Zanimivosti

FOTO: Kdo sedi Med dvema stoloma?

Muljava, 22. 06. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Letnem gledališču na Muljavi bo letos mogoče videti predstavo Med dvema stoloma, ki govori o ljubezenskem trikotniku med nedolžno kmečko deklico Tončiko, izobraženim kmečkim fantom Nikolajem in pohlepno mestno gospodično Luizo.

Leto je naokoli in pod Jurčičevo domačijo so se, tako kot že 30 let poprej, zbrali ljubiteljskemu gledališču zvesti Muljavci. Vedno znova tako domačini kot tudi obiskovalci predstav v Letnem gledališču na Muljavi odkrivajo veličino pisca prvega slovenskega romana Josipa Jurčiča. Dramatiziranih in odigranih je bilo že veliko njegovih del, a vendar so še vrstice izpod njegovega peresa, ki jih Muljavci lahko in želijo postaviti na oder ali bolje rečeno v naravni amfiteater pod Jurčičevo domačijo. Tako so letos izbrali manj poznan roman, ki je bil izdan leta 1876, a vsebina je še danes zelo aktualna, Med dvema stoloma.

Scenografijo je ustvaril Dore Južna, za dramatizacijo in režijo je poskrbela Tatjana Lampret.
Scenografijo je ustvaril Dore Južna, za dramatizacijo in režijo je poskrbela Tatjana Lampret. FOTO: I.A.

''Pisatelj nas znova preseneča, saj odkrivamo, da gre za povsem nove poglede in stališča, da so literarne osebe brez zapletene preteklosti, nič skrivnostni, vse se zapleta in razpleta sproti; da je nasilje nad naravo nepopravljivo – naj bo to rožmarin v loncu ali ljubezensko čustvo v srcu, ostaja vztrajen moralist, narod mu je vse … Z romanom nakazuje pot v družbeno kritičnost,'' je o romanu Med dvema stoloma in letošnji predstavi na prostem, katere premiera bo danes ob 21. uri, povedala režiserka Tatjana Lampret, ki je poskrbela tudi za dramatizacijo romana.

Nedolžnost, ljubezen in pohlep

Jurčič je v tem delu v ospredje postavil dve značajsko močni, a hkrati popolnoma nasprotni si ženski – mlado kmečko dekle Tončiko Pridan in mestno gospodično Luizo Vit. Zgodba poteka od poletja 1870 do poletja 1871, epilog pa se odvije štiri leta pozneje. V poletnih mesecih se družina Kralj in Luiza odpravijo na posestvo na podeželju, kjer jih z veseljem pričakajo župan in krčmar Pridan ter njegova hči Tončika.

Med dvema stoloma - 4
Med dvema stoloma - 4 FOTO: I.A.

Med dekleti je sprva, z ene strani bolj kot z druge, iskreno prijateljstvo. Tončika mestni gospodični razkrije svoje srce in ljubezen do sosedovega sina, izobraženega in bogatega Nikolaja Kolodeja. Mladostniška zaljubljenost preraste v zaroko, a vplete se Luiza, ki s svojo lepoto in sladkimi besedami mladeniča zapelje. Zaroka se razdre. Kmalu nato dom Nikolajevega očeta pogori, v požaru umre tudi oče, in ko za nesrečo izve Luiza, se razkrijejo njeni resnični načrti. Pri vaškem mladeniču jo je zanimal le denar, zdaj pa se zdi, da je ostal brez prebite pare. Razočarani Nikolaj se poskuša vrniti k svoji prvi ljubezni, a Tončika ni več naivno dekle, zato ga zavrne.

Igralci stari od sedem do 90 let

Med dvema stoloma - 7
Med dvema stoloma - 7 FOTO: I.A.
V primeru dežja predstava odpade.

''Tu si nahranimo svojo dušo,'' je zatrdila režiserka in spomnila, da več kot 40-članska ekipa vsako leto ''podarja svoj dragoceni čas ljubiteljskemu gledališču in se veseli ob novih spoznanjih in uspehih''. V igralski ekipi je tudi Jurčičev pranečak Ciril Jurčič, ki je v 90. letu starosti vsekakor zgled in vzor, edinstveno scenografijo pa je tudi letos ustvaril Dore Južna. Premiera predstave Med dvema stoloma bo danes ob 21. uri, ponovitve sledijo še 23. junija, 29. junija, 30. junija, 6. julija in 7. julija.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godhead
22. 06. 2012 08.52
-3
edini, za katerega vem, da sedi med dvema stoloma, je pahor