Slovenija

FOTO: 27 tisoč evrov za razbita stekla

Ljubljana, 20. 05. 2010 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zavarovalnica posledice vandalizma na državnem zboru krije do vrednosti 15 tisoč evrov. Samo na steklih vhoda je nastalo škode za 7 tisoč evrov, na drugih pa za 20 tisoč. A to ni edina škoda, ki jo je treba poravnati.

Jajca, kamenje, granitne kocke, steklenice in palice, ki so jih nekateri na včerajšnjih protestih metali v državni zbor, so za sabo pustili posledice, ki jih bo zdaj treba odpraviti. Po besedah predsednika državnega zbora Pavla Gantarja sta največ škode utrpela vložišče in služba za odnose z javnostmi, saj so se oboji morali preseliti. Glavni vhod je še vedno zaprt, ker se bojijo, da bi lahko odpadlo steklo in koga poškodovalo. "Škoda je zabeležena, sanacija bo potekala do konca naslednjega tedna,“ je dejal Gantar.

In kakšna je škoda v številkah?

Predsednik DZ Pavel Gantar pred razbitim oknom
Predsednik DZ Pavel Gantar pred razbitim oknom FOTO: Blaž Garbajs

Zavarovalni agenti v stavbi fotografirajo in ocenjujejo škodo. Zavarovalnica posledice vandalizma krije do vrednosti 15.000 evrov. Na steklih vhoda je škode za 7000 evrov, na drugih pa za 20.000. In Gantar je napovedal, da bodo za kritje razlike vložili odškodninsko tožbo zoper organizatorje protestov. Proti organizatorjem bodo podali tudi kazenske ovadbe zaradi vandalizma in kršenja javnega reda in miru. Ocena škode še ni dokončna.

Gantar je prepričan, da so za incident odgovorni izključno organizatorji, ki se ne morejo skrivati in trditi, da so se demonstracije ob treh končale. Pravi, da so odgovornost poskušali prevaliti na objektivno stanje v državi. "Nihče ne ve, ali so za to dejansko krive razmere v državi ali velike količine popitega piva," je dejal. Pravi, da pred parlamentom niso potekale demonstracije, pač pa da je šlo za čisti vandalizem.

Izgrede pred parlamentom je ostro obsodil tudi predsednik republike Danilo Türk.

Policija pravi, da je z organizatorjem korektno sodelovala. Kje se je zalomilo?

V kazenskem zakoniku sicer piše, da je za poškodovanje tuje stvari predvidena globa ali dveletna zaporna kazen. Če je povzročena škoda velika, se storilec kaznuje z zaporom do petih let. Za naklepni napad na kulturni spomenik, kar državni zbor je, pa je zagrožena najmanj 15-letna zaporna kazen.

Predstavniki Generalne policijske uprave (GPU) in Policijske uprave (PU) Ljubljana so danes pojasnili, da so se policisti na protest primerno pripravili. Do zdaj so identificirali 31 kršiteljev, od teh jih je bilo 15 mladoletnih. Policisti so ugotovili 65 kršitev s področja javnega reda in miru ter obravnavali 11 kaznivih dejanj. In med temi so tudi tudi poškodovanje tuje stvari, poškodovanje ali uničenje stvari, ki so posebnega kulturnega pomena in povzročitve splošne nevarnosti. Po besedah policije je za taka kazniva dejanja zagrožena večletna zaporna kazen.

Policija tudi pravi, da je korektno sodelovala z organizatorjem in je pred protestom vedela, koliko študentov pride, s katerih koncev in podobno. Na očitke ŠOS, da niso storili dovolj, pa so dejali, da so se primerno pripravili in tudi svojo reakcijo so označili kot primerno. Kar se tiče dovoljenja za protest, je policija dejala, da ga izda upravna enota, sama pa poda le mnenje. In to je bilo, da organizator mora poskrbeti za to, da nevarnih predmetov na prizorišču ni.

ŠOS odgovornosti za škodo ne prevzema, bo pa pomagala policiji pri iskanju storilcev

Predsednik države Danilo Türk je izrazil pričakovanje, da bo policijska preiskava dogodka uspešno končana in da bodo odgovorni ljudje odgovarjali. Zavrnil je tudi izjave predstavnikov Študentske organizacije Slovenije, da niso odgovorni za škodo.

Študentska organizacija Slovenije je kot organizator sredinih protestov proti zakonu o malem delu pozivala k mirnim demonstracijam, je poudarila predsednica ŠOS Katja Šoba. Kot organizatorji so po njenih besedah naredili vse, zato odgovornosti za nastalo škodo ne morejo prevzeti. Policiji pa so že ponudili pomoč pri iskanju storilcev. Dodala je, da so kot organizatorji najeli varnostno službo v skladu s predpisi in o načrtovanih protestih obvestila vse ustrezne organe.

"Tako da zelo težko prevzamemo kakršno koli odgovornost, kajti kot organizator smo resnično naredili vse," je dejala Šoba in dodala, da so še eno uro po koncu demonstracij pozivali udeležence preko megafonov, naj se umaknejo s Šubičeve ulice in naj gredo domov.

Prostori državnega zbora med študentskimi protesti - 13
Prostori državnega zbora med študentskimi protesti - 13 FOTO: Dz-rs.si
Mladi forum SD in MSi pričakuje, da bo ŠOS prevzela odgovornost in pokrila vso škodo, ki je nastala med izgredi. Pričakujejo, da škodo poravnajo iz svojih lastnih virov, ki jih dobivajo kot zaslužek za delo, ki ga opravijo na ŠOS in ne iz naslova koncesij, ki jih dobivajo od študentskega dela.

Glede svoje izjave pred nekaj dnevi, da se zna zgoditi, da bo proti parlamentu poletelo kakšno jajce, je Šoba dejala: "Rekla sem, da glede na stanje v državi, kakšno je, me ne bi čudilo, da bi priletelo kakšno jajce. Morate pa vedeti, da jajca in granitne kocke niso isto."

"Nihče ni pričakoval takšnih dogodkov. Mogoče se sama vlada ne zaveda, v kakšni bedi živijo ljudje, in smo mi mogoče samo spustili duha iz stekleničke," je dejala Šoba.

Odzvala se je tudi Študentska organizacija Univerze na Primorskem, ki meni, da škodo morajo plačati tisti, ki jih bo policija identificirala kot krivce. "Policija se je žal odločila, da ne bo posredovala s fizično silo in pustila, da se vandalizem nadaljuje, kar je pri posameznikih sprožilo odobravanje in so nadaljevali z metanjem predmetov v pročelje parlamenta," meni predsednica ŠOUP Nika Štravs, ki je dodala, da takšna dejanja v njihovi organizaciji obsojajo.

Kaj pravi zakon?

Pravno je treba ugotoviti, ali obstaja objektivna odgovornost. Po zakonu je na vsak način podana solidarna odgovornost teh konkretnih povzročiteljev, je za 24ur.com razložila odvetnica Polona Čarman iz Odvetniške pisarne Čeferin. "Solidarna odgovornost pomeni, da vsak izmed njih odgovarja za celotno škodo, zato ker je praktično nemogoče razmejiti, kdo od njih je kaj povzročil,“ je dejala.

Kar se organizatorja tiče, pa je po besedah Čarmanove v osnovi njegova odgovornost podana samo v primeru, če bi se ugotovilo, da je kakor koli kršil dovoljenje, ki ga je dobil za ta javni shod. Policisti so sicer povedali, da so imeli organizatorji upravno dovoljenje le za Prešernov trg in Šubičevo ulico, ne pa tudi za Trg republike.

Čermanova je povedala, da vodja shoda odgovarja tudi, če ne poskrbi, da shod poteka na predviden način oziroma v primeru, da ni prekinil shoda v trenutku, ko se je povzročanje škode začelo.

Tudi Matej Perpar iz Odvetniške pisarne Avbreht, Zajc in partnerji je izpostavil, da lahko za materialno škodo odgovarja tudi organizator, ki mora poskrbeti, da je poskrbljeno za red, da ne bosta ogrožena življenje in zdravje udeležencev ali drugih oseb oziroma premoženje, da ne bo ogrožen javni promet in da ne bo nedopustno obremenjeno okolje. Perpar je dejal, da kot zavezanca za povrnitev povzročene materialne škode ni mogoče izključiti niti države, ki bi zanjo lahko odgovarjala, če bi se izkazalo, da njeni organi in delavci v postopkih odločanja o dovolitvi protestov ali ob protestih niso ravnali s potrebno stopnjo skrbnosti in niso izvedli vseh ravnanj, ki bi jih bili dolžni v tem položaju.

Predračun je bil okoli 250 evrov

Ni pa bila le stavba državnega zbora tista, na kateri so protestniki pustili svoj pečat. Na ljubljanski Snagi pravijo, da še zbirajo podatke o tem, kolikšni so končni stroški čiščenja vsega, kar so protestnik pustili za sabo. Ne gre torej le za vandalizem, pač pa tudi za vse drugo, kar za protesti ostane na ulicah. "Z vsakim prirediteljem se dogovorimo za čiščenje na osnovi odločbe, ki jo da Mestna občina Ljubljana,“ so za 24ur.com razložili na ljubljanski Snagi. Snaga namreč oblikuje predračun za čiščenje, ki ga organizator potrdi, dá naročilnico in potem se po tej naročilnici stroški po navadi tudi poravnajo. "S tem, da je račun podoben predračunu. Kaj bo pa zdaj, pa še ne vemo,“ so dejali.

Študentske demonstracije - 10
Študentske demonstracije - 10 FOTO: Aljoša Kravanja

Razložili so, da so organizatorji dali naročilnico na minimalni predračun, ker je bilo mišljeno, da bodo te demonstracije take, kot so bile do sedaj. "Imajo nekih 250 evrov predračuna za čiščenje. Kakšni bodo zdaj stroški, pa še zbiramo,“ so povedali. Predvidevajo, da so študentje in dijaki krepko presegli minimalni predračun, saj stroški niso le ti, ki so nastali neposredno včeraj. Treba je namreč odstraniti tudi plakate, nalepke in grafite. "Bilo je precej stroškov tudi s tem, ko so nam polepili vse zabojnike. Stroški so veliki. Za veliko so presegli predračun,“ so povedali.

Dejali so, da gre za veliko motnjo pri čiščenju in vzdrževanju mesta. "To je celo mesto onesnaženo. Potrebujemo čas, da to spravimo nazaj na normalni tir.“ Prešernov trg in Šubičeva ulica sta zdaj čista, a jutri pričakujejo maturantsko parado, tako da jih znova čaka veliko dela.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (395)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dragana Petrovi?
21. 05. 2010 15.21
Živjo! Se je kdo vprašal, kako hitro so izračunali škodo, ki so jo naredili dijaki in študentje??? Za to so rabili slab en dan... Če se zgodi kakšna škoda kje drugje, npr. civilu se jim dobesedno ** in čakajo kak tedn, če ne še veliko več. In kako hitro so našli financ ministra za vse to, da se pokrije škoda, in kako hitro so začeli popravljat...kdaj so bili tako učinkoviti ko so bile poplave, hudourniki, toča, tudi nasilje, razne nesreče...ipd... Prav sram me je, da politiki mislijo le na sebe in svoj ugled in če je le možno denar ˝povlečejo˝ od drugih, samo da ne bi financirali iz svojega žepa. Kaj ni to njihov parlament??? Torej si naj škodo plačujejo SAMI !!! Pa če bi že hoteli, da smo pravični in se vse obravnava enakopravno, potem naj začnejo pucat pred svojim pragom in naj gledajo široko na vse...ne pa samo kje bi kaj pokradli. In ta njihov predračun...če bi vsak politik odstopu 500 evrov svoje plače, bi blo krize že zdavnaj konec. Pač bi meli eno večerjo manj...sej ne stradajo. In kdo je rekel da so bili na protestu samo študenjte??? Kaj niso bili tudi dijaki?? In kaj ni za dijake znano da so ˝divji˝??, seveda je najlažje najt grešnega kozla in tako naj bodo študentje krivi za vse. škoda gor al pa dol, še premalo je je glede na to koliko denarja so že pobrali od davkoplačevalcev. podpisana: dragana petrovic
Daoist
21. 05. 2010 11.59
hahaha zadnja slika :D
19slovenija91
21. 05. 2010 11.20
Komi čakam naslednje demonstracije............
anonimus23
21. 05. 2010 11.14
ja p'a kaj a morjo met posebna okna za politike...to je znak kako politiki varcujejo v krizi,,MAFIJA
zeleni_janez
21. 05. 2010 11.03
vi ste vsi omejeni...vas boli za studente, ko se bo pa vam kaj nepravicnega dogajalo bote pa tak ko prav slovenec stisnli rep med noge... to je carovniski lov a studentsko organizacijo nastal! drzava pa seveda nebo prevzela odgovornosti tako kot zmeraj! pozivam k sevec taksnih protestov da nas koncno slisijo!
gogagoga
21. 05. 2010 06.15
če smo imeli 1.000.000 evrov za g. Kramarja iz NLB, bomo pa še teh 27.000 evrov "požrl".... toliko nas recimo stane 1 direktorček državnega podjetja na mesec
Unknown.For.You
20. 05. 2010 22.45
27.000€ ?! od kje že? tok še par sodčkou nafte ne stane ne pa neka steklena okna.nakonc bo šlo pa spet pou tega dnarja u vladin žep..pfuuj banda!
strupar
20. 05. 2010 20.10
@eki treba je logično razmišljat pa pomislit tudi da poškodbe opreme znotraj stavbe. in 500 eur za eno okno ni tako veliko.
cokik
20. 05. 2010 20.02
Za naklepni napad na kulturni spomenik, kar državni zbor je, pa je zagrožena najmanj 15-letna zaporna kazen. če pa nekdo nekoga ubije pa dobi leto dni zapora. To ti je sistem!!
angrygrandpa
20. 05. 2010 19.41
damyr 20.05 2010, 19:29 dobr si to napisu mi delavcu smo ne velik slabsem k pa studetje k pa jim je cist fajn
angrygrandpa
20. 05. 2010 19.32
sej jzt se seveda tud strinjam da treba v tej drzavi naredit radikalne spremembe in jzt to bolj obcutim ker redno delam kot pa nek student ki mu je fajn in nima pojma kaj ga caka v tej drzavi treba izpelat revolucijo ker gre res samo na slabse sam uno k je blo vcer je pa katastrofa teh studentov pa res ne podpiram s taki ne bi nikol sel na cesto!!!drgac glede parlamenta nimam nic proti c mal razbijejo samo te zaradii takih brezveznih zadev k so vcer protestiral podprl bi delavce k komaj prezivijo cez mesec groza kaj se dugajo glede tega najbolj zalostno je pa to da ti izkoriscevalni studetje da se borijo za pravicnost in proti sistemu neumnost jzt bi jim reku kapitalisticna mladina fujjj
neo81@email.si
20. 05. 2010 19.32
DODGE-RAM: eto vem iz prve roke...pri 29 tih končno urejam stanovanje (talk da vem kaka j**a je za maldino u danasnjih casih). Verjem, ko ti ekrat začno hoditi obrtniki u hišo z stroški ni ne konca ne kraja(10k sam klinčev arhitekt, pa gre samora reorganizacijo prostorov hiše), ampak pustmo zdaj to. Saj ne, da me nima, da bi pometal tiste pajace u parlamentu in še predobro razumem vaše frustracije, ki bodo še mnogo večje, ko boste ugotovili, da je ukinitev študentskega dela (ki je tudi meni omogočil marsikaj) še majmanjši problem. Po faksu se zbudiš in spoznaš da niti ni toliko vreden, saj je naš šolski sistem res, ampak res v razsulu. Novi služb itak da ni in jih še nekaj časa ne bo (kar se tega tiče sem med zaenkrat med srečnejšimi hvalabogu). Ko se bodo razmere stabilizirale pa boste imeli veliko konkurenco v naslednjih generacijah (valda bo folk zaposlil 22 letnika z nič izkušnjami kot pa 32 letnika z nič izkušnjami). Ampak vseeno: včerajšnje demonstracije so bile dejanko zmaipulirane z strani določenih organizacij, saj omenjeni zakon dejansko ni tako napačn.
peddy
20. 05. 2010 19.31
prov da je do tega prslo,zdej pa se delavci ki ne dobijo denarja za delo....................
damyr
20. 05. 2010 19.29
To je seveda žalostno, kaj se je včeraj zgodilo. Se razume, da študentje res ste v neprijetnem položaju. Vendar vandelizma ne podpiram bilo bi lahko drugače, se pa razume, da je film počil, ker stanje v državi je zlo zlo slabo, samo ne samo pri vas, ampak tudi pri nas delavcem. Zamenjati je treba preds. vlade takoj, ker drugače se bodo še delavci uprli, ker se res delajo enostavno norca iz nas ljudje..... Saj stakimi plačami, kot jih mamo ne moremo preživeti sploh ne, že samo položnice nam požerejo pol plače, grozno res, pa službe ne morejo drugi dobit, to je taki minus za našo vlado in državo, da lahko človek obupa, sram vas je lahko.. Upam, da se kmalu to spremeni in kaj izboljša.
pikpoka
20. 05. 2010 19.19
ukinit študentsko delo, dokler se škoda ne povrne...
DODGE-RAM
20. 05. 2010 19.14
neo81: mal si zamisl...bili smo v drugem letniku in še ni bilo telefonov kr tak za kupovat...in si zamisl...kr veliko hišo morš met da ti pride na njo 27 oken...povrhu so te lahko plastične dobiš v njih termopan plahko tut plinsko polnjen pa ne pride 27.000€tu so bila sam stekla predvideno navadna ker so se razbila...in od kot tolikšna vsota denarja ?
Zlikovski
20. 05. 2010 19.10
Zdaj pa tak dum glede tega, in zdaj vse krivi študentje, naj se malo vpraša vlada zakaj je do tega prišlo, če je narod v državi zadovoljen, se to nedogaja, tak da se iz tega lahko vsi nekaj ''naučimo'' tak eni kot drugi, zraven tega pa vidimo kam na s to pelje. Tega ne podpiram, ampak kot zgleda v tej državi drugače ne gre in je treba nekaj premaknit, vlada ne naj vpraša, kajb, o če na noge vstane cela država, kaj bo takrat.
DODGE-RAM
20. 05. 2010 19.10
bolš da odstranijo tale njihov OGLAS
DODGE-RAM
20. 05. 2010 19.10
točn tak k pravi medobranko...sej so pa ja navadna stekla mojoče imajo kakšno vitrino,vitraž,fazitirane,in mogoče so kaljene...drgač pa 27.000ne more bit pa naj pravi kar kdo hoče...
puma5
20. 05. 2010 19.09
od kje jim takšni zneski... 27.000 evrov...HALOOOO!!! pa tud kakšen kaos delajo iz tega (neki se delajo boge pa prizadete), kaj pa so pričakoval, da bojo mirno stal pa čakal, da jih bodo "pohodil" s tem zakonom. Prou jim je da so jim naredl štalo, to nej jim da mislt za naprej, s kakšnimi idejami pridejo na dan.