Slovenija

FOTO in VIDEO: V Ljubljani bomo urbani kot Parižani!

Pariz/Ljubljana, 11. 04. 2011 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Blaž Garbajs/Jasmina Štorman
Komentarji
92

Od sredine maja bo prebivalcem in obiskovalcem slovenske prestolnice za brezplačno izposojo na voljo 300 mestnih koles. Da bi ugotovili, kako sistem deluje v praksi, smo se odpravili v Pariz.

Parižani sistem izposoje koles poznajo že štiri leta.
Parižani sistem izposoje koles poznajo že štiri leta. FOTO: Blaž Garbajs

Mestni avtobusi, ki so v jutranjih ter popoldanskih konicah pogosto prenatrpani, bodo kmalu dobili mnogo cenejšo ter okolju bolj prijazno konkurenco. Ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću so namreč v zameno za oglasne prostore predstavniki podjetja Europlakat ponudili nov sistem javnega prevoza, ki so ga poimenovali BICIKE(LJ). Uporabnikom tako že od sredine maja ne bo več treba čakati na avtobus, pač pa si bodo lahko z mestno kartico Urbana izposodili pravo mestno kolo ter eno uro pedala vihteli zastonj. Sliši se dobro, kajne?

Da bi se prepričali, ali zadeva resnično deluje, kakšne so težave uporabnikov in navsezadnje za kakšna kolesa pravzaprav gre, smo se podali na ulice Pariza, kjer omenjeni sistem že dobro poznajo.

Po kratkem sprehodu skozi center francoske prestolnice nam je kmalu postalo jasno, da gre tam za resnično obsežen sistem. V dvomilijonskem mestu je namreč za izposojo na voljo kar 20.600 koles na 1.451 postajah, ki so ena od druge oddaljene največ tristo metrov. Kot nam je ob ogledu ene od tamkajšnjih postaj pojasnil direktor podjetja Europlakat Marko Kolbl, bodo številke v Ljubljani znatno manjše. "V Ljubljani bo 300 koles na 30 postajah v širšem središču mesta," je dejal.

V Ljubljani bo na 30 zgoraj označenih lokacijah na voljo 300 koles. (oznake so le približne)
V Ljubljani bo na 30 zgoraj označenih lokacijah na voljo 300 koles. (oznake so le približne) FOTO: Google Maps
Prijavo za letno uporabo sistema bomo lahko opravili na spletni strani bicikelj.si, na posebnih informativnih točkah ali po pošti. Za spletno prijavo uporabnik potrebuje elektronski naslov in kreditno kartico, za prijavo po pošti in na informativnih točkah pa le osebni račun. Prijavnino v sistem bo treba plačati z bančnim nakazilom, nato bomo prejeli tri kode, ki so potrebne ob prvi izposoji kolesa na terminalu skupaj z urbano. Z izbiro želenega kolesa se to na terminalu odklene, na kar opozorita tudi zvočni signal in opozorilna lučka. Uporabnik lahko kolo vrne na katero koli od 30 postaj.

Sistem deluje na principu izmenične izposoje. Na eni od postaj si kolo izposodiš, se odpelješ tja, kamor si namenjen, ter ga pustiš na najbližji postaji. Na vsaki od omenjenih postaj je nameščen poseben terminal, ki uporabnikom omogoča izposojo z mestno kartico. Tako bo tudi pri nas. Ob predložitvi Urbane bo treba vtipkati tudi PIN-kodo, ki jo bo uporabnik prejel ob registraciji na spletu. Tako naj bi se zagotovila identifikacija posameznika, ki bo za izposojeno kolo tudi odgovoren. Omenjeni terminali nudijo tudi informacije o številu koles in številu prostih mest na posamezni postaji, ti podatki pa bodo uporabnikom ves čas na voljo tudi na spletu.

V Ljubljani zastonj cela ura izposoje

Parižani za izposojo uporabljajo posebno Velib kartico, v Ljubljani pa bomo na zahtevo župana za identifikacijo uporabljali Urbano.
Parižani za izposojo uporabljajo posebno Velib kartico, v Ljubljani pa bomo na zahtevo župana za identifikacijo uporabljali Urbano. FOTO: Blaž Garbajs

Kot smo nato ugotovili iz prve roke, je izposoja koles sicer za Parižane precej dražja, kot bo za Ljubljančane. Letna registracija tam namreč stane okoli 30 evrov, brezplačne pa je samo prve pol ure vožnje. Če to prekoračiš do ene ure, ti z računa trgajo en evro, do ure in pol tri, do dveh ur pa kar sedem evrov. Pri nas bo letna registracija znašala simbolične tri evre, ena ura izposoje bo zastonj, druga ura bo stala en evro, tretja dva, od četrte naprej bo vsaka ura štiri evre. "S hitrim naraščanjem cen želimo doseči, da si bodo uporabniki kolo izposodili samo za čas vožnje, nato pa ga parkirali in prepustili v uporabo drugim," je pojasnil Kolbl in dodal, da je čar tega ravno v tem, da lahko kolo po končani vožnji uporabnik pusti na povsem drugi postaji. Posebna služba s prikolico bo skrbela, da bodo kolesa po postajah ves čas enakomerno porazdeljena.

BICIKE(LJ) bo brez prestav

Francoski Velib ima tri prestave, BICIKE(LJ) pa zaradi dokaj ravninske Ljubljane ostaja brez prestav.
Francoski Velib ima tri prestave, BICIKE(LJ) pa zaradi dokaj ravninske Ljubljane ostaja brez prestav. FOTO: Blaž Garbajs
Za turiste bo prišel v poštev tedenski abonma, ki ga je možno registrirati na spletu, a pri tej uporabi ni potrebna Urbana. Uporabnik bo za identifikacijo uporabljal 9-mestno za dostop in 4-mestno PIN-kodo za izposojo.

Naša kolesa se bodo od pariških razlikovala le v tem, da bodo namesto zračnic imela popolnoma gumijasta kolesa ter da bodo brez prestav. "V Ljubljani kakšnih večjih strmin ni, zato smo sklenili, da bodo kolesa brez prestav, kar posledično pomeni tudi manj okvar," je dejal naš sogovornik. Sicer pa bodo tako kot ostala tudi naša imela precej robustno in trpežno ogrodje, vgrajen dinamo, zavorne diske, varnostno ključavnico ter vso drugo opremo. Nežnejši spol bodo gotovo še posebej razveselili posebej ojačana košara na sprednjem delu kolesa, udoben sedež ter prikupen zvonec.

V Parizu dnevno na servis 1500 koles, v letu dni uničeno vsako četrto kolo

Ena izmed kolesarskih delavnic.
Ena izmed kolesarskih delavnic. FOTO: Blaž Garbajs

Ob podatku, da v francoski prestolnici dnevno beležijo od 80 do 120 tisoč izposoj, nam postane jasno, da je treba kolesa tudi primerno vzdrževati. V družbi JCDecaux, ki je prva razvila sistem izposoje mestnih koles in ki je tudi 40-odstotna lastnica Europlakata, se poleg tega dobro zavedajo tudi dejstva, da ta kolesa v roke kdaj pa kdaj dobijo vandali. Ko smo v eni od njihovih delavnic o tem povprašali pristojne, so nam ti odgovorili, da vzdrževalci v Parizu dnevno popravijo okoli 1500 koles, okoli tisoč na teden pa jih zaradi hujših okvar pristane v delavnici. Na leto je uničenih okoli 25 odstotkov koles, kar pa je bistveno manj kot ob uvedbi sistema, ko jih je bilo uničenih okoli 70 odstotkov.

Za krajo kolesa kazen v višini 350 evrov

Tudi pri nas bo ekipa sedmih vzdrževalcev za kolesa in celoten sistem skrbela dnevno. Manjša popravila na kolesih bodo opravljali kar ob ogledih na postajah, huje poškodovana pa bodo odpeljali v delavnico. “Pričakujem, da bo Ljubljana podobnejša Dunaju kot Parizu,” pravi Kolbl in dodaja, da sta iz enakega sistema, ki tam premore 1000 koles v sistemu, na leto ukradeni le dve. Za krajo kolesa, katerega vrednost bo pri nas znašala 839 evrov, je predvidena kazen v višini 350 evrov.

Razlike med francoskim in slovenskim sistemom sta nam na pariških ulicah predstavila Eric Callé ter Marko Kolbl.
Razlike med francoskim in slovenskim sistemom sta nam na pariških ulicah predstavila Eric Callé ter Marko Kolbl. FOTO: Blaž Garbajs

Ljubljana po sledeh več kot 20 mest po Evropi in svetu

Kot so nam še pojasnili predstavniki omenjene družbe, so leta 2003 sistem izposoje koles uvedli na avstrijskem Dunaju ter španskih mestih Cordoba in Gijon, dve leti pozneje v francoskem Lyonu in leto za tem v belgijskem Bruslju. Pred štirimi leti so sistem, ki je danes največji, uvedli v Parizu. Tak sistem izposoje koles, ki se v vsakem mestu imenuje drugače, imajo med drugim še v okoli desetih francoskih mestih in v več mestih pariškega predmestja, v petih mestih v Španiji, v Dublinu na Irskem, v Gothenburgu na Švedskem, v japonskem mestu Toyama in avstralskem Brisbanu.

Gradnja postaje na Masarykovi cesti v bližini ljubljanske železniške postaje.
Gradnja postaje na Masarykovi cesti v bližini ljubljanske železniške postaje. FOTO: Blaž Garbajs

Vzdrževanje sistema bo drago!

V Ljubljani je Mestna občina poskrbela za napeljavo optične in električne infrastrukture do terminalov na postajališčih koles, za kar je namenila slabih 55.000 evrov. Druge stroške, ki so ocenjeni na 1,8 milijona evrov, bo pokrilo podjetje Europlakat, prav tako bodo poskrbeli za vzdrževanje sistema, kar jih bo stalo dobrih 900.000 evrov na leto. V zameno so za 15 let od mestne občine dobili 360 oglasnih panojev, od tega 140 novih lokacij.

Izposoja bo zaživela predvidoma sredi maja, obenem pa odgovorni že razmišljajo o možnostih za širitev sistema. Kot so dejali, bi namreč lahko v dogovoru s kakšnim trgovskim središčem postaje za kolesa uredili tudi zunaj središča mesta, za dodatno investicijo pa se lahko odloči tudi občina.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matttea
11. 05. 2011 18.41
Naj najprej uredijo kolesarske steze, predvsem po Slovenski.!
stope
06. 05. 2011 10.16
Meni je pa Urbana super, ker lahko za 0.80 eur prestopam 1 uro in pol iz trole na trolo in mi sedaj sploh ni treba kupit mesečne vozovnice. Če pa pozabim napolniti Urbano, pa plačam s telefonom. Prej sem pa nosila s sabo polno denarnico žetonov oz. drobiža. Ni primerjave, sploh.
noctus23
15. 04. 2011 12.14
Pri nas placas priblizno 50 evrov na leto za izposojo koles. Vse mesto ima priblizno 500.000 koles in si lahko vzames katero kolo hoces za 2 uri, po 2 urah ga mores vrnit na eno od izposojevalnih tock, ki so po vsem mestu (priblizno 200 metrov narazen). Kar se tice mestnega prometa je Ljubljana res zadaj. Mesecna karta pri nas stane priblizno 65 evrov, in za ta denar imas avtobuse, ki vozijo vsakih 10 min, tamvaj, ki vozi vsakih 5 min, podzemno, ki vozi na vsake 5 min trajekte ki vozijo na bliznje otoke. Temu se rece idealen mestni prevoz.
Tonček Balonček
13. 04. 2011 14.04
Če uvajaš nekaj novega, ni rečeno, da to ni bedarija. Urbana je recimo že tak primer, na tisoče ljudi se ne vozi več z avtobusi odkar ni več gotovine!
peterb110@gmail.com
13. 04. 2011 13.29
-2
Bedaki POPTV pise se BICIKEL , kam boste pa se vrinili vsiljeni balkanski LJ
black1cat2
13. 04. 2011 11.26
Morda res dobra ideja, ampak primerjanje Pariza z Ljubljano je pa smešna!
zora_
13. 04. 2011 10.18
Preseneča me koliko kritike je med komentarji: samo da nekdo nekaj novega uvede, pa smo že po njem. Ne vem od kod ideja primerjat cene ubrabe s cenami, ki so bile še v tolarijih? To je zavajanje. Pa še kaj bi se našlo. Glede na to, da me nekaj let ni bilo v Lj., lahko rečem, da je Ljubljana v nekaj letih naredila velik skok navzgor pri ureditvi prometa in pri zunanji podobi nasploh.
Ulikses
13. 04. 2011 09.11
+1
ta zadeva je top!!!! to nekateri čakamo že leta in kapo dol jankoviču, da je to uvedel!!! kr se vozit z busi po poletni vročini je...sej vem vsi :)) pa dejansko boš mel javni prevoz za 3 eur na leto!!!
naivna
13. 04. 2011 08.58
En turist , si ze nebo sposojal kolesa, da bi se vozil po Ljubljani, razen kaksni backpackerjev,
pzafosnik
13. 04. 2011 08.56
predrago spet bo nekdo dobo za svetovanje pol milijona evrevčkov, avtobuse bi raje naredli na elektriko tak kot to majo v Salzburgu zares fajna ideja pa kake kartice kaki evri to je ja zastojn dobrih 300 km od nas pa taka razlika dosti večje mesto kot lj pa dobiš kosilo za 4evre v lj še sendviča ne dobiš za 4, konkretno razmišljam da bi si poiskal avstrijko in se preselil ven iz te ožimalnice. imam 25 let tolko dolga davčni in to samo z globami ki sem jih dobo za nenošenje osebnega dokumenta na ulici bedna ne ja 750 evrov te to pride pa če še maš gobec da bi šel po osebno še dobiš enga javnega ki znaša 450 in v tem pol jaz uživam na dvorišču zapravil prek jurja majkemi to ti je država, bravo naši le tako naprej ! samo avstrija to ti je lajf za en dan dela šofla parti dobim preko 100 evrov za kar še v slo niso slišali. na cesti te policija sploh ne ustavi brezu dokumenta je kazen 50 evrov a v večini ti reče naslednjič pa le ne pozabi in tako tud kazn pozabi napisat ker mu enostavno ni do tega da bi nekoga zaXXX in mu pokvaril že tako malo plačo ki jo dobi v slo, ja in zelo nas cenijo gori upam da še nam tega naša država ne pokvari, skratka če le imate možnost krenite gor po 1 maju nebo več problemov z papirji. Ne se bat tujcev, bati se je treba znancev!
Ivan Krzisnik
13. 04. 2011 05.17
ne me basat ( katerega vrednost bo pri nas znašala 839 evrov) ma spet protekcija in bajni zaslužek posameznikov! Smo MI imeli električna kolesa za samo 490€ ! Pa nisem niti enega prodal! Toliko o enakih možnostih v Sloveniji !
soola
12. 04. 2011 21.43
Smo še zelo daleč od Pariza. Ta kolesa nam bodo mogoče zelo v kratkem času celo prav prišla, ne bo za bencin, pa se bomo lahko mile volje vozili, nagi, bosi in lačni...kar se pa Urbane tiče, ne vem, kako si lahko nekdo dovoli umakniti plačilo javnega prevoza z €, saj je le ta ,plačilna enota v Sloveniji, ali sem mogoče kaj spregledala.....
Tonček Balonček
12. 04. 2011 20.40
In ne žalite mi Pariza s primerjanjem z Ljubljano, sem bil pravkar tam več kot en teden!
Tonček Balonček
12. 04. 2011 20.39
stric-jože ima popolnoma prav, odkar imamo "urbano", s ez avtobusom še nisem peljal. Če ne grem skolesom, grem pač z avtom, imam tri, urbane pa ne, nitri je tam, kjer živim, ne morem kupiti! Sploh mi gre na živce ta obsedenost z nekimi "projekti", ki nam slabšajo praktično živlenje! Niti z denarjem se ne moreš voziti, zaenkrat se lahko vsaj s taksiji, za bicikle, če ne boš imel svojega, boš rabil še kartice, računalnik in še kaj! Kakšno nazadovanje je to!!!
Diabolick
12. 04. 2011 20.38
-1
Če Jankovič spet ne bi imel zraven zaslužka za svoj žep se v tako bedarijo ne bi spuščal.S kolesom po Ljubljani? Hahahahahahahha
BlackNero
12. 04. 2011 20.28
Odlična stvar posebaj za toplejše dni. :D
a1b2c3d4e5f6
12. 04. 2011 19.43
Ljubljanski javni prevoz je katastrofa, z Urbano pa je postal nemogoče drag (pred uvedbo € si, če je bila sila skočil na bus, vrgel not 100 SIT in fertik maša. Potem se je metalo po 1 €(240 SIT), ta Urbana pa je katastrofa. Zamislite si, da pride nekdo v LJ in hoče priti od postaje, kjer ni avtomata za Urbano hitro na avtobus- ni šans. Lepo po Urbano, 2€ za samo kartico 0,8€ za eno vožnjo- mislim da je to (sploh pa glede na to kaj se za ta denar dobi) daleč najdražji javni transport na svetu). Ljubljano bi dejansko rešil profesionalno izveden javni transport, bodisi v obliki tramvajev (ki bi vozili po ločenih trasah, niti slučajno ne po cestah), podzemne železnice (zahteven projekt, ampak vsekakor se splača razmišljati v tej smeri) ali kaki hibridov med žičnico in železnico (za krajše razdalje). Do takrat pa bo to samo metanje peska v oči, da se v Ljubljani nekaj dela; se nekaj MALEGA dela in se VELIKO pokrade in izgubi v raznih žepih... Kot ste nekateri napisali, človek ki si ne more privoščiti enega najbolj bednega kolesa za 50€ (ki pa, če je vozen še služi svojemu namenu) si ne bo sposojal take reči in prevzemal odgovornosti zanjo.
BALIENCRIP
12. 04. 2011 18.53
ful lepo, da se Ljubljana razvija bravo Zoki, kdo bo to razbijal mu treba * ogromno kazen dati
upornik007
12. 04. 2011 18.28
kolo si pa res ze vsak lahko privoscu kupi rabljenega pa je pa valda ne bo folk metu stran denarja za to.edino za turiste okej no to je drugo
upornik007
12. 04. 2011 18.21
ubistvu je to brez veze ce smo posteni