Slovenija

FOTO in VIDEO: Sunita Williams: Slovenijo je videla iz vesolja

Ljubljana, 20. 05. 2013 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
72

Na obisku v Sloveniji je astronavtka Sunita Williams, ki je ponosna na slovenske korenine. Je ena redkih, ki je Slovenijo videla iz vesolja. A ni vedno želela biti astronavtka. Kako je to postala, kakšno je življenje v vesolju, kakšen je razgled, jo je bilo strah in kdo sta njena ljubljenca?

''Že ko sem odraščala, sem oboževala živali. Moj oče je bil zdravnik in logična je bila moja želja, da bom, ko bom odrasla, veterinarka.'' Želja se ji ni uresničila, je pa doživela, kar večina le sanja. Je namreč astronavtka. V vesolje je poletela že dvakrat, bila je poveljnica na Mednarodni vesoljski postaji (ISS).

Williamsova je v Sloveniji že tretjič. Našo državo obožuje in počuti se, kot da bi se vrnila domov.

Slovenijo pa je Williamsova videla tudi iz vesolja. ''Lepo je, ker letiš od zahoda proti vzhodu. Italija, ki je seveda zelo prepoznavna, je bila očitna točka, da če letimo nad Italijo, pomeni, da je Slovenija takoj za vogalom. Ekipa je vedela, da si želim videti ta del planeta in ko smo se mu bližali, je cela ekipa opozarjala: Suni, zdaj letimo proti Sloveniji.''

Sunita Williams, 47-letna Nasina astronavtka, ima po očetu Deepaku Pandyju indijske korenine, po materi Bonnie Zalokar pa slovenske in te dni je na obisku v deželi na sončni strani Alp. Njena prababica prihaja iz Leš v občini Tržič, njen pradedek pa iz Žužemberka.

Kako je dekle, ki je želelo biti veterinarka, postalo astronavtka?

Svojo poklicno pot je primerjala z ozvezdji, v katerih morda na prvi pogled ne prepoznaš simbola. ''Morda moraš malo pripreti oči in na stvari pogledati drugače,'' je dejala Sunita.

Razložila je, da je bila v gimnaziji sicer pridna učenka, a kljub temu se ji ni uspelo prebiti na katerega od kolidžev, ki bi ji omogočili, da bi postala veterinarka. ''In potem nisem vedela, kaj storiti. Takrat je šel moj brat v vojsko, v mornarico, in priporočil mi je podoben korak. Tako kot večina Slovencev sem tudi sama rada zunaj, prav tako rada taborim in brat mi je rekel, da je v vojski podobno kot na taborjenju.''

Tako se je začela njena pot v mornarici in po opravljenem urjenju so lahko izbirali med različnimi programi. Williamsova je želela v potapljaško sekcijo mornarice, a nekdo je bil boljši od nje.

Morala je izbrati drugo možnost. ''V tistem času je bil posnet film Top gun in menila sem, da bi bilo kul, če bi pilotirala reaktivno letalo. A tudi tokrat nisem bila dovolj pametna in tako nisem dobila reaktivnega letala, ampak helikopter,'' je pripovedovala v polni dvorani na Bledu in poudarila, da ji je vse to odprlo veliko vrat. ''Takrat, pri 17, 25 letih so se te zavrnitve res zdele kot porazi, ampak ti porazi so ustvarjali nove priložnosti in vse to me je pripeljalo v šolanje za testne pilote, kjer se je začela moja pot do poklica astronavta.''

Williamsova na ISS
Williamsova na ISS FOTO: NASA

''Ne bi rekla, da je težko postati astronavt. No, tega si niti nisem postavila za cilj. Moja pot je bila drugačna in to rada povem predvsem mlajšim generacijam. Še posebej je ta moja zgodba namenjena tistim, ki pred nadaljnjim izobraževanjem še ne vedo, kaj bi radi počeli, in pa tistim, ki menijo, da je tista prva želja tista prava in edina možna. Rada bi poudarila, da življenje ponudi veliko možnosti in priložnosti. In če vidiš vse te turbulence kot priložnosti, potem ni težko. Enostavno sem v tem, kar sem delala, poskušala narediti najboljše,'' je poudarila.

Na vprašanje, ali je bilo morda zahtevnejše, ker je bila ženska, pa je odgovorila, da je ves čas v karieri, kjer so prevladovali moški in meni, da je to obvladovala tako, da o vsem ni preveč razmišljala in preprosto vse poskušala narediti po svojih najboljših močeh.

V vesolje je poletela kar dvakrat

Williamsova je rekorderka med ženskami v številu ur na vesoljskem sprehodu.
Williamsova je rekorderka med ženskami v številu ur na vesoljskem sprehodu. FOTO: NASA

Williamsova je na Mednarodno vesoljsko postajo poletela dvakrat. Prvič z ekspedicijo 14/15, in sicer je bila na ISS od 9. decembra 2006 do 22. junija 2007. Drugič pa je na ISS poletela 14. julija lani, na ekspediciji 32/33 je na ISS preživela do 18. novembra 2012. S 50 urami in 40 minutami vesoljskega sprehoda je rekorderka med astronavtkami. S 322 dnevi v vesolju na omenjenih dveh misijah pa se uvršča na šesto mesto med vsemi ameriškimi astronavti in na drugo mesto med astronavtkami. Vsekakor bi želela v vesolje še tretjič, a hkrati meni, da morajo priložnost dobiti tudi drugi.

Kljub temu da urjenje za polet v vesolje traja več let, je 'pristanek' v vesolju vseeno presenečenje. ''Po sedmih do osmih minutah letenja, ko prideš v breztežnostni prostor, doživiš presenečenje. Ko začutiš, da se ti dvigujejo roke, da ko odpneš čelado, ta poleti, da odletijo rokavice. Kar naenkrat si v vesolju in moraš se navaditi.''

Poleg vznemirjenja je prisoten tudi strah

Seveda pa polet v vesolje ni brez tveganja in Williamsova je priznala, da jo je bilo tudi strah. ''Pred vzletom smo šli najprej na dno rakete, kjer so motorji. Ko smo se ozrli v to ogromno stvar, to je bilo strašljivo. Prvič sem takrat videla raketo napolnjeno z gorivom, tam je bilo polno pare, vse nekaj škriplje in poka,'' je pojasnila in dodala, da je občutek strahu kaj hitro popustil, ko so prispeli na vrh rakete in se znašli v položaju, za katerega so prestali urjenje.

Trenutki odštevanja in vzletanje pa so bili po njenih besedah predvsem vznemirljivi. Primerjala jih je z občutku na vlaku smrti, ko se vzpenjaš na vrh in te nato čaka strm padec.

Williamsova na vesoljskem sprehodu
Williamsova na vesoljskem sprehodu FOTO: NASA

Nevarne pasti so tudi v samem vesolju. Spominjala se je strahu pri vesoljskih sprehodih, predvsem v trenutkih vračanja v Mednarodno vesoljsko postajo. ''Pred tem si zelo zaposlen z vsemi stvarmi, ki jih moraš opraviti. Pri vračanju pa je največ možnosti za napako. Lahko postaneš preutrujen, lahko se izgubiš, lahko se zatakne pri cevi, ki dovaja kisik. V tem delu vesoljskega sprehajanja sem bila živčna,'' je iskreno priznala astronavtka s slovenskimi koreninami.

Preproste stvari tam zgoraj postanejo ne tako zelo preproste

Williamsova je življenje v vesolju označila za zabavno doživetje, hkrati pa dodala, da so stvari, ki niso tako zabavne. V prvih nekaj dneh in po nekaj buškah na glavi se je treba navaditi, da zakoni gravitacije tam ne delujejo.

Na ISS postanejo težje tudi preproste stvari, kot so prehranjevanje, spanje in obisk stranišča. ''Najverjetneje se ne zavedate, kako gravitacija pomaga pri vseh teh funkcijah,'' je dodala. V breztežnostnem prostoru je še posebej veliko pozornosti treba nameniti svojemu telesu, saj mišice in kosti začnejo slabeti. Tako je med dnevnimi obveznostmi na ISS tudi telovadba, kateri so namenili povprečno dve uri na dan.

Osupljiv pogled na planet

Akihiko Hošide, Jurij Malenčenko in Sunita Williams
Akihiko Hošide, Jurij Malenčenko in Sunita Williams FOTO: Reuters
Williamsovo je predsednik Borut Pahor odlikoval z medaljo za zasluge, in sicer zaradi prispevka k uveljavljanju naravoslovnih in tehničnih znanosti in predvsem njihovi promociji med mlajšimi rodovi Slovencev. Kot je še zapisal Pahor v utemeljitvi, je Williamsova ponosna na svoje slovenske korenine in s svojim čutom pripadnosti slovenstvu je Williamsova hkrati tudi ena zelo uglednih promotork slovenstva, njegove ustvarjalnosti, znanstvenih dosežkov, samozavesti in iskanja poti za nove priložnosti.

Razgled je čudovit, navdihujoč, neverjeten. ''Slišiš o njem, vidiš fotografije in si misliš, ah, saj ne bo takšno presenečenje. Ampak ko to enkrat vidiš, ne moreš niti verjeti, da je vse skupaj resnično,'' je pojasnila in dodala, da se je včasih kar težko odlepila od okna, da je še kaj postorila na ISS.

''Japonski astronavt Akihiko Hošide, s katerim sem letela, je dejal, da je okno na ISS kot črna luknja, saj te potegne vase. Si misliš, da boš tam samo kakšnih pet minut, nato pa letiš mimo prečudovitega dela Zemlje in uro in pol ali pa dve uri kasneje si še vedno tam pri oknu,'' je malo za šalo, malo zares povedala Williamsova in dodala, da je pogled na zvezde, nočno nebo izjemen, a vendar je pogled na gore, reke, jezera, barve našega planeta še lepši.

Poudarila je, da na ISS, ker nimaš vsakodnevnih obveznosti in skrbi, spoznaš, kaj je res pomembno. In pomembna je po njenem mnenju tudi skrb za naš planet, na katerem iz vesolja ni videti meja. ''Želela bi si, da bi res vsi imeli možnost vsaj obleteti naš svet in iz vesolja videti neverjetni razgled za naš dom,'' je dodala.

Ni sicer veterinarka, a še vedno obožuje živali

Malo zares malo za šalo je Williamsova pripovedovala, kako je njen mož Michael J. Williams verjel, da bo na vprašanje, kaj je najbolj pogrešala v vesolju, odgovorila njega. A odgovor se je glasil, da svoja psa – jack russell terierja Gorbyja (ime je dobil po Gorbačovu) in svetlo labradorko Bailey.

Poudarila je, da vsekakor v karieri, ki zahteva toliko odrekanja in odsotnosti od doma, ne bi uspela brez čudovitega moža in razumevajoče družine, ki ji vedno stoji ob strani.

Williamsova je nekaj ur pred odhodom z ISS novembra lani posnela obsežen videoposnetek Mednarodne vesoljske postaje:

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MačekMuri
21. 05. 2013 11.51
+1
Super punca, pomoje ni slovenke,ki bi znala, toliko stvari - opravil,kot je ona. Od mehanika, znanstvenika, raziskovalca, astronavta/noma itd itd.
chimo
21. 05. 2013 10.54
+3
V takem času kot je zdaj, ne moreš biti ponosen na svojo državo, lahko si ponosen še samo na svoj narod, ki trpi muke in izkoriščanje peščice kravatarjev. Pazite se, prihajamo !
Xit
21. 05. 2013 10.38
+4
"Sunita je videla Slovenijo iz vesolja." Ja, astronavti rabijo ostro oko. Trikrat v Sloveniji in dvakrat v vesolju. To je skor isto kot bi bila 5-krat v vesolju:) V Sloveniji imamo namrec en kup odpadnikov, ki bi jih lahko kategoriziral kot vesoljski odpadki, saj nenadzorovano frcijo po sloveniji.
bingo 1
21. 05. 2013 09.28
+2
Čudovito je za lepo deželo Slovenijo da imamo takole ta pravo pametno nebesko državljanko,in vse čestitke ker je tako pametna,z vesoljskega programa--------------------------------------------------------------------bingo x Ljubljana---------------------------------------------------------------------------------------
wheelie1
21. 05. 2013 09.14
+2
O gospe s slovenskimi koreninami je bilo veliko lepega povedanega. Še ena naša rojakinja, ki je uspela! Bravo. Ampak naši politiki ne morejo iz svoje kože. Kako prozorno je to nastavljanje objektivom v soju nekoga drugega. Vse jim pride prav, res spretno.
scipio
21. 05. 2013 07.04
-3
je imela tam gor pa res pospravljeno. kako ima šele doma tale sunita. slovenijo videla z vesolja? no vsaj od tam je bilo kaj videt, pa še to ne kaj posebno pomembnega, bliže ko si, pa itak vse en velik drek. razen lepe zelene pokrajine in ptic. slovenija se je skoz in skoz pregnila in je zrela za temeljito družbeno preobrazbo ali pa se nam bo razpočila kot milni mehurček.
drek_na_palci
21. 05. 2013 01.26
-15
Joj kok je grda...fuj
SouthPark
21. 05. 2013 10.03
+3
MaunelNeuer
30. 05. 2014 03.16
+4
drek na palci, sebe si že kdaj pogledu v špegel?
Bojc_07
21. 05. 2013 00.46
+1
In videla je najbolj skrumpirano državo na svetu tudi to je nekaj :)
Lutra Lutra 1
20. 05. 2013 22.26
+12
Slovenijo je videla iz Vesolja ! Pa naj se kdo rece, da je Slovenija mala !
I G N O R A N T
20. 05. 2013 21.03
+3
Zemljani zapravljamo cas in denar za raziskovanje vesolja medtem ko unicujemo planet na katerem zivimo
Lutra Lutra 1
20. 05. 2013 22.20
+0
Zelo dobra misel. Vedno bolj je jasno, da je ravno to razlog raziskovanja. Ko bodo elite planet unicile, racunajo, da se bodo lahko preselili na drug planet in tam nadaljevali unicevalno raboto.
Danica Krajnc
20. 05. 2013 20.27
+8
Raziskovanje vesolja je od nekdaj moja skrita želja. Zelo vesela bi bila, če bi našli še druge oblike življenja v vesolju. Zelo rada gledam znanstveno fantastiko, Sunita pa jo živi ! Čestitam njenemu pogumu in vztrajnosti, da se je dotaknila zvezd,.....
Mr.Starkiller17
20. 05. 2013 20.15
+16
Ko bo naslednjič v vesolju, naj pogleda, če vidi kje hildo :)
mario7
20. 05. 2013 19.22
+2
Slovenski davkoplačevalec polni proračun vse življenje,in ne dobi nobenega priznanja. Ta pa kr ena dobi priznanje.
SilverBullet
21. 05. 2013 09.57
+1
Za utajevanje davkov in fušanje pa res ne moreš dobit priznanja, halo. Mogoče za inovativnost v tej dejavnosti. Za to področje bi lahko ustanovili kako državno nagrado in slovesno podelitev.
drmr1980
20. 05. 2013 19.18
+12
Bravo Sunita! Take ženske rabimo, ne pa Hilda type...
Danica Krajnc
20. 05. 2013 19.37
+1
E, tudi Hilda type je lahko uporaben, posnemimo Slovensko kriminalko, bo zelo gledana, najamimo znane svetovne igralce, za statiste pa kar prizadete delavce pri nas,.....tako bomo zaslužili miljone E, ali dolarjev in pokrili njene luknje v finančnem proračunu in ,....... vsako zlo se lahko mogoče obrne v dobro, če znamo seveda,....
Pivojevoda
20. 05. 2013 23.34
-1
Danica Krajnc, verjetno boš ti poskrbela za tragično junakinjo, brez katere ne more biti dobre drame.
aviktora
20. 05. 2013 19.15
+4
Vsa čast gospej, samo v svetu je veliko slovenskih vrhunskih strokovnjakov npr. zdravnikov, pa jim nihče v Sloveniji ne da priznanja.
Pivojevoda
20. 05. 2013 23.34
+2
Misliš tiste zdravnike, ki so pobegnili v svet pred slovensko pomladjo?
Grega77
20. 05. 2013 18.45
-6
Kdo bo plačal vso to caramonijo? Pri nas se bi našel kdo , ki je bolj potreben priznanja kot američanka ki hrepeni po slo....kao...
drmr1980
20. 05. 2013 19.17
+6
Grega77
20. 05. 2013 19.59
-3
cable
20. 05. 2013 17.43
-9
So jo poslal v vesolje kot poskusni osebek, pa se je pokazala za trdoživo in se vrnila živa.... no in sedaj je pri Pahorju, ..res nam lahko le še bog pomaga če obstaja !
MIKRI MAUS
20. 05. 2013 16.47
+0
dej nehi no slovenije se še na karti ne vid
Pivojevoda
20. 05. 2013 15.45
-3
Naš predsednik države mogoče misli, daje gospa iz Indije, enako kot je zmotno in zavržno sklepal že Krištof Columb, ko je priplul v Ameriko in domorodce imenoval za indijance.
Gaja Bobek
20. 05. 2013 16.03
-1
kaj pa misli za hildo, obnaša se kot noj glavo v pesek sam mu ritka ven štrli
Gaja Bobek
20. 05. 2013 14.35
+9
pahorja v vesolje bo večen satelit nad SLO saj to si želi janškota pa za zvezdo repatico