Slovenija

FOTO in VIDEO: Prihajajo zelo nizke temperature

Ljubljana, 18. 12. 2010 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po Sloveniji je sneženje ponehalo. Ceste po državi so prevozne, na Štajerskem pa so zabeležili kar nekaj tovornih vozil z gladkimi in letnimi pnevmatikami. A pozor, obetajo se zelo nizke temperature.

Če imate fotografije ali videoposnetke današnjega sneženja, jih prosimo pošljite na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo. Navedli vas bomo kot avtorja.

Dočakali smo novo pošiljko snega, ki je popolnoma pobelil ceste. Sicer pa je sneženje po državi večinoma ponehalo, ceste pa so prevozne, je dejal Andrej Sever iz Darsa. Darsove ekipe so s preventivnim posipanjem in pluženjem začele že v petek zvečer, tudi ljubljanske ceste so "počiščene", železniški in letalski promet potekata normalno.

Sever je dejal, da Dars skrbi za 610 kilometrov avtocest in 180 kilometrov priključkov, za servisne ceste in počivališča. "Z akcijo oziroma preventivnim posipanjem in pluženjem smo začeli že v petek okoli sedmih zvečer. Snega je bilo več, kot so napovedali," je menil in dodal, da je bilo najhujše na Postojnskem in Vipavskem, tudi Štajerskem, kjer je bilo precej snega, skoraj dvakrat več, kot je bilo napovedano.

V spodnji fotogaleriji si lahko pogledate fotografije bralcev, ki so v svoje objektive ujeli zimske radosti in stanje na cestah v Novi Gorici:

Tovorna vozila z letnimi pnevmatikami!

Tam so takoj, že v petek zvečer, začeli izločati tovorna vozila. Ob dveh zjutraj pa so jih začeli izločati tudi na Štajerskem, kjer je bilo kar nekaj tovornih vozil z gladkimi in letnimi pnevmatikami. Kljub temu problemov ni bilo, pravi Sever in doda, da še vedno pri Obrežju izločajo tovorna vozila. "Ponoči smo delali s polno paro, saj je bilo na cesti 155 posipalnikov, okoli 220 plugov in delalo je okoli 300 ljudi," pravi Sever in ocenjuje, da so v tej akciji porabili okoli 2500 ton soli in okoli 5000 litrov kalcijevega klorida, s katerim ublažijo sol.

Tudi glavne ulice slovenske prestolnice so očiščene, zahvaljujoč zimski službi. Njen vodja Zvonko Šavor je povedal, da so vse ekipe že od petka od 16.30 na terenu in da so bile že zvečer vse ceste posute. Delali so vso noč, ročne ekipe pa še čistijo pločnike in avtobusna postajališča. Šavor je še zagotovil, da bodo "počistili" oziroma odpeljali tudi moteče kupe snega na križiščih oziroma mestnih ulicah, najpozneje v ponedeljek.

Kako je z železniškim in letalskim prometom?

V železniškem prometu ne beležijo kakšnih večjih zamud, razen v mednarodnem prometu, kjer vlaka iz Avstrije oziroma Hrvaške zamujata 20 oziroma 30 minut, so povedali na Slovenskih železnicah.

Na Letališču Jožeta Pučnika so morali zaradi novozapadlega snega in slabih vremenskih razmer na nekaterih evropskih letališčih odpovedati nekaj letov, a danes je stanje normalno, je dejal vodja prometa Benjamin Markač.

Strpnost ne bo odveč

Ker so na cestah še vedno posipne in plužne skupine, voznikom priporočajo previdno vožnjo, upoštevanje varnostne razdalje ter prilagoditev hitrosti voznim razmeram.

Kako je na območju Primorske in Notranjske?

Sneg v Škofji Loki
Sneg v Škofji Loki FOTO: R.E.

Po podatkih delavcev cestnih podjetij Nova Gorica in Koper je največ snega prek noči zapadlo na Idrijskem, območju Trnovsko-Banjške planote in Tolminskem, kjer so namerili 35 centimetrov snega. Na Obali je zapadlo med dva in deset centimetrov snega.

Sicer pa je na območju Brkinov in na Postojnskem proti Planini prek noči zapadlo 25 centimetrov snega, je povedal Karlo Šturm iz Cestnega podjetja Koper. Zaradi nizkih temperatur in prhkega snega na cestah drsi. Zato Šturm voznikom svetuje, naj se na ceste ne odpravljajo, če nimajo primerne zimske opreme. "Ceste na območju Notranjske in južne Primorske smo prek noči vsaj enkrat splužili, nekatere tudi večkrat, in posuli. Vendar se zaradi burje na območju Razdrtega, Senožeč in v Brkinih delajo manjši zameti, zato moramo tam nenehno plužiti," je še povedal Šturm.

Na območju, za katerega skrbi Cestno podjetje Koper, je prek noči in tudi trenutno še vedno dela 70 delavcev z vso razpoložljivo mehanizacijo.

Tudi na Severnoprimorskem je na celotnem območju snežilo vso noč. Največ snega, namerili so ga 35 centimetrov, je zapadlo na Trnovsko-Banjški planoti, Idrijskem, Cerkljanskem in Tolminskem. "Ker je tokrat snežilo tudi v Vipavski dolini, smo morali plužiti ceste po prioritetah. Vendar bodo zagotovo vse splužene in posute do poldneva," je povedal vodja vzdrževanja pri Cestnem podjetju Nova Gorica Vanči Premrl.

Prek vse noči je tu delalo 85 delavcev, prav toliko jih je še vedno na terenu. Nekoliko več problemov imajo na območju Cola in Trnovsko-Banjške planote, kjer zaradi vetra nastajajo manjši zameti snega, ki jih poskušajo sproti odstranjevati, je še povedal Premrl.

Na Celjskem zapadlo od 15 do 35 centimetrov snega

Vaše pri Medvodah
Vaše pri Medvodah FOTO: Thomas Bergant

Na Celjskem, kjer je začelo snežiti v petek med 19. in 20. uro, je doslej zapadlo od 15 do 35 centimetrov puhastega snega. Vodja celjske zimske službe Matjaž Kapitler je povedal, da je tokrat najmanj snega zapadlo na Kozjanskem, največ pa na območju Mozirja in Slovenskih Konjic.

Kapitler je tudi dejal, da se je močnejše sneženje začelo v drugi polovici noči, doslej so opravili dva posipa in eno pluženje. Ko bo sneženje ponehalo, bodo tekom dneva opravili še en posip. Na terenu so trenutno 102 plužne enote oziroma 87 vozil in 150 delavcev celjske zimske službe.

Po podatkih celjske policijske uprave se sneg oprijema vozišča, zato so vozne razmere slabe. Zgodilo se je devet prometnih nesreč, policisti pa so zabeležili tudi več zdrsov vozil s cest.

Celjska zimska služba ima na zalogi več kot 8000 ton posipne soli in več kot 10.000 ton posipnega gramoznega materiala.

Stanje na cestah

Zaradi prometne nesreče je zaprta cesta Slovenj Gradec–Mislinja pri Mislinjski Dobravi. Za osebna vozila je obvoz urejen, poroča Promet.si. Na pomurski avtocesti je oviran promet zaradi zdrsa tovornega vozila med Pernico in Dragučovo v smeri Lendave, zaradi povečanega števila tovornih vozil pa od Lendave proti Pincam, dodajajo.

Več o prometu.

Sneženje bo popoldne povsod ponehalo

Sneg v Novi Gorici
Sneg v Novi Gorici FOTO: Alenka Leban

Danes bo oblačno, sneženje bo slabelo in popoldne povsod ponehalo, najpozneje v vzhodni Sloveniji, napovedujejo vremenoslovci. Popoldne se bo od zahoda začelo jasniti. Burja bo do večera ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od –6 do –1, na Primorskem do 4 stopinje Celzija.

Kako kaže?

Jutri bo precej jasno, več oblačnosti bo v jugozahodni Sloveniji. V višjih legah in po nižinah predvsem severovzhodne Slovenije bo zapihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od –10 do –17, na Primorskem od –6 do –9, najvišje dnevne od –4 do 2, na Primorskem do 7 stopinj Celzija, je zapisano na spletni strani Agencije RS za okolje.

Več o vremenu.

Znate voziti v zimskih razmerah?

Med vožnjo v neugodnih zimskih razmerah je dobro upoštevati priporočila policije. Najpomembneje je, da hitrost prilagodimo razmeram in stanju vozišča ter povečamo varnostno razdaljo med svojim vozilom in vozilom, ki vozi pred nami. Zavirajmo narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko. Pomembno je tudi, da smeri vožnje ne spreminjamo sunkovito, saj lahko to povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje.

Zelo pomembna je tudi izbira pravilnega prestavnega razmerja, saj lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrse pogonskih koles in zanašanje vozila. Vožnja naj bo čim bolj enakomerna, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti.

Kaj pa oprema? Med zimsko opremo ne spadajo le zimske pnevmatike, ampak tudi metlica in strgalo za čiščenje stekel. Priporočljivo je tudi, da preverimo brisalce, saj je guma lahko natrgana ali kako drugače poškodovana. V posodi s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla naj bo dovolj tekočine, ki v mrazu ne bo zmrznila, naprave za odtajanje in sušenje vetrobranskega stekla ter naprave za ogrevanje in zračenje pa morajo zagotoviti normalno vidljivost skozi steklo.

Sneg je pobelil tudi Hrvaško. Prebivalci Istre in Dalmacije so se prebudili v belo jutro, iz notranjosti države pa poročajo o poledici. Sneg povzroča težave tudi po Evropi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (231)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

J83
19. 12. 2010 18.42
Na precej plusa lahko spravimo temperaturo če zakurimo vse slabe zakone ki gredo v škodo državljnom in tiste ki so jih sprejemali.Ha,ha,ha,Ko bo TEŠ zakuril,bomo drugi nehali.
ULRIKCELJSKI
19. 12. 2010 16.30
Zima ,zima bela,vrh gora sedela,pa tako je pela,da bo Boruta vzela. (kterga,si pa sami mislite...)
Volodya
19. 12. 2010 08.34
Pred vhodnimi vrati imamo že petnajst centimetrov na novo napihanega snega ...ha ha
Zrkizz
19. 12. 2010 08.25
Ceste vceraj zjutrajna stajerskem koncu, polne snega pred 5uro srecas pa tovornjak z dvignjenim plugom. Glavno da so bili pripravljeni in baje so glavne ceste urejene pravocasno.
NEBOM-GA-BIKSAL
19. 12. 2010 08.14
jst pa trdem da je v okolici litije še zmerom MINUS 22------------je pa v kotlini
Volodya
19. 12. 2010 08.13
MOSSAD00119.12.2010, 08:090 na vrhu nam je ves gozd polomilo pred leti ...tako da zdaj piha gor kot noro...je vse odprto...
Volodya
19. 12. 2010 08.11
kaj me hecate ...me je žena poslala ven od PC-ja in kave ..naj pogledam in prekontroliram temperature v avtomobilih....ni kaj še vedno samo -3...
PinkPanter32
19. 12. 2010 08.10
ja verjemi da je mrzlo ker je pri nas ....-13.....Ptuj............... je pa res da je lepo sončno....
MOSSAD001
19. 12. 2010 08.09
Volodya Nisem bil gor od Tornada,mam pa namen it v kratkem,če bo sonce bom mogoče dons gor piču!! Tam do lokala na vrhu,pol pa tam mal peš,mem lovske koče!! Sem pa učas velik tam hodu-smo hudil-luštno! :) Ja s kamnške strani. Drgač pa hvala za INFO ;)
batmann
19. 12. 2010 08.08
-21 v Žužemberku! =)=)
G3TR3KT
19. 12. 2010 08.04
pri nas je ziher -15, tak mraz je..... :S:S smo pa dolenska, kočevje....
NEBOM-GA-BIKSAL
19. 12. 2010 08.04
morda da tako toplo pri vas -pri nas je obup-ah saj bo kmalu bolje
Volodya
19. 12. 2010 08.03
Da normalno ...s kamniške strani je sicer zadja leta bolje vzdrževano ...savinjčani bolj šparajo pri nafti in posipavanju..
Volodya
19. 12. 2010 08.01
20km vzhodno od Kamnika...
MOSSAD001
19. 12. 2010 08.00
Volodya Lp A se na ČRNIVEC,da normalno prit?
NEBOM-GA-BIKSAL
19. 12. 2010 07.54
kje pa je menina planina??
Volodya
19. 12. 2010 07.53
Živimo pod Menino planino ....nič mi ni jasni ,a imate pokvarjene merilne naprave???Res samo -3 je zunaj ....pa veter ....
NEBOM-GA-BIKSAL
19. 12. 2010 07.51
Volodya 19.12.2010, 07:47 0 Pa kje ste dobili tako nizke temperature ,morate pa biti res poredni ...pri nas je samo -3... KJE---v hiši??
Red_October
19. 12. 2010 07.50
Ljubljana -11°C
Volodya
19. 12. 2010 07.47
Pa kje ste dobili tako nizke temperature ,morate pa biti res poredni ...pri nas je samo -3...