Slovenija

FOTO in VIDEO: V Tolminu ogrožene objekte zavarovali s protipoplavnimi vrečami, voznik v Laškem zapeljal v naraslo vodo

Ljubljana, 23. 06. 2015 21.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenijo je zajelo obilno deževje. Gasilci so imeli največ dela na severozahodu države, kjer je voda poplavljala kleti, garaže in gospodarske objekte. Najbolj je bilo na udaru Toliminsko, saj je že dopoldne padlo kar 180 litro dežja na kvadratni meter. Reka Tolminka je zgolj v eni uri narasla za meter in pol.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenijo zajelo neurje
    02:41
    Iz 24UR: Slovenijo zajelo neurje
  • Iz 24UR: Največ padavin na zahodu
    02:12
    Iz 24UR: Največ padavin na zahodu
  • Iz 24UR: Koliko dežja lahko še pričakujemo?
    01:55
    Iz 24UR: Koliko dežja lahko še pričakujemo?
  • Razdejanje v Ljubinju
    01:05
    Razdejanje v Ljubinju
  • Slovenijo je zajelo obilno deževje
    00:27
    Slovenijo je zajelo obilno deževje
  • Količina padavin
    00:32
    Količina padavin

Slovenijo je danes zajelo obilno deževje, ki je nevšečnosti povzročilo na Primorskem, Gorenjskem, v osrednji Sloveniji in na Štajerskem. Meteorna voda je zalivala predvsem kleti, narasli so tudi vodotoki. V severni in delu osrednje Slovenije je dopoldne padlo od 15 do 60, ponekod na območju Posočja pa od 100 do 170 litrov dežja na kvadratni meter, v Tolminu kar 180. Reka Tolminka je zgolj v eni uri narasla za meter in pol, njen pritok se je v tem času povečal za 24-krat, je za 24UR pojasnil hidrolog Janez Polajnar.

Zaradi močnega dežja je na slovenskih cestah ponekod na vozišču večja količina vode. Vozite previdno. Prometnoinformacijski center

Kot opozarjajo na Agenciji RS za okolje in prostor (Arso), so v zahodni in južni Sloveniji še možni močnejši nalivi. Polajnar pojasnjuje, da lahko ponoči pričakujemo med 20 in 40 litrov dežja na kvadratni meter. Glavnina padavin bo v zahodni Sloveniji. Do jutra bo dež večinoma ponehal.

Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo Arso danes lahko ob močnejših nalivih, predvsem v južni polovici Slovenije, hitro narastejo posamezni manjši vodotoki in hudourniki. Ob tem so možna razlivanja ob strugah.

Še bodo naraščale tudi reke s povirji v Kamniško - Savinjskih Alpah in Karavankah. Na tem območju se lahko posamezne manjše reke in vodotoki razlijejo na izpostavljenih mestih. Naraščala bo reka Savinja, ki lahko v spodnjem toku poplavi na običajnih območjih.

Najbolj na udaru Tolminsko

Veliko težav so imeli čez dan v Tolminu, saj je voda ogrožala in zalivala kleti in pritlična stanovanja več hiš ter kletne prostore  osnovne šole. Kot nam je pojasnil poveljnik PGD Tolmin Jure Rejec, je bilo zalitih 12 objektov, v vsakem objektu je več stanovanj. Nekaj objektov je bilo ogroženih, zato so jih zavarovali s protipoplavnimi vrečami. Rejec poudarja, da se je stanje umirilo, a so še vedno v pripravljenosti, saj je zvečer spet začelo deževati.

Bralec nam je poslal posnetek razdejanja, ki ga je povzročil narasel potok na Ljubinju pri Tolminu.

Tudi v Šempetru pri Novi Gorici je meteorna voda zalila kletne in pritlične prostore več stanovanjskih hiš, med drugim kletne prostore Primorskega tehnološkega parka. Pred vdorom meteorne vode so morali zaščiti tudi Osnovno šolo Šempas.

Na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji meteorna voda težave povzroča v Lescah, Škofji Loki, Hotavljah, Radovljici in Žireh. V Medvodah je narasel potok ogrožal objekte, dokler niso gasilci namestili protipoplavne vreče in ga preusmerili nazaj v strugo.

Na Štajerskem je v Zrečah meteorna voda poplavila skladiščne prostore kmetijsko gozdarske zadruge, v Velenju pa je voda zaradi poškodovane strehe tekla v prostore osnovne šole na Kidričevi cesti. Ogrožala je tudi eno izmed stanovanjskih hiš v Velenju, dokler niso gasilci prekopali zasilen odvodni jarek in vodo preusmerili drugam.

Na območju občine Dornava so poročali o izpadu električne energije. Brez elektrike je ostalo 1137 odjemalcev. Napako so že odpravili.

Zaradi burje je na hitri cesti Razdrto - Vrtojba, med razcepom Nanos in Ajdovščino, prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8t. Prometnoinformacijski center

Povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov

Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju severozahodne, severne in severnega dela osrednje Slovenije. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije, so zapisali v sporočilu za javnost.

Verjetnost plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih, svetujejo.

Ob tem dodajajo, naj bodo še posebej pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.

Hitro lahko narastejo manjši vodotoki in hudourniki.
Hitro lahko narastejo manjši vodotoki in hudourniki. FOTO: ARSO

Napoved: konec tedna bo ponovno topel in sončen

Danes je bila nad našimi kraji izrazita hladna fronta, a tej bo sledilo daljše obdobje suhega vremena, postopno pa bo tudi topleje.

Do jutra bo dež večinoma ponehal, zjutraj bo lahko rahlo deževalo le še v južnih krajih. Dopoldne se bo postopno delno zjasnilo, čez dan bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem do okoli 14, najvišje dnevne od 17 do 21, na Primorskem do okoli 24 stopinj C.

V četrtek in petek bo precej jasno in postopno vse topleje.

Preverite napoved za vaš kraj.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (245)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BURGA
24. 06. 2015 06.53
V Laškem avto obtičal v vodi. Strašno. Kaj pa potniki v njem? So jih gasilci rešili in odklopili akumulator? O tem niste nič zapisali, nas pa strašno zanima.
TheMafiaDon
24. 06. 2015 06.42
-1
so šli v vse rovte v riti sveta in našli malo vode in zamašenih odtokov ja :) a bo TV klub, kjer voditeljica vreščala ali je bila to apokalipsa ali samo poletna nevihta? haha
mihaK007
24. 06. 2015 06.32
+1
Nekaterim res ni pomoči .... Ameri so krivi za VSE; za dež, sneg, sušo, rdečke, gripo, drisko, da imate mehkega, za mozolje, za visokotonske prdce .... Nehajte obiskovati spletne strani o zarotah in super-tajnih projektih; katerih so avtorji po večini ... Ameri :-)
lnterReflections
24. 06. 2015 04.36
+6
Jaz samo upam, da bo država zaščitila pitno vodo preden pridejo Američani čez 20 let in bodo poceni prodajali po svetu kot to počnejo v Iraku in Savdski Arabiji.
nesramnez
24. 06. 2015 00.48
+3
včeraj so špricali kot nori danes pa imate rezultate geoinžiniringa....
nesramnez
24. 06. 2015 01.58
+2
še delim en komentar v vednost nevednim.:Včeraj smo vedeli kakšno vreme bo danes, mnogi so upali, da jih bo obšlo. Žal premnogi danes ne vedo, kako in kdaj odstraniti vodo iz hiše, Tolmin je že dobro pod vodo, padlo je 180 litrov. Sploh je ta del Slovenije najbolj izpostavljen terorističnemu napadu, saj ga obvladuje uradno vremenski radar Pasja raven blizu Črnega vrha. Je najsodobnejše vojaško orožje, čeprav ga imenujejo vremenski radar, a žal z druge strani. Povzroča vremenske spremembe, z njim upravljajo iz Bruslja, nanj pa je zelo ponosen nek kmet Dejan Židan, ki ga je tudi slovesno odprl. Da izpolnjuje njegove želje po dodatnem zmanjšanju slovenskega kmetijstva. Zanimivost tega radarja je, da kljub lažno prikazanemu namenu v "korist obveščanja ljudi ", v čigavi lasti je! Bi moral biti ali v sklopu Ministrstva za okolje, torej ARSA, ali vsaj Kmetijskega Židana, pa je v lasti Vojske! Seveda, njim je namenjeno to orožje, s katerim danes bombardirajo Slovenijo, potem, ko je vrhovni poveljnik NATA že včeraj pripravil vse za novo uničenje Slovenije, Balkana in Vzhodne Evrope. Moč HAARP postaj je ogromni večini nedojemljiva, saj lahko zajamejo zrak z višine 30km in ga, torej mraz, prenesejo kamorkoli. Zato je danes tudi tako hladno, združevanje oblakov z včerajšnjim zastrupljanjem neba pa bo kmalu pokazalo rezultate v poljedeljstvu, namerni škodi za korist bank, zmanjšanju pridelka na poljih in povečanega števila zbolelih, posledično povečanje prodaje farmacevtskih strupov! Bravo Pahor, čestitam za tvoje vojaške sposobnosti!
XmassivX
24. 06. 2015 03.54
+1
Ma kaj govoris neumnosti. Tolmin ni pod vodo in ni nikoli bil. Odkar so postavljali prve hise so vedeli kako pogoste so hude padavine na tem obmocju. Tolmin je na "buli" tako da vse hitro odtece. Soca ali tolminka pa nimata niti priblizno sans da poplavita Tolmin. Za zgornje posocje toliksne padavine niso nic nepredstavljivega, bovski konec je videl se hujse nalive. Ta dez je bil za vecino tolmincev brez vecjih posebnosti, res padalo je le od 9ih do 12ih.
nesramnez
24. 06. 2015 10.34
kakšne neumnosti?če ti nisi pod vodo so bili pa drugi.sicer pa ni point članka mokre kleti ampak na napravi blizu črnega vrha... do prihodnjič,ko vas bo spet zalilo pa hodi naokoli z sklonjene glave in upognjenim hrbtom.
CrvicekCrv
24. 06. 2015 00.21
+2
To se ni vse ...pred eno uro je se en avto pristal pod viaduktom v Laskem ...na drugi strani savinje(pri pokopaliscu ) ....
BorcPrimorc
24. 06. 2015 00.20
-2
vrjemte mi da na severnem primorskem ni tko hudo kkr na televizjonu praujo ! mislem sej bi mogli že vedet da radi napihnejo use skp da zgleda ku da je sodn dan hah...
XmassivX
24. 06. 2015 03.04
+3
v glavnem je zalivalo tistim ki imajo garažo pod višino ceste in je pač šla voda po svoje. Tam kjer niso utrjene površine je odnašalo pesek in to je bilo tudi vse v glavnem. Če bi tako močno padalo po celotnem zgornjem posočju kot je na tolminskem (in še kakšno uro dlje), bi pa bilo malo bolj pestro.
piko112
23. 06. 2015 23.35
+0
Kako je možno da odtoke pri podvozih vedno zalije?
E10
23. 06. 2015 23.16
+6
to je v bistvu sploh normalen dez, da imajo brisalci na avtu nek smisel.
E10
23. 06. 2015 23.53
+1
Oto Hafner 1
23. 06. 2015 23.06
+8
murgle nej zalije, tam so sami borci k majo nad jurja penzije bodo lažje saniral kot pa reveži po tolminskem
Orhideja 2
23. 06. 2015 23.02
+2
Povsod panika in kaos na cestah.
LovecNaKomuniste
23. 06. 2015 23.02
+0
V deželah za Kolpo se že kaj zbira za nas reveže?
nesramnez
24. 06. 2015 00.50
+4
ne ne...samo mi zbiramo sredstva za teroriste
GKing
23. 06. 2015 22.56
+1
Katastrofa, avto prodat pa coln kupt
Uporabnik 269
23. 06. 2015 22.38
+7
To ni prvic,da se je kaksno bu-dalo zapeljalo v vodo v Laskem,pa kaj mislijo,da so na jet-skiju ?
freiburg61
23. 06. 2015 22.09
+1
pametnjakovič je hotu izpadt frajar ,,se ze na daleč vid do kje je voda
TvojPrijatelj
23. 06. 2015 21.47
+5
Jaz sem danes šel ven kar v kratkih hlačah in brezrokav kratki majci, boli me kU-rac saj je poletje
motorka57
23. 06. 2015 21.54
+17
...pejd mal do dohtarja,da te mal na ble si meter prklop !
BorcPrimorc
23. 06. 2015 21.42
+2
ma je blo tud že hujš ... brezveze delat tako paniko
upornik22
23. 06. 2015 21.14
+6
kje so pa vojaki???
ednpa?
23. 06. 2015 21.03
-9
žvim u Tminu pa ne vem za nč kr me ni blo kadr je zalivalo
BorcPrimorc
23. 06. 2015 21.38
+16
XmassivX
23. 06. 2015 20.54
+25
Kje so zdaj tisti pametnjakoviči ki so ob 12ih trobili da ni dežja in da vremenarji govorijo v prazno. Celotno državo konkretno zaliva in na obali je šele prišla glavnina.
NejcPircMusar
23. 06. 2015 22.49
-2
Tipično za pametnjakoviče - ko se nekaj napove in v njihovi vasi ni nič, pljuvajo - ko se zgodi, pa utihnejo. Zdaj ko celo državo zaliva, smo končno mirni in so končno utihnal (joooj ka bi napisu z veseljem ka si mislim o takih).