Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Ostanite doma in varčujte z baterijami mobilnih telefonov'

Ljubljana, 02. 02. 2014 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Brez elektrike je okrog 250.000 ljudi. Zaradi pomanjkanja agregatov je Slovenija za pomoč zaprosila sosednje države in članice Evropske unije. Pri odpravi okvar sodelujejo vse razpoložljive ekipe, a ponekod žled vedno znova trga električne vode.

Ledeni oklep, ki je posledica dežja in nizkih temperatur, povzroča težave po celi Sloveniji. Najbolj pereč problem je motnja z oskrbo električne energije in prevoznost cest predvsem na Notranjskem in v jugozahodnem delu Slovenije.

Po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana je prizadeta praktično celotna država z izjemo Obale in Prekmurja. Brez elektrike je okoli 250.000 ljudi.

Uprava za zaščito in reševanje je iz državnih rezerv izdala 68 manjših generatorjev električne energije, s katerimi prostovoljni gasilci pomagajo individualnim gospodinjstvom. Prav tako je zagotovila štiri zmogljive generatorje, ki zagotavljajo energijo za črpališča pitne vode. Tudi Slovenska vojska je že včeraj priklopila pet lastnih zmogljivejših generatorjev, ki prek transformatorjev oskrbijo manjša naselja.

Zaradi pomanjkanja agregatov je Slovenija za zagotovitev oskrbe z električno energijo za pomoč zaprosila sosednje države in članice Evropske unije. Kot poroča uprava za zaščito in reševanje, se je takoj odzvala nemška agencija THW, ki je že poslala tri zmogljive generatorje. Tudi sosednja Avstrija je že ponudila 27 zmogljivih generatorjev, pomoč pa prihaja tudi s Češke. Hrvaška je ponudila pomoč v obliki generatorjev manjše moči, ki pa jih zaenkrat ne potrebujemo.

Gasilci na delu v Kranju.
Gasilci na delu v Kranju. FOTO: Žiga Žužek

Elektro Ljubljana: brez elektrike 50.000 odjemalcev

Na območju Elektra Ljubljana zaradi izrednih vremenskih razmer še vedno prihaja do okvar na distribucijskem omrežju. Trenutno je brez napetosti 1.592 transformatorskih postaj, oskrba pa je motena pri približno 50.000 odjemalcih.

Oskrba je po zadnjih podatkih motena na območju Cerknice, Logatca, Vrhnike, Žirov, Kočevja, Ribnice, Dobrepolja, Grosuplja, Litije, Zagradca, Kamnika, Domžal, Zagorja, Radeč, Metlike, Črnomlja, Trebnjega, Šentjerneja, Novega mesta, Črnuč in Šiške.

Po podatkih Elektra Ljubljana je v jugovzhodni Sloveniji največ transformatorskih postaj brez napetosti na območju občin Žužemberk in Kočevje. Na Žužemberškem naj bi bilo brez elektrike do 5.000 ljudi, na Kočevskem pa nekaj vasi.

Stanje na terenu spremlja tudi predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič, ki ocenjuje, da so trenutne izredne vremenske razmere elektroenergetskemu sistemu povzročile izjemno veliko škodo. Zaradi izjemno težkih razmer zmanjkuje tudi agregatov, s katerimi bi pomagali odjemalcem, ki so že dlje časa brez napetosti. "Mislim, da je to največja katastrofa v zgodovini slovenskega elektrogospodarstva," je dejal Ribič.

Elektro Primorska: brez elektrike 5.300 odjemalcev

Na celotnem področju Elektro Primorske je brez napajanja 190 transformatorskih postaj oziroma 6.000 odjemalcev električne energije. Sporočili so še, da so dela iz varnostnih razlogov prekinili. Vse razpoložljive ekipe bodo ob svitu nadaljevale z delom. Na nekaterih območjih, kjer distribucijskega omrežja ni bilo moč sanirati, so namestili diesel agregate, ki pa jih še vedno nimajo dovolj, da bi lahko vsem odjemalcem vsaj začasno zagotovili oskrbo z električno energijo.

Na pomoč je sicer priskočila Slovenska vojska, ki na območju Postojne in Pivke s petimi dizelskimi električnimi agregati skrbi za zagotavljanje električne energije.

Iz civilne zaščite za severno Primorsko so sporočili, da se razmere v večjem delu severne Primorske slabšajo. Predvsem na Cerkljanskem, kjer je večina vasi in zaselkov dobesedno odrezanih od občinskega središča. Električne energije ni, vse več težav pa je tudi s komunikacijskimi linijami. Nekaj manjših agregatov so prostovoljni gasilci uspeli prepeljati na Vojsko, kjer so brez električne energije že od petka.

Lokovec ovit v žled

Štab civilne zaščite Mestne občine Nova Gorica prebivalce Lokovca poziva, naj ostanejo doma in naj varčujejo z baterijami mobilnih telefonov. Še vedno so Lokovčani brez električne energije, jutri zjutraj se bodo enote civilne zaščite skupaj z gasilci poskušale prebiti do vseh prebivalcev Lokovca in jim dostaviti agregate ter nuditi drugo potrebno pomoč.

Z delom so pred kratkim prekinili, saj bi bilo nadaljevanje dela na terenu zaradi teme in vremenskih razmer prenevarno. Lokovec je namreč odet v žled, pretrgane so žice električne napeljave, polomilo je celo betonske drogove.

Bralec Valter nam je sporočil, da so telefonske povezave prekinjene, ceste so poledenele in zasute z drevjem, gozdovi pa so uničeni. Pravi, da se stanje slabša, škoda pa je nepredstavljiva. "Po prenehanju neusmiljenega dejanja narave bo več kot potrebna dolgotrajna državna pomoč," je še zapisal.

Elektro Celje: brez elektrike 24.891 odjemalcev

Na celotnem območju Elektra Celje je brez napetosti 1000 transformatorskih postaj, zato je na Koroškem, v Šaleški in Savinski dolini, Celju z okolico in Krškem brez oskrbe z električno energijo še vedno 24.891 odjemalcev.

Delavci Elektra Celje, ki je bil na terenu z vsemi razpoložljivimi ekipami, ter Civilna zaščita, ki je pomagala tudi z agregati, vsem odjemalcem oskrbe z električno energijo niso uspeli zagotoviti, saj je čez dan prihajajo do novih poškodb na omrežju. Tako je največ težav še vedno na območju Koroške, Šaleške doline in Savinjske doline, kjer se dogaja, da odpravijo okvaro, a se pojavi nova.

Kot so sporočili z Elektra Celje, so čez noč dela na terenu iz varnostnih razlogov prekinili. Terenske ekipe pa bodo z delom nadaljevale takoj zjutraj in odjemalcem poskušale čim prej zagotoviti oskrbo z električno energijo.

Pozor! Nikar ne uporabljajte dvigal

Tudi V Velenju zaradi vremena še vedno vladajo izredne razmere. V Škalah se je zaradi žleda zlomilo steber daljnovoda, zato so brez elektrike ostala naselja Škale, Šentilj, Vinska Gora, Paka pri Velenju in del Podgorja. Težave z dobavo električne energije imajo tudi ponekod v Podkraju. Napake odpravljajo, a še vedno je dobava električne energije lahko motena. Vse občanke in občane zato pozivajo, naj ne uporabljajo dvigal, saj se lahko zgodi, da ob izpadu elektrike ostanejo ujeti v dvigalu.

Na Štajerskem brez elektrike več kot 20.000 gospodinjstev

Po zadnjih podatkih Elektra Maribor je zaradi žledu trenutno brez napajanja skoraj 500 transformatorskih postaj oziroma več kot 20.000 odjemalcev predvsem na širšem območju Pohorja, Kozjaka in Slovenskih goric. Mesta okvar so večinoma izjemno težko dostopna, kljub temu so na terenu vse njihove razpoložljive ekipe.

Zaradi padcev drevja, polomljenih drogov in pretrganih žic je več daljnovodov brez električne energije, takšno stanje pa se lahko nadaljuje tudi v prihodnjih urah, sporočajo iz mariborskega elektrodistributerja, ki oskrbuje več kot 213.000 uporabnikov omrežja na skoraj celotnem območju severovzhodne Slovenije.

K previdnosti je občane pozval tudi mariborski župan Andrej Fištravec in dodal, naj se ljudje ne odpravljajo na ceste oziroma druge poti, če to ni nujno potrebno. Vremenske razmere so namreč po njegovih besedah ekstremne, ledeni dež in žled pa sproti zmrzujeta na površinah, kamor padeta, zato prihaja do lomov dreves ter poledenelih cest, pločnikov in drugih površin.

Del Dravske doline je bil danes do okoli 13. ure odrezan od sveta, saj ni bilo niti elektrike niti signala mobilne telefonije. Zaradi izpada elektrike so bila ogrožena tudi življenja. Kot je povedal regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič, so morali za delovanje respiratorjev priskrbeti dva agregata, za enega otroka in eno starejšo osebo.

Na področju Elektra Gorenjska stanje še vedno kritično

Na Gorenjskem je brez električne energije med 4.000 in 5.000 odjemalcev. Stanje se stalno spreminja, saj delavci Elektra Gorenjska sproti odpravljajo težave, kjer je to možno, pojavljajo pa se novi izpadi. V težje dostopnih zaselkih si pomagajo tudi z agregati. Sneg in žled še naprej povzročata težave na elektrodistribucijskem omrežju, predvsem na območjih Jezerskega, Preddvora, Tržiča in v Poljanski dolini.

Pozor, prekuhavajte vodo

Občinski štab CZ Postojna še enkrat obvešča porabnike vode iz vodovodnega sistema Postojna - Pivka, da je vodo v prehranske namene potrebno preventivno filtrirati in prekuhavati. Vodo se prefiltrira skozi čisto prelikano tkanino ali čist papirnat filter. Ko voda zavre, naj močno vre še 3 minute, nato jo hranimo na hladnem in porabimo v 24, najkasneje v 48 urah. Ukrep velja do preklica.

Na območju, ki ga pokriva Komunalno podjetje Radlje ob Dravi, je že ves dan prekinjena oskrba z vodo.

Oskrba z električno energijo je prekinjena na območju Prežganja in Lipoglava, zato prihaja tudi do motenj v oskrbi z vodo. Javno podjetje VO-KA vzpostavlja napajanje črpalk z električno energijo z agregati.

Težave s pitno vodo imajo tudi v občini Kamnik.

Porabnike vode v Godoviču in Črnem Vrhu odgovorni prosijo za razumno in čim manjšo porabo, saj v črpališču še vedno ni električne energije in se lahko zgodi, da bo vode enostavno zmanjkalo.

Odpravljanje napak na električnem omrežju - 4
Odpravljanje napak na električnem omrežju - 4 FOTO: Bralec David

Kaj storiti, če ostanete brez elektrike

Elektro Ljubljana vsem, ki ste ostali brez elektrike, priporoča naslednje:

- ugasnite vse električne aparate.

- izklopite iz vtičnic elektronske naprave (računalniki, video in avdio naprave, računalnike).

- skrinjo in hladilnik odprite le po potrebi. Zmrznjena hrana v skrinji, ki jo ne odpiramo, zdrži do 48 ur.

- z napravami ravnajte, kot da so pod napetostjo.

- pretrganih žic ne poskušajte sami premikati ali odstranjevati.

- baterijske svetilke in sveče uporabljajte varčno, premišljeno ter zgolj takrat, ko je to res potrebno.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (180)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Feinstein
03. 02. 2014 14.42
+2
Jakič misli, da so agregati oklepna vozila.
tatanka44
03. 02. 2014 14.22
+0
Mogoče bo ta zima napokala kaj več otrok,če še neki cajta ne bo štroma.
Novorazodetje
03. 02. 2014 07.31
+6
Mnogi, ki tukaj pametujete, bi lahko šli ven in pomagali gasilcem odstranjevati podrto drevje in veje.
01xxy
03. 02. 2014 06.45
+6
Še Šešok je pretresen! Bo po žledu nastrgal za obroke? Reprogram dolgov? Prenos dolgov na slabo banko? Bo poklical Rigelnika ali financ ministra?
Walter36
03. 02. 2014 06.44
+2
Da nou kjr kam rinu!!!
bizgecc
03. 02. 2014 06.28
+4
zakaj naj varčujem z baterijo mobilnika če že dva dni ni omrežja!
Kristina Sodin
03. 02. 2014 06.17
+6
Zdej bi lahk Tolšakova javna dela opravljala ne pa da na toplem sedi ..
suziiiika
03. 02. 2014 02.19
+11
Najlazje je rect 'ostanite doma'... Kr precej nas je moglo na delo (ponoci), se vec pa jih bo slo tud zjutri. Vreme gor, dol...
veseli_lojzek
02. 02. 2014 23.46
-4
Napoved, da bo letošnja zima najhujša v zadnjih 100-ih letih, se žal uresničuje.
kraut
03. 02. 2014 00.38
+11
to ni zima, žled je posledica toplih temperatur v ozračju nad kotlinami
veseli_lojzek
03. 02. 2014 00.49
+0
kraut
03. 02. 2014 00.52
+6
glede na to da si začel o krutosti zime, potem verjetno ne govoriva o koledarski zimi ampak o vremenski, al bova zdej to spremenila?
veseli_lojzek
03. 02. 2014 07.12
puncka2011
02. 02. 2014 23.32
+22
Upam, da so se Elektro podjetja iz te situacije kaj naučila in da prelepih slovenskih gozdov ne bodo več "krasila" s svojimi žicami, ampah jih bodo vkopala v zemljo in s tem tudi dovolila vsem lastnikom zemljišč, da končno lahko upravljajo s svojo lastnino tako, kot se to spodobi v pravični in pravni državi.
Rains-
03. 02. 2014 00.12
+34
V naši ulici so stari neumi prebivalci tisti, ki niso hoteli podpisati soglasja za podtalno napeljavo. Niso vedno elektro podjetja kriva. Ljudje so pač bedaki.
pmx
03. 02. 2014 00.42
+1
Khm ... kako pa bodo vkopali žice? Predvidevam, da bi morali kar temeljito zaorat čez gozdove. Plus tega, kar vem, imajo enako (in enake probleme v takih primerih) tudi v tujini.
Draža
02. 02. 2014 23.27
+8
Zima je pokazala zobe,vse v enem paketu,kot ponavadi,udri po siroti,moje sožalje.
PircGusar
02. 02. 2014 23.23
+13
Kok ste blesavi... uzun ljudje trpijo vi se pa tuki afnate.
Biofanatik
03. 02. 2014 04.36
+4
Ja z miško se ne da podrtega drevja pospravlat!
VolkBrenin
02. 02. 2014 23.20
+3
sem vedu da je border collie izredno pameten pes...da pa jih uporabljajo za pregledovanje padlih visokonapetostnih vodov pa še nisem slišal...po moje on zalaja, ko najde tisto ogromno železje pa žice na tleh...
Aven
02. 02. 2014 23.20
+17
Belgija – prepoved na nadzemnih kablov od leta 1992.
VolkBrenin
02. 02. 2014 23.22
+6
ma ...men je vseen kje grejo...sam da so...poglej kakšna panika, ko so ljudje brez elektrike...jaz sploh ne vem kako so ljudje zdržali več tisoč let brez štroma....
Aven
02. 02. 2014 23.25
-1
F-Minus
02. 02. 2014 23.38
+12
Niso imeli oljnih peči, ki rabijo 220v vtičnico, niso imeli indukcijskih štedilnikov, itd. Nima vsak doma peči na drva, in štedilnik na plin. Ne bit no pametn, ljudje gredo s časom, naši daljnovodi pa ostajajo v letu 1950.
VolkBrenin
02. 02. 2014 23.48
+0
F...sej vem...jaz sem zaostal...kot naši daljnovodi...gremo ajde...nazaj k naravi...pa bio naj bo...a veš F ...nekako mi ne gre tale korak s časom...in kot kaže, marsikomu po sevtu tudi ne..bistva mojga kom. pa tko ne razumeš...
F-Minus
02. 02. 2014 23.51
+1
se tudi s kočijo voziš v službo ali jahaš konja?
PircGusar
02. 02. 2014 23.57
+0
Problem je v distribucijskih omrežjih, ne v daljnovodih, Pametnjakoviči.
VolkBrenin
03. 02. 2014 00.57
+1
F ...peš grem...zakaj vprašaš..spotoma še kaj v trg. za v cekar kupim ....
puncka2011
02. 02. 2014 23.14
+6
Se zelo strinjam z Avenom, dodala bi še to, da bi morala Elektro podjetja vkope sama financirati.
mikišuš
02. 02. 2014 23.14
+4
mene pa zanima zakaj ljudi, ki so brez elektrike ne evakuirajo v telovadnice,športne centre, šole itd. vojska bi poskrbela za napajanje teh objektov za hrano in postelje skupaj z civilno zaščito. K so razglasil izredne razmere bi mogl na pomoč pošlt vojsko(ne sam agregate) zapret šole za 2 dni dokler se razmere ne stabilizerajo. ne pa da šparamo
Aven
02. 02. 2014 22.57
+16
Francozi so v letih 1996 in 1999 doživeli podobno - padli so 400kV daljnovodi. Potem pa so te trase spravili pod zemljo in od leta 2001 do zdaj niti enega izpada. Pa še to: ni problemov z udari stel, ni problemov da bi se kak leteči predmet zaletel, ni problemov z vetrom-snegom-žledom, ni problemov z TV-Radio-GSM signalom. Pravtako pod zemljo ni potrebno barvati stebrov, kabel nad zemljo oksidira ... . Še nekaj - pod zemljo je precej nižja stopnja sevanja. Sami se odločite - danes pišem ker sem priklopljen na kable ki so v večini pod zemljo. Žled okoli hiše je hud - samo nima pa vpliva na 20k in 230V.
asdfghjklqwertz
02. 02. 2014 23.43
+25
hrvat, brez morja bi vi bili še danes v srednjem veku, ali pa mogoče še v kameni dobi ... Sicer pa ti nisi več hrvat, ampak hrvaški slovenec, ki seveda živi v sloveniji, ker je na hrvaškem slabše življenje ... je blo treba it s trebuhom za kruhom, a?
Aven
02. 02. 2014 22.47
+9
Elektro distributerji gledajo samo na začetni vložek, v svojo enačbo nekako ne znajo vstaviti vzdrževanja. In tako se nam dogaja da prihaja do velike premoženjske, ter gospodarke škode. Začetna investicija v podzemni kable je resda večja - a v 10 letih obratovanja precej nižja, pa še ni katastrof - kot je ta ki se je zdaj zgodila ni. Za uporabnika je podzemni kabel precej boljša investicija.
24Ppkur
02. 02. 2014 22.43
+8
ne se sekirat gospe in gospodje .... elektroX in vsi ostali bodo vse te napore vnovčili pri naslednjem dvigu cen na položnicah .... bolje biti pripravljen vnaprej zato kar lepo 20 ojrov že ta mesec na stran.
BrinaO
02. 02. 2014 22.39
+0
Za bozjo voljo!!! Z mozem sva v Afriki in ko tole berem se mi para srce!!!
24Ppkur
02. 02. 2014 22.47
-5
asdfghjklqwertz
02. 02. 2014 23.41
+18