Slovenija

FOTO in VIDEO: S katerim hibridom se bomo vozili?

Ljubljana, 16. 06. 2009 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljančanom se je predstavil še eden izmed hibridnih avtobusov, ki naj bi s tišjim delovanjem ter manjšim izpustom pripomogel k čistejšemu in prijaznejšemu okolju.

Potem ko je prejšnji teden LPP preizkušal hibridni avtobus belgijskega proizvajalca, je danes Ljubljančane kot še ena od treh možnih izbir za nakup po mestu na testno vožnjo popeljal hibrid s Poljske.

V petek so že preizkusili prvi tovrstni avtobus znamke Van Hool, vozilo znamke Solaris, ki so ga javnosti predstavili danes, pa bo jutri celo zapeljalo na redno avtobusno linijo številka ena.
V petek so že preizkusili prvi tovrstni avtobus znamke Van Hool, vozilo znamke Solaris, ki so ga javnosti predstavili danes, pa bo jutri celo zapeljalo na redno avtobusno linijo številka ena. FOTO: Blaž Garbajs

Posodobitev voznega parka LPP

V okviru projekta Civitas, v katerega so poleg Ljubljane vključena tudi nekatera druga evropska mesta, je nameravala mestna občina v sodelovanju z ostalimi partnerji bo besedah odgovornih najprej kupiti 40 avtobusov z možnostjo uporabe biodizla. „Zaradi nezadovoljivega rezultata smo se odločili za nakup hibridnih avtobusov, so nam pojasnili. Do leta 2012 naj bi kupili 27 tovrstnih vozil, pred izbiro pa morajo preizkusiti vse dane ponudnike.

Novega hibrida so pripeljali s Poljske.
Novega hibrida so pripeljali s Poljske. FOTO: Blaž Garbajs

Po besedah Marka Kamnika z družbe LPP gre pri avtobusu, s katerim smo se danes tudi sami popeljali na testno vožnjo, za kombinacijo dizelskega motorja in dveh elektromotorjev, ki pri zaviranju delujeta kot generatorja. „Zajameta energijo, ki nastane ob zaviranju, ob speljevanju pa z isto energijo stvar poženeta,“ je dodal. Motorja hibridnim avtobusom po njegovih besedah tako omogočata za 22 do 24 odstotkov manjšo porabo goriva in seveda s tem tudi manjše onesnaževanje.

Do konca leta 2011 bodo testirali tri hibride

Znotraj projekta bo tako potekalo testiranje oziroma preizkušanje vozil različnih proizvajalcev. "Do konca naslednjega leta bodo tako preizkušeni trije različni hibridni avtobusi in v kolikor bodo rezultati pozitivni, bomo izpeljali javno naročilo za prvih 27 vozil," še pravi Kamnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
17. 06. 2009 09.11
Jankovič bo res kar nekaj stvari spremenil v Ljubljani, edino vprašanje pa je, koliko dolgov bo MOL-u ostalo po njegovem mandatu...
Neurath
17. 06. 2009 08.52
A te hibride bo izdelovala tudi Golobičeva Ultra - sigurno ima ta jack tudi tu patent na dotičnem področju!?
Xspot
16. 06. 2009 19.10
Kako lepo, zdaj lahko izbiramo med drekom in govnom, super. Prvi popolnoma električni avtomobili, bodo na trgu 2010, serijsko se bodo štancali do 2015. Predvsem so akatualne gorivne celice, zato države že danes opremljajo s črpalkami za vodik. Danes je to prihodnost, ne jutri, mi pa hočemo še vedno stiskati olje. Če bodo res kupili 40 avtobusov, ki ne bodo uporabljali ene od tehnologij z 0% (z besedo, nič procentov, nula) škodlivih emisij (gorivne celice), lahko gredo vsi domov, s svojimi avtobusi vred. To ni več zahojenost, to je višek urbanističnega kretenizma.
damirg@email.si
16. 06. 2009 18.55
heh zoki prov zna vprašat ključna vprašanja.
mushy
16. 06. 2009 18.26
Vpeljat bi morali še en avtobus za politike, meni je vseeno če ne bo na hibrid, samo da nimajo toliko avtov
12345s
16. 06. 2009 18.06
DEBIL_MY_STYL, SE STRINJAM S TEBOJ, samo, kaj če je " treba reševat avtomobilsko in naftno industrijo".
debil_my_stil
16. 06. 2009 17.58
super le tako naprej. Začeti bi morali tudi z stimuliranjem prebivalstva, da bi se ljudje več vozili z avtobusi po Ljubljani, ne pa, da je usak v svojem avtu.
tobibobi
16. 06. 2009 17.48
jaja in nas bogih 2miljoncka bo rešlo svet pred onesnaženjem, bla bla....