Slovenija

FOTO in VIDEO: Po neurjih: uničene poljščine, podrta drevesa, odkrite strehe

Ljubljana, 12. 07. 2017 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Konec drugega vročinskega vala so pospremila krajevna neurja s točo in sunki vetra. Največ težav so imeli na severovzhodu države. Veter je odkrival strehe in podiral drevesa. Znana je tudi škoda petkovega neurja v Slovenski Bistrici. Te je bilo za najmanj devet milijonov evrov.

Več videovsebin
  • Naliv v Ljubljani
    00:35
    Naliv v Ljubljani
  • Neurje v občini Starše ruvalo drevesa in odkrivalo strehe
    01:21
    Neurje v občini Starše ruvalo drevesa in odkrivalo strehe
  • Toča na Ptuju
    01:10
    Toča na Ptuju
  • Iz SVETA: Posledice neurja
    02:06
    Iz SVETA: Posledice neurja
  • Iz 24UR: Na severovzhodu pustošilo neurje
    02:18
    Iz 24UR: Na severovzhodu pustošilo neurje

Na širšem območju Brežic, Celja, Kranja, Ljubljane, Maribora in Ptuja je v torek neurje povzročilo precej nevšečnosti. Gasilci so imeli največ dela s polomljenimi vejami in podrtimi drevesi, odkritimi in poškodovanimi strehami, marsikje pa so morali prečrpavati tudi meteorno vodo, ki je zalivala objekte. 

V Ljubljani in Ljutomeru so še danes zjutraj odstranjevali podrta drevesa, ki so ogrožala promet. 

Del Slovenije je v torek namreč znova prizadelo neurje s točo in vetrom. Najprej je okoli 15. ure vreme prizadelo prebivalce od Celja proti Rogaški Slatini, pozno popoldne pa je bilo najhuje na območju Podravja. Gasilci so imeli največ dela s podrtimi drevesi in odkritimi strehami.

Podatki o neurju
Podatki o neurju FOTO: 24ur.com

Močan veter odkril strehe hiš

V naselju Brezova v občini Celje je močan veter odkril strehi dveh stanovanjskih hiš, enako je bilo tudi na enem od stanovanjskih objektov v Topolovcu v občini Šmarje pri Jelšah. Zaradi podrtih dreves so morali gasilci posredovati tudi v Višnji vasi pri Vojniku in Rogaški Slatini.

V popoldanskem drugem nevihtnem valu je veter na območju Oplotnice podrl kar pet dreves, ki so jih gasilci odstranili s cestišča. Nekaj dreves je podrlo tudi v Mariboru, Hočah in Slovenski Bistrici, v Staršah pa je drevo padlo na stanovanjski objekt, voda pa je zalila kletne prostore ene od hiš, odkrilo je streho.

Gasilci so morali zaradi podrtih dreves posredovati tudi na Bistriški cesti v naselju Fram ter na cesti Prvenci–Novi jork v občini Markovci, v Gerečji vasi, Svetem Tomažu in Miklavžu pa je odkrilo več streh in podiralo drevesa. V Slovenji vasi je na avtomobil podrlo reklamne panoje in zalilo enega od stanovanjskih objektov, več dreves je podrlo tudi v Hlaponcih v občini Juršinci, poroča Uprava za zaščito in reševanje.

Precej dela so imeli tudi gasilci na območju Ptuja, kjer so prekrivali razkrite objekte, odstranjevali podrta drevesa in črpali vodo iz kletnih prostorov.

Na Kobariškem zaradi plazov zaprta cesta

Okoli 20. ure je na regionalno cesto med naseljem Staro Selo in mejnim prehodom Robič v občini Kobarid hudourniški potok ob močnem nalivu nanesel večjo količino zemlje in kamenja. Gasilci so pregledali plazišče in ugotovili, da sta dva plazova široka 20 in 30 metrov v višini dva metra. Na cesti je bila sprva popolna zapora, po delni sanaciji pa je v veljavi še polovična zapora. Promet poteka izmenično enosmerno. 

V Ljubljani odkrilo streho poslovne stavbe

Območje ljubljanske občine je neurje z močnim vetrom zajelo okoli 21. ure. Gasilci so na Celovški cesti pokrili 60 kvadratnih metrov ostrešja na poslovni stavbi, v Sajovčevi ulici so odstranili inoks dimnik in znova pokrili del ostrešja na stanovanjskem objektu, na Vodnikovi cesti in v Palmejevi ulici pa odstranili dve drevesi, ki sta ovirali promet. Gasilci so posredovali tudi na Blatnici v Trzinu, kjer je močan veter preko ceste podrl drevo.

Zaradi vejevja in podrtih dreves so imeli po 22. uri težave tudi na cesti Sevnica–Zavratec, pa tudi na območju občine Krško, kjer je veter podrl drevo na Trgu v Brestanici in na cesto Brestanica–Rožno. Ovire je odstranil dežurni vzdrževalec cest.

Strela povzročila požar, zgorel hlev

Okoli 22. ure je udar strele povzročil požar v Moravčah. Zagorel je hlev. Gasilci so požar pogasili, policisti pa so opravili ogled kraja. V požaru je pogorelo celotno ostrešje in leseno prvo nadstropje, so sporočili iz PU Ljubljana. V požaru je nastalo za nekaj več deset tisoč evrov materialne škode.  

Zvečer še možne krajevne nevihte, jutri večinoma sončno

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne bo nastalo nekaj ploh, zvečer pa bodo v severnih in severovzhodnih krajih krajevne nevihte. Pihal bo šibek jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 29, v jugovzhodnih krajih do okoli 31 stopinj Celzija.

Jutri bo večinoma sončno. Predvsem v osrednjih in južnih krajih bo občasno bolj oblačno, popoldne bo možna kakšna ploha. Zapihal bo vzhodni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 19, ob morju okoli 21, najvišje dnevne od 25 do 29, na Primorskem do 32 stopinj Celzija.

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem v severni polovici Slovenije bodo občasno manjše krajevne padavine. Še bo pihal vzhodni veter. Nekoliko bolj sveže bo.

V soboto bo sončno, popoldne bo nastalo nekaj ploh. Več o vremenu v prihodnjih dneh lahko preverite tukaj.

Prihodnji teden nov vročinski val

Vremenoslovci še napovedujejo, da nas kot kaže, v prihodnjem tednu čaka nov vročinski val. To bo že tretji letos.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Petkovo neurje v Slovenski Bistrici povzročilo za vsaj devet milijonov evrov škode

Petkovo neurje s točo je v občini Slovenska Bistrica povzročilo za najmanj devet milijonov evrov škode, od tega za kar osem milijonov evrov na kmetijskih površinah. Kot je povedal direktor občinske uprave Branko Žnidar, lahko občani, ki so utrpeli škodo, to še vedno prijavijo v sprejemni pisarni občine.

Žnidar je še dodal, da njihovo komunalno podjetje in krajevne skupnosti preko svojih izvajalcev v teh dneh aktivno odpravljajo posledice neurja, predvsem na cestni infrastrukturi. Škoda na cestni in ostali infrastrukturi je za zdaj ocenjena na okoli pol milijona evrov, skoraj toliko je škode tudi na stanovanjskih in poslovnih objektih.

Takšna toča je padala v petek na Štajerskem.
Takšna toča je padala v petek na Štajerskem. FOTO: Neurje.si

V petek popoldne se je nad Slovensko Bistrico razbesnelo neurje z močnim nalivom, vetrom in točo, ki je trajalo kar 40 minut. Največ škode je povzročilo v pasu od Šmartnega na Pohorju preko Tinja, Nove gore, Ritoznoja, Kovače vasi in Slovenske Bistrice do Leskovca in Spodnje Polskave.

Najhuje je bilo prizadeto območje v naselju Tirgot, kjer se je na hudourniškem potoku zamašil jašek, zaradi česar se je izlilo velike količine vode z muljem. Samo na tem območju je zalilo en poslovni objekt in okoli 15 stanovanjskih hiš.

Skupaj je na območju občine zalilo okoli 45 stanovanjskih objektov, prizadeta pa so bila tudi nekatera podjetja, med njimi Unidel, Kartonaža MSK, Kety Aluminium, pa tudi Osnovna šola Pohorskega odreda. Ceste je poškodovalo predvsem na območju Pohorja, na občini pa ocenjujejo, da bo treba popraviti okoli 120 kilometrov cest.

Največ škode je bilo na kmetijskih površinah, na območju Pohorja naj bi te bile popolnoma uničene. Poškodovano je vse, kar je na prostem, od vinogradov in sadovnjakov do različnih poljščin. Rastline so ponekod poškodovane tudi do 90-odstotno, najbolj buče, vrtnine ne prostem in vinogradi, pa tudi krompir, koruza in žita.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
12. 07. 2017 21.57
+2
Še vedno je večinoma zelenjave nezavarovane proti toči. Res ne razumem te države zakaj ne pomaga pri nakupu protitočne mreže. Jaz sem dal za 60m in 4m široko 60 evrov pa jo uporabljam že več let za solato.
medo90
12. 07. 2017 19.21
+1
Vsi ekološki predpisi in standardi so blažev žegenj, če države tretjega sveta živijo kot pred 150 leti. Ne poznajo ali nočejo poznati zakone narave, razni standardi o ispustih so španska vas, sekajo se gozdovi, onesnažuje se vode. Vsak lahko pomete pred svojim pragom, le k našim sosedom pogledamo in bolj kot gremo proti jugi so zadeve slabše. Vsi kateri želimo nekaj narediti za naš planet smo žal v manjšini. Primer Pakistna, ki imajo pokoplališče ladji???!!!!
Pravicaje
12. 07. 2017 17.08
+5
Ko bi se ta nesposoben kmetijski fičfirič minister manj ukvarjal s teranom ,malo manj klatil po Bruslju in grozil z tožbami evropski komisiji za kmetijstvo ,pa malo več lobiral za evropska sredstva in subvencije za razna navodnjavanja kmetijskih nasadov , zaščito proti toči kakršno že imajo v večini eu držav, pa še mnogo drugih načinov za pomoč kmetom po Sloveniji , bi prihranil veliko neprespanih noči kmetom , ki so bili tako ali drugače oškodovani v teh nepredvidljivih mesecih !!! Tako pa ... takle mamo bi rekla stara mama ; zna gobcat ,naredit pa nič !
Transformerji
12. 07. 2017 13.19
+6
Glede na moj komentar in vse spodnje komentarje, ali naj verjamemo, da bo Pariški vremenski sporazum odstrani to vremensko nadlogo? Vse skupaj me spominja na današnji sestanek Cerarja in Plenkoviča.
spaceair
12. 07. 2017 13.32
+3
Ko boš posadil Tropski gozd nazaj v Braziliji in Indiji. Vsako leto posekajo velikost ene Slovenije.Od tega dihamo pozimi ko pri nas ni zeleno.
spaceair
12. 07. 2017 12.51
+6
Oglasite se na očinah in vprašajte zakaj ne plačujejo letalske obrambe proti toči...Zakaj to Mediji ne povejo naglas.A ste mediji res samo za to da pišete?
Transformerji
12. 07. 2017 12.04
+12
Trenutno so na boljšem tisti, ki že po nekaj neurjih niso dobili niti kapljice dežja. Pa vendar bodo na koncu na istem - suša bo uničila vse, če nimaš kakšnega namakalnega sistema iz bližnjih potokov.
korintos23
12. 07. 2017 12.38
+8
Napaka, toča poškoduje vinograd in sadovnjak še za naslednje leto! Pri nas ni bilo dežja že dolgo, tistega pravega, pa se še nekak držimo, kmetje bodo nekaj hrane za živino še spravili fkup, kaj pa oni potolčeni?
matej1111
12. 07. 2017 11.43
+50
Po toči kmetovalec zasluži 0€, oni palamudiči po pisarnah pa še naprej po 1000€. Enkrat more konkretno po vsem svetu zružit, da človeštvo ugotovi, da si androida pa iphona ne moreš v usta nest in da si kmetovalci več zaslužijo, kot palamudiči in da so kmeti bolj pomembni za človeštvo.
korintos23
12. 07. 2017 12.39
-8
Vse si pomešo, proti toči in pozebi je zavarovalnica! Ko pa suše in toče ni se pa nič ne oglašaš? In sem s kmetov doma.
trdovrat
12. 07. 2017 12.41
+14
Korintos, a potem živini in sebi postrežeš z zavarovalno polico?Dober tek!
draghci
12. 07. 2017 11.39
+37
Res je grozno videti. Ko ravno nekaj zraste in bi lahko prodali vse potolče. Škoda. Sočustvujem s kmeti.
vezuv_
12. 07. 2017 11.28
+27
V preteklosti kakšnih 20 let nazaj je bila toča bolj redek pojav. zakaj? Deloval je protitočni obrambni sistem in so točne oblake razbijali, da je bil potem le dež z bolj debelimi kapljami. Vendar kao, da je to razbijanje toče že v oblakih škodljivo, so vso to obrambo ukinili in posledično je škoda prevaljena na ramena malih ljudi, podjetnikov, pridelovalcev zelenjave.
cirenij
12. 07. 2017 11.36
+8
bakiras
12. 07. 2017 11.38
+13
Obramba obstaja, samo nobena občina noče dat denarja. To je problem. Lani je še delovala, letos pa nič več.
spaceair
12. 07. 2017 13.33
Je tako ampak tu se komentira vsepovprek,noben pa ne pozna npravega vzroka
VENI-VIDI-VICI
12. 07. 2017 10.51
+17
Najprej občina prepove zalivanje, ker je suša, potem pa dobiš pošiljko toče in neurja, ki ti uniči vse. Skratka obsojen si , da vse kar pridelaš bo tako ali drugače uničeno. Razen če imaš "srečo" in zbiraš deževnico v suši (kako zbirati če ne dežuje) in ko pada toča, da imaš mreže in zbiraš točo, jo stopiš, potem imaš vodo za zalivanje. ;-)
290ktober
12. 07. 2017 10.54
+0
napaka...po toči nimaš več kaj zalivat!
CtrlDelete
12. 07. 2017 10.50
-13
Sploh ne vem kaj vam je zdaj država kriva? Zakaj ne zavarujete pri zavarovalnici? To me spomne na kreditojemalce v švicarjih...potem jok.
cirenij
12. 07. 2017 11.41
+2
Si pa res pameten. Zavarujem naj vrtiček s 30 paradižniki, nekaj paprike, fižola.....................Ni kriva država. Verjamem, da multinacionalke in svetovni voditelji. Ali pa nič od tega. Verjetno gre evolucija zemlje svojo pot in propad civilizacije, kot že veliko pred nami. Jezus je rekel: 1000 in ne polnih n1000 let. In to se bliža.Upajmo, da ne.
spaceair
12. 07. 2017 13.34
+2
Občino vprašaj če je plačala letalsko protitočno obrambo za 2017
150
12. 07. 2017 10.00
+43
Imam 10 jablan, s katerim si letno pridelam 50 l jabolčnega soka. Seveda, če ni pozebe ali toče kot je bila lani in letos. Letos zopet nebo nič. Kje pa se lahko prijavim za odškodnino, ker nisem zavaroval. Mislim no, a ni to mal čudno, da bi zahteval odškodnino, brez da sem zavaroval. Pa ne morejo kar tako talat denarja. Edino kar lahko naredijo, naj pridobijo evropska sredstva ali kako drugače subvencionirajo kmete ali pridelovalce sadja, zelenjave... s kakšnimi zaščitami pred točo. Enkrat je treba odrezat. Saj se bomo s socialo uničili, kolikor se še nismo. Enako z ljudmi. Skos se jih neki financira, tisti ko pa delamo in smo na trgu za pridobivanje poslov pa brez delavne sile. Vsi so neki bolani pa ne vem kaj še.
graf
12. 07. 2017 10.00
+67
vsako leto imamo večje ujme in vsakič je težje kaj pridelat ! Res , smili se mi lastnik telih paprik na sliki! Kdor sam ne proba ne ve koliko sredstev in lastnega truda je vloženo v to da boš kaj sam pridelal !
bb5a
12. 07. 2017 09.54
+9
To je Slovenija, kmetje brez zavarovanja, brez zaščitnih mrež... država pa naj plačuje odškodnino za vreme...
spet-sam-jest
12. 07. 2017 09.53
+5
Jest moram pa zdej it vrt zalivat, k tle se je blskal z useh strani, padl je pa sam 10 kapl na kvadrat metr, tko de se tud po asfaltu ni vidl, de bi blo kej mokro.
vezuv_
12. 07. 2017 11.29
+10
bodi srečen, da ni bilo 10 cm toče in ti je pridelek ostal.
terenec112
12. 07. 2017 09.35
+6
Ja zdaj pa veselo zahtevati denar od države in zavarovalnice, pa nič zavarovano. To pa je država.
Karantanija
12. 07. 2017 09.19
+11
Kar ne vzame pozeba, pa toča dotolče.
biser2011
12. 07. 2017 09.30
+28
Kar ne vzame država, vzame narava, kmet je večkrat tepen.....
Karnead
12. 07. 2017 09.04
+29
Če bo slučajno Trump našel kakšen dan za obisk Slovenije, si želim, da bo naš politični vrh namesto, da mu leze v rit, raje pokazal te slike in ga vprašal. kako si on to predstavlja.??
tornadotex
12. 07. 2017 10.03
+4
Naredil se bo de bila in rekel da nič ne vidi....
Marija Krebs
12. 07. 2017 09.04
+39
Ni kaj! Postopoma pokrivati z mrežami. Morda bo že prvo leto prepričalo, kako zelo koristne so.
batom@pinkponk.com
12. 07. 2017 08.53
+9
Gor pa reklama za Always ultra :-D Mogoc nam Telemach hoce povedat, da je to obramba prot toči?