Slovenija

FOTO in VIDEO: V Kopru je padla temperatura morja s skoraj 30 na okoli 21 stopinj Celzija

Ljubljana, 07. 08. 2017 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Izrazita vremenska fronta je povzročila veliko težav in škode. V Ilirski Bistrici je padala velika toča, v naselju Bresnica v občini Ormož je zaradi močnega dežja nastal hudournik, ki je ogrožal več stanovanjskih hiš. Padala so drevesa in poškodovala več avtomobilov in streh, zaradi udara strele so morali pomagati tudi v kampu na Bledu. Neurje se je razbesnelo tudi pri južnih sosedih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Klimatologinja Lučka K. Bogataj o vremenskih spremembah, ki nas čakajo
    04:37
    Iz 24UR ZVEČER: Klimatologinja Lučka K. Bogataj o vremenskih spremembah, ki nas čakajo
  • Toča v Ilirski Bistrici (Vir: bralec Jaka)
    00:11
    Toča v Ilirski Bistrici (Vir: bralec Jaka)
  • Posledice toče v Spodnji Idriji (vir: Tim Erjavec)
    00:23
    Posledice toče v Spodnji Idriji (vir: Tim Erjavec)
  • Tako je klestila toča v Spodnji Idriji (vir: Tim Erjavec)
    00:22
    Tako je klestila toča v Spodnji Idriji (vir: Tim Erjavec)
  • iz SVETA: V Ilirski Bistrici huda ura razdejala pridelke in hiše
    02:41
    iz SVETA: V Ilirski Bistrici huda ura razdejala pridelke in hiše
  • Iz 24UR: Ilirsko Bistrico prizadelo strašno neurje
    03:06
    Iz 24UR: Ilirsko Bistrico prizadelo strašno neurje
  • Iz 24UR: Neurja niso prizanesla
    03:15
    Iz 24UR: Neurja niso prizanesla

Četrti vročinski val se je končal s prehodom izrazite vremenske fronte, ki je prinesla precej težav. Največ dela so imeli domačini in gasilci na zahodu države. Padala je toča, voda je zalivala kleti, veter je razkrival strehe in ruval drevesa. 

Huda neurja v Idriji in Ilirski Bistrici 

Tako je veter razkril večstanovanjski objekt v Sp. Idriji.
Tako je veter razkril večstanovanjski objekt v Sp. Idriji. FOTO: Bralka Mojca

V Zavratcu in okolici v občini Idrija je neurje poškodovalo več ostrešij, več dreves je začasno zaprlo ceste. Gasilci so na pomoč priskočili tudi v kraju Dole v občini Idrija, kjer so domačinom pomagali pri zaščiti v neurju poškodovanih ostrešij treh stanovanjskih in štirih kmetijskih objektov.

Iz Idrije so poročali tudi o toči, ki je poškodovala tako avtomobile kot strehe objektov. V naselju Vojsko v občini Idrija je neurje poškodovalo ostrešje kmetijskega objekta in več stanovanj, na Melinah v Spodnji Idriji so gasilci pomagali sanirati ostrešje večstanovanjskega objekta. Česa podobnega ne pomnijo tudi najstarejši gasilci, so povedali v kraju. 

V nedeljo popoldne je hudo neurje s točo zajelo tudi naselja Podstenje Šembije, Zarečje in Topolc v občini Ilirska Bistrica. Posredovalo je 70 gasilcev iz osmih gasilskih društev. Vzpostavljen je bil tudi občinski štab CZ Ilirske Bistrice, so navedli na Upravi za zaščito in reševanje. Gasilci so na lokacijah zaščitili poškodovane strehe s PVC-folijo. Po prvih podatkih je poškodovanih 70 objektov.

Veter podiral drevesa in odkrival strehe 

V Sloveniji ne mine poletje, da ne bi bilo nekaj neviht z debelejšo točo, je opozoril Brane Gregorčič iz Agencije za okolje. "Ne da se reči, da je teh dogodkov več kot v preteklosti,"je dodal. Pri nas je toča razmeroma pogosta v vseh pokrajinah.

O podrtih drevesih so poročali iz Sevnice, Brežic, Krškega, Rateč, Logatca, Ajdovščine, Vipave, Sežane, Ormožu, Prevalj in Pivke. 

V vasi Kot v občini Ig je podrto drevo padlo na hišo, v naselju Rovte v občini Logatec pa je drevo padlo na dve osebni vozili. Veter je v Logatcu poškodoval ostrešja kar devetih objektov, so navedli na Upravi za zaščito in reševanje in dodali, da je meteorna voda poplavila objekt vrtca, voda je poplavila tudi industrijski objekt. 

Strehe je veter razkrival tudi v občini Škofljica, v Trzinu je drevo padlo na stavbo v Kmetičevi ulici. Močno neurje je zajelo tudi občino Kobarid, kjer je delno odkrilo bakreno strehe cerkve. Na Tovarniški cesti v Ajdovščini je neurje z vetrom in močnimi padavinami poškodovalo del električne naprave in nekaj bivalnih prostorov v večstanovanjskem objektu.

Toča v kraju Gradišče pri Šmartnem pri Litiji.
Toča v kraju Gradišče pri Šmartnem pri Litiji. FOTO: Bralec Islama

Nastal je hudournik 

V naselju Bresnica v občini Ormož je zaradi močnega dežja nastal hudournik, ki je ogrožal več stanovanjskih hiš. Gasilci so s pomočjo delovnega stroja skopali 100 metrov jarka, s katerim so preusmerili hudournik vstran od stanovanjskih hiš, očistili lopo za hranjenje orodja in 100 metrov ceste.

Zaradi strele zgorela kozolec, drvarnica in ostrešje hiše

Več tisoč ljudi je začasno ostalo tudi brez elektrike. Največ na Vrhniki, v Logatcu, na Igu, v Grosuplju in Postojni. 

Zaznali so tudi več udarov strele. Okoli 20. ure je strela udarila v kozolec v Bodrežu v občini Šmarje pri Jelšah, zgorela sta ostrešje in krma. Nekaj po 21. uri so se zaradi udara strele podrla tudi tri drevesa v Kampingu Bled. Domači gasilci so na varnejše mesto odstranili nekaj prikolic. 

O udaru strele v stanovanjsko hišo so nekaj po 19. uri poročali tudi iz Razkrižja. Hujše posledice so preprečili gasilci. Na strehi je nastalo za 2.000 evrov škode, so sporočili s Policijske uprave Murska sobota. 

V kraju Bukovo v občini Cerkno je zaradi udara strele zagorela drvarnica, ki jo je ogenj v celoti uničil, so zapisali na upravi. 

Nad Gradiščem pri Vipavi je zagorelo v naravi. Goreli sta trava in podrast. Gasilci PGD Vipava so pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Tudi meteorna voda je povzročala preglavice. Kletne prostore je med drugimi zalivalo v občini Žiri, v Škofji Loki, na Igu ... Na Colu v Ajdovščini so gasilci vodo izčrpali iz kletnih prostorov zadružnega doma in iz skladiščnih ter prodajnih prostorov bencinskega servisa. 

Vročina še ni rekla zadnje 

V Kopru je padla temperatura morja s skoraj 30 na okoli 21 stopinj Celzija, so sporočili z Arsa.

Huda vročina je tako končno popustila, a to ne pomeni, da se je v letošnjem poletju dokončno poslovila. Po prehodu včerajšnje hladne fronte je zapihal svež severovzhodni veter, ki je prinesel nižjo temperaturo. Ob 10. uri je bila temperatura po Sloveniji okrog 20 stopinj Celzija, zaradi burje je topleje na Primorskem (Letališče Portorož 27 stopinj Celzija). ''Glede na včerajšnje temperature ob 10. uri je ohladitev najbolj izrazita na jugovzhodu, v osrednjem delu in na Gorenjskem, kjer danes beležimo za okrog sedem do osem stopinj Celzija nižje temperature,'' so sporočili z Arsa. 

Jutri bo večinoma sončno, le v vzhodni Sloveniji zjutraj in dopoldne bolj oblačno s kakšno kapljo dežja. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 16, ob morju 18, najvišje dnevne od 24 do 29, na Primorskem do 32 stopinj Celzija, so zapisali na Agenciji za okolje. 

V sredo in četrtek bo povečini sončno in spet bolj vroče. V popoldanskem času bodo nastale posamezne nevihte. Novo ohladitev vremenoslovci pričakujejo konec prihodnjega tedna. 

Več o vremenu ... 

Ponekod ostaja velika požarna ogroženost 

Zaradi padavin je prenehala veljati velika požarna ogroženost naravnega okolja na območju občin Kanal, Brda, Šempeter – Vrtojba, Ilirska Bistrica, Pivka in Postojna. V občinah Koper, Ankaran, Izola, Piran, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Miren – Kostanjevica in Renče – Vogrsko pa velika požarna ogroženost naravnega okolja, razglašena 5. avgusta, še naprej ostaja v veljavi, so sporočili Z Uprave za zaščito in reševanje. 

''V teh občinah je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete,'' so poudarili. 

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja v teh občinah še naprej izvajala poostren nadzor.

Hudo neurje tudi v Istri 

V nedeljo zvečer se je s silovitim neurjem končal tudi vročinski val na Hrvaškem. V Istri je veter v nedeljo zvečer pihal s hitrostjo do sto kilometrov na uro in podiral drevesa. Zaradi udara strel je izpadla električna energija, zaradi obilnega deževja je voda poplavila nekatere ceste in kleti. O neurjih z močnim dežjem, udari strel in močnim vetrom so v nedeljo zvečer poročali tudi z območja pod Velebitom.

Močno deževje je v nedeljo pozno popoldne zajelo tudi Sarajevo in nekoliko ohladilo prestolnico BiH. Bugojno v osrednjem delu države pa je prizadelo neurje s točo, ki je bila po poročanju lokalnih medijev velika kot oreh. Po prvih podatkih je neurje povzročilo veliko škodo na kmetijskih pridelkih.

Neurja so Balkanu prinesla ohladitev po hudem vročinskem valu, a ozračje se bo kmalu spet segrelo in vremenoslovci za četrtek napovedujejo nov vročinski val s temperaturami blizu 40 stopinj Celzija.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bandit1
08. 08. 2017 17.40
Tukaj pa mi ni nekaj jasno "Boja Vida" Oceanografski inštitut - Piran tem. morja 24,2, ARSO temp. Koper pa 21 stopinj. Nekdo lažžžžžžžeeeeeee
Transformerji
08. 08. 2017 14.03
+1
Torej se je Piranski zaliv končno temperaturno premešal, verjetno je tudi bolj čisto! Zato končno bela zastava v Bernardinu!
BUONcaffee
08. 08. 2017 13.49
Ste gledali film umetna inteligenca iz leta 2001????? Glejte vse vam bo jasno.
felix58
07. 08. 2017 22.57
-1
kruto...če bo sin gradil, mu priporočam sodobno hišo brez strehe z lesenim ostrešjem...ravno, moderno, enostavno in na koncu lepo zgleda
majo56
07. 08. 2017 21.53
+3
Groza, kako pametni so nekateri. Ta Kajfeška je dobra samo še za POP TV. Vse, o čemer govori tako vehementno, je bilo in se dogajalo že daleč pred nami. Okolje se spreminja skozi čas in tako bo tudi v prihodnosti.
milena981
07. 08. 2017 19.10
-2
mi lahko kdo pove, kako lahko imajo tisti bloki še salonitke po strehi?!?! A ni to kao prepovedano?! Tiste strehe na blokih ni so bile očitno že desetletja poštimane, sanirane. Saj ni čudno, da jih je odneslo....
sofokles
07. 08. 2017 19.24
+1
Mali medo
07. 08. 2017 19.49
+6
milenca obstajajo tudi salonitke brez azbesta
felix58
07. 08. 2017 22.54
+0
gospa Milena, edina težava je pri zavarovanju. Sicer lahko tako streho zavarujete, vendar za stare plošče z azbestom ne dobite odškodnine
Draža
07. 08. 2017 19.06
+4
Za jadran ni to nič novega,saj je vedno mrzel,tako kot črno morje,zaprto morje.
sofokles
07. 08. 2017 18.51
-1
O moj bog, kaksna groza! Kaj se bo zgodilo z ribami???
mejacrnikal
07. 08. 2017 18.34
+2
Logicno ce je burja popihala,to ni nic drasticnega,vsako leto ob burji ista zgodba....znalci
poper00
07. 08. 2017 19.32
+4
Tako je in ko bo na koncu oktobra 23 stopin bodo spet presenečeni.
Uporabnik113089
07. 08. 2017 18.07
-2
Grozna novica za tistih par Ljubljančanov ki se špilajo turizma na naši obali...
felix58
07. 08. 2017 22.56
+2
skladnost glej, jaz osebno ne hodim sosedom na jug, ker mi v Izoli ali Ankaranu nič ne manjka...ti pa kr
Hammerfan
07. 08. 2017 16.44
+3
Prevroče ni dobro, premrzlo tudi ne. Pa kaj bi radi?
macro
07. 08. 2017 16.57
+6
kaslc 1
07. 08. 2017 16.33
+7
man1983
07. 08. 2017 16.22
+0
no žabarji čas je da odidete
mejacrnikal
07. 08. 2017 18.35
+0
Principat
07. 08. 2017 15.35
+4
to je tako bistvenega pomena kot , ko pozimi drugje peči laufajo in ljudje preko leta prigarani denar zakurjo , takrat se nihče o tem ne sprašuje
pietro
07. 08. 2017 15.20
+5
a se ribice zdej vračajo ?
_endrug
07. 08. 2017 15.09
+3
Koliko je "skoraj 30"? 29, 28, 27?
mejacrnikal
07. 08. 2017 18.35
+1
dajno
07. 08. 2017 14.45
+24
Zdaj pa 14 dni o ohladitvi o nizkih temperaturah za ta letni čas... Potem pride jesen, ki no prehitra, prepozna, pretopla, premrzla... Mesec dni o tem... Potem pa bo že zima, ki bo ali ne bo, sneg ali ne... Skratka drama za vsako žabjo dlako na 24ur
hondica
07. 08. 2017 14.50
+6
Ja, pač mislijo tile novinarčki, da je narava tako prijazna, kot so se učili v diznijevih pravljicah...
hondica
07. 08. 2017 14.44
+3
Groza, ste že razglasili rdeči alarm???
flojdi
07. 08. 2017 14.37
-5
.uboge ribe. ki nimajo umetne klime. in ubogi ljudje , ki jo imajo.
funk
07. 08. 2017 14.32
+2
za 24 kekcev je nastopila ledena doba :)))