Slovenija

Ptički se ženijo, mi pa praznujemo gregorjevo – slovenski praznik ljubezni

Ljubljana, 12. 03. 2017 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gregorjevo po ljudskem izročilu napoveduje pomlad, znan je tudi kot dan, ko se ptički ženijo oziroma slovenski praznik zaljubljencev. Številni so na predvečer po potokih spuščali barčice s svečami. Veste, od kod ta običaj?

God sv. Gregorja, 12. marec, je za godom sv. Valentina in pustom po ljudskem izročilu še eden od dnevov, ki napovedujejo prihod pomladi. Znan je kot dan, ko se ptički ženijo. Na predvečer gregorjevega je značilno spuščanje barčic. V Tacnu v Ljubljani so pripravili že 22. pozdrav pomladi s spuščanjem pravih plovil po Savi. 

Čas okoli pomladanskega enakonočja je tako kot čas okoli jesenskega enakonočja ter najdaljšega in najkrajšega dneva v letu v kulturni dediščini zelo pomemben, na kar kažejo številne šege.

S spuščanjem barčic obrtniki sporočali, da bodo lahko odslej dlje delali pri dnevni svetlobi

V obrtniških in delavskih krajih na Gorenjskem so še na začetku 20. stoletja po potokih spuščali kose lesa z gorečimi oblanci, pozneje pa z gorečo svečo. S tem so sporočili, da bodo odslej lahko dlje časa delali pri dnevni svetlobi. Med svetovnima vojnama so šego prevzeli otroci in po vodi začeli spuščati lesena ali papirna plovila z gorečimi svečami.

V predkrščanstvu so ob prelomnih trenutkih leta izvajali določena obredja z namenom, da bi preprečili kaos in vzpostavili red, je povedal avtor knjige o gregorjevem Bojan Knific. Po njegovih besedah sta se v času pomladanskega enakonočja po slovanski mitologiji soočila bog stvarnik Perun in bog podzemlja Veles. "Simbolika ognja in vode prinaša prav to - ogenj gre v vodo, višja in spodnja moč se združita," je pojasnil.

Ljudje so po njegovih besedah želeli z obredjem simbolično preprečiti kaos in vzpostaviti red.

Danes so barčice spuščali tudi v Tacnu

Takole so praznovali v Tacnu.
Takole so praznovali v Tacnu. FOTO: Blaž Garbajs

Današnji 22. pozdrav pomladi s spuščanjem plovil v Tacnu je pripravila Turistično društvo Šmarna gora - Tacen in Turizem Ljubljana. V mraku so plovila, ki so jih prinesli sodelujoči, ocenili, pri čemer so upoštevali izvirnost. Plovila so po Savi začeli spuščati ob 18.30.

Otroci pa so barčice v soboto, na predvečer gregorjevega, spuščali v Tržiču, Kropi, Železnikih in pri gradu Strmol ter v Trnovem v Ljubljani.

God sv. Gregorja je bil po starem julijanskem koledarju prav na dan začetka pomladi. Z uvedbo gregorijanskega koledarja, ki ga je vpeljal papež Gregor XIII. in je na slovenskem območju v uporabi od leta 1584, pa se je pomaknil deset dni nazaj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BPGC
12. 03. 2017 21.56
+10
Lep praznik, predvsem pa nas. Slovenski. Ne pa uvozeni ameriski....
Jožajoža
12. 03. 2017 21.14
+0
nič butastega, jaz imam s svojo ukrajinko vsak dan gregorjevo.fojtram jo pa z evrami in jagodami. ima me rada
spermi?
12. 03. 2017 20.44
-4
Nekaj butastega od najbol butastega.