Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Vse skupaj je bilo videti, kot da policisti branijo Kanglerja'

Maribor, 27. 11. 2012 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
376

Novinarji, fotografi in snemalci, ki so med mariborskimi protesti poročali s terena, so imeli težave zaradi posameznih nasilnih skupin. Eden izmed fotografov je poudaril, da težava ni bila v glavni množici. Medtem pa se na družbenih omrežjih vrstijo negativni komentarji na račun dela policije.

Mariborčani so se včerajšnjih protestov proti županu Francu Kanglerju množično udeležili, a po dobrem začetku je na koncu ostal grenak priokus. Novinar 24UR Miha Kranjc, ki je poročal s terena, je za 24ur.com dejal, da je bilo včerajšnje dogajanje fantastično. Vse se je dogajalo brez govorcev in političnega agitiranja. "Mariborčani so se preprosto odločili, da povedo, da imajo dovolj tega vladanja," je povedal.

Vse pa ni potekalo gladko. "Zmotila me je peščica izgrednikov, vandalov, ki je pokvarila vzdušje in sporočilo protesta," je povedal Kranjc. Zmotile so ga bakle, petarde in kamenje. "Protest se je popolnoma izrodil zaradi tega," je dejal.

Pogovarjali smo se tudi s fotografom, ki je želel ostati neimenovan, tudi on pa je poudaril, da je glavna množica mirno protestirala, nekateri pa so protest izkoristili, da so "zganjali vandalizem, napadali druge udeležence in novinarje". "Sam sem proti vsaki obliki nasilja, težave pa so povzročali vandali," je dejal.

Skupil jo je tudi reportažni avtomobil naše hiše.
Skupil jo je tudi reportažni avtomobil naše hiše. FOTO: Mia Media
Dodal je, da je bilo delo fotografov, novinarjev in snemalcev na terenu na trenutke ogroženo. V poročevalce so nekateri metali predmete, jih želeli spotakniti, tudi udariti. "Oni sami želijo, da se poroča o teh stvareh, potem pa nam onemogočajo delo s takim nasilnim pristopom," je povedal, a še enkrat poudaril, da so težave včeraj povzročali "čisti vandali, nasilneži", ki so proteste izkoristili, da so "zdravili svoje komplekse".

Tudi Kranjc je povedal, da je bila ena izmed ekip POP TV napadena. Po njegovo je peščica izgrednikov ugrabila protest, ga vzela za svojega in izkoristila za spopad s policijo.

Številni komentarji na račun policije

Po mnenju Kranjca je policija v trenutku, ko je prestopila barikade, prekoračila svoja pooblastila. "Bili so preveč nasilni. Tam je bilo preveč ljudi, ki z izgredi niso imeli nobene povezave," je dejal. Povedal je tudi, da ti ljudje niso vedeli, kaj pomenijo opozorila iz policijskega helikopterja.

"Škodo so utrpeli mame, očetje, mladi ljudje, otroci. Solzivec je bil popolnoma nepotreben v tistem trenutku," je poudaril Kranjc. Po njegovo bi policija morala počakati, da bi protestniki, ki so protestirali mirno, zapustili prizorišče, in takrat stopili v akcijo. "Tako so pustili slab vtis, ki ga sicer ne bi. V bistvu je bilo vse skupaj videti, kot da zdaj branijo Kanglerja," je še povedal Kranjc.

Notranji minister Vinko Gorenak je sicer poudaril, da policija ni varovala župana, ampak življenja ljudi.

Velik odziv tudi na družbenih omrežjih

Na račun dela policistov je bilo veliko komentarjev tudi na družbenih omrežjih, kjer pa so se večinoma obregnili ob njihovo grobost. "Ravnanje policije v MB danes je sramota. Velika sramota! Tega še v BG leta 1996 nisem videl, pa je bilo napeto," je na Twitterju zapisal zoran p. Nori Snežak pa je dodal: "Tole je pa katastrofa, kako napadajo ljudi, kot da smo v nacistični Nemčiji! #gotofje #kangler #protesti #policija."

Tudi na Twitterju so pisali, da bi se policisti morali osredotočiti na posamezne skupine. "Ni nam pomoči ... nekaj fantov s kapucami, pa je cela ''štala''. Tudi policisti so iz MB, no ... kaj sledi? Ni v redu to," je na Twitterju zapisal Mark Ogner. Ministru Vinku Gorenaku pa je tviteraš Prometej sporočil: "Dragi dr. Vinko, kaznuj mladoletne mulce v maskirkah, ki so uletavali in delali kažin. Hvala, udeleženec mirnih protestov."

Novinar Dela Rok Kajzer pa je na Twitterju komentiral tudi odnos policije do novinarjev. "Balkansko obnašanje: oviranje novinarskega dela, potiskanje, odrivanje, grožnje s silo. Tega evropske policije ne počnejo," je zapisal. Med drugim je zapisal tudi, da so se protestniki, tudi tisti najmirnejši, strinjali, da je policija pretiravala.

Na Facebooku pa je dogajanje komentirala skupina "Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora", prek katere so se organizirali protestniki. Zapisali so, da se je veliko ljudi z ogorčenjem obrnilo na njih, ker so bili na 2. mariborski vstaji priča oziroma osebno deležni nasilja s strani nekaterih policistov. Nekateri policisti naj bi prekoračili svoja pooblastila in kršili osnovne človekove pravice. Kot primer so objavili spodnji videoposnetek.

 

Pristojne so pozvali, da izvedejo preiskavo in ukrepajo zoper tiste policiste, ki so prekoračili svoja pooblastila. So pa poudarili, da sami ostro obsojajo vsakršno nasilje. Tako obsojajo tudi nasilje posameznih razgretih glav do policistov, kakor tudi nasilje nekaterih policistov nad protestniki.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1