Slovenija

FOTO: Bo Janša prepričal Turke, da investirajo v Slovenijo?

Ljubljana, 07. 05. 2012 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Janša in turški premier Erdogan sta v okviru obiska v Sloveniji spregovorila o možnostih strateškega povezovanja. "Slovenija potrebuje investicije," pravi Janša, Erdogan pa možnosti za sodelovanje vidi predvsem na področju infrastrukture in gradbeništva.

Premier Janez Janša in turški premier Recep Tayyip Erdogan sta v okviru današnjega obiska turške delegacije v Sloveniji spregovorila o možnostih strateškega povezovanja med državama, predvsem na področju gospodarstva. Premiera sta ocenila, da je sodelovanje med državama dobro, v prihodnosti pa vidita veliko možnosti za povečanje sodelovanja.

Premier Janez Janša in turški premier Recep Tayyip Erdogan
Premier Janez Janša in turški premier Recep Tayyip Erdogan FOTO: Reuters

Janša pohvalil Erdogana

Gospodarsko sodelovanje med državama je še posebej v času gospodarske krize naraščalo, Turčija pa je tudi v času krize beležila eno najvišjih gospodarskih rasti, je v izjavi za medije poudaril Janša. Turčija se je po njegovih besedah zaradi ukrepov Erdoganove vlade ne samo izognila krizi, temveč je bila kriza v njenih glavnih trgovinskih partnericah milejša, kot bi bila sicer.

Današnji prvi uradni obisk turške vlade v Sloveniji je po besedah Janše že potekal v funkciji uresničevanja strateškega partnerstva, ki sta ga državi sklenili lani. "S podpisom tega strateškega partnerstva med državama je bil vzpostavljen strateški okvir za delovanje, v pogovorih pa je bil izražen tudi obojestranski interes za pričetek pogovorov za sklenitev sporazuma o socialnem zavarovanju, ki bi državljanom obeh držav olajšal potovanja, življenje in delo," je dejal Janša.

Turški premier v Sloveniji - 6
Turški premier v Sloveniji - 6 FOTO: Reuters

Slovenija znova izrazila interes o sodelovanju med letalskima družbama

"Slovenija potrebuje investicije," je poudaril Janša, ob tem pa dodal, da je slovenska stran na današnjih pogovorih znova izrazila interes za oživitev sodelovanja med letalskima prevoznikoma Adrio Airways in Turkish Airlines.

Lani smo zabeležili za slabe pol milijarde evrov blagovne in storitvene menjave, bilanca menjave pa je bila uravnotežena, je dejal Janša. Blagovna menjava poteka pretežno na področju avtomobilske industrije, ter na področju elektro in strojne industrije.

Med primeri dobrega sodelovanja je Janša izpostavil turško podjetje Miador, ki je nedavno vstopilo v lastništvo Lesne tovarne ivernih plošč Otiški vrh. "Na ta način so družbi z več kot 200 zaposlenimi omogočili lažje nadaljnje poslovanje," je ocenil. V pogovorih so izpostavili tudi priložnosti slovenskih podjetij na področju gradbeništva, dobave medicinske opreme, gospodinjskih aparatov, energetike ter izgradnje in obnove infrastrukture.

Erdogan je ob 20. letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama ocenil, da je sodelovanje med Slovenijo in Turčijo dobro, vendar pa bi v prihodnosti lahko bolje izkoristili dane možnosti. Ob tem je turške poslovneže in podjetja pozval, naj investirajo v Slovenijo. Erdogan možnosti za sodelovanje vidi predvsem na področju infrastrukture in gradbeništva.

Turčija pomembna tudi z vidika varnosti

"Turčija je zaveznica Slovenije v Natu, dobro sodelujemo v številnih konkretnih operacijah, podobne poglede imamo tudi na širitev zavezništva," je še ocenil Janša. Dodal je, da je Turčija faktor stabilnosti v regij. "Cenimo tudi njihov realističen pogled na položaj v Iranu in njihova prizadevanja za mir in stabilnost v regiji Zahodnega Balkana, kjer je veliko slovenskih interesov," je poudaril Janša. Janša je Erdoganu še čestital za priznanje za osebnost desetletja, ki ga bo turški premier danes popoldne prejel od Inštituta IFIMES.

Turškega premiera sprejel tudi Türk

Erdogana pa je sprejel tudi slovenski predsednik Danilo Türk, ki je ocenil, da je sodelovanje med državama dobro, stiki na najvišji ravni pa so pogosti in kakovostni. Turški premier je Türka podrobno seznanil z njihovim prizadevanjem za razrešitev krize v Siriji, sogovornika pa sta ob tem ugotovila, da imata na reševanje tega vprašanja podobne poglede. Slovenski predsednik je izpostavil konstruktivno vlogo Turčije na tem območju, predvsem v Bosni in Hercegovini ter na Kosovu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
08. 05. 2012 10.02
+1
Ja daleč smo prišli da turke prosmo da naj investirajo v RS. Sramota
noCO2
08. 05. 2012 20.35
+1
Sramota je kvečjemu to, da pametujete na forumu mnogi, ki o Turčiji in Turkih veste samo to, kar ste se učili pri tematiki turških vpadov v srednjem veku in izbranih novic zahodnih medijev.
Buena Vita
08. 05. 2012 07.46
-1
HEH,ŽE V LUKO KOPER SO HOTELI INVESTIRATI IN JIH JE RDEČA GARNITURA NAGNALA ENAKO V INTEREVROPO,
TRUMPP
07. 05. 2012 23.12
+0
Kebabdžije. Piščančji je kar v redu.
mcc
08. 05. 2012 08.25
+3
porka.malorka
08. 05. 2012 10.03
Vprašaj se zakaj majo tako rast. Zaradi pohlepa naših kapitalistov po dobičku.
noCO2
08. 05. 2012 20.38
Kako že imajo naši "kapitalisti" vezo s turško rastjo gospodarstva?
borovec123
07. 05. 2012 21.41
+1
točno tako je CO2,tudi če hočeš najeti stanovanje 100 kv met te pride manj kot 300€,navadna plača pa je tam 300€ in ne 150 (tinetone) pa poglej kolk kruha si lahko kupi s colgo,vodarina za cel mesec za 4člansko družino 3€ !!!!! ,pa poglej ti svojo položnico,je pa res da je bencin nekej čez 2€,pa trošarina na cigarete je tudi močna (kadi pa 70°%) turkov,kajti vsaj tukaj nekako dobijo noter,skratka osnovno preživetje ni problem ,kar pa v sloveniji ratuje močan problem ,če pa greš malo zvečer ven ,o to se pa plača,4 pijače kakšen coctail vmes,boš pa plačal pa skoraj 50€,to se pa tretira luksus,kar je pa po eni strani tudi prav
noCO2
08. 05. 2012 20.30
Je bencin res drag, zato pa je javni prevoz skoraj zastonj. Od Antalye do Carigrada stane avtobus enako, kot pri nas od LJ do NM.Zato družine preprosto ne potrebujejo osebnih avtomobilov. Ustaljenih postaj avtobusi nimajo. Če dvigneš roko, ko gre mimo, ti ustavi in se pelješ, dokler ne prosiš, da ustavi. Ni pretiranega prometa, onesnaževanja okolja, odliva denarja iz države zaradi uvoza osebnih vozil. Mitsubishi ima v Turčiji tovarno avtobusov, ki na rednih linijah nudijo vse udobje luksuznih turističnih avtobusov, kot jih poznamo pri nas.
noCO2
08. 05. 2012 20.32
Tudi pri nas bi bilo potrebno cigarete in alkohol obdavčiti do te mere, da bi se s pobranimi davki pokrilo vse stroške preventive in zdravljenja kadilcev in alkoholikov. Tako ne bi bilo treba vsem, ki za zdravje tudi sami kaj storijo, plačevati razvad odraslih otročajev.
noCO2
08. 05. 2012 20.37
Pa še ena zanimiva. Pri nas muslimani tako težko pridejo do svoje džamije, v Turčiji ni nobene težave postaviti katoliške cerkve, kjer živi za pest katolikov. Nihče jih ne ovira, kvečjemu pomagajo.
titovka
07. 05. 2012 20.57
+3
kaj mislite, da so turki tako naivni in, da ne vejo kdo janez janša???????
Hesus_Hristus
07. 05. 2012 20.04
+7
Na sliki 2 je videti kot da je Janez Janša član te turške delegacije. Le katerega naroda sin je ta naš premier?
borovec123
07. 05. 2012 18.53
+11
ej prjatli moji,spet kar neki na pamet govorite,raskirajte pa pejte 1x na dopust v turčijo,pa boste vidl kako se streže gostom ,kako se dela v turizmu,ki naj bi bil v porastu samo ne pr nas s takim obnašanjem ,je pa čisto res da je to povsem drug svet ,druge navade,ampak turčija ima 7% gospodarsko rast,zida se na veliko povsod,tam ni videt nobene krize,ampak osnovne dobrine so pri njih skoraj zastonj,hrana se ne uvaža se pridela doma,štruca kruha je 25centov,paradajz 10centov pa se jim očitno splača,pri nas pa se nič ne splača,stanovanje 100 kv metrov je 60 000 € ,kaj pa pri nas in še in še bi lahko našteval
der.janez
07. 05. 2012 19.02
+3
tak gospodarski cudez nastane zato ker 60% ljudi zivi v revscini :D
noCO2
07. 05. 2012 19.16
+3
Niti ne. Definicija revščine je, da si ne moreš privoščiti normalnega življenja. Po tej metodi je delež revnih pri nas višji kot v Turčiji. Razmerje med njihovimi prihodki in stroški je boljše kot pri nas. Pa še glede stanovanj. Borovec ima prav. Pozabil je le omeniti, da za ta denar dobiš komplet dokaj luksuzno opremljeno stanovanje na mediteranski obali v stolpnici s skupnim parkom, bazenom, wellness centrom, da so letni stroški vzdrževalca skupnih površin in naprav pribl. 200€ na stanovanje in še in še. Strežno osebje v hotelih s slovenskimi gosti se z nami pogovarja v slovenščini, da o njihovi prijaznosti, ustrežljivosti in prislovičnem gostoljubju, kjerkoli se že pojaviš, sploh ne govorim. Slovenci smo svetlobna leta za njimi glede tega. Za vse, ki vam gre v nos vse, kar je drugačno od tipično zaplankane slovenske mentalitete in kulture, so pač taki obiski moteči. Ker pa denar ne smrdi (vsaj večini ne), upam, da bo iz teh napovedi sodelovanja med državama na vseh področjih obilo koristi za obe strani. Imajo pa seveda tudi Turki svojo temnejšo plat: Armenci, Kurdi, spoštovanje nekaterih človekovih pravic...
tinetone
07. 05. 2012 20.48
+0
tinetone
07. 05. 2012 20.50
+1
@noCO2 ja denar ne smrdi ampak tako zelo diši, da se pojavi toliko posrednikov pri vsaki investiciji da na koncu ne narediš ničesar... zato so vlaganja tujih držav pri nas bolj bajka
noCO2
08. 05. 2012 20.17
Torej svetuješ, da životarimo brez denarja, ker svojega pač nimamo dovolj, še naslednjih 10 let. Če turška firma kupi propadajoče slo podjetje, vloži nekaj mio €, zažene resno proizvodnjo, odpre svoje tradicionalne trge za izdelke tega podjeta, kje tu vidiš vmešavanje, korupcijo, posredništvo... Gospodarstvo lahko dela brez političnih botrov.
fracola
07. 05. 2012 18.41
+1
Tamle na zadnji strani je policijska godba.Ljudje ki se jih sploh ne potrebuje in ki služijo mnogo preveč za nič dela....
urip
07. 05. 2012 18.54
+0
pol tudi predsednika drž. ne potrebujemo!
fracola
07. 05. 2012 18.59
+0
Omenla sem jo zato, ker gospod ministar samo govori o policajih na terenu, o sindikatu o varnostnikih, ki so nepotrebni....Nič pa ne omeni godbe, koliko se jim plača zato da piskajo v svoje inštrumente.
noCO2
07. 05. 2012 19.18
+1
Godbo sestavljajo policisti, ki redno opravljajo svoje policijske dolžnosti in jih je narava obdarila z nadpovprečnim posluhom. Prav je, da se kultura goji tudi v policijskih vrstah, če je že na cesti ne opazimo dovolj.
fracola
08. 05. 2012 09.53
+1
noCO2
08. 05. 2012 20.19
Noben policijski godbenik ni zaposlen v godbi. Bo kar držalo.
bernardedwards
07. 05. 2012 18.39
+2
3/4 občin in podobnih ustanov ukinit nato uslužbencem odvezat kravate in jih terat delat (gradbeništvo,javna dela,gozdarstvo,rudnik,premogovnik,fabrika...)
bernardedwards
07. 05. 2012 18.40
+1
lenuhe je treba trdo in na kratko prijeti.
tinetone
07. 05. 2012 20.51
+1
haha gradbeništvo... ja kaj boš pa gradil? stanovanj hihče ne kupuje stadioni so neplačani avtocest pa imamo preveč
hary1
07. 05. 2012 18.35
+5
spet bojo padle visoke podkupnine
Davorin Koren
07. 05. 2012 18.21
-2
hm od negdaj me je janšin fris spominju na turka ali kaj podobnega!
Mirsad Miro Muharemovi?
07. 05. 2012 18.18
+3
hehe,brača Turki,sem vedel da ih bojo iz Bosne poslali tudi sem,hehe,to je rešitev za SLO gospodarstvo,kot vedno pišem kam se je treba obračati..fantje prema istoku
pkorosec
07. 05. 2012 18.09
+8
S Turki je dobro imeti cim manj poslov. Slovenija zaenkrat z njimi se nima problemov. Ko pa se bodo zaceli tu naseljevati, pa bo Slovenija v 40 letih mala Turcija. Poglejte si Avstrijo ali Nemcijo. Podezelja so se nekak, po mestih so pa sami turki, ker se pozna tudi na cistoci in redu.
noCO2
07. 05. 2012 19.21
+3
Če bi kdaj bil v Turčiji, bi sprevidel, da je njihovo bivalno okolje zelo čisto, da ne svinjajo na poti v šolo kot naša razvajena mladež, upam si celo trditi, da imajo višjo ekološko zavest od povprečnega Slovenca.
tinetone
07. 05. 2012 20.53
+1
@pkorosec če jih naseljuješ počasi in sprorti asimiliraš potem ni problema v nemčiji je problem ker turki živijo v getih kurde majo pa za sosede...
Poshten
07. 05. 2012 18.01
+3
24ur, kje pa je fotka protestnika pred parlamentom, ki so ga napadli osebni turški varnostniki, naši policisti pa branili? Aja, ni bilo dovolj pomembno? Aja, potem pa že ... Dobri novinarji, ni kaj.
tantadruj1
07. 05. 2012 17.53
+5
naj pove da mamo mi tud enga Turka.... pa se bo počutil Erdogan kot doma. XD
tinetone
07. 05. 2012 20.54
+1
ja celo atatürka imamo... samo kaj ko erdogan je klerikalc atatürk pa sekularen...
Tucci
07. 05. 2012 17.52
+3
Hitro vsi v Turčijo na dopust.
zile78
07. 05. 2012 17.45
+2
e moj jansa, ce bi mel do sedaj mosejo in bi jih peljal v njo bi se marsikaj v gospodarstvu odprlo za slovence, samo neeeeeeeeeeeeeeeeeeeee kaj nam bo to mi potrebujemo samo denar !!!!!!!
Northwest
07. 05. 2012 17.32
+7
Vsi so proti djamiji,ko je kriza pa vsi hodijo v turcijo,emirate,libijo...
MsPikapiki
07. 05. 2012 17.06
+6
Končno nekaj od Janše, kar bo morda dobro vplivalo na gospodarsttvo.
kim llsung
07. 05. 2012 17.53
+8
ce je ivan zraven se ne bo nic dobrega izcimilo
der.janez
07. 05. 2012 16.57
-1
skoda, da ni nic omenil krsitve clovekovih pravic in genocida nad armenijci, katerega turki se danes zanikajo. Zgleda je treba samo belorusom, rusom, kitajcem,... , tezit okoli tega
choco_muffin
07. 05. 2012 17.04
+3
Tu je govora o gospodarstvu, in ta pakt je vreden pohvale. Za človekove pravice, pa se naj borijo Združeni Narodi.
sweetmadness
07. 05. 2012 17.24
+3
alo! to je blo leta 1915 če se ne motim, pri nas mamo starih grehov izpred 60ih let pa nobenega ne zanima pretirano več, generacije se menjajo, poboji ostajajo krvava rana zgodovine ampak nesmiselno je očitat nekomu ki danes živi grehe njegovih pra pra dedov, to nima nobenega smisla več ker ta človek ki danes živi nima nobene čustvene povezave z dogodki izpred 100 let!. sploh pa je tle govora o gospodarstvu, sicer nad turki samimi kot kulturnemu narodu nisem preveč navdušena toda če lahko rešijo- omilijo krizo v sloveniji potem podpiram povezovanje.
DavidxXx
07. 05. 2012 17.27
+1
ZN za človekove pravice?! Od kdaj so se pa oni borili za človekove pravice? ZN je imperialistična inštitucija, ki deluje v interesu ZDA! ZN je bil ustanovljen s tem namenom, da se vzpostavi mir na svetu. Na svetu ni bil en dan miru po več kot 50 letih ustanovitve. ZN je samo še "debatni klub politikov".
der.janez
07. 05. 2012 17.35
+2
zelo zanimivo kako cela EU drka Belorusijo, medtem ko je Turcija, ki dan danes pobija kurde kot zajce, "sprejemljiv partner in kredibilen sogovorni", verjetno majo NATO nuklearne baze kaj s tem