Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Vladne ukrepe bodo čutili tudi naši otroci'

Ljubljana, 18. 04. 2012 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mira Matković/Blaž Garbajs
Komentarji
186

V Ljubljani smo obiskali nekaj vrtcev in šol. V šolah otrok ni bilo, v vrtcih pa le peščica. Starši se očitno zavedajo, da bodo napovedane ukrepe čutili tudi njihovi malčki. V zdravstvenem domu in domu za starejše je medtem vladalo nedeljsko vzdušje.

Predstavniki vlade so do zadnjega hipa vztrajali, da morajo biti vrtci in šole v času stavke odprti. Danes zjutraj smo se odpravili na teren preveriti, kaj se dogaja. So vrata šol in vrtcev zaklenjena ali sprejemajo otroke?

Najprej smo obiskali Osnovno šolo Karla Destovnika Kajuha v Štepanjskem naselju v Ljubljani, kjer je sindikalna zaupnica Alenka Plevnik za 24ur.com povedala, da do 8. ure ni bilo še nobenega otroka.

Alenka Plevnik
Alenka Plevnik FOTO: Blaž Garbajs
Pričakujemo, da se bo vlada začela resno pogovarjati z nami in nas ne bo obravnala samo kot porabnika sredstev. Otroci so naša prihodnost in ni pošteno, da varčujemo na njih! Alenka Plevnik, sindikalna zaupnica na OŠ Karla Destovnika Kajuha

"Naša šola bo na dan stavke zaprta in otrok ne bomo sprejemali. Glede na to, da do včeraj nihče od staršev ni izrazil potrebe po varstvu, danes otrok ne pričakujemo. V kolikor pa bi kljub temu prišel kakšen starš, se bomo z njim pogovorili in poskušali najti rešitev," je razložila.

Na vprašanje, kako so se starši njihovih učencev odzvali na stavko in ali jih pri tem podpirajo, je Plevnikova dejala, da jih tisti starši, s katerimi je imela stike, saj poučuje v prvem triletju, pri stavki podpirajo. "Veliko staršev ve, da tukaj ne gre samo za plače učiteljev, temveč vlada posega tudi v kakovost javnega šolstva (zvišanje števila učencev v oddelkih, najnižje število učencev ...). Naj na tem mestu poudarim, da se učitelji ne borimo samo za plače. Plače so pri tokratni stavki drugotnega pomena, skrbijo nas normativi, predvsem najnižje število učencev v oddelku (24). To za seboj potegne delavna mesta, ki jih bodo učitelji izgubili. Skrbi nas tudi za knjižničarje, svetovalne delavce, računovodje in ostalo tehnično osebje. Vsi ti ukrepi lahko posledično vodijo do zapiranja manjših šol," je dejala.

Tudi njena kolegica na Osnovni šoli Vide Pregarc v Zeleni jami Nataša Skok je za 24ur.com dejala, da ne gre le za plače, temveč tudi otroke. Sicer danes otrok ni bilo, že ob 6. uri pa so začeli stavkovno stražo. So se pa po 11. uri odpravili na shod pred stavbo vlade. 

Kako je v vrtcih?

Pred enim izmed ljubljanskih vrtcev smo srečali babico z vnukinjo. Pravi, da stavko podpira, saj meni, da bodo vladne ukrepe čutili tudi njihovi malčki.

Obiskali smo vrtec Otona Župančiča, in sicer enoto Mehurčki. Ravnateljica Irena Upelj je dejala, da so se stavki pridružili zato, ker bi varčevalni ukrepi slabo vplivali tudi na njihove malčke, ki jih varujejo. Sicer pa danes sprejemajo vse otroke, vse enote so odprte. Otrokom nudijo tudi prehrano, upajo pa, da bodo s stavko dosegli, da se ne bo varčevalo na plečih otrok, prav tako ne na plečih zaposlenih v vrtcih. 

Odprta vrata so imeli tudi v vrtcu Zelena jama. Zjutraj so sprejeli nekaj otrok, katerih starši niso imeli druge izbire, kot pa svoje malčke pripeljati v varstvo. Drugače pravijo, da jih starši podpirajo, da jim ni nihče očital današnje stavke. Tudi oni se bodo danes udeležili protestnega shoda. Razpoloženje med zaposlenimi je izredno pozitivno, saj so odločeni, da se bodo borili za otroke in svoje preživetje.

Stavkovno vzdušje v vrtcu Zelena jama
Stavkovno vzdušje v vrtcu Zelena jama FOTO: Blaž Garbajs

'Lahko bi še kakšen dan podaljšali stavko'

Tako hudomušno so današnjo stavko komentirali mladi dijaki, ki so se zbrali pred gimnazijo Moste, saj imajo tečaj cestnoprometnih predpisov. Njihovi učitelji so se pripravljali na stavko in sestankovali, kako naprej.

'Nikogar ne bomo pustili na cedilu'

ZD Moste
ZD Moste FOTO: Blaž Garbajs

V tamkajšnjem zdravstvenem domu so nam povedali, da so po 9. uri začeli z nedeljskim urnikom. Sestre in drugo osebje stavka, zdravniki ne. Poudarjajo pa, da bodo pri nujnih primerih seveda ukrepali in ne bodo nikogar pustili na cedilu. To so potrdile tudi gospe, ki so prišle na pregled. Same so poudarile, da stavke sploh niso čutile in da so svoje obveznosti hitro končale.

Delovno tudi v domu za starejše

Sindikalna zaupnica Nataša Klančar
Sindikalna zaupnica Nataša Klančar FOTO: Blaž Garbajs

Čeprav stavkajo, pa smo bili v domu starejših občanov, ki je Ob sotočju, priča delovnemu vzdušju. Sindikalna zaupnica Nataša Klančar je dejala, da je urnik sicer nedeljski, a da bodo za vse svoje varovance primerno poskrbeli.

Policisti enotni in odločni

Sindikalist Samo Gorta pred policijsko postajo v Mostah
Sindikalist Samo Gorta pred policijsko postajo v Mostah FOTO: Blaž Garbajs

Sindikalist Policijskega sindikata Slovenije na policijski postaji Moste Samo Gorta je za 24ur.com dejal, da so policisti enotni in odločeni iti do konca. Pravi, da zjutraj niso imeli klicev državljanov, da pa bodo delali po zakonu, ki narekuje njihove naloge med samo stavko. Tudi on opozarja, da ne gre le za njihove plače in socialne dodatke, temveč tudi za splošne pogoje dela in dotrajano opremo. Vse skupaj pa bo vplivalo tudi na kakovost njihovega dela in posledično varnost državljanov.

Preberite tudi: Po državi poteka stavka javnih uslužbencev. V vrtcih je malo otrok, šole so zaprte, v nekaterih bolnišnicah pa sprejemajo le nujne primere. Policisti stavkajo do preklica, stavkajo pa tudi cariniki.

Med današnjo stavko javnega sektorja smo v naši medijski hiši poskrbeli za varstvo in animacijo otrok vseh naših zaposlenih.
Med današnjo stavko javnega sektorja smo v naši medijski hiši poskrbeli za varstvo in animacijo otrok vseh naših zaposlenih. FOTO: POP TV

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (186)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
19. 04. 2012 11.22
+4
Od staršev, ki so živeli v svinčenem socializmu, so otroci podedovali nepremičnine in urejeno državo. Od staršev, ki živijo v demokratičnem kapitalizmu, pa bodo otroci podedovali dolgove, kaos in prst v riit.
nahrbtnik
19. 04. 2012 11.33
-1
enxx
19. 04. 2012 10.27
-1
Vse sranje za nami bodo čutili otroci! Pred 70 leti si lahko pil iz vsake reke, ... Smo egoisti (velika večina) in gledamo le nase, ta trenutek. Razvoj in gospodarska rast padeta, če ni prodaje novih avtomobilov. To je čisto zgrešeno. Koliko otrok je v razredu niti ni pomembno, če je program zanič. Nobene avtoritete ni, srednješolci so zaščiteni. Ni kontrole kakovosti učiteljev - šole so zaprti sistemi, kjer ščitijo tudi kader, ki dela škodo! Saj smo vsi hodil v šolo, ane? Pa še to. Če smo starši otroke brez besed včeraj imeli doma, nekateri smo imeli še po vrhu še dopust, ne pomeni, da stavko podpiramo. Kar se tiče šolstva, se mi zdi izprijena. Razumem le policijo. Sistem je pa gnil, v večini zavodov so le izkoriščevalci sistema, ki svojih storitev, ne vem v čigavem interesu je to, niti ne zaračunavajo. Če bi jih, bi imeli celo za potne stroške. Brez veze ...
enasmrklja
19. 04. 2012 09.28
+3
naj vam povem, da imamo že tako preveliko št. otrok na vzgojiteljico, v primerjavi z drugimi državami. ko sem opazovala pri uvajanju svojega malčka, mi je bilo vse jasno. Moja želja je, da je otrok v vrtcu varen, previt, ... če je preveč malčkov v eni skupini, je tudi varnost slabša. v šoli pa bodo se učiteljice ukvarjale samo z disciplino. res posegajo tja, kamor ne bi smeli.
ajnajs
19. 04. 2012 07.40
-3
glede na to, da so šolniki na delovnem mestu 4 ure so predobro plačani. Jaz osebno delam v gospodarstvu, univerzitetna izobrazba, bruto plača 1400 EUR, pa nič ne štrajkam vesela sem da delo imam. Delam 8 ur s strankami (sprejemanje, dogovori, podpisovanje pogodb,...) in pripravljam predloge za odločanje vmes, ko stranka odide. odmora za malico i, ker je poslovalnica odprta od 08:00 do 16:00. Navodila berem zvečer od 21:00 dalje, pa nič ne štrajkam, včeraj sem imela 5 otok same doma, ker šola ni zagotovila varstva tudi za prvošolčke, obvestilo smo prejeli v ponedeljek popoldne v torek ko sem klicala v šolo varstva niso zagotavljal, z možem dopusta nisva dobila, babice 120 km strani. Me kar rezjezi, ko vidim kako stavkako - igrajo namizni tenis dobesedno z nami. Sprijaznite se denarja ni, potem ni plač, v gospodarstvu to vemo, vi odprite oči.
muhicamuca
19. 04. 2012 09.30
+2
Normalno, če maš 1400 E plače pa doklade logično da ne štrajkaš, ker ti bo še vedno ostalo 1200 E, če bi pa mela plače od 500 do 600 E bi pa tud ti štrajkala verjem. Boš vidla kako boš cvilila ko bojo doklade vzel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nahrbtnik
19. 04. 2012 10.01
+1
Sprašujem se, kaj je narobe z našim šolstvom, saj ljudje z univerzitetno izobrazbo ne znajo napisati enega samega odstavka tako, da bi ga navadni smrtniki lahko razumeli! Aja-univerzitetno izobražena gospa iz gospodarstva! V negospodarstvu imamo z adekvatno stopnjo izobrazbe tudi 1400 € bruto plače, ampak za večizmensko delo in vikende!
Borut Janžekovi?
19. 04. 2012 00.38
-4
Hahaha vse skupaj je že hecno. Stavkajo, ker jim hoče država nekaj malega vzeti od plače. Slovenska nevoščljivost naj še sosedu krava crkne se tukaj lepo kaže. Hvala Bogu meni že nimajo več kaj vzeti saj sem zaposlen v gospodarstvu. Šolani ljudje pa naj bi bili seznanjeni kaj je spodobno in pravično do ljudi ki nimajo za preživetje. Pa očitno so hodili samo v šolo in nič k verouku. Večinoma verstev v Sloveniji uči, da moramo biti strpni in solidarni eden do drugega. Šolani (ali z ponarejenimi spričevali), ki se tukaj oglašajo pa očitno delajo razprtije med sabo in s temi bedastočami obremenjujejejo vso ostalo ljudstvo. Bog naj vas obvaruje, politika nas ne bo:
Janko_
19. 04. 2012 01.18
+3
pojdi spat, glede nato, da nisi pismen.... a nisi prebral, da učiteljeem in drugim ne bodo vzeli malega jim želijo vzeti, ampak, kar precej, nekaj malega so vzeli FUNKCIONARJEM! Ti veš kdo so funkcionarji? seveda, ker si edne od njih in ne piši pravljic, da si navaden delavec v gospodarstvu in tebi ni kaj vzeti.
Janko_
19. 04. 2012 01.22
-1
verouk je plačan iz žepa davkoplačevalcev! RKC ima ogromne vsote, ki jih krade našim otrokom! spi naprej, Borat Ježekovič
Borut Janžekovi?
19. 04. 2012 01.37
+0
Tudi druga verstva v Sloveniji dobijo svoj delež davkoplačevalskega denarja. Verouk pa zaenkrat ni obvezen, in se ne izvaja v šol.i Torej se tudi ne financira iz dvkoplačevalskega denarja. RKC ima ogromno premoženje v gozdovih (katerih upravitelj je zavod za gozdove RS Slovenije) in ustanovah, ki jih je pridobila v nekaterih primerih tudi na sporen način. RKC ima prioriteto, ker bi naj slovenci veljali za kristjane. Tudi sam se smatram kot kristjan. Ni pa srž problema RKC problem je v tem da tisti ki še kaj imajo (nimajo pa malo) tega nočejo deliti v dobrobit vseh.
Janko_
19. 04. 2012 02.00
+1
Borut, ne piši pravljic, lepo te posim. gremo še enkrat po vrsti: - RKC iz proračuna dobi:
Janko_
19. 04. 2012 02.09
+1
vsaka RKC ustanova od 2 000 000 do 30 000 000 letno, upam, da ne rabim dodajati linka o Mariborski nadškofiji in njenih finančnih mahinacijah. vendar stvar je v tem: Grčije dobi posojilo od Sloveniji v višini
Janko_
19. 04. 2012 02.10
+1
Janko_
19. 04. 2012 02.14
-2
Borut, zakaj lažete? Denar vas je preslepil?
Borut Janžekovi?
20. 04. 2012 08.46
Vsake oči majo svojega malarja. Jaz vidim to pač tako. Glede denarja pa, da me je preslepil se pa krepko motiš.
Janko_
19. 04. 2012 00.36
+2
Funkcionarji to so: poslanci, državni zbor direktorji sodniki ravnatelji tajniki in drugi s palačami nad 2500 evro
Mira Šunkar
18. 04. 2012 22.42
+0
sram naj vas bo , ko povdarjate VAŠI otroci, izbrali ste si to delo, tako kot si je nekdo drugo in je morda zdaj brez njega, pa ne stavka, ker morda nima kje, ne gre se vam za NAŠE otroke, gre se vam za vaše predobre pogoje, na katere ste se navadili, tudi z nekaj otroci več v skupini se da lepo delati, samo voljo moraš imeti, poznam to delo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Prolet
18. 04. 2012 22.20
+4
Našla sem spodnji zapis, ki kroži po fbju, malo v razmislek TOLE PREBRATI NEBI NIKOMUR ŠKODILO Komu odnašam rit?! Za koga sem parazit?! Zakaj nisem vredna, da dobim (povprečno) plačo, ki mimogrede ni nobena skrivnost?! Kdo meni, da nič ne delam (razen igre z lego kockami in sprehajanja...oziroma, da poneumljam vaša največja bogastva)?! - Zvišan normativ (otrok) v vrtcih pomeni stisko s prostorom (manj kot dva kvardatna metra na (vašega) otroka), nemirne (vaše) otroke, nered, hitenje, nervozo enih in drugih, zmanjšanje kakovosti dela, zmanjšanje pozornosti na posameznega (vašega) otroka, povišano nevarnost za poškodbe (tudi vašega) otroka. - Zmanjšana sočasnost vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljice je zaskrbljujoča, zmanjšuje kvaliteto pedagoškega dela v oddelku (vašega otroka), izgorelost strokovnih delavk, ker so (vaši) otroci individumi s svojimi željami, navadami in potrebami, ki jih (še dve težko) kaj šele ena sama odrasla oseba težko uresničuje. Hočem reči sočasnost prinaša 4 hitre, pridne, ustvarjalne, ljubeče, nežne delovne roke, da strežejo, pomagajo, učijo (vaše malčke), ena sama strokovna delovka pa ima samo dve zelo hitri, pridni roki (no nisem hobotnica pa čeprav bi rada bila, kadar vame zre 10 otroških oči hkrati in me vsak nekaj drugega prosi). - Povečanje delovne obveznosti bo pač naporna zame, bom bolj utrujena, a kljub vsemu bom kakšno pripravo več napisala v službi in morda kakšno uro več na ta račun kvalitetno preživela s svojo družino, kakšno uro prej šla spat in čez vikend ne prižgala računalnika kot sem to počela do sedaj. Če si vzgojiteljica (tista ta prava) imaš "svoje" (vaše) vrtčevske otroke ves čas v mislih in ves čas (tudi med prazniki, dopustom, čez vikend, popoldne in zvečer) razmišljaš kako bi jim polepšal dopoldneve, kako bi jih čim več naučil za življenje. No to torej ne bo najhuje... saj varčujemo - Ukinitev dodatne strokovne pomoči za otroke s posebnimi potrebami se mi zdi nedopustno. Že sedaj so je bili ti zlati otroci deležni le 3 ure tedensko (če sploh) in bila je dobrodošla, otroci pa so se imeli lepo s specialno pedagoginjo, ki bo sedaj ostala brez službe. Premalo znanja imam za delo z otroki s posebnimi potrebami, specialne pedagoginje se uspešno izravnavale naše primanjkljaje na tem področju pa še naučile so nas česa novega. - Skrajševanje dopusta... ja ne zdi se mi prav, ampak v vrtcu že tako ali tako delamo... tudi poleti in med drugimi počitnicami, sicer z zmanjšano močjo (ker so tudi otroci na počitnicah in ni ekonomično da bi se nas preveč drenjalo v igralnicah). - Zmanjševanje stroškov za prehrano in prevoz, ta del me ne bo udaril, ker prevoza tako ali tako ne dobim (imam to srečo, da sem blizu vrtca), hrana bo tako manj kakovostna (tudi za vaše otroke, ker jemo iz "iste" sklede), posledično bo to vplivalo na zdravje enih in drugih (aja saj res, pa bo služil farmacevtski lobij na ta račun:-))) - Ostali bomo brez regresa... ni mi všeč, ampak saj varčujemo!!! - Rez v plače (ki mimogrede niso bajne, pomočnica ima 650€ plače, diplomirana vzgojiteljica ima na začetku cca 950€) ... se strinjam, saj varčujemo!!! - Drugi otrok ne bo več zastonj v vrtcu ... se strinjam, saj varčujemo!!! - Odpuščanja strokovnih delavcev, ker bo zvišan normativ, zmanjšana sočasnost, manj oddelkov (zaradi zvišanega normativa in izpisovanja otrok iz vrtcev, ker drugi otrok ne bo več zastonj)... upam, da obdržim svoj "stolček" na katerem sedim že skoraj 13 let in se trudim za naše (vaše) otroke. Bom preživela... hudo mi je, ker se tako močno posega v kakovost našega dela, ki že tako ni cenjeno, pa naj se na pol pretegnem... ves čas si prigovarjam, da otroci niso nič krivi in da so tega vredni, svoj poklic imam rada, otroke imam rada, vsak dan me na mojem delovnem mestu čakajo novi izzivi, nove zmage in novi porazi. Lepo je v vrtcu, a še lepše bi bilo, če ne bi bili v igralnicah natlačeni kot "purani v gojilnicah", če bi lahko svoje delo opravljala res kakovostno in
odprioci
18. 04. 2012 23.19
-3
Pere otrokom možgane im zdaj naj se nam smili?
odprioci
18. 04. 2012 21.54
+3
VOJAK ZA 800 EUR VSILJUJE VOLJO NATA PO SVETU IN ŠIRI "DEMOKRACIJO". POLICIST ZA 800 EUR SKRBI DA SE LJUDJE NE UPREJO IN ŠČITIJO ELITO. GASILEC ZA 800 EUR REŠUJE ŽIVLJENJA TA JE EDINI KI JE KORISTEN. MEDICINSKA SESTRA ZA 800 EUR SKRBI ZA LJUDI MED TEM KO JIH ZDRAVNIKI FILAJO Z KEMIKALIJAMI KI JIM NE POMAGAJO. UČITELJ ZA 1.000 EUR KVARI OTROKE JIM UNIČUJE KREATIVNOST SAJ IZVAJAJO PRUSKI SISTEM KI UNIČI KRITIČNO RAZMIŠLJANJE IN VCEPI OTROKU DA JE DRŽAVA BOG. ZDRAVNIK ZA 4.000 EUR UBIJA LJUDI Z KEMIKALIJAMI KI JIM ONI REČEJO ZDRAVILA NE DAJO PA PRAVA ZDRAVILA, KI SO IZ NARAVE. Politik pa za 6.000 EURO zjebe življenje vsem, ker dela kar jim rečejo centralni bankiriji ...
nosko1234
18. 04. 2012 22.31
-1
Delavec v gospodarstvu dela in polni proračun za 400 000 evra.
odprioci
18. 04. 2012 23.21
-3
Delavec v gospodarstvu edini proizvede dodatno vrednost JU samo porabijo naš denar.
Janko_
19. 04. 2012 01.32
+3
ej, ne trudi se skregati med seboj delavce v gospodarstvu in javnem sektorju. Ker gospodarstvo zaje.... gospodarstveniki, politiki, poslanci, idr. ki so želeli in želijo veliko denarja na svojih računih v tujini.
AKocmut
18. 04. 2012 21.47
Vse ima danes pokvarjen okus Grenkost se zbira V predalih ust Stvarnost se maje Kot čoln S pretanko lupino Z jeklenim dnom Vprašam bajalico Kdaj bo prešlo Vse ima danes pokvarjen okus Bolečina blazní znotraj mene Ne krik ne molitev Je ne prežene Tokrat misli resno Pritiska me k tlom Vprašam prerokinjo Kdaj bo prešlo Vse ima danes pokvarjen okus Osamljenost izgoreva V mislih mojega dneva Vse, kar čutim Se spreobrača Notránja slepota Se vame vrača Vprašam cigančico Kdaj bo prešlo Pravi Ne bo Ne bo
gvautk
18. 04. 2012 21.09
-1
Tudi na ulicah in trgovskih centrih je bilo bolj klavrno vzdušje, očitno so v dopoldanskih urah obiskovalci le teh po večini uslužbenci JS. Prav tako vzdušje je vladalo tudi na internetnih straneh( bolha, 24ur, rtvslo,...)
devlon
18. 04. 2012 19.49
+0
otroci ne bodo čutili nič, ker ne vejo, kako se svet vrti! to je tko, kot bi rekel, da bodo naše domače živali čutile, kako se prepirajo v vladi
brini
18. 04. 2012 19.01
+1
boljše da naši otroci zdaj čutijo ukrepe vlade kot pa da bi mogli kasneje plačevati zanjo !!
lolipoly
18. 04. 2012 17.44
+3
A se kdo vprasa koliko sindikati zasluzijo? Ce njih nebi bilo, bi veliko vec denarja bilo za place tistih, ki si zasluzijo!
pupa_od_anbot
18. 04. 2012 17.30
+3
Sigurno, ko zmanjšaš javni šoli ostane več za "zasebne" (predvsem une pod zaščito "r.k.c.")
Balki30
18. 04. 2012 19.56
-3
Bolje da ma rkc svoje šole kot pa da bi vsi mel verouk v šolah.
pupa_od_anbot
18. 04. 2012 23.07
+1
bjonda05
18. 04. 2012 15.06
-9
ne podpiram stavke
pedritsegonita
18. 04. 2012 17.22
+2
zakaj ne... čim dlje naj stavkajo.. sploh policaji..
JanezNovakJohn
18. 04. 2012 14.56
+16
Kaj naj stori ta vlada da bi ji verjeli: Pokliče naj na odgovornost dajalce in spodbujevalce tajkunskih kreditov. Pokliče naj na odgovornost tiste, ki so zrušili POPRAVEK prevzemne zakonodaje l .84 Vloži naj kazenske ovadbe zoper tiste, ki so izčrpali dobra slovenska podjetja, oropali ljudi plač ,delovnih mest , in državo oropali davkov, oropali zdravsveno in pokojninsko blagajno za nazaj in za naprej. Zapleni naj tem barabam premoženje in jih razlasti po vprašanju lastništva v podjetij in jim to dejavnost doživljensko prepove. Odpokliče naj našo vojsko iz Avganistana. Odpove naj se vsem orožarskim nakupom za 5 let. Odproda naj pilatuse, falkon, Rusko topnjačo..... Podjetjem ki zaposljujejo nove delavce in ustvarjajo novo dodano vrednost naj za enak procent rasti zmanjšajo davke in dajatve.. In še mnogo tega. Potrebna je SPLOŠNA STAVKA do sprejetja teh in še mnogo drugih ukrepov. ČE TA VLADA TEGA NI SPOSOBNA NAREDITI , NAJ ODIDE.
somebody_u
18. 04. 2012 14.24
+5
teodor: sam tulk za info.... v šolah je v razredih že prek 30 učencev tak da....
gvautk
18. 04. 2012 21.12
+0
kje to? Ja, ko smo mi hodili v šolo(v jugi)
Teodor Šandor
18. 04. 2012 14.21
+21
pa sploh vsi ki komentirate vete zakaj se stavka?? npr. v šolah naj bo bila 2 razreda združena in naj bi bilo v enem razredu nad 30 učencev in v tahšnih razmerah se nej učimo mislim halo!!! pa pomoč otrokom ki se težje učijo in potrebujejo dodatno pomoč naj bi ukinli ... saj politiki niso normali naj sami pri sebi začnejo šparat pa si bo država hitro opomogla!!!
fischi
18. 04. 2012 15.45
-3
v naši podružnični šoli je do četrtega razreda skupaj 19 učencev ; 3 učitelji in 2 vzgojitelja.... + učiteljica za popoldansko varstvo; a je to normalno????? to treba v momentu ukinit!!!!!
lolipoly
18. 04. 2012 17.37
+2
ko sem jaz bila v osnovni soli v bivsi Jugi nas je bilo vedno 30+ ucencev v razredu in smo se vsi naucili in ucitelji so bili zmozni za vse.
enapupa
18. 04. 2012 17.50
+2
ne moreš primerjat vzgojenost otrok takrat in danes...danes bi s takrat vzgojenimi učenci tudi lahko delali s 30+, vendar je danes v razredu potrebna diferenciacija in individualizacija, kar zelo oteži delo učitelja, kar pa najbrž večina, ki to zdaj bere, itak ne verjame, ker tega ne počnejo za ljubi kruhek
Balki30
18. 04. 2012 19.58
+2
V osnovni šoli in srednji nas je bilo prek 30.Tudi 32 ali 33.
gvautk
18. 04. 2012 21.24
+1
Pa izmenski pouk smo imeli, zdaj je na isti šoli pol manj otrok pa skoraj 1x več učiteljev, ki se delajo, da so otrokom prijaznejši, v resnici pa odklanjajo vsakega otroka, ki ni ovca in misli s svojo glavo. Bog ne daj, da je dislektik, autist, ... za take otroke so neprofesjonalni in jih nikakor nočejo sprejeti, kaj šele se jim prilagajati. Ne posplošujem, govorim o večini!
SimonaHamer
18. 04. 2012 13.57
+1
Ko si ponosen, globoko vzdihneš, dvigneš glavo, se zravnaš, dvigneš ramena, potegneš trebuh noter, gledaš v daljavo. Od ponosa ti sijejo oči in rečeš: ponosen sem ponosen ponosen! So ponosni ljudje in so tisti drugi. Dušan Jovanović
gvautk
18. 04. 2012 21.25