Slovenija

VIDEO in FOTO: 'Mirna kri policije preprečila še hujše izgrede'

Ljubljana, 20. 05. 2010 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Policisti so povedali, da organizatorji sredinih demonstracij, ki so se sprevrgle v nasilje, niso imeli dovoljenja za Trg republike. V ŠOS medtem pojasnjujejo, da so se tam zbrali le zato, ker mimohod po Šubičevi zaradi policijske zapore ni bil mogoč.

Med sredinimi študentsko-dijaškimi demonstracijami v Ljubljani so izgredniki poškodovali stekla in kipe na pročelju stavbe državnega zbora, ki je sicer objekt kulturne dediščine in spomenik posebnega pomena.

Protest pred državnim zborom - 9
Protest pred državnim zborom - 9 FOTO: Aljoša Kravanja

Državni zbor so ponoči očistili, delo poteka normalno, odpovedani pa so skupinski ogledi državnega zbora. Predsednik DZ Pavel Gantar je medtem napovedal odškodninsko tožbo proti organizatorjem. Samo na steklih parlamenta je namreč nastalo za kar 27.000 evrov škode.

Dovoljenja za Trg republike niso imeli

V dovoljenju za shod, ki ga je izdaja Upravna enota Ljubljana, je med drugim jasno določeno, da mora organizator zagotoviti, da se na shodu ne bo uporabljal odprt ogenj in pirotehnična sredstva, da na mesto shoda ne bo mogoč vnos nevarnih predmetov in steklovine in da bodo nevarni predmeti in steklovina sprotno odstranjeni.

Na novinarski konferenci policije so povedali, da je upravna enota izdala dovoljenje le za shod na Prešernovem trgu in na Šubičevo, ne pa za Trg republike.

Na to so se že odzvali v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS), kjer so zapisali, da so imeli dovoljenje za Prešernov trg, Čopovo ulico, Slovensko cesto in Šubičevo ulico. Na Šubičevi ulici je bil, v skladu z dovoljenjem, predviden mimohod udeležencev ob zgradbi Državnega zbora, vendar ta zaradi popolne zapore ulice s strani policije ni bil mogoč, so zapisali v ŠOS. Posledično se je množica zbrala na Trgu republike, dodajajo, čeprav za demonstracije tam niso imeli dovoljenja.

Zapora Šubičeve ulice je bila sicer predvidena v istem dovoljenju za javni shod, kot tudi vse druge zapore.

Prav tako je zapisano, da za pravilen potek shoda in red na njem odgovarja vodja shoda.

Poskrbeli za varnost

Če bi se v množico spustili frontalno, bi lahko bile poškodovane nedolžne osebe, še menijo predstavniki policije.
Če bi se v množico spustili frontalno, bi lahko bile poškodovane nedolžne osebe, še menijo predstavniki policije. FOTO: Dare Čekeliš

Policija meni, da je svoje delo opravila profesionalno, taktno in strokovno. Generalni direktor policije Janko Goršek se zaveda, da je protestiranje ustavna pravica, vendar pa mladi ne bi smeli ogrožati življenja ljudi. K protestom ne spada vandalizem, dodaja. Poudarja, da bi uporaba hujših oblik prisilnih sredstev lahko pripeljala do večjih poškodb. Policisti so svoje delo usmerili v varovanje življenja in premoženja. Od udeležencev protesta ni bil nihče poškodovan.

Policija je odstranila posameznike, ki so metali trdne predmete in kamenje. Če bi se v množico spustili frontalno, bi lahko bile poškodovane nedolžne osebe, še menijo. To bi po njihovem mnenju povzročilo revolt, ki bi se lahko razširil tudi na druga mesta po Sloveniji. “Poskrbeli smo, da so očetje in matere dobili domov nepoškodovane otroke.”

Policija se je žal odločila, da ne bo posredovala s fizično silo, in pustila, da se vandalizem nadaljuje, kar je pri posameznikih sprožilo odobravanje in so nadaljevali z metanjem predmetov v pročelje parlamenta. Predsednica Študentske organizacije Univerze na Primorskem Nika Štravs

Velika večina protestnikov je bilo mladih, večina jih ni povzročila nobenega kaznivega dejanja. Dejali so še, da so prijeli protestnike, ki “so imeli še kocke v rokah”. Dodajajo, da bi organizatorji morali poskrbeti za vse nevarne predmete. Večina mladih, ki so jih pridržali, je bila tudi vinjenih.

Med izvajanjem shoda so policisti pridržali 31 kršiteljev, od tega je bilo 15 mladoletnikov, ki so bili predani staršem. Zaznali so okoli 65 kršitev s področja javnega reda in miru (za kar bodo kršiteljem izdani plačilni nalogi oziroma zoper mladoletnike podani obdolžilni predlogi na pristojno sodišče). Obravnavali so tudi 11 kaznivih dejanj, med katerimi so napad na pooblaščeno uradno osebo, poškodovanje tuje stvari in poškodovanje ali uničenje stvari, ki so posebnega kulturnega pomena in povzročitve splošne nevarnosti, so poudarili danes.

Pri varovanju je sodelovalo okoli 500 policistov s PU Ljubljana in drugih uprav. Policija poziva vse tiste, ki so videli kršitelje, naj pokličejo na telefonsko številko 113 ali pa na anonimno številko 080 1200.

Študentski protest - 4
Študentski protest - 4 FOTO: Miro Majcen
Predsednik Danilo Türk je sprejel generalnega direktorja slovenske policije Janka Gorška in direktorja Policijske uprave Ljubljana Stanislava Vrečarja in se jima zahvalil za kakovostno in preudarno delo med včerajšnjimi izgredi. Kot je dejal, so ti predvsem po njihovi zaslugi minili brez večjih poškodb med udeleženci in policisti.

Predstavniki študentske in dijaške organizacije so v sredo poudarili, da odgovornosti za nastalo škodo ne nameravajo prevzeti. Predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba je poudarila, da se distancirajo in ostro obsojajo nasilje posameznikov ob koncu demonstracij. V ŠOS so poudarili, da so bili pristojni organi ves čas seznanjeni z razmerami na prizorišču dogajanja, vendar niso uspeli zagotoviti varnosti, reda in miru.

Kritični odzivi strank in predsednika ...

V SNS kritični do policije

V SNS so izrazili ogorčenje nad nasiljem, hkrati pa zahtevajo odgvornost vseh pristojnih oseb. Po njihovem mnenju je za škodo odgovoren organizator protesta. Znova zahtevajo objektivno odgovornost notranje ministrice Katarine Kresal in njeno razrešitev, saj bi z ustreznejšim ukrepanjem policije možno preprečiti oziroma bistveno zmanjšati nastalo škodo.

Vodstvo policije bi po mnenju SNS moralo takoj, ko se je začelo z uničevanjem poslopja DZ, izdati ustrezen ukaz, da je treba demonstrante premakniti dlje od poslopja. “Policija je delala odlično, a kljub temu ni ustrezno zaščitila poslopja Državnega zbora Republike Slovenije in posledično ni preprečila uničevanja državne lastnine, ki je del slovenske kulturne dedišèine in je bilo pred kratkim obnovljeno, saj pristojno vodstvo Policije prisotnim policijskim enotam ni izdalo ustreznega ukaza, ki bi zajezil oziroma omejil agresivna dejanja demonstrantov".

Kresalova: Policisti dobro pripravljeni

"Policija se je dobro pripravila na proteste. Imela je dovolj ljudi, opreme, je pa jasno, da je ubrala edino možno taktiko v takem primeru: strpnosti, tolerance, zelo hladnokrvnega prenašanja vseh žalitev, pa tudi fizičnih napadov. Ravno njena mirna kri je pripomogla, da se izgredi niso končali bistveno slabše za protesnike," je za oddajo 24UR OB ENIH dejala ministrica Kresalova.

Takšne demonstracije nestrpnosti in vandalizma v Sloveniji nismo videli že od konca 2. svetovne vojne. Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal

Na vprašanje, kdo je po njenem mnenju odgovoren za škodo, je odgovorila, da osnovna odgovornost leži na posameznikih, ki so bili nasilni. “Verjamem, da študentska organizacija ni želela, da se to zgodi. Sodelovala je s policijo pri organizaciji protestov, pozivala k razhodu, a kar tako se ne bo mogla otresti odgovornosti s tem, da se od tega distancira. Po mojem mnenju bo morala prevzeti del odgovornosti," je še dodala Kresalova. Dokončnega mnenja o tem, kakšna bo odgovornost Študentske organizacije Slovenije, sicer nima, o tem se bodo po njeno izrekli sodišče in policija.

Ministrica je še ocenila, da so bile študentske demonstracije, ki so sicer legitimna oblika borbe za študentske pravice, zelo grdo zlorabljene za napad na hram demokracije. "To je vredno vsake obsodbe, predvsem pa zelo natančne ocene vzrokov in sanacije posledic," je pojasnila.

Glede poziva predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, naj odstopi, pa je ministrica dejala, da ima Jelinčič bogato zgodovino sovražnega govora in pozivanja k nasilju. "Menim, da je zadnji, ki se lahko izreka o tem, kaj se je včeraj zgodilo in kako bi se bilo treba odzvati," je dejala Kresalova.

Brce, prerivanje in metanje predmetov

Na PU Ljubljana so danes za 24ur.com dejali, da obvestila o dogodku še zbirajo, analizirali pa bodo tudi videoposnetke. Devet policistov je bilo lažje poškodovanih. Večinoma so dobili poškodbe, ki so povezane z brcami, prerivanjem in metanjem predmetov v policiste. Na PU Ljubljana so poudarili, da čez noč pred poslopjem državnega zbora ni bilo posebnosti, je pa bilo povečano število policistov.

Organizator nosi odgovornost

Odvetnica Polona Čarman iz Odvetniške pisarne Čeferin je dejala, da organizator nosi odgovornost samo v primeru, če bi se ugotovilo, da je kakor koli kršil dovoljenje, ki ga je dobil za ta javni shod.

Matej Perpar iz Odvetniške pisarne Avbreht, Zajc in partnerji se je z njo strinjal, dodal pa tudi, da kot zavezanca za povrnitev povzročene materialne škode ni mogoče izključiti niti države. Ta bi bila odgovorna, če bi se izkazalo, da njeni organi v postopku odločanja o dovolitvi protestov ali ob protestih niso ravnali s potrebno stopnjo skrbnosti. Oba pa sta poudarila, da glede vseh vrst povzročene škode načeloma velja, da jo je dolžan povrniti tisti, ki jo povzroči.

Preprečili vdor v poslopje

Na Policijski upravi Ljubljana so opozorili, da je zagotavljanje varnosti predvsem naloga organizatorja dogodka. Ko je prišlo do izgredov, je bila prva naloga policistov preprečiti vdor v poslopje državnega zbora. Kot ugotavljajo, so bili med kršitelji številni mladoletniki, poleg tega pa so bili v množici protestnikov problematični le posamezniki.

Protesti pred DZ
Protesti pred DZ FOTO: Reuters

Študente in dijake so protestirali proti predlogu Zakona o malem delu, kritični pa so bili tudi do sprememb pri štipendiranju in do ukinitve brezplačne malice za dijake. V Ljubljani naj bi se po nekaterih ocenah zbralo 15.000 ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1956)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nina1987nina
27. 05. 2010 09.14
ČE ZAKON SPREJMEJO BOMO NARDIL ŠKODE ZA POU MILJONA EUROU!
FireWithin
21. 05. 2010 15.51
Priporavlja se masivna propaganda dejstva da so mediji pod vplivom države. Da gre tukaj za podkupovanja in nekorektnost! Podprite pisce in članke preberite. Tudi nejeverni Tomaži lahko malo preberete da boste končno spregledali iz lupine ki so vam jo naredili mediji!
periot
21. 05. 2010 15.31
No delavci zgledujte se po svojih otrokih vsaj oni imajo jajca vi jih pa zaenkrat še nimate?????
vetlan
21. 05. 2010 15.18
pravakritika, komaj čakaš, da ti kaj napišem, kaj ne? In res, poglej naš način komuniciranja. Napišem ti nekaj konkretnega, ti pa lajaš nazaj kot čivava. Bojim se, da "v nemoči" si ti. Zdaj pa dovolj. Sem se preveč spustil do tvojega nivoja, zdaj pa si poišči drugo zabavo ali delo. Adijo.
pravakritika
21. 05. 2010 15.09
vetlan 21.05.2010, 14:59 Moram ti pa priznati : postajaš vse bolj simpatičen v svoji nemoči.
pravakritika
21. 05. 2010 15.07
vetlan 21.05.2010, 14:59 Ko boš zaužil Persen boš spet sposoben normalnega komuniciranja brez žalitev.
pravakritika
21. 05. 2010 14.34
vetlan 21.05.2010, 14:21 Taki strahovi kot jih imaš povzročajo manično depresijo, ki pozneje preide v lulanje v hlače. To se šeposebej dogaja ko se zmrači, odnosno ponoči. Laično se to imenuje "scanje v posteljo"....
vetlan
21. 05. 2010 14.21
pravakritika, ponavadi se samo butli ne razburjajo, ker ne vedo zakaj gre, njihovi možgani tega niso sposobni dojeti. Kar sem ti napisal, ni žalitev, ampak resnica, ki jo nočeš sprejeti. Začel si ti in dobil nazaj, ker nisem hlapec, da bi bil tih ali pa delal samomor. Lahko bi pustil moj komentar pri miru pa bi bilo. Ampak NE, moraš kot čivava nekaj nazaj lajati, pa čeprav nimaš pojma kaj se v državi v resnici dogaja, poznaš sitiucijo le iz medijev.
pikador
21. 05. 2010 14.19
policija je zatajila ko je bilo konec zborovanja
bajker74
21. 05. 2010 14.18
čestitke študentom skrajni čas je da se postavimo po robu bandi slovenci zbudite se
pravakritika
21. 05. 2010 14.10
vetlan 21.05.2010, 13:53 Ali mogoče opažaš razliko v načinu komuniciranja med nama??? Tvoje žaljene, tvoj bes.....če bi bil blizu tebe v tem trenutku bi me najrajši pohodil..... Manjka ti strpnosti. Med kot prva pomoč pomaga pri živcih. Kasneje pa priporočam obisk psihiatra.
vetlan
21. 05. 2010 13.53
pravakritika, si navadni/a kre44n/ka. Samo lajaš nazaj in to je vse. Zamenjaj svoj nick s "čivava".
pravakritika
21. 05. 2010 13.37
vetlan 21.05.2010, 13:28 Se mi je kar odvalil kamen od srca. Prepričan sem bil, da že pripravljaš kakšna zbirna taborišča, plinske celice ali pa vsaj gulage za svoje nasprotnike. Občutek sem namreč dobil, da bi vse kar se ne strinja s tvojim mišlenjem dal pohodit, zmečkat, spremenit v dim.... Te opcije so uporabljale v dosedanji zgodovini razne politične opcije, samo zato da so obdržale oblast ali pa da so prišle na oblast. .....to pa je zeeeeeeeeeelo daleč od mojega strinjanja in razmišljanja....
vetlan
21. 05. 2010 13.28
pravakritika 21.05.2010, 13:10 Nič ne nameravam. Sem dovolj pameten, da vas takšne po domače rečeno sc88 peljem, samo sem bil do zdaj preveč vesten. Zdaj pa vidim, da se ne splača sekirati za takšne "civilizirane" hlapce. Kar sem enkrat slišal v določenih krogih (da te kmečki butli in proletariat bodo izumrli, naši otroci pa bodo živeli in uživali) in mi je razjezilo, zdaj me ne gane. Naj vas uničijo, saj sami prosite. Jaz se bom že znašel. Lepo živi svojo "civilizirano", navidezno kulturno, sicer hinavsko življenje še naprej in adijo.
pravakritika
21. 05. 2010 13.10
vetlan 21.05.2010, 12:53 ....in kaj nameravaš s takimi "ovcami " narediti ??? ...s tistimi, ki se ne strinjajo s tvojimi "revolucionarnimi" idejami?
vetlan
21. 05. 2010 12.53
pravakritika, ponavadi sem korekten, ampak imam dosti takšnih ovc kot si ti. Zato pa...Daj že zaveži "strokovnjak" s tvojimi koalicijami in opozicijami (nekoalicijami hehe) in aktiviraj svoje sive celice, če jih imaš. Skrajni čas. Pred parlamentom niso bili vandali, pravi vandali so ti in tebi podobni, ki ste uničili to državo s svojo "strokovnostjo" in kritinizmom ter podpirali politike pri krajah državnega premoženja. In res mi je zelo težko živeti med ovcami, tebi pa ni, jasno, saj spadaš k čredi. Sicer sem že napisal, ne žali ovce, "civilizirani" hlapec.
_JuNioR_
21. 05. 2010 12.24
smo že korak bližje revoluciji..samo še delavcem morjo jajca zrast...
pravakritika
21. 05. 2010 12.21
....vetlan... Ta država ti med ostalimi demokratičnimi pravicami dopušča tudi to, da se iz te države odseliš, če ti je med "ovcami" preveč teško živeti. Spadaš pa med tiste nergače v tej državi, ki nergajo ali po službeni dolžnosti ali pa zaradi tega, da je krajši čas. To trditev utemeljujem s tem, ker tudi od tebe še nisem slišal nobenega predloga ako nekatere stvarii spremeniti - seveda z dialogolom in ne na škodo nobeni opciji. Opažam pa, da smo v tej debati VSI za VSE strokovnjaki, kar je pa verjetno res REFLEKSIJA iz vladnih -koalicijskih in nekoalicijskih krogov. V resnici pa niti ne vem, kakšno zvezo imajo naprimer bulmastifi z prestrukturiranjem študenstkega dela... Verjetno prav nobenega...le TAKO PRIJETNO je pljuvati po vladi....neglede kakšne barve je..
vetlan
21. 05. 2010 12.09
Hadraniel 21.05.2010, 06:51 Hvala za tvoj komentar. Isto trdim, vendar narod je tukaj slep in imam občutek, da živim med zaostalimi ljudmi. Mogoče le mala peščica se prebuja, vendar ovc je več kot preveč. Sramota, da so takoj obsodili mladino in ne vidijo, da je vsega kriva država in politika, ki jo tukaj vodijo že 20 let. Vidijo le malo materialno škodo, ne želijo pa videti nepopravljive škode (milo rečeno), ki so jo nam naredili politiki v 20-ih letih. Dobesedno so uničili Slovenijo. Slovenci kot Slovenci, spravijo se loviti muho, slon pa še naprej vse pod sabo uničuje. Ko govorimo, da so tukaj ljudje ovce, mislim , da žalimo s tem ovce. Ni pravih besed za tukaj živeče.
pravakritika
21. 05. 2010 11.51
...."...Policija se je žal odločila, da ne bo posredovala s fizično silo, in pustila, da se vandalizem nadaljuje, kar je pri posameznikih sprožilo odobravanje in so nadaljevali z metanjem predmetov v pročelje parlamenta."..... Predsednica Študentske organizacije Univerze na Primorskem Nika Štravs Zaradi te izjave se zakoplji v črno zemljo, še prej pa odstopi!!! Punče drago, kaj bi pa ti želela : kri, zlomljene ude, mogoče še kaj hujšega??? Študentje, če imate TAKE liderje se vam pa res ne piše nič dobrega....