Slovenija

FOTO in VIDEO: Z elektriko na pot

Ljubljana, 27. 11. 2008 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Imate dovolj nenehnih podražitev goriva? Potem obvezno nadaljujte z branjem. Namesto goriva lahko vaš jekleni konjiček poganja elektrika.

Na parkirišču Intituta Jožef Stefan so že drugo leto zapored postavili dogodek, na katerem so predstavili tehnologije električnih vozil, imenovan Čevelj (kratica za "čista električna vozila za ekološko osveščene ljudi"). Obiskovalci so se lahko zapeljali z električnimi kolesi, skuterji in hibridnimi avtomobili. Ogledali pa so si lahko tudi električno letalo, pogledali v notranjost pogonskih komponent, na jasen in preprost način so bila predstavljena najnovejša spoznanja, tehnologije in globalni trendi. Obiskovalci pa so se lahko pogovorili tudi s priznanimi strokovnjaki na tem področju.

Izumi so inovativni in prisotni tudi na tujih trgih. Gregor Golobič

Z električnimi vozili se je slovenska javnost lahko seznanila že lani, ker pa sta obisk in zanimanje presegla pričakovanja, so se raziskovalci in podjetniki odločili, da bodo tudi letos predstavili svoje izume. Tako so letos prvič predstavili električno letalo, na ogled pa so bili tudi številni dvokolesniki in razstavni eksponati slovenske industrije, ki je prikazala svoje razvojne dosežke na področju pogonov električnih vozil. 

Dogodka se je udeležil tudi minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič. Kot je v krajšem nagovoru udeležencem dejal minister, se časi, v katerih se nahajamo, zdijo precej temačni, vendar se po drugi strani v javnosti, tudi strokovni, krepi spoznanje o prioritetah za reševanje finančne in gospodarske krize. Vzporedno s temi rešitvami je seveda treba iskati tudi dolgoročnejše odgovore na krizo, ki jo prinaša spoznanje o omejenosti naravnih virov in o usodnem poseganju človeka v okolje, je opozoril minister.

Čevelj 2
Čevelj 2 FOTO: Tomaž Ungar

Po njegovih besedah je vlaganje v znanost, razvoj, nove tehnologije nuja. Z ustreznimi spremembami na področju zakonodaje je potrebno zagotoviti nemoten in nenehen pretok med področji znanosti, gospodarstva, države in javnosti, so sporočili z ministrstva. "Zavezujem se, da bom storil vse, kar je v moji moči, da bodo spremembe vidne in da bo znanost dobila ustrezno mesto med nacionalnimi interesi," je poudaril Golobič in obljubil, da bo odprt za vse ideje in izzive na tem področju.

Malo zgodovine

Zgodovina električnih vozil je zelo pestra, saj jih poznamo že več kot sto let. ''Tudi prvo vozilo, ki je preseglo hitrost 100 km/h je bilo električno, vendar je v tistem času, ko so tekmovala električna in bencinska vozila, prevladala visoka zaloga energije, ki jo ima nafta, medtem ko akomulatorji niso bili dovolj razviti,'' je povedal Gorazd Lampič, član Tehnološkega parka v Ljubljani.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vulture
28. 11. 2008 13.10
Vidim da so mi zbrisali komentar ki sem ga dodal včeraj. Kakorkoli že, poguglajete malo za \"WHo killed the electric car?\" dokumentarec. Na google videu je 100%. Tam noter lepo razložijo zakaj je danes tako kot je v zvezi z avtomobili. (Če misli kdo brisat spet ta komentar naj vsaj on gre pogledat to kar sem napisal, tako bo vsaj enemu nekaj koristlo)
ekolog
28. 11. 2008 11.49
Izkoristek pridobivanja je vedno enak - razen če bi zaradi ukinjanja rasvetlevanja nekih predelov ukinili kako termoelektrarno. Potem bi pa nekaj ljudi zgubilo delo, in spet je tu recesija..... Vse to smo tako povezali da brez vojne ali pa uničenja s strani narave te težave ob današnjem razmišljanju ne moremo rešiti.
Abrams
27. 11. 2008 22.10
ekolog pozabljaš, da če bi ugasnili 50 % razsvetljave, ki v prazno sveti celo noč (recimo LJ obvoznica), bi se izkoristek električnega sistema SLO hitro izboljšal. Problem je nekje drugje? Kako naj država zaračuna uporabniku davek, ki ga sedaj dobi od goriva.
ekolog
27. 11. 2008 20.01
+1
Ej brez faksa - to kar imaš v vzdevku pa verjetno res drži. Zapomni si da je električna energija pridebljena iz fosilnih goriv, kar v SLO skupaj z uvoženo energijo znaša kar 70% pomeni najbolj umazano energijo kar je možno... Iz premoga namreč dobimo samo 30 elektrike na pragu elektrarne, na vtičnici je ta odstotek okoli 25 - 27% torej vtičnica je tako kot bencinski motor, medtem ko dizelski agregat ki deluje na nekem stabilnem režimu lahko ima do 45% izkoristek, tovornjaki do 42 osebna vozila pa med 35 in 40%. Ko pa polniš akumolatorje pa ima trafo cca 75% izkoristek torej 0,25*0,75= 18% izkoristek, naprej imamo motor z 86% izkoristkom torej 0,18*0,86= 15% izkoristek - kar pa je parni stroj. Zdaj če upoštevamo da je 30% energije pridobljeno brez emisij, kar zoped ni res, saj jederska npr. potrebuje razne prevoze goriva itd... torej rečimo da je bio potem naš izkoristek iz 15% naraste nazaj na 24%. Tako da če voziš na elektriko si za žveplo ki ga sprosti elektrarna manj ekološli kot če bi se vozil z bencinarjem. Toliko o pretvorbah energije. Druga pesem pa je, če bi naprimer uvedli polnilnice baterij ki bi uporabljale biogena goriva, veter, plimovanje, hidroenergija in podobno. Skratka na strojnem faksu je iz tega celo naloga pri fiziki zakaj se elektrika ne uveljavi in kot vidim iz komentarjev ta naloga bi morala biti obvezna na vseh šolah, ker ljudje tistega raufanka ko ne vidijo za njih ne onesnažuje. Sam uporabljam za svoje energetske potrebe izključno biodizel, les in nepredelano rastlinsko olje tako odpadno kot surovo - elektriko pridobivam v manjši plinski elektrarni na lesni plin, v kombinaciji z agregati na rastlinska olja ter veterno energijo za rasvetljavo. Torej to je moj prispevek k čistejšem jutri - kaj pa za naše zanamce počnete vi?
VolkD
27. 11. 2008 19.57
Naftni lobi ni noben problem. To je še eden od butastih mitov.vedeti moramo namreč, da se večino nafte porabi za industrijo. Iz česa mislite, da nastane vsa plastika ? Vse sintetične tkanine ? Problem električnih avtomobilov je zgolj v ceni. Ta pa je definirana v glavnem z ceno baterij. Ko bomo znali narediti dovolj lahke in cenene baterije velikih kapacitet bo električni avtomobil zaživel. Do takrat pa bo aktualen zgolj hibrid, ki ima to prednost, da motor deluje pod konstantnimi obrati v območju najboljšega izkoristka. Da tak motor lahko v predelih kjer je onesnaženje problem (mesta) izključimo in se vozimo na baterije. Vse ostalo drži. menjalnik in diferencial imajo bistveno več izgub kot jih lahko nastane v vodnikih do elektromotorjev. Z hibridom lahko prav tako zaviramo na način pri katerem se akumulatorji polnijo.
ll777
27. 11. 2008 19.53
Ja sem si pogledou video od DR. Karla Jezernika. Res tipo zna komej do 3 preštet in je zbrau ekipo da mu je sešraufala električni avto, ki ga polni zastonj iz vtičnice na fakulteti. Avto v tehnološkem smislu ni noben izum, lahko bi ga sestavil tudi najstnik v očetovi avtodelavnici, malo poglejte po internetu. Je pa izum na ta način se okoristit z denarjem ministrstva za šolstvo in obenem še žet lažno slavo.
ll777
27. 11. 2008 19.46
tesla se pa smeji slovenskemu hightechu....
jozes12
27. 11. 2008 18.56
in vsi ste proti gradnji elektrarn a ne... od kod pa štrom vzeti za take stvari....
Kaplanos_
27. 11. 2008 18.38
mam elektricnega skuterja in sem zelo zadovoljen,...PRIPOROCAM!
brez_faksa
27. 11. 2008 18.37
Popravek mono rail
brez_faksa
27. 11. 2008 18.37
BISTVO: Avtomobili ali mobili, vozila, karkoli že so lahko prostornejši, lažji, tišji in predvsem mogoče je to pot do monorali vozil z lastno avtonomijo, i se s pomočjo vrtilnih tokov na monorailu premikajo, polnijo in so seveda vodeni, potovalne hotrosti pa blizu tistim iz hitrih vlakov, da o potovalnem času ne bi izgubljal besed, le ta je lahko potem krajši kot sedaj potovanje z letalom. Pa nobenih omejitev. Edino navaditi se bo treba, da se po navadni cesti voziš tja do 15m/s (približno, več itaq ne rabiš).
brez_faksa
27. 11. 2008 18.37
obstajajo visoko kapacitivni acuji litij polimer, pa hitropolnilni liti železo, naredile se bodo še nove vrste z še večjo kapaciteto in večjo zmožnostjo hitrega polnenja in velikih tokov. Ne glede na to, kako pridobimo električno energijo je treba vedeti, da četudi je iz fosilnih goriv so le ta bistveno bolj prečiščena in je izkoristek bistveno večji v sodobnih elektrarnah kot v najsodobnejših avtomobilih. Izkoristek elektromobila je večji, ni menjalnika, ni prenosov, izgube so izredno male, pogonska moč je bolj optimirana.Kinetična energija se lahko pri zaviranju ponovno pretvarja nazaj v električno. Manj se troši ostala tehnika. Problem je v bistvu naftni loby, si predstavljate, da poraba pade za 50% ali recimo za 80%. Cene nafte gredo pod 20USD. Sicer pa je lahko potem velik delež druge vrste pretvorbe energij v električno, od sončne do jedrske.
KrasMan
27. 11. 2008 18.35
use kul...samo kej ku naftni lobij use tu zatre in uniči...
dnx946
27. 11. 2008 18.15
otko Te zadeve porabijo tako malo enerije da jih lahko polneš tudi s sončnimi celicami, ki na dan - tudi v oblačnem vremenu proizvedejo dovolj energije za popolno napolnitev akupmolatorjev.
dnx946
27. 11. 2008 18.13
Čas je da nehamo kupovat motorje na bencin ki se v svojem bistvu niso spremenili že 100 let! Če koga zanima lahko komu pošljem tudi kako si svoj osebni avtomobil predelate v električnega. Investicija se povrne v manj kot letu!
Jules_Verne
27. 11. 2008 18.12
Vse lepo in prav ampak tudi elektriko je treba nekje proizvesti, sedaj se za to uporabljajo v glavnem fosilna goriva. Če bi se vsi začeli vozit na elektriko in svoje električne avtomobile napajali iz omrežja bi se zgodil kolaps sistema. Promet namreč porabi ogromno energije. Najboljša rešitev so električna kolesa in skuterji, ki porabijo malo energije, premikati 1,5tone težko gmoto železa je pa druga pesem. Bolj racionalno je gorivo direkt natočiti v rezervoar kot pa da ga nekje kurjo in proizvajajo elektriko, s katero bi potem polnili akumulatorje teh avtomobilov. Kajti pri prenosu elektrike po žicah so ravno tako precejšnje izgube. Rešitev so majhni in lahki avtomobili na elektriko, ki za premikanje ne potrebujejo toliko moči, vendar taki avtomobili nebi bili tako varni in zmogljivi kot današnji - vsaj za tako ceno ne.
rci2950
27. 11. 2008 18.08
Nevem če se uporabljajo sploh klasični AKU - najverjetneje gre tu za uporabo želatinastih AKU, ker imajo večje kapacitete. Vsekakor pa je uporaba. el. vozila velik plus, nasploh, če se polni iz sončnih celic ipd, da se za pridobivanje elektrike ne onesnažuje okolja ipd. Najlepše pa je poleti na kolesu, varčna in zdrava vožnja:)
Klemen_m
27. 11. 2008 18.04
stajerc a zdej pa ni akumulatorja v avtu??
Jure Hojnik
27. 11. 2008 17.38
ali se vprasa kdo, kaj bi bilo ce bi s takim vozilom imel nesreco in bi se vsebina akumolatorjev razlila? ne vem ce bi bilo to kaj bolse za naravo...
ko-pilot
27. 11. 2008 17.18
Dr. Karel Jezernik se je z izključno električnim vozilom vsak dan vozil na relaciji Starše - Maribor, ko ste se po Ljubljani še vozili z rolkami. Dizel električne lokomotive obstajajo že 40 let. Je na tem področju sploh kaj novega razen Pipistrel-ovega letala?