Slovenija

FOTO&VIDEO: 'Vse hiše so pod vodo. Katastrofa je!'

Celje/Ajdovščina/Ljubljana, 19. 09. 2010 00.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.K./V.L./M.M./N.D./D.L./STA
Komentarji
379

Sava upada, Krka še ne. Trenutno so zato razmere najhujše na Dolenjskem, kjer so številni kraji pod vodo. Ta v Kostanjevici sega do dveh metrov visoko, zalita pa je tudi šola, tako da pouka ne bo. Hudo je tudi v Hotedršici, kjer so morali evakuirati kar 40 hiš.

Zaradi obilnega deževja, ki je v petek ponoči zajelo Slovenijo, so mnogi prebedeli že drugo noč.

Civilna zaščita Brežice obvešča: V primeru evakuacije se pozanimajte o prevoznosti cest za varen umik na tel.: 112 ali štab CZ občine Brežice tel.: 07 49 63 577. Za vreče in pesek pokličite štab na že omenjeno številko. V primeru, da potrebujete pomoč, se obrnite na bližnje gasilske enote v vašem kraju.

"Tokrat je v občini Brežice stanje res hudo," je dejal poveljnik štaba Civilne zaščite Brežice Ferdo Pinterič. Že dopoldne so prebivalcem vasi Loče, Rigonce, Mihalovec, Mostec, Čatež ob Savi – Savska pot, Velike Malence, Cerklje ob Krki, Župeča vas in Krška vas svetovali, da naj bodo pripravljeni na preventivno evakuacijo materialnih dobrin in živali iz nižje ležečih prostorov. Kot se je izkazalo, je bil nasvet na mestu. Voda je namreč zalila številne vasi na Dolenjskem. Do večera je Sava začela upadati, gladina Krke pa se še naprej dviga.

Kako je na terenu?

LOČE

Kako resna je bila situacija popoldne, kažejo informacije, ki smo jih dobivali od tam: Vas je odrezana od sveta, poplavljenih je devet desetin hiš, elektrike ni. Prebivalci so poskušali z vrečami peska zavarovati svoje imetje, reševali so tudi živino. "V Ločah je situacija precej kritična," je dejal poveljnik brežiškega štaba CZ Pinterič. Ponoči so se razmere na srečo pričele umirjati, voda počasi odteka, je s terena sporočil novinarski kolega Martin Tomažin.

Po besedah obrambne ministrice Ljubice Jelušič je vojska na pomoč poslala desantne čolne. "V Ločah je problem znan že dolga leta, saj je vas večkrat letno zalita zaradi poplav. Ločam bi lahko pomagala samo dolgoročna rešitev z nadaljevanjem savskih elektrarn in nasipom," je prepričana. Vojska bo lahko tu pomagala predvsem z inženirskim oddelkom, je še dodala.

KRŠKA VAS

Zbiranje pomoči za prizadete ob poplavah: Rdeči križ sporoča, da tisti, ki želijo pomagati, prispevke lahko nakažejo na tr. 03100 - 1111122296, sklic 937044, s pripisom "Poplave 2010".

Kritično je tudi v Krški vasi. Naš fotograf Miro Majcen, ki spremlja razmere na terenu, je popoldne sporočil, da je celotna vas pod vodo. Vodo je visoka do enega metra, poplavljenih je več kot 50 hiš, prebivalci z ene točke na drugo prihajajo s čolni. "Predvsem na območju Krške vasi se nivo vode še dviguje, zato tu pričakujemo še dodatne ukrepe in kakšno evakuacijo," je dejal poveljnik brežiškega štaba CZ Pinterič.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate fotografije iz Krške vasi:

KOSTANJEVICA NA KRKI

Kostanjevica na Krki je poplavljena, razmere pa se zaradi naraščajoče Krke še slabšajo. "Vse hiše so pod vodo, katastrofa je!“ je povedala novinarka oddaje 24UR Vesna Ban, ki je bila ponoči na terenu. V najnižjih delih mesta voda po njenih ocenah sega od metra in pol do dveh metrov visoko. Zalila je tudi šolo, tako da pouka v ponedeljek ne bo.

Vse glavne poti do mesta so neprehodne, oba lesena mostova na otok pa poplavljena. Domačine skrbi, da bo voda mostova, njihovo vez s svetom, povsem uničila. Kar nekaj domačinov se je moralo preseliti k prijateljem ali znancem, nam je sporočil bralec.

Poplavljena sta tudi kraja Boršt in Velike Malence, pod vodo je velik del Term Čatež. Krka, ki je že presegla najvišje izmerjene vrednosti vodostaja in pretoka, je zvečer še vedno naraščala. 

PODBOČJE

Vas Podbočje je zalita, most pa zaprt, tako da so odrezani od sveta. Tam so se sicer pripravljali na najhujše, zato je bilo ves dan zelo napeto. Večerno stanje si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji:

VASI MED ŠKOCJANOM IN ŠENTJERNEJEM

Kot rečeno, je trenutno najhuje ob Krki, ki še kar narašča. Kot nam je s terena sporočila Vesna Ban, so pod vodo praktično vse vasi med Šentjernejem in Škocjanom. Zalit je tudi otočec z znamenitim gradom.

KRŠKO

Stari del Krškega je bil zalit, ogroženih pa kar 32 objektov, a je med 18. in 19. uro voda pričela odtekati. Zdaj o poplavah pričajo predvsem mokri zidovi in mulj na ulicah.

Zaradi poplav so morali na varno preseliti enajst oseb, zaradi zemeljskih plazov pa pet. Del prebivalcev so evakuirali tudi v kraju Pesje, so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje.

V Kršem je bila zalita tudi policijska postaja, vendar so bili na to pripravljeni, zato so vso opremo, predvsem pa orožje in vozila, umaknili na varno, je za 24ur.com pojasnil tiskovni predstavnik Policijske uprave Krško.

Poleg težav, ki jih povzroča voda so na štabu civilne zaščite zabeležili tudi več plazov. Sicer je bilo na območju občine aktiviranih 220 članov različnih sil za zaščito in reševanje.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate fotografije iz Krškega:

Ljudi pozivamo, da se ob potrebi po pomoči obrnejo na lokalna prostovoljna društva in štab Civilne zaščite Občine Krško. Občina Krško

Policija je še sporočila, da so jih lovci opozorili, da se živali ustrašijo radovednežev, ki se zadržujejo na kriznih območjih, tako da se ali utopijo v deroči vodi ali pa zbežijo na avtocesto in povzročajo prometni kaos.

LAŠKO

V Laškem se je dopoldne Savinja začela vračati v svojo strugo in voda počasi odteka. Ponekod so tudi že začeli z izčrpavanjem vode, ko pa bo vodostaj Savinje dovolj upadel, da bo izčrpavanje smiselno, bodo začeli izčrpavati povsod. Cesto iz Laškega proti Celju so pozno zvečer odprli za osebna vozila.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate fotografije iz Laškega:

LJUBLJANA

V civilni zaščiti prebivalce opozarjajo, naj ne hodijo in ne vozijo po poplavljenem terenu, saj je to lahko smrtno nevarno. Voda je namreč ponekod odkrila pokrove jaškov in "ker skozi kalno vodo ni mogoče videti tal, lahko padete v jašek in se utopite".

V Ljubljani poteka črpanje poplavne vode. Oskrba s pitno vodo ni ogrožena, Elektro Ljubljana pa je začel postopno priklapljati dele omrežja. V ponedeljek bodo zaprti nekateri vrtci.

LITIJA

V Litiji so okoli 8. ure zjutraj sprožili alarm splošne nevarnosti, so za 24ur.com povedali v Gasilskem društvu Litija. Na reki Savi je namreč začel popuščati nasip, ki ščiti levi breg naselja. Gasilcem je na koncu nasip uspelo ojačati, stanje v Litiji pa je mirno. 

HOTEDRŠICA

Hudo je bilo tudi na širšem območju Logatca, predvsem v Hotedršici, kjer je Hotenjka prebila nasip in poplavila večino vasi. Evakuirati so morali 40 hiš.

Poplave so prizadele tudi bližnjo občino Dobrepolje, in sicer predvsem v južnem delu, kjer so nekateri kraji odrezani od sveta, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje.

Zaprte ali le delno prevozne so tudi nekatere ceste po državi.

Vode na Severnoprimorskem se počasi umikajo

V spodnjem toku Vipave, kjer je v občinah Renče-Vogrsko in Miren-Kostanjevica veliko objektov, tudi stanovanjskih, pod vodo, se gasilci in člani civilne zaščite še niso odločili za črpanje vode iz njih, saj je gladina reke še vedno izjemno visoka. To naj bi bilo možno v ponedeljek, v nekaterih predelih pa bržkone šele v torek. In šele ko se bo voda povsem umaknila, bodo sploh vidne vse posledice tokratnega divjanja narave.

Poleg naraslih voda težave povzročajo tudi plazovi. Na Goriškem so jih našteli 17, na Adovskem pa 12. Največji je odnesel kar kilometer ceste med Lokavcem in Predmejo.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate fotografije iz Vipave:

Obala: Evakuirali med 40 in 50 oseb

Obilno deževje je včeraj po 21. uri prizadelo Obalo. Bregove sta prestopili reki Rižana in Dragonja in zalili več stanovanjskih hiš. Dostop do letališča Sečovlje je zaradi poplav onemogočen.

Razmere se počasi umirjajo, saj se voda že umika. Ekipe reševalcev nadaljujejo s črpanjem vode iz poplavljenih stanovanj in kleti. Ogroženih ni, se je pa zaradi deževja sprožilo večje število zemeljskih plazov. Evakuirali so med 40 in 50 oseb. Kritično poškodovanih v poplavah ni bilo, nekaj poškodovanih so prepeljali v bolnišnico.

Narasla Rižana je zalila več hiš v vasi Rižana, v Cepkih in na Mostičju. Iz zgornjih nadstropij stanovanjskih hiš so evakuirali ljudi, po Rižani so plavali avtomobili, iz ribogojnice ob njej je voda odnesla kar 15 ton rib. Hudo je bilo tudi ob Dragonji, ki je poplavila cesto, vodne razbremenilnike in hiše v bližini. Na mejnem prehodu Dragonja je v vodi obtičal avto. Ponoči so bili zaradi visoke in deroče vode ter zasutih cest zaprti vsi trije mejni prehodi s Hrvaško. Narasle vode so poškodovale tudi železniško progo med Kozino in Koprom, promet je stekel šele popoldne. Na nogah so bili gasilci Gasilske brigade Koper in vsa prostovoljna gasilska društva.

KOMENTARJI (379)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoMercy.
20. 09. 2010 16.44
+1
svinjarija je to, da tisti za kompi pljuvate iz škodoželja še tukaj po ljudeh, ki so resnično izpostavili sebe in pomagali ljudem v stiskah. moj komentar se nanaša na občino Zagorje ob Savi. Ester Križnik
santamaura
20. 09. 2010 13.03
sajba2010 Sprašujem se zakaj ne angažirajo prizadete občine t.i. javnih del pa naj brezposelni pomagajo pri sanaciji. Saj ni zalilo samo zaposlene!!!
smrketasspleta
20. 09. 2010 11.39
"te moti, da so se ljudje imel čas pripravit? mene bolj moti, da so se imel čas, pa se niso..." kako si lahko tako nesramen???
sajba2010
20. 09. 2010 11.39
kritik007 Vsaka čast da se ne išče samo krivcev med uniformami. Vsak lahko sam dosti naredi za varnost svojega premoženja. LP
Scarab1979
20. 09. 2010 09.53
Eni res nimajo boljsega dela, kot iskat krivca med gasilci, civilno pomocjo in drugimi organizacijami. Kaj so pa sami naredili, da bi si zascitili svoje imetje? Od cetrtka so bile napovedi vec kot crnoglede s strani vremenoslovcev. Verjamem, da nihce ni pricakoval taksne katastrofe, a ko vidis vodo, ki se pocasi dviga proti tvojemu domu, bos pa ja dvignil rit in kaj ukrepal. A imajo samo gasilci in civilna zascita pesek in vrece? A drugega materiala ljudje ne poznajo? A jim je treba vse prnest k riti? Gasilci in ostali so RESEVALCI in ne preventiva! Naj si vsak posameznik prvo sam pomaga! Gasilcev in ostalih je preprosto premalo, da bi bili povsod! p.s.: slike Vipave niso iz kraja Vipava (vsaj jaz jih nisem zasledil) ampak iz krajev ob strugi reke Vipave (prepoznal v njih: Bilje in Miren) p.p.s.: vojska bi pa vseeno lahko malce samoiniciativno kaj naredila, ne pa da caka nevemkaksen ukaz od drugih. p.p.p.s.: jobers2:to ni letelo nate, ampak na tvoje nadrejene!
vetlan
20. 09. 2010 08.11
rutta, gasilcem je vsaka čast, česar o vojski ne bi rekel, žal.
sajba2010
20. 09. 2010 08.09
robers2 in rutta Se popolnoma strinjam z vama , da nekaterim res ni pomoči. A se mi samo zdi , da imajo nekateri ljudje preveč časa in se obremenjujejo z zadevami ki sploh nimajo smisla.Namesto,da bi pljunili v roke in šli pomagat sosedu raje čakajo da jim kaj pade z neba.Vsi samo čakajo ,da pridejo fantje v uniformah in jih "odnesejo"na suho ali pa jim pripravijo kosilo. Vse bolj se mi zdi,(NE VSI)da na tem furumu pišejo samo leni,brezposelni pij... ki živijo od socialne podpore in se veselijo datuma(sploh nevem kateri je,ker sem že 12 let zaposlen)denarne pomoči,katero takoj še isti dan nesejo v gostilno poravnat dolgove prehšnjega meseca.Družina pa naj živi od tega,kaj bo "ta stari",če sploh bo,prinesel za pod zob. Sprašujem se zakaj ne angažirajo prizadete občine t.i. javnih del pa naj brezposelni pomagajo pri sanaciji.
rutta
20. 09. 2010 06.31
jobers2 20.09.2010, 06:00 Brez gasilcev in vojske bi bil marsikdo leta 2007 in letos mrzel. Večinoma pa jokajo samo tisti, ki so imeli minimalno škodo ali pa je sploh niso imeli. Komur je poplavilo, ni imel časa, da piše neumesne komentarje in se zgraža nad organizacijo. Je pač tako, da pomoč ne more priti k vsem istočasno in v enakem številu. Pri prejšnji poplavi smo na gasilce čakali dobrih 12 ur, pa smo skakali od sreče, ko so prišli fantje v rdečem. Vsi bi morali biti veseli za vsako nesebično pomoč, ki jo prejmemo v času nesreče. jobers2, ne jemlji si k srcu ... Nekaterim pač ni pomoči.
jobers2
20. 09. 2010 06.00
PA KAJ LJUDJE VAM NI JASNO!!!!!!!!! psujete in ne vem kaj vse govorite čez vojsko a tega se ne zavedate da eni vojaki smo TUDI pri gasilcih in delamo trdo in da kot vojska smo odvisni od tistih na gornjih položajih. in dokler ne bo nobenega ukaza od tam gor ne grem nikamor ker bom ta čas pomagal kot gasilec .kaj vam ni jasno . očitno mate eni preveč časa se s tem ukvarjat pa jih blatit kot pa jit ljudem pomagat. ne pozabte da je veliko ljudi ki so v vojski tudi prostovoljni gasilci in v raznih civilnih operativah. obnašate se kot otroci!!!!KATASTROFA
JanezNovakJohn
20. 09. 2010 04.22
Vojska je samemu sebi namen. Oficirji ne vejo kaj bi s to vojsko počeli. Tudi Nato ne ve, čemu sploh po padcu Berlinskega zidu obstajajo. Slovenija mora najprej odprodati Rolande, Izraelske havbice, Rusko topnjačo. Prekiniti je potrebno pogodbo z Patrijo. Pilatuse je potrebno predelati v avione za obrambo pred točo. Silovit ogromen štab obrambnega ministerstva pa raspustiti in okrepiti civilno zaščito, ki bi operativno, z ustrezno kupljeno tehniko, vsak dan sanirala plazove in hudournike, gradila mostove in povečevala kontrolirane izlivne rokave rek. Natu predlagajmo da bi imeli le inžineriske enote. Tehnika in stalno delo teh enot bo pozdravljena z aplavzom. In svet bo mnogo lepši.
soola
20. 09. 2010 03.59
daksa20.09.2010, 00:47 Se strinjam, ker ni dolgo, ko je še bolj deževalo, kot sedaj, pa ni bilo takih posledic, kaj nas še vse čaka in to namenoma.....
Pia Mutti
20. 09. 2010 03.54
Ni mi jasno zakaj mešate ob taki katastrofi zraven še politiko Ko bo posijalo sonce se bodo pa ti politiki hodili samo slikat in obljubljat (volitve) Res me zanima kaj bodo naredili?! Največji davek pa bo itak plačal majhen človek!!! Tavelki majo pa že tako vse preskrbljeno! Lepo bi bilo,da bi bili ljudje enotni ne glede od kod je kdo pa ker župan je boljši ker od politikov nimamo kej pričakovat Eni ste res čist obsedeni s temi politiki
jakac8
20. 09. 2010 02.44
exudusD20.09.2010, 00:41 0 del Novega mesta je poplavljen...kater???? _________________________... to se tudi jaz sprašujem...Kakor jaz vem, je samo tisto na loki, tik ob krki,..gostilna al kaj je že..pa most, za pešce..drugje pa skoraj nemogoče, razen, če bili kaki jaški zabiti...Isto za Šentjernej velja, da poplavljene samo tiste vasi, ki ob krki, ki so nekaj km stran in nižje iz tega kraja..razen meteorna voda zalila tam en del, ceste...in še en potoček poplavil menda eno delavnico... Se mi zdi, da v vsej tej poplavi novic se za kak kraj kar malo pretirava včasih...
levaki-tajkuni
20. 09. 2010 02.26
Že nekaj let se ve da so nasipi slabi. Namesto da bi vložili v nasipe so raje dali denar za stadion.
jakac8
20. 09. 2010 02.21
Lojze3020.09.2010, 01:37 4 Jst sm zato, da si gasilci en dopust uzamemo, al pa štrajk za kakšn tedn naredimo, k smo očitno nepomembni! Vodstvo gasilske organizacije v Sloveniji pa tudi samo molči in nič ne reče v bran tisočim, ki so že 3 cele dni na terenu in dajejo vse od sebe, da bi utišali razne nezadovoljnje mamce itd. Novinarji pa bi lahko tudi bili malo bolj uvidevni in tovariški do kolegov gasilcev in ne objavljali takih butastih prispevkov, ki blatijo gasilce, če ne pa naj namesto, da se samo vozijo okoli s čolnom in poročajo o stanju, še kaj primejo lopato v roke in pričnejo z delom, prebivalcem prinesejo kruh itd. če imajo že tolk cajta sam čeblat traparije! __________________ .... Čeprav nisem z ogroženih območij in nisem rabil še pomoči gasilcev, sem na vaši strani Lojze. Če nebi bilo gasilcev bi bilo bolj švoh... Moram povedat tudi to, ko sem se vračal domov mimo otočca na dolenjskem in se zaustavil, ker bil pogled na otok res neprijeten...skoraj čez oba lesena mosta šla voda in edino cesto, ki vodi na ta mostova, so stražili trije policaji, s tremi avti in lepo gledali gasilce na mostu, kako odstranjujejo veje za sproti, da se negi nabile na most in s tem še bolj ogrožale most. Moram povedati, da so veliko rizkirali, kajti malomarni kmetje so postili ob Krki velike okrogle bale sena, oz silaže, ki tehtajo okol 800 kg in te je narasla Krka potegnila s sabo in nosila te prepojene bale z vodo po reki...Če bi se taka bala, oz več bal zaletelo v lesen most, vam povem, da verjetno bi most z gasilci vred prevrnilo in potegnilo v vodo. Skratka, vsaka čast takim ki pomagate-tudi sam sem, pomagal danes, čeprav nisem gasilec.. Če pa gasilcev ali civilne ni takoj zraven, pa malo potrpite in jih ne blatite, kajti verjamem, da v Ljubljani so imeli dela več kot preveč, saj je bilo veliko hiš...pa še nekateri ljudje se za vse zanašajo samo na gasilce, civilno,..ker nočejo čisto nič, samo jezikat znajo.. To naj bo takim šola, da če so napovedane tako obširne poplave, sploh kjer so blizu kake reke ali poplavno območje.. se je treba pripravit na njih z vodo in še čim,... Mene zanima, kako so pa v laškem lahko zdržali, pa so bili od sveta odrezani, pa plazovi in ves hudič...al pa kako bodo v Krški vasi nocoj in jutri zdržali brez VODE... Ja, nekateri pa so razvajeni, da kar groza.
POMAGAM_TI
20. 09. 2010 02.19
Nekaj je pa tudi res.Nekateri so enostavno zasuli kanale za odvodnjavanje na Barju.Mednje sodi tudi samopašni Dolinšek,ki je grobo posegel v barjanski prostor na samem začetku krajinskega parka Barje.Enim pač nihče nič ne more. PREKLETO!!! KAPITALISTI SO KRIVI ZA VSE!!! DOL S KAPITALOM!!! NA ULICEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
bnam 2707
20. 09. 2010 02.09
Nekaj je pa tudi res.Nekateri so enostavno zasuli kanale za odvodnjavanje na Barju.Mednje sodi tudi samopašni Dolinšek,ki je grobo posegel v barjanski prostor na samem začetku krajinskega parka Barje.Enim pač nihče nič ne more.
janez.kranjski
20. 09. 2010 02.03
loden, tudi jaz sem danes lopatal... pa sem na hribu. ne pozabimo: večina tistih, ki v javnosti jamra, sploh ni bila ogrožena: le bojijo se zmočit do kolen in it po kruh v trgovino. samo Vič poglejmo. voda je zelooo počasi naraščala. VSAK se je imel čas pripravit, in vsi so vedeli, da bo voda prišla. in nikjer ni bla višja od enga metra. so zate ti ljudje bili ogroženi? neopozorjeni? zame ne. in ne, ni pod vodo skoraj vsa Slovenija. so le tisti deli, ki so ob vsaki večji poplavi. ker pa je bilo dežja še malo več, pa še deli pol metra višje kot ponavadi. in samo bedak ne bo resno vzel opozorila, če je že 10x videl vodo malo pod svojo bajto, vrati... prejkoslej bo prišla pol metra višje.
mammina
20. 09. 2010 02.00
To, Lojze! Gasilci so v Ameriki malo manj ko bogovi, pri nas pa bi verjetno morali imet svojo PR službo, da bi objavljala, koliko dobrih del naredijo in šele takrat bi se mogoče našel kdo, ki bi jih pohvalil. Sramota! G A S I L C I, C I V I L N A Z A Š Č I T A, P R O S T O V O L J C I, Z A K O N S T E!!! VSI, ki ste več ali manj cel vikend pokonci, držite se!
loden
20. 09. 2010 01.54
Janez, res je, se popolnoma strinjam s teboj. Tisti, ki vedo, da živijo na ogroženih območjih to verjetno tudi storijo. Ostala večina prebivalcev pa verjetno ni pričakovala tega, kar se je zgodilo in se zato ni pripravila. Nihče ni niti v sanjah predvidel, da bo pod vodo skoraj cela Slovenija. Lahko je biti pameten potem, ko se nekaj zgodi, sploh če se tebi ne.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.