. 2011 22.41
Zakaj ima pes toliko prijateljev? Ker z repom upleta pa z jezikom ne upleta
neziie
10. 09. 2011 20.29
droljax
10. 09. 2011 19.52
Eno vlecno civavo bi narocu za brezdomca invalida prosjac pred trgovino in gre vsem na zivce, ce bi se dal kako zment.. Pes k ni zelo zdresiran al pa nima rodovnika odpade iz enacbe !
rakasam
10. 09. 2011 18.16
človekov najboljši prijatelj =)
marko22marko
10. 09. 2011 17.45