Slovenija

FOTO: Kako brez žrtev rešiti 'amok situacijo'?

Kočevska Reka, 25. 03. 2011 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekontroliran bes, morilski pohod brez znanega motiva ... Kako naj policisti ravnajo v takšnih razmerah? Kako naj zaščitijo nedolžne, ki so v rokah pobesnelega napadalca?

Policisti so v vadbenem centru v Gotenici prikazali simulacijo amok situacije.

Kaj je amok situacija? Ta izraz označuje morilski pohod posameznika, ki je pod vplivom nekontroliranega besa, njegovo početje pa je pogosto brez znanega motiva. Amok situacije so najhujša oblika neposrednega ogrožanja življenja in zdravja ljudi, ko storilci pogosto brez znanega motiva ravnajo izjemno destruktivno do soljudi, ki so v nekem trenutku v šolah, trgovskih centrih, stanovanjskih naseljih in na drugih javnih krajih. Posledice takšnih dogodkov so lahko zelo tragične.

Akcija
Akcija FOTO: Miro Majcen

V Gotenici, kjer bo potekalo enotedensko usposabljanje na to temo, so se zbrali slovenski in avstrijski policijski inštruktorji praktičnega postopka in samoobrambe. V usposabljanju sodeluje 52 slovenskih in osem avstrijskih policijskih inštruktorjev.

Usposabljanje je odprla namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar, ki je dejala, da so amok situacije globalni problem, "proti kateremu se moramo boriti skupaj". In prav skupno usposabljanje je prvi korak v tej smeri in odlična priložnost, da obogatimo svoje znanje z novimi izkušnjami, profesionalnost policistov pa dvignemo na še višjo raven, je še dodala.

''Pri nas, na srečo, amok situacije še ni bilo. Vendar pa dogodki v naši neposredni bližini kažejo na to, da moramo delovati proaktivno. Posebej nas veseli, da so kolegi iz Avstrije pripravljeni svoje znanje in izkušnje deliti s slovenskimi policisti,'' je še dodala Bobnarjeva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomozuki
25. 03. 2011 13.57
Če ne bi bilo varuha človekovih pravic, ne bi bilo dileme.
Mawsyy
25. 03. 2011 13.32
Mislim da ni vec delec, ko bo prslo do amok situacije pri vsej raji. Tud pr meni.
Biofrutek
25. 03. 2011 13.29
Indal če že ne druzga nas varujejo pred takimi kot si ti. Mislm to pa je razmišljanje res...
indal
25. 03. 2011 13.09
Ko se združi raja jih pojemo! Dokler smo pa "zdravi v glavi" jih pa ne potrebujemo! Da na stroške davkoplačevalcev potem specijalna enota postavlja šotore na privatnih zabavah...no comment!
quantrum
25. 03. 2011 13.03
kr naj trenirajo, sam k bo men film poknu, jim ti treningi ne bodo nč pomagal
JezekTekaTeka07
25. 03. 2011 12.56
Najbolj bi ravnali če naredijo živi ščit ... vmes pa ministrica ...