Slovenija

FOTO in VIDEO: Spet dolge vrste za nakup mesečne vozovnice LPP

Ljubljana, 27. 08. 2012 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Včasih so izdajali v Šiški in povsod drugod, danes pa skoraj nikjer več,'' so nad vrsto za izdajo subvencioniranih mesečnih vozovnic LPP zgroženi starši dijakov. Za nameček je za nekaj časa odpovedal tudi računalniški sistem.

Pred poslovalnico LPP na Slovenski cesti se že vse od zgodnjega jutra vije dolga vrsta čakajočih staršev in dijakov, ki želijo pridobiti subvencionirano mesečno vozovnico za mestni potniški promet. Kljub temu da se na okencih LPP pred začetkom novega šolskega leta vsako leto soočajo z navalom strank, se nanj tudi letos očitno niso pripravili dovolj, so nam potožili čakajoči. Nekateri so v vrsti čakali že več kot uro, nekateri so si enostavno premislili, v uredništvo pa smo prejeli tudi sporočilo bralke Marine, ki pravi, da je v LPP v jutranjih urah odpovedal računalniški program za urejanje mesečnih vozovnic. "Čakamo že od sedmih, pa so nam že drugič rekli, da še najmanj uro ne bo delovalo. Uslužbenci nimajo informacij, ljudje pa čakajo,'' se je potožila že v jutranjih urah. Na LPP-ju so nam potrdili, da so imeli težave s sistemom, a so bile te v dopoldanskih urah že odpravljene.

Uslužbenci LPP so danes poskušali skrajšati čakalne vrste, tako da so dijakom že zunaj pomagali izpolnjevati obrazce za pridobitev mesečne vozovnice.
Uslužbenci LPP so danes poskušali skrajšati čakalne vrste, tako da so dijakom že zunaj pomagali izpolnjevati obrazce za pridobitev mesečne vozovnice. FOTO: Blaž Garbajs

"Sistem poteka trenutno brez težav. Sam postopek je zaradi novega obrazca ministrstva sicer malce dolgotrajnejši kot prejšnja leta, saj vsebuje vnos vseh relacij potovanja, tudi drugih prevoznikov, ne samo LPP-ja. Danes in vse naslednje dni bodo na lokaciji pred Potniškim centrom LPP na Slovenski cesti 56 prisotni tudi predstavniki LPP na sami ploščadi, ki bodo preverjali vloge, da bodo le te pravilno izpolnjene," so sporočili predstavniki LPP.

Subvencionirane vozovnice je sicer od 27. avgusta dalje mogoče pridobiti v poslovalnici na Slovenski cesti ter na njihovem okencu na Avtobusni postaji Ljubljana, do oktobra pa tudi na Tehničnih pregledih in homologacijah LPP. Potniški center LPP je zaradi navala razširil delovne ure tudi na sobote in sicer bodo delovne sobote na 1., 8., in 29. september ter 6. oktober v času od 7.00 do 13.00 ure. Okence na Avtobusni postaji Ljubljana je za diake in študente odprto vse dni v tednu, od 5.00 do 22. ure. Kot smo omenili pa so letos omogočili še dodatno prodajno mesto, ki je na Tehničnih pregledih LPP vse do 19. Oktobra 2012. "Tisti torej, ki bodo v šolskem letu 2012/13 uporabljali izključno samo kartico Urbana za mestni potniški promet lahko le to uredijo tudi na Tehničnih pregledih LPP, Cesta ljubljanskih brigad 1 in sicer vsak dan od ponedeljka do petka med 6.00 in 20.30 uro, ter ob sobotah od 7.00 do 13.30 ure. Lokacijo lahko dosežejo z linijama 3 in 8," sporočajo.

Vrsta pred LPP - 5
Vrsta pred LPP - 5 FOTO: Blaž Garbajs

Ob tem velja opozoriti, da je postopek pridobivanja subvencioniranih mesečnih vozovnic za dijake in študente malce drugačen kot doslej. Po novem zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o prevozih v cestnem prometu morajo namreč slednji na LPP prinesti pravilno izpolnjene in s strani vzgojno-izobraževalnega programa potrjene vloge. Ljubljanski dijaki in študenti morajo za nakup odšteti 20 in ne več 17 evrov, tisti, ki niso iz Ljubljane, a se tukaj šolajo, pa si morajo najprej urediti vozovnice za medkrajevni potniški promet ter se nato s fotokopijo vloge ter potrdilom o izdani vozovnic za medkrajevni promet oglasiti še na LPP, kjer jim mesečno vozovnico za LPP izdajo. Tiste, ki bodo kupili mesečne vozovnice za 10 voženj v medkrajevnem prometu, bo mesečna LPP vozovnica stala 15 evrov. Otroci, ki obiskujejo osnovno šolo, potrebujejo za izdajo imenske urbane le osebni dokument, tisti, ki urbano že imajo pa jo lahko podaljšajo na urbanomatih ali drugih prodajnih mestih LPP.

Vse napotke za pridobitev šolske mesečne vozovnice in ureditev terminske urbane za šolsko leto lahko sicer dijaki in študenti pridobijo na spletnih straneh LPP.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan
27. 08. 2012 22.32
+1
Js sm čaku cca 5 min, ker sm mogu sam podalšat in je un tip od LPP-ja kr do mene pršu . Folk je sam gledu
WiCkErMaN
27. 08. 2012 20.09
+6
Nekateri smo čakali več kot 5 ur...
Jsima
27. 08. 2012 18.27
+6
Taka beda je lahko samo pri nas v Sloveniji. Za vzgled si vzamite urejenost potniškega prometa v Angliji
Klampfman
27. 08. 2012 17.26
+3
MB_king
27. 08. 2012 16.18
+0
Jaooo, naj si grejo v MB pogledat kako bo... Ker je vsako leto bla katastrofa..
Wee123
27. 08. 2012 14.39
+2
Glejte unga modela na levi strani od 40 sec naprej, hahaha, legenda!