Slovenija

FOTO&VIDEO: 'Tornado razmetal drevesa'

Ljubljana, 16. 07. 2008 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan/Lili Žagar
Komentarji
27

Na kamniškem območju je pustošil tornado, so prepričani avstrijski in nemški strokovnjaki. Ekstremni pojavi bodo vse pogostejši.

Po neurju
Po neurju FOTO: Jasna Malkoč

Medtem ko je Agencija za okolje in prostor (Arso) sprva trdila, da je šlo ob nedeljskih neurjih za edinstven pojav v Sloveniji, torej za zelo močno nevihto, je bil strokovnjak za vremenske pojave Blaž Seretinek takoj prepričan, da je pustošil tornado. ''Na Agenciji zaradi prevelikega dela niso uspeli preveriti škode na terenu, jaz pa sem bil tam in lahko trdim, da je bil tornado,'' je povedal. Takoj po neurju je šel na prizadeta območja in posnel nekaj fotografij. V gozdu nad Črnivcem je opazil, da so vsa drevesa obrnjena v eno stran, tornado pa si je glavno pot ubral skozi vas Gozd, kjer so bile ''vse stvari razmetane po celi dolini'', tudi drevesa so bila poležana vsako v svojo smer. ''Pri tornadu so drevesa poležana vsako v svojo smer, pri nevihti pa v eno smer,'' je pojasnil. Kot dokaz je predložil tudi fotografijo ponedeljkovega tornada nad Mengeškim poljem, prav tako so bila drevesa zgolj oskubljena in ne polomljena, kot bi bila ob nevihti. Fotografije je poslal tudi v tujino, iz Avstrije in Nemčije so mu že sporočili, da je šlo zagotovo za tornado, ugotavljajo samo še stopnjo.

Nedeljski tornado v kraju Dobeno.
Nedeljski tornado v kraju Dobeno. FOTO: Gregor Lorber

Tudi Aleš Poredoš z Arso je za 24ur.com dejal, da ne izključujejo možnosti tornada. Povedal je, da gre za neformalne ocene, terenske oglede njihovih strokovnjakov načrtujejo za danes in jutri. Pojasnil je sicer, da so tornadi možni tudi za celinsko Evropo, vendar imajo manjše razsežnosti in so kratkotrajnejši, ker je teren bolj razgiban, tudi motnje v zračnem pritisku so manjše. Prav prejšnji mesec so tako imenovani lovci na tornade posneli lep primerek na Madžarskem, je povedal. Pojasnil je še, da je tornado lijakast vrtinec zraka, torej vrtinčasti veter iz nevihtnega oblaka, ki lahko potuje od 100 do 120, pa tudi do 150 kilometrov na uro. Nastane tik pred prehodom iz tople v hladno fronto in obratno.

Po neurju
Po neurju FOTO: Jasna Malkoč

Tudi bralka iz vasi Gozd Jasna Malkač trdi, da je videla vrtinec, ki je vse rušil pred seboj. Ljudje naj bi bili prepričani, da je bil tornado. ''Bil je tornado, saj se je videlo, kako je drobni vrtinec zaokroževal svojo pot. Škoda le, da nismo naredili posnetka v tistem trenutku,'' je zapisala. ''Šlo je za neko obliko tornada, saj nevihta nima tolikšne moči, da bi bila drevesa razmetana na vse strani, hiše pa razdejane do svojih pradelov.''

Po neurju
Po neurju FOTO: Jasna Malkoč

Lučka Kajfež Bogataj je po silovitih neurjih opozorila, da se dogaja ''to, kar se klimatologi najbolj bojijo''. ''Globalno segrevanje se kaže tudi v pogostnosti ekstremnega vremena,'' je pojasnila. Dejala je, da je Slovenija že brez podnebnih sprememb nagnjena k nevihtni aktivnosti, zato vse občuti še bolj silovito. Prepričana je, da se lahko neurja s tako močjo spet razdivjajo še letos, ''saj eno neurje ne pomeni, da se kaj takega ne bo več zgodilo, vendar ne v podobnem obsegu in na istem kraju''. ''Ampak v Sloveniji ni lokacije, kjer se kaj podobnega ne bi moglo zgoditi,'' je povedala. Ponekod je veter pihal s kar 200 kilometrov na uro, orkanskega vetra, tornadov in orkanov smo bili vajeni le iz filmov, vendar Kajfež Bogatajeva opozarja, da se bomo morali podobnih prizorov navaditi tudi pri nas. ''To je del zgodbe, ki jo prinašajo podnebne spremembe. Šlo je dejansko za tornado, nevihtni pojav,'' je dejala in povedala, da je ''skrajni čas, da se začnemo prilagajati temu, kar nas čaka: klimatsko varno graditi, spoštovati opozorila, zavarovati pridelke, razmišljati o mrežah proti toči''. Pozvala je še, naj se pripravimo na ujme, ki bodo vse pogostejše.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MISTERIOUS86
26. 07. 2008 18.50
+1
isti primer je v Zidanem Mostu nardil, ko je polamal pol tistega hriba ko ga gledaš iz železniške postaje. tok da ne bodte vsi tok nesramni do 24 ur pa jih ne žalite kr neki, da si sam zmišljujejo. čudno kake podobnosti so si med vsemi hišami, vsi pa praktično isto govorijo. a pol pa sam pop-tv laže ostali pa ne.dej ste glupi
lalela
18. 07. 2008 23.44
-1
Zakaj je prišlo iz ZDA v SLO? ZARADI GLOBALNEGA SEGREVANJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
j a N
16. 07. 2008 15.54
+0
Zdj bom postal LOVEC NA TORNADE.(svojo serijo bom naredu(H))
m.polansek
16. 07. 2008 15.21
Očitno je res šlo za tornado. Le zakaj ne bi prišlo kaj tako slabega iz ZDA v SLO, saj je prekomerno potrošništvo tudi že davno pri nas... Lahko nas prizadene še marsikaj drugega, ker si že dolgo podrejamo naravo, namesto bi živeli z njo, narava pa očitno zna vrniti DUPLO!!! Da bo pa kaj takšnega spet v petek, oz. ne vem kateri dan, naj pa ljudje malo manj v kavno skodelice gledajo... ;)
Trausti
16. 07. 2008 14.53
Naj strokovnjaki modrujejo o tornadu kakor hocejo ...morda je glede na posledice res podobno na ucinek tornada...toda nevihtno fronto, ki se je blizala iz smeri Vodic proti Kamniku, tam je bila gostota oblakov najgostejsa in se je desno krilo proti Domzalam 'redcilo', sem opazoval najprej iz Mengeskega polja - Rodice in potem od Vira proti Dobu in o tornadu ni bilo ne duha ne sluha - sem videl v zivo ze prave tornade, pijavice, mocnejse zracne vrtince... to sigurno ni bil tornado ker niti ni prislo do "padca celice".
www.NaVrsti.si
16. 07. 2008 14.08
zdaj se rešujete zarad tiste slike ki so vam jo poslali in je bila lažna.. hahahha prav vam je butci
muffins
16. 07. 2008 13.32
peromornar
16. 07. 2008 13.30
Tornado?? A sedaj bi se radi še v tem primerjali z onimi čez lužo? Patetično je da se po eni malo bolj resni ujmi, za voljo medijev, takoj oglasijo "strokovnjaki" na čelu z Kajfeževo ki ko papagaj ponavlja eno in isto od tistega famoznega imenovanja za Nobelovo narado (v tisti ekipi je bila samo peto kolo!). Lepo Vas prosim, narava vozi po svoje ne glede na človeški rod. Lahko mi fil.ozofiramo do jutri, Narava bo naredila po svoje, pa četudi nas v procesu pobere, saj smo samo člen v verigi!!!!
purpena
16. 07. 2008 12.26
Administrator, kje in kdaj je bila slikana tretja slika?
Benjoboy
16. 07. 2008 12.07
mislim, da je tretja slika (večja) dovolj zgovorna. Dvomim, da bi bil kdo tako nesramen, da bi jo ponaredil in potem še objavil.
Benjoboy
16. 07. 2008 12.03
Sicer pa tornadi niso najnevarnejši zato, ker so bolj lokalne narave . Naprimer orkani so dosti nevarnejši, ker lahko zajamejo cele države. En tornado pa navadno upostoši "samo" nekaj vasi, to pa zaradi svojega relativno majhnega premera.
hailstorm
16. 07. 2008 11.56
Aaron-Heydar, če še ne veš, Katrina ni bila samo nevihta. Tik pred vstopom na kopno, je bil orkan 5.stopnje, s sunki vetrov preko 300km/h. Ob vstopu na kopno je oslabel, a še vedno povzročil ogromno škodo. Kar se pa tiče obveščanja ljudi pred neurji je zelo delikatna stvar. Namreč, če bi za neko območje napovedali močno neurje. Pa bi se to neurje tega območja izognilo in prizadelo kak drug kraj. Me prav zanima, kakšne barabe bi takrat izpali, ker bi z napovedjo zgrešili. Sicer bi se dalo spremljat nevihta in neurja in vsaj kako uro pred udarom opozorit prebivalce, kaj več pa že ne. Nažalost pa nam ARSo ne omogoča vpogleda v njihov radar z boljšo resolucijo, razen če ne plačaš seveda. Temveč je na spletu dostopen samo tisti, z občutno slabšo resolucijo. Zato se je potrebno posluževati radarjev iz drugih meteoroloških služb.
raggadyman
16. 07. 2008 11.53
Tornado v pri nas niti ni tako za lase privlečena stvar. Kdor pozna klimatologijo v 'tornadnem svetu' bo ob primerjavi s slovenskim podnebjem ugotovil vedno večje podobnosti. Bojazen, da bo tudi pri nas nastala že kar jutri tornado aleja kot je v ZDA ni. Vsekakor pa se bodo začeli zametki le-teh in se tekom min. 15 let razvili v pravo pravcato stvar. Že dolgo obstaja 'tiha' napoved, da bo Evropa tornadno dovzetna čez nekje 12-16 let. Če bo klima nadaljevala zdajšnjo pot. Bomo pa tako kot fantje na Discovery-u ob sredah zvečer. Srne zamenjali za tornade ...
Ramzess
16. 07. 2008 11.41
"Fotografije je poslal tudi v tujino, iz Avstrije in Nemčije so mu že sporočili, da je šlo zagotovo za tornado, ugotavljajo samo še stopnjo." Je tornado ali ni tornado in katere stopnje, zdaj bi že lahko vedeli. Zdaj naj še ugotovijo, da Evropa nima stopenjske lestvice za tornade in zakonov za podlago le te, potem pa res lahko ... Mar ameriški strokovnjaki res morejo nič pomagati, ali kaj, ali pa 'nekomu' ni do tega da bi 'ga' videli kot šibkega. Factory="Po neurju (tornadu) se samo sprašujem kje bo naslednji in kje bo naslenje takšno hudo neurje in potem me prešine tudi vprašanje kaj za vrega počnejo naši meteorologi da ne obveščajo in tudi naši dragi novinarji na 24 ur ter na kanalu A svet ne opozorijo da se bliža neurje,lepo je biti pameten takrat ko je že škoda povzročena." Mihey81="V novicah, na TV, na internetu, skratka POVSOD so opozorila meteorologov. Tudi novinarji jih POVZEMAJO. Ali res misliš, da so novinarji kar iz rokava potegnili novico, da bo spet udarilo v četrtek ter petek?" Nima smisla, da se glede zadeve okrog obveščanja prepirate, res obveščajo, a še to tako na splošno, da na koncu ne veš, kaj naj pričakuješ, kar seveda ni način obveščanja po naši predstavi. Svet pozna različne sisteme in načine obveščanja javnosti in privilegiranih, a povsod je žal, veliki žal, za njimi nekdo (politika, višji interesi), ki ima v rokah prednostni seznam obveščanja, in na podlagi interesov vladajočih in države, odloča o tem kje, kdaj in koga se bo obveščalo. Na žalost, to je svetovna javnost že prevečkrat spoznala, v tem ni nič gotovega in zanesljivega.
Deivid Janev
16. 07. 2008 11.12
mo komi čakam da vidim (tornado)
preprostež
16. 07. 2008 11.11
factory, ali si slep? V novicah, na TV, na internetu, skratka POVSOD so opozorila meteorologov. Tudi novinarji jih POVZEMAJO. Ali res misliš, da so novinarji kar iz rokava potegnili novico, da bo spet udarilo v četrtek ter petek?
factory
16. 07. 2008 10.58
Po neurju (tornadu) se samo sprašujem kje bo naslednji in kje bo naslenje takšno hudo neurje in potem me prešine tudi vprašanje kaj za vrega počnejo naši meteorologi da ne obveščajo in tudi naši dragi novinarji na 24 ur ter na kanalu A svet ne opozorijo da se bliža neurje,lepo je biti pameten takrat ko je že škoda povzročena. Veste kaj raje se v bodoče zanimajte za klimatske spremembe ter jutri ko so napovedane nevihte obveščajte ljudi in opozarjajte na nevarnosti,bolje da delate to kot pa da pišete kako so policisti aretirali strojančke pa o tajkunih o janši pa še bi se našlo kaj,zato vas prosim bolje je obveščati ljudi o vremenskih pojavih.
Tilen Benda
16. 07. 2008 10.53
Tornado My Ass
muvimen
16. 07. 2008 10.49
sabina40
16. 07. 2008 10.49
da bi ble pri nas tako postavljene hiše kot so v Ameriki(mislim na način gradnje), bi ble vse hiše iz prizadetih območji na vrhu Triglava......