Slovenija

FOTO in VIDEO: Odvoz kosovnih odpadkov bomo morali naročiti sami

Ljubljana, 09. 06. 2011 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
26

Ker lokacije kosovnega zbiranja odpadkov po besedah Snage postajajo črna odlagališča, bo moral odslej odvoz naročiti vsak sam, med prevzemom pa bomo morali biti navzoči.

Prebivalci slovenske prestolnice so do sedaj omare, štedilnike, pralne stroje, stare kavče in druge odslužene stvari, ki so se jih želeli znebiti, že kak teden pred vnaprej določenim datumom enostavno znosili na kup pred svojim domom, delavci ljubljanskega komunalnega podjetja Snaga pa nato odpeljali na deponijo. Po besedah slednjih bo odslej drugače.

Brezplačen odvoz kosovnih odpadkov iz gospodinjstev bo tako od 17. junija dalje potekal samo po predhodnem naročilu preko dopisnice in to samo v terminih, ki so po urniku določeni za vaše območje. Dopisnico ste ali pa še boste prejeli v svoj poštni nabiralnik, vloženo v Priročnik za ravnanje z odpadki 2011, lahko pa si jo natisnete in izpolnite na spletnih straneh Snage ali pa direktno naročite preko njihove elektronske pošte.

Za kosovni odvoz bo treba izpolnjevati obrazce

"Vsa gospodinjstva bodo v kratkem dobila zgibanko, v kateri je že pripravljen obrazec, na katerega bodo ljudje vpisali svoje podatke ter katere kosovne odpadke imajo. Med podatke zapišejo tudi svoj telefon in ta obrazec pošljejo na Snago. Mi jih bomo nato kontaktirali in uredili vse sami,“ nam je pojasnil direktor podjetja Janko Kramžar.

Na vprašanje, zakaj takšen ukrep, nam je odgovoril, da želijo s tem doseči zmanjšanje nenadzorovanega odlaganja, ki ga enostavno niso uspeli več dohajati. "Te kupi odpadkov so se večali in večali,“ je dejal in nadaljeval, da se želijo s tem tudi izogniti nenadzorovanemu brskanju po odpadkih. "Mastni tokovi določenih odpadkov se na tak način izgubljajo,“ je še dodal.

Poleg osebnih podatkov bomo morali na naročilnici označiti tudi, koliko kosov odpadkov imamo.
Poleg osebnih podatkov bomo morali na naročilnici označiti tudi, koliko kosov odpadkov imamo. FOTO: Blaž Garbajs

Lastnik odpadkov bo moral biti med prevzemom navzoč

Na odvoz boste morali čakati doma, saj bo moral biti lastnik po novem navzoč pri prevzemu odpadkov. "Tako smo se odločili zato, da bi zagotovili večji nadzor nad odpadki. Dogajalo se je namreč, da so ljudje zraven kosovnih odlagali tudi nevarne odpadke, mi pa smo nemočni ugotavljali, kdo je to pripeljal,“ je še pojasnil Kramžar. Zaradi skrbi, da zaradi natrpanih delavnikov ljudje ne bodo imeli časa za oddajo odpadkov med tednom, bodo pobiranje odpadkov potekalo tudi popoldne ter ob sobotah.

Prva gospodinjstva bodo koše za plastiko in papir prejela že jeseni

V letošnjem aprilu smo občani ločeno zbrali in poslali v predelavo že več kot 30 % odpadkov, a rezultati analiz pri razvrščanju odpadkov kažejo, da je v posodah za mešane odpadke še vedno več kot 70 % odpadkov, ki sodijo v posode za ločeno zbiranje odpadkov. Snaga d.o.o.

Ta ukrep je le eden od novih ukrepov. Ker evropske smernice zahtevajo, da moramo zaradi neizogibnega zaprtja odlagališč komunalnih odpadkov v Sloveniji do leta 2020 reciklirati vsaj polovico odpadkov, so v komunalnem podjetju pripravili nov način zbiranja komunalnih odpadkov. Tako bodo že to jesen prebivalci Kodeljevega, Rožne doline in občine Brezovica na svoje domove prvi dobili namenske posode. "Gospodinjstvo bo najprej prejelo posodo za embalažo s pokrovom rumene barve, pozneje pa tudi posodo za papir s pokrovom modre barve. Na dan odvoza po urniku bodo uporabniki posode oddali na dostopno odjemno mesto ob cesto, po kateri že danes poteka odvoz odpadkov,“ pojasnjujejo pristojni. Po novi zakonodaji bo odslej obvezen tudi koš za biološke odpadke. Do konca razdeljevanja omenjenih posod bo potekal odvoz odpadkov na netestnih območjih po obstoječem sistemu, po razdelitvi vseh posod pa se bodo začeli odpadki odvažati po novem urniku, o čemer bodo uporabniki pravočasno obveščeni po pošti. Po zaključeni testni fazi bodo do predvidoma leta 2012 vsem preostalim gospodinjstvom na območju Ljubljane in devetih okoliških primestnih občin postopno razdelili nove namenske posode za zbiranje embalaže in papirja.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

a91p
10. 06. 2011 07.48
-2
Ja pa ka še. ka je njihova služba čakati na naš klic ali da sami pobirajo odpadke.
tux187
10. 06. 2011 00.40
Cebeje he, da vse kar ne rabis odpeljes v nek gozd in imas cisto vest. Enkrat bo ziher spet neka cistilna akcija in bodo te smeti odpeljali na deponijo, seveda na svoje stroske. Torej po tem takem se v gozd odpelje da tam brezplacno skladiscis dokler nekdo ne izvede cistke. Vec energije vlozis da skrijes odpadke in bos dlje casa lahko brezplacno skladiscil, zakaj pa ne.
srecnii
09. 06. 2011 23.42
Zgrožen sem, kaj vse se meče v smeti, ko bi drugim ljudem še kako prav prišlo,*
ochi
09. 06. 2011 23.10
@Audy a je proizvajalec kriv, da ti kupuješ nove stvari prepogosto?
Odpri.oci
09. 06. 2011 22.02
+0
Odkar je šeriff v Ljubljani je : - Snaga prenehala z odvozom zelenega odreza (moraš naročiti in PLAČATI)... - Snaga bo prenehala z odvozom kosovnih odpadkov (boš moral naročiti in PLAČATI)... - navkljub temu, da je kar 70% računa VO-KA za "vzdrževanje" infrastrukture.... je slednja na najnižjem nivoju v povojni zgodovini.... - Žale d.o.o. praktično DNEVNO dražijo svoje "storitve".... - LPP vedno bolj daljša intervale med avtobusi in draži prevoze.... . VSE TO SAMO ZATO, DA SI JE ŠERIFF LAHKO ZGRADIL SPOMENIK V STOŽICAH !!!!
nekdo...
09. 06. 2011 20.46
+0
Ma ja gre se sam zato da se jim ne da delat! Isto je ko prpelješ lepo ločene odpadke v zbirni center pa ti tok težijo, da te mine da bi še naprej ločeval in pravilno odstranjeval. Ampak te prime da bi raje peljal v šumo vse skup
Ranunculus
09. 06. 2011 19.46
+0
Pa še nekaj je.... če je zbiranje kosovnih odpadkov napovedano daleč v naprej, pridejo Romi in ostali zbiralci in vse razvlečejo in raztbijejo, tako da ostane za njimi ogromno svinjarije, ki je ne odpeljejo.... tudi ta problem bi se na ta način rešil.
Ranunculus
09. 06. 2011 19.44
Ko sem živel v Nemčiji, mi je bila tamkajšnja praksa kar zanimiva in dokaj pogosta (vsaka 2 meseca npr.). Nekdo v ulici je naročil kosovni odpad za naslednji dan. Popoldne je znosil vse, česar ni rabil na ulico, potem pa so zvečer in tja nekam do polnoči še ostali stanovalci tiste ulice prinesli po stvar do dve (ne celotnega odpada) in veliko tudi odnesli - kar neke vrste free for all bolšji trg je bil. Zjutraj pa je prišel kamion in odpeljal. In seveda se iniciator ni sekiral, ker je odvoz za celo ulico plačal sam, ker je kmalu zatem naročil odvoz še kdo drug, itd. in ker na njegov kup ni cela ulica prinesla vsega, česar ni rabila temveč le vsak kako stvar.
Audy
09. 06. 2011 19.21
Skrajni čas je da podjetja, ki proizvajajo izdelke, poskrbijo tudi za njihovo razgradnjo. Če bi Samsung ali Toyota vsak dan pred svoja vrata dobila par sto kontejnerjev zastarelih izdelkov, bi hitro spremenili frekvenco izdajanja novih modelov. Ogromno je bele tehnike, zakaj Gorenje (in vsi ostali proizvajalci) ne poskrbi za ustrezno razgradnjo??
24Ppkur
09. 06. 2011 19.07
-1
... s tem ne bo rešena problematika črnih odlagališč .... kvečjemu se bo št. takih odlagališč še povečalo, ker ljudje ne bodo smeli odlagati kosovnih odpadkov pri kontejnerjih, kot je bilo urejeno doslej ... sprašujem se, kdo pri vsej tej birokraciji bo imel čas in voljo izpolnjevati obrazce, jih pošiljati in še čakati na to, da se bodo gospoda privlekla, da naložijo odpad. Če bodo gospodinjstva dobila nekaj takih obrazcev in kuvert s plačano poštnino, potem verjemem, da se bo še našel kje kdo, ki se mu bo ljubilo sprehoditi do bližnjega poštnega nabiralnika, sicer močno dvomim, da bodo zaradi takih idej ljudje poleg vsega stali še v vrsti v pošti, da bodo obrazec oddali.
Kolodont
09. 06. 2011 18.06
+1
Za začetek bi lahko na območja, kjer bi bil kosovni odvoz, pripeljali večlo količino velikih kontejnarjev (za vsako kategorijo odpadkov posebaj; torej les = pohištvo, bela tehnika, elektronika (TV, računalniki); drobnejši material...gradbeni material... Tranutno stanje (v LJ) je zares katastrofa, saj se začnejo kupi nabirat že kake 3 dni prej, med tem so nekajkrat preštefnani... ko pa pride snaga, imajo nameso kosovnih odpadkov celo smetišče! Tako naročanje bi bilo kar fajn zadeva, vendar nebi smelo biti drago!
Bojan Skof
09. 06. 2011 18.04
-1
Saj PLAČUJEMO SNAGO naj si SOLTIRAJO! Na borzi imajo dosti brez poselnih !
Eastman
09. 06. 2011 17.37
-1
Super.... kako se bodo pa ljudje v blokih zmenili, kjer je lahko tudi po 100 stanovanj, kdo bo delal sezname kaj se bo oddalo, kdo bo navzoč ob oddaji, kar vseh 100 stanovalcev? In kar je še najbolj žalostno spet bodo ljudje nevarne odpadke raje vozili v gozd.
S4ndi
09. 06. 2011 16.50
Aha točno, zdaj pa Hoža nebo mogel več vreči hladilnika na isto mesto kot prej ali kaj?!
Slovenc07
09. 06. 2011 16.42
+1
Končno nekaj pametnega v tej državi!
lotion
09. 06. 2011 16.41
-2
Meni se pa zdi, da bo tak način zaradi nezavednosti kako ravnati z odpadki pripeljal do še večjih črnih odlaglaišč v naravi.
MalaJackie
09. 06. 2011 16.28
+1
V Grosuplju že deluje tak sistem in je zelo uspešen!
tedo974P8medo
09. 06. 2011 16.27
En moj predlog za bolje izkoriščene deponije: 1. vse odpadke bi morali skuriti, 2. prah v dimu bi se moral zajeti, ohladiti in dati k pepelu, 3. pepel bi se stisnil skupaj, morda še zmešal z neko tekočino in cementom, da bi se ga dalo oblikovati v neke opeke in jih skupaj zložiti. 4. kar se ne da skuriti, bi se zmlelo v prah in dodalo pepelu. Tako bi se deponije dosti bolj porabile, saj bi se lahko odpadke, stisnjene v kvadrasto obliko, dajalo tudi v višino.
Darch Lp
09. 06. 2011 16.23
am pr nam na gorenjskem je to že kakih 2leti da sami naročamo za kosovni odpad zj za ostale konce po sloveniji pa pojma nimam :) zj al 24ur.com zamujajo komad dolg cajta al pa je to zj sprejet za vse pokrajine
svegel
09. 06. 2011 16.20
+1
To je edino pravilno,Vcasih so smeti mavozili na en kup potem so prisli romi in vse razmetali, pobrali kar je bilo kaj koristnega za njih in odsli. pustili pa so vse raskopani, sedaj vsaj komunala presoltira in odpelje v predelavo kar je se koristni