Slovenija

FOTO in VIDEO: Poligon — kraj, kjer človek dobi občutek, da bomo splavali iz krize

Ljubljana, 28. 02. 2014 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Blaž Garbajs/STA
Komentarji
22

Obiskali smo kreativni center Poligon, ki samozaposlenim in drugim profesionalcem omogoča, da si občasno ali stalno delijo "sodelavni" prostor. Več interakcije pomeni tudi več priložnosti za uspeh, pravijo mladi ustanovitelji.

"Ugotovila sem, da se doma enostavno prepogosto usedem za računalnik oblečena v pižamo. To je prva stvar, ki me je začela motiti. Poleg tega sem ob delu od doma vedno sama," nam je za lično pisalno mizo v edinstveno opremljenem prostoru nad čakalnicami Upravne enote Ljubljana na Tobačni ulici zaupala Darja. Tako kot že številni drugi mladi, ki vidijo svoje poslanstvo v svobodnem poklicu, se je tudi ona odločila, da si bo svoje delovno mesto delila z drugimi ustvarjalci iz svoje ali sorodnih panog. Gre za tako imenovan "sodelavni" oziroma "coworking" sistem, ki smo ga z odprtjem kreativnega centra Poligon končno spoznali tudi Slovenci. Takšen sodoben način dela vse večjemu številu samozaposlenih in tudi drugim profesionalcem omogoča spontano mreženje, povezovanje na projektih, izmenjevanje izkušenj, medsebojno pomoč in skupno ustvarjanje. "Zaradi tega prihajam sem. Tukaj se počutim bolje, ko pa pridem domov, se mi zdi dan povsem drugačen, mnogo bolje izkoriščen," še dodaja naša sogovornica.

Poligon se nahaja na Tobačni ulici v Ljubljani, le nadstropje višje od prostorov Upravne enote Ljubljana.
Poligon se nahaja na Tobačni ulici v Ljubljani, le nadstropje višje od prostorov Upravne enote Ljubljana. FOTO: Blaž Garbajs

Luka Piškorič, soustanovitelj in vodja iniciative Slovenia Coworking, ki skrbi za Poligon, nas je pozdravil na vstopni točki. Na pultu, kjer vsak dan eden od njih sprejema obiskovalce, je mogoče pridobiti vse potrebne informacije, in se vpisati med uporabnike Poligona. Takoj za informacijsko točko je nekakšen dnevni prostor s sedežno garnituro, fotelji in mizico, ki je namenjen predvsem druženju, sestankovanju ob kavici in morebitnim predavanjem. Korak dalje se nahaja tako imenovani delovni del. "Gre za princip fleksibilnih delovnih mest, kar pomeni, da se lahko usedeš, kamor ti paše. Lahko se prisedeš ljudem, s katerimi delaš na kakšnem projektu, lahko pa sediš sam in delaš popolnoma neodvisno," pojasnjuje Piškorič.

Kreativni center je sicer vrata odprl že prejšnji teden, a smo ob našem prihodu našteli že okoli 15 pridnih uporabnikov, ki so jim sicer v skupnosti poimenovali kar z besedo prebivalci. "Da lahko ljudje delajo, mora biti tudi okolje prijetno," pravi in dodaja, da bodo prijeten prostor ob pritoku dodatnih sredstev tudi dograjevali, zaželjeno pa je tudi, da skupnost dograjuje okolje po svojih željah. "Če bo kdo želel neke zavese vmes, se te lahko postavijo," pravi naš sogovornik. Na voljo so tudi pisarne. Kot nam je pojasnil Piškorič so te namenjene predvsem že uveljavljenim ustvarjalcem, kot je na primer tudi industrijski oblikovalec Jurij Lozić, ki z izumom musguarda - blatnika za kolo, ki ga je mogoče ob lepem vremenu zelo enostavno pospraviti v žep, tako pri nas kot tudi onkraj luže že žanje številne uspehe. Uporabnikom je na voljo tudi kuhinja, manjša knjižnica in konferenčna soba, kjer si lahko rezervirajo termine za morebitne sestanke. Kot pravi, je prostor namenjen tistim, ki delajo doma ali sami v nekih pisarnah in potrebujejo več socialne interakcije. "Tudi raziskave, ki jih delajo naši kolegi iz Berlina, kažejo na to, da se ljudem dvigujejo prihodki, da imajo tako večji socialni krog in več priložnosti," dodaja.

Prijetno okolje je ključnega pomena za kreativnost, pravijo ustanovitelji.
Prijetno okolje je ključnega pomena za kreativnost, pravijo ustanovitelji. FOTO: Blaž Garbajs

Financirajo se iz lastnih sredstev

Kljub temu, da tovrstno okolje spodbuja razvoj inovacij in predstavlja obetavno rešitev za ponoven zagon gospodarstva in ustvarjanje boljše družbe, so se primorani kreativci zaenkrat še vedno financirati izključno iz lastnih sredstev. "Delamo praktično brez državne pomoči, z minimalnimi sredstvi. Ekipa, ki zaganja Poligon že dve leti dela prostovoljno in je v razvoj coworking in crowdfunding kulture v Sloveniji vložila že prek 5000 ur," pravijo ustanovitelji Poligona. Predvidevajo, da se bo najemnina za prostor pokrivala iz uporabnine, ki jo plačujejo uporabniki. Cene oddaje miz v Poligonu sicer ob polni zasedenosti ravno pokrijejo stroške najema prostora, a vseeno tistim, ki so talentirani, a finančno najbolj ogroženi, zagotavljajo tudi subvencionirani delovni prostor. Dodaja, da po tem sistemu ni dolgoročnih pogodb o najemu, zato posameznik ni vezan na plačevanje najemnine. "Če nimaš denarja, lahko pač tisti teden delaš od doma, ali kakorkoli drugače ter se kasneje spet vrneš," pravi.

Glede na projekcije, ki kažejo, da se bo delež tovrstne delovno aktivne populacije še povečeval, bi morala država pristopiti in pomagati. Glede tega smo na kraju samem včeraj tudi sami povprašali ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak. "Jaz sem navdušena. Tukaj vidiš, da samoiniciativno nastopajo ideje, da je veliko energije. Priča smo inovativnim projektom, ki so priznani tudi v svetovnem merilu. Ob obisku sem ves čas razmišljala o tem, kako bi lahko država pristopila in pomagala, da se lahko to razvija naprej. Verjamem, da lahko iz ideje in posameznikov, ki jo s skupnimi močmi pričnejo razvijati, nastanejo nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo. To pa je to, kar Slovenija najbolj potrebuje," je dejala ministrica in hkrati pohvalila ljudi, ki zdaj prostovoljno prispevajo veliko energije in sredstev, da se to lahko tudi v Slovenijo dogaja.

Ko smo jo še enkrat povprašali, če namerava država priskočiti na pomoč, nam je odgovorila, da se nekaj že dogaja v tej smeri. "Jamstva za mlade so dokument, kjer imamo tudi možnost podpore," pravi. V naslednjih mesecih bodo tako pričeli pripravljati razpis za spodbujanje inovativnih praks, podprli pa bodo tudi 40 inovativnih mladih podjetij.

Kako je na teh področjih v tujini?

Kot nam je pojasnil Piškorič, tujina ta sistem dela in sodelovanja samozaposlenih pozna že precej časa. "Vse skupaj se je pričelo v ZDA. Vemo, da so že tam kreativci delali v Starbucksih in ostalih kavarnah prek svojih prenosnih računalnikov. Nenadoma se je porodila ideja po najemu skupnega prostora za delo. Tako se je leta 2006 v ZDA pričala razvijati coworking kultura," je dejal. Kmalu se je tovrstno združevanje pojavilo tudi v Evropi in drugod po svetu. Število takšnih prostorov se zdaj po njegovih besedah vsako leto podvoji, lani pa naj bi jih bilo po vsem svetu že okoli 4000. "V Evropi jih je največ v Berlinu. Tam jih je kar 60," še pojasnjuje naš sogovornik in dodaja, da se nam očitno vendarle bliža obdobje, ki bo dobro za mlade kreativce in manjša nova podjetja.

Poligon - 31
Poligon - 31 FOTO: Blaž Garbajs

Coworking prostor za mlade podjetnike tudi v Novem mestu

Ideja pa se očitno širi tudi na druge regije. V podjetniškem inkubatorju Podbreznik v Novem mestu prav danes namreč odpirajo coworking prostor. Namenjen bo novim podjetjem in posameznikom, ki na začetku svoje poslovne poti potrebujejo ustrezno delovno mesto. Na sto kvadratnih metrih bodo sprejeli do deset najemnikov, ob večjem zanimanju pa zmogljivosti pozneje povečali. Coworking prostor ob mesečni najemnini 50 evrov brez davka ponuja spodbudno in sodobno delovno okolje za podjetnike - z vsem kar je potrebno za učinkovit razvoj mladega podjetja. Storitev vključuje vso potrebno infrastrukturo, delovno mizo, stol, omarico za shranjevanje dokumentov, brezžični spletni dostop, skupno uporabo tiskalnika in še mnogo več, pravijo predstavniki inkubatorja. Kot pravijo bodo z mladimi podjetniki sklenili pogodbe za enoletni najem, ob večjem zanimanju pa bodo lahko svoje zmogljivosti tudi povečali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RoccoS
02. 03. 2014 18.09
+1
Lahko vi na račun vlade reklamirate 100 takšnih poligonov pa nebo nobenega učinka na naše gospodarstvo, dokler nam bo država jemala pol bruto plače, dvigala davke in nas posiljevala z inšpekcijami in carinami!!!
BŠK
01. 03. 2014 11.36
+9
Spet ena pravljica Nehajte že živeti v iluzijah
Hinkoinvinko
28. 02. 2014 23.29
+10
Dobra ideja, a žal bo tole predvsem bolj kot ne debatni krožek za depresivne mlade espejevce, podjetnike po sili, ki jih namerava država z vedno višjimi davki itak iztrebit po najkrajši možni poti. Rezultati so že lepo vidni, vse naokrog crkuje. Za članarino pa boš odštel 600 EUR letno. Hmmmm, le kdo si bo lahko tole privoščil, po mojem jih bo vedno manj, ne več...
solar
28. 02. 2014 19.10
-1
V Sloveniji ni komentarjev, da nebi omenjali vlado, državo, tajkune, komuniste, belogardiste, lopove....ljudje, koncentrirajte se na delo, posel, razmišljajte kaj pozitivnega!
simple_mind
28. 02. 2014 23.20
+3
Kdo bi itak še v SLO karkoli konkretnega delal, izdelal in pridelal, če vas za nagrado in stimulacijo nagradijo z nabijanjem davkov in prispevkov brez ustrezne logike in osnove. Pozitiven si lahko samo na dobrem stolčku, ki ti ga plačuje lačen folk.
sinhron
28. 02. 2014 19.02
+3
Implementacija izboljšav in izumov bi morala biti podprta s strani države , ki bi omogočila najlažji in najhitrejši zagon in proizvodnjo na osnovi izboljšav in izumov ter njihovo zaščito s patenti ! d pkler pa stoji samo ob strani in prizadevanja samo pozdravlja , ne stori pa ničesar bodo druge države imele korist od našega znanja , mi pa bomo capljali zadaj in drago kupovali lastne patente !
ONniON
28. 02. 2014 17.45
+7
Slovenija če bo še dolgo tako napredovala še ene 20 let ne bo iz recesije
izdelanc
28. 02. 2014 15.15
+15
EN SAM NATEG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
gobo
28. 02. 2014 14.21
+8
imamo trgovino kjer prodajamo neoprane ženske spodnje hlačke,prodaja narašča iz dneva v dan
simple_mind
28. 02. 2014 23.22
+3
iGURT
28. 02. 2014 12.46
-7
V zadnjem lanskem četrtletju se je zgodila rast BDP po osmih zaporednih padcih.
izdelanc
28. 02. 2014 15.14
+4
NEREALNI OPTIMIST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tiapia
28. 02. 2014 12.05
+6
BRAVO! Če se hoče, se da vse! Pa še en dokaz, da ne potrebujemo vseh ministrov, vlad, uradnikov in ostalih parazitov, ki znajo samo pametovat in vleči velike plače. To njihovo "Jamstvo za mlade" si pa lahko nekam vtaknejo.
AS12
28. 02. 2014 11.03
+4
ja, takšne vlade od osamosvojitve naprej, nas peljejo žejne čez vodo že vrsto let
MavritoGazarinni
28. 02. 2014 09.39
+13
prosim ,da prenehate z temi bed.as.točami o izhodu iz krize,ker to preprosto ni mogoče.zakaj?kitajska in ostale sužnjelastniške države,robotizacija so velika senca ,ki pada na deželico Slovenijo katera zato ne pride do sončka za rast..kuruptivna politika in ostali mešetarji so sekundarnega pomena.
Ruska avantura.
28. 02. 2014 11.50
+2
bravo bravo bravo,zato bomo morali zakleniti deželico
MavritoGazarinni
28. 02. 2014 09.24
+5
prosim ,da prenehate z temi bed.as.točami o izhodu iz krize,ker to preprosto ni mogoče.zakaj?kitajska in ostale sužnjelastniške države,robotizacija so velika senca ,ki pada na deželico Slovenijo katera zato ne pride do sončka za rast..kuruptivna politika in ostali mešetarji so sekundarnega pomena. ti poligoni in ostale pogruntavščine niso realne.
NaravaInDruzba
28. 02. 2014 10.28
+1
Vse se da. Samo negativizma in straha, ki so ga ljudstvu vcepili se je treba osvoboditi.
tipssy
28. 02. 2014 09.08
+8
Spet en nov svinger klub.....lol
Dragon_13
28. 02. 2014 08.53
+28
Recept za izplavanje iz krize je pa ja povsem enostaven: zmetat na cesto vlado, parlament, državni svet, sodstvo, ter odpustit še 3/4 preostanka javnih uslužbencev, potem nismo samo iz krize, ampak smo že kar v razcvetu...
NaravaInDruzba
28. 02. 2014 10.33
-3
Ja kaj pa gospodarstvo, zdravstvo, šolstvo? Če jih zmečemo na cesto še ne rešimo ničesar. Samo z znanjem jih lahko z....
Uporabnik981904
28. 02. 2014 08.38
+9
Ampak ta občutek bi potem iz tega prostora moral nesti v kakšno drugo državo. Nehajte prodajat buče ! Sami sebe farbamo .... oz. pomagate z takšnimi bv povdarki