Slovenija

FOTO in VIDEO: Janković postal novi predsednik PS in poudaril: Želim si, da Alenka še naprej vodi vlado

Ljubljana, 25. 04. 2014 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 18 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/STA
Komentarji
3122

Novi predsednik PS je postal Zoran Janković, ki je dobil 422 glasov, Bratuškova pa 338. Glasovali so vsi člani, neveljavne pa so bile le tri glasovnice. Janković je Bratuškovo in druge strankarske kolege pozval k razmisleku. Bratuškova mu je dejala, da upa, da bo vse izrečene besede tudi uresničil.

01.00 Kongres PS je tudi uradno zaključen.

Vilfan: Stranka je bila že prej v težavah

Bratuškova naj bi si po porazu proti Jankoviću vzela nekaj dni časa za razmislek. Svojo odločitev, kako naprej, naj bi sporočila v torek, je po kongresu povedal poslanec PS Peter Vilfan. Vodja poslancev PS Möderndorfer pa je po kongresu v izjavi novinarjem dejal le: "Bil je plan A, na vrsti je plan B."

Kot je pojasnil Vilfan, poslanska skupina ni imela plana B v primeru zmage enega ali drugega. Po njegovem mnenju je težko oceniti, ali bo stranka razpadla. "Naša stranka je bila v težavah pred kongresom, tudi med kongresom, po tem kongresu pa je verjetno v še večjih. Tu moramo biti realni in pošteni," je priznal.

Po njegovih besedah je sicer kongres najvišji organ stranke, vse je potekalo legalno in demokratično, zato je treba rezultat spoštovati. "Janković je ponovno predsednik PS, z vsemi posledicami, ki jih taka odločitev nosi," je povedal.

DL: Pogojev za delo koalicije ni več

So pa z odzivom pohiteli v koalicijski Državljanski listi, kjer ocenjujejo, da z izvolitvijo Jankovića niso več izpolnjeni pogoji za delovanje koalicije. "Pričakujemo takojšen dogovor o datumu predčasnih volitev," so v sporočilu za javnost zapisali v DL. Karl Erjavec (DeSUS) pa je le kratko komentiral, da je tak razplet pričakoval. Več o odzivih ...

Preberite več o morebitnih scenarijih, kaj bo zmaga Jankovića prinesla na političnem parketu.

Bratuškova: Upam, da bo Janković vse obljube uresničil

00.50 Bratuškova je bila v govoru kratka. Najprej se je zahvalila vsem, ki so jo podprli, nato pa je Jankoviću čestitala in dejala, da upa, da bo besede, ki jih je izrekel na kongresu, uspel tudi uresničiti.

Dvorano je takoj po govoru ob razglasitvi rezultatov zapustila na enem od stranskih vhodov, tako da za medije ni bila dosegljiva. Se je pa na Twitterju članom stranke, ki so glasovali zanjo, zahvalila za podporo. "Ponosna sem na opravljeno delo. Srečno Slovenija," je še zapisala.

791 članov PS glasuje za novega oziroma starega predsednika PS.
791 članov PS glasuje za novega oziroma starega predsednika PS. FOTO: Pozitivna Slovenija

Pred volitvami za predsednika PS, pa tudi v današnjem nagovoru na kongresu pred glasovanjem, je Bratuškova večkrat napovedala, da bo v primeru izvolitve Jankovića na čelo PS odstopila z mesta predsednice vlade. Janković jo je sicer ob razglasitvi njegove zmage pozval, naj vendarle ostane na tem mestu.

Janković: Želim si, da Alenka še naprej vodi vlado

00.45 Na oder je prišel zmagovalec današnjih volitev, ki se je vsem zahvalil, tudi Bratuškovi za korektnost. "Danes bi prosil, da ta prostor zapustimo bolj enotni, kot smo prišli. Da se ne delimo. To je odraz spoštovanja drug do drugega," je dejal Janković. "Prihaja vikend, čas za razmislek. Ne naredimo nobenih nepremišljenih potez," je dejal in izvršni odbor stranke prosil, da se čim prej sestanejo in poiščejo rešitve. "Mislim, da je možno, da imamo še vedno predsednico vlade, ki je svoje delo opravila dobro. Imamo predsednika stranke do naslednjega kongresa, ki lahko pomaga vladi, da se ta naš program Slovenija 2020 še bolj spoštuje v koalicijskih dogovorih."

"Želim si, da Alenka še naprej vodi vlado, da jo podpremo, naj še enkrat razmisli o tem," je dejal Janković in dodal, da je Bratuškova dosegla zelo dober rezultat. "Če ostanemo enotni, smo lahko up za to Slovenijo."

00.43 Jakič napovedal zadnjo točko dnevnega reda in razglasitev rezultatov. Besedo je predal predsedniku komisije Zoranu Bosančiču, ki je dejal, da so glasovali vsi zbrani člani PS. Oddanih je bilo 763 glasovnic, od tega so bile tri glasovnice neveljavne. Janković je dobil 422 glasov (55,53 odstotka), Bratuškova pa 338 glasov (44,47 odstotka).

00.42 V dvorani je zelo napeto. Čakajo na predsednika volilne komisije, da predstavi rezultate glasovanja.

00.24 Roman Jakič je zbrane seznanil, da komisija glasove še enkrat prešteva, tako da bo potrebno na glasove počakati še nekaj minut. Medtem so vse, ki so prišli na kongres z avtobusi, pozvali, naj po razglasitvi rezultata čim prej odidejo do svojega avtobusa.

00.20 V dvorani se zbirajo člani PS, ki nestrpno pričakujejo rezultate tajnega glasovanja za predsednika PS. Bo to postala Alenka Bratušek, ali pa bo PS vodil Zoran Janković? Glede na mnenja po glasovanju, bo izid v prid Jankovića, a ne tako zelo prepričljiv, kot bi si morda župan želel.

23.55 Glasovanje je zaključeno. Na vrsti je komisija, ki mora prešteti oddane glasove. Po napovedih naj bi bila razglasitev rezultata 20 minut čez polnoč.

Mnogi menijo, da je bil Janković v nagovoru bolj prepričljiv, saj je imel bolj čustven govor, medtem ko je Bratuškova stavila predvsem na razum.
Mnogi menijo, da je bil Janković v nagovoru bolj prepričljiv, saj je imel bolj čustven govor, medtem ko je Bratuškova stavila predvsem na razum. FOTO: Damjan Žibert

22.30 Začelo se je tajno glasovanje. Vodja volilne komisije je pojasnil, kakšna so volilna pravila. Glasujejo samo člani stranke, ki se morajo izkazati z osebno izkaznico. Glasovanje bo predvidoma potekalo do 23.45 ure, ko se začne preštevanje glasovnic, ki naj bi trajalo približno pol ure.

22.25 Po končani razpravi za zaprtimi vrati sta imela zaključni nagovor Janković in Bratuškova.

Bratuškova: Če bi pred letom dni vedela, kaj me čaka, ne bi šla v to

Premierka se je vsem članom, ki so razpravljali, zahvalila za korektnost. V zaključnem nagovoru je izpostavila, da je pred letom dni prevzela "gromozansko odgovornost". "Če pa bi vedela, da se bodo stvari odvijale tako, kot se danes, verjetno ne bi šla v to," je dodala.

Ob tem je pojasnila, je bilo preteklo leto zanjo največja šola. Ne glede na izid glasovanja pa je ponosna na opravljeno delo, in da "sem in bom za vedno ostala prva predsednica vlade Republike Slovenije".

Janković: Bratuškova je sposobna voditi vlado, a danes ne govorimo o vladi

Predsednik SDS Janez Janša je na Twitterju ironično zapisal: "Pravzaprav se je težko odločiti, kdo od kandidatov za predsednika PS je za opozicijo boljša izbira. Oba sta odlična."

Ljubljanski župan in prvi predsednik PS Janković je prisotne vprašal, ali niso tukaj zato, da se poenotijo in spremenijo družbeno klimo, ki zdaj vlada v Sloveniji. Dodal je, da je odločitev o tem, kdo bo vodil PS, na vsakem posamezniku.

Kot je dejal, spoštuje mnenja vseh članov PS, ki so razpravljali. Med drugim je omenil, da je eden od razpravljavcev dal predlog o sopredsedništvu, s čimer da bi bil "volk sit in koza cela". Povedal je tudi, da soglaša z izjavo vodje poslancev PS Janija Möderndorferja glede njegovega poštenega dela med županovanjem. A je dodal, da ga je Möderndorfer izdal, ko te poštenosti ni šel z njim zagovarjat na oddajo Tarča, v kateri je bilo govora o očitkih Jankoviću o korupciji.

Janković ocenjuje, da je bil ves čas zelo korekten do vlade in ponovil, da je Bratuškova nalogo dobro opravila. "Ženska je sposobna voditi vlado, ampak danes ne govorimo o vladi," je še povedal in dodal, da ne razume, v čem Bratuškova nima podpore stranke, če ni njena predsednica.

Dobri dve uri dolga razprava je potekala za zaprtimi vrati, kar je mnoge zmotilo

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je dejal, da ne smemo iti nasproti svoje lastne vlade. "Jankovića sem pozval naj kandidira, vendar ne sredi mandata," je dejal in dodal, da ne bo sodeloval pri pogrebu te stranke.

"Janković je oče naše stranke. Spomnimo se na naše dolžnosti. Čas je,da se vrnemo nazaj na pravo pot," pa je dejala Tina Komel. Tamara Vonta pa je kot zadnja razpravljalka dejala, da zmore vlado v teh časih voditi samo ženska.

Barbara Žgajner je dejala, da koalicijski partnerji pogojujejo s figo v žepu in da Pozitivna Slovenija postaja talec. "Danes bo sprejeta prava odločitev,"  je prepričana Žgajnerjeva. Dejan Crnek pa se je vprašal, kje so, če je padec vlade odvisen od enega človeka.

Župan Kamnika Marjan Šarec je dejal, da je prav, da je danes kongres, da se stvari razčisti in podprl Bratuškovo.

Gospodarski minister Metod Dragonja je dejal, da je Bratuškova uspešno povezala koalicijo in uspešno vodi Slovenijo. Bratuškovo je podprl tudi Smiljan Pušenjak. "Številke kažejo dobro, v Mariboru to občutimo. Če zmaga Janković, naj odstopi in da prednost Bratuškovi," pravi Pušenjak. Matjaž Zanoškar je dejal, da vlada dela dobro in se vprašal: "Če zrušimo to vlado, na koga bomo vplivali?"

Pozitivna Slovenija se ne razvija zadostno. Pravega dialoga ni. Učenci so pozabili na svojega učitelja. Lejla Hercegovac

Jožef Kunič je dejal: "Ne smemo se odločati, koga imamo radi, ampak, kaj je dobro. Zato bom volil Bratuškovo." Gašpar Gašpar Mišič je citiral pesnika Toneta Pavčka in dejal, da moramo probleme reševati kot izzive. "Imamo stabilno vlado, a nezadovoljne državljane. Čas je in bi bil, da se slovenska politika obrne v pravo smer, smer okrevanja. Sem za Zorana Jankovića."

Jerko Čehovin se je v razpravi vprašal, ali si želimo volitve, preden spremenimo volilni sistem in pozval: "Strnimo vrste in dosežimo enotnost."

Aleksander Prelec Matjan pa je govoril v imenu mladih: "Odločamo se o prihodnosti. Hočemo stabilno držo, ki omogoča prihodnost," je dejal Prelec in poudaril: "Tej stranki je uspelo vzpostaviti stabilno politično okolje, zato se ne igrajte s tem. Mi bomo živeli s posledicami te odločitve."

Janković: "Danes se odločamo ne za Zorana Jankovića ali Alenko Bratušek, ampak za prihodnost Slovenije."
Janković: "Danes se odločamo ne za Zorana Jankovića ali Alenko Bratušek, ampak za prihodnost Slovenije." FOTO: Damjan Žibert

Miran Goslar je v razpravi dejal, da je Janković dober menedžer, dober župan, a politike ne moremo voditi menedžersko. Poudaril je, da moramo doseči enotnost, da bi se situacija umirila. Treba je sprejeti rešitev, da stranka zopet pridobi na zaupanju. Podprl je Bratuškovo in dejal, da je Bratuškova samozavestno začela voditi vlado in naj tako nadaljuje.

We don't need trojka, we don't need more time, we need Alenka. S temi besedami je svoj glas za Bratuškovo pojasnil Jordan Kodermac

Peter Vilfan je dejal, da podpira Bratuškovo. "Sem zato, da imamo župana Ljubljane, predsednico vlade in stranke." Urška Blažič je dejala, da se je odločila za enotno skupino, za lojalnost, za Jankovića.

Marjan Kepic je dejal, da je Janković gentleman in prijatelj športa, zato upa, da bo danes dal prednost nežnejšemu spolu. Srečko Tekavec pa je dejal, da si želi, da pride stranka iz kongresa še bolj čvrsta. Srečko Škoberne je dejal: "Ne bomo klonili pod neoliberalizmom. Potrebno je odgovorno ravnanje, problem je v neizpolnjevanju programa."

Rasim Ahmetović iz Trbovelj je dejal, da je za Bratuškovo, saj je prišla v Trbovlje pomagati rudarjem in regiji. "Prišla je ob 11. uri zvečer. Ni se prišla slikat. Slovenija ni le Ljubljana," je dejal Ahmetović.

20.13 Poteka razprava članov PS. Prijavljenih je 37 razpravljavcev, vsak pa ima na voljo 3 minute.

19.58 Jakič je sporočil, da bo preostanek razprave zaprt za javnost.

19.57 Na Twitterju se je razširila informacija, da naj bi med govorom Bratuškove nekaj deset prisotnih članov stranke zapustilo dvorano.

Bratuškova: Ali bo PS vlado vodila še naprej, ali pa se poslovimo od vsega

19.28 Govori premierka Alenka Bratušek. V svojem govoru je nanizala uspehe svoje vlade, dotaknila pa se je tudi programa PS. Med drugim je spomnila na razmere v letu 2012 in prisotne vprašala, če se je takrat kdo spraševal, ali stranka uresničuje program Slovenija 2020. Poudarila je, da so se obtoževanja iz lastne stranke o neizpolnjevanju programa začela v zadnjem letu.

Zoran Janković - 5
Zoran Janković - 5 FOTO: Damjan Žibert

Na zadnji strani tega programa po premierkinih besedah piše "znamo, zmoremo in hočemo". Ob tem je izrazila prepričanje, da znajo in zmorejo, danes pa da bodo pokazali tudi, ali hočejo še naprej imeti največjo odgovornost za dogajanje v državi in delati v dobro vseh državljanov.

Zbrane je prosila za glas in podporo, saj se je v tem letu "najtežje šole svojega življenja naučila, da je prav glas ljudstva tisti, ki ti da največjo moč""Če nimam vaše podpore za vodenje PS, ne morete pričakovati od mene, da bom iskala podporo za vodenje vlade v drugih strankah," je ob tem še dodala in s tem odgovorila tudi na poziv Jankovića, naj kljub morebitnemu porazu na današnjem kongresu ostane premierka in ne odstopi, kot je napovedala.

Premislite, kaj je dobro za Slovenijo, čisto zgodovino in vest. Premierka Alenka Bratušek strankarskim kolegom

Izpostavila je tudi "preštevanje" poslancev PS in poudarila, da so jo "v štetje silili le takrat, ko ni šlo drugače". A si Bratuškova, kot je dejala, ne želi več z mandatom premierke "poslancev v lastni stranki odvračati od tega, da podirajo" proračun ali ministre. "Zgodilo se je vsaj trikrat in bilo je trikrat preveč," je povedala.

Kongresno štetje pa je zanjo neizogibno, saj si ne more več dovoliti jemati energije s prepričevanjem tistih, ki so izgubili njeno zaupanje, ali da bi njihov skupni projekt "zavirali ali celo usmerjali" posamični interesi, je navedla Bratuškova.
Poudarila je tudi, da nihče nima pravice svojih interesov postavljati pred ugled države in interese državljanov: "Ne vi, ne jaz, ne koalicija, ne župan Ljubljane, ne predsednik vlade."

V nadaljevanju nagovora pa je Bratuškova Jankoviću očitala, da je julija lani prvič zahteval sklic kongresa PS. Takrat so po njeni oceni zelo težko rekli, da je razlog neuresničevanje programa. "Razlog je bil proračun, ki ni bil narejen najbolj po meri... Oziroma, bi ga ti naredil nekoliko drugače," mu je dejala.

Priznala je tudi, da je res rekla, da na kongresu z Jankovićem ne bo tekmovala. Če bi se Janković držal dogovora, da so vlado sestavili do prihodnjih rednih volitev in da se je sam za ta čas umaknil, današnji kongres ne bi bil potreben, je ocenila. Vmes bi se zadeve lahko uredile in pred naslednjimi volitvami bi člani PS lahko enotno podprli enega kandidata, je dodala.

Priznala je, da se je premalo posvetila stranki, saj se kot premierka ni imela časa ukvarjati s stranko na terenu. "Stranka ne raste v Ljubljani, ampak na terenu. In moja zaveza za naprej je, da se temu tudi bolj posvetim," je zbranim obljubila Bratuškova. Jankoviću pa zabrusila: "Zoran, ti tega stola na vrhu stranke nikoli nisi bil pripravljen izpustiti iz rok." Kot je povedala, je to lahko tudi njena krivda, a da je "zaradi mira v stranki" delovala tako, kot je. S tem se je prvič distancirala od Jankovića.

Na kongresu sodeluje 790 članov stranke in 33 gostov.
Na kongresu sodeluje 790 članov stranke in 33 gostov. FOTO: Damjan Žibert

Pojasnila je, da bi te naloge moral prevzeti generalni sekretar stranke. Na tem položaju je v PS Vasja Butina, ki ga je imenoval še Janković. Bratuškova je danes dejala, da je predlagala njegovo zamenjavo, da bi imenovala nekoga, ki bi mu res zaupala. "Veš, kaj so bile takrat tvoje besede," je dejala Jankoviću. Zato do zamenjave ni prišlo, kar je Bratuškova označila za napako. A se zadev za nazaj po njenih besedah ne da popravljati, za naprej pa se je zavezala k okrepitvi delovanja PS na terenu.

"Ali bo PS vlado vodila še naprej in eno leto delala na vse pretege, ali pa se poslovimo od vsega tega," je dejala Bratuškova in poudarila, da se kolesa zgodovine ne da zavrteti nazaj. "Ne da se tretjič dobiti prve priložnosti, ne da se dvakrat ponoviti istih volitev." 

Janković pozval: Ostanimo enotni!

Bratuškova je Jankoviću zabrusila, da nikoli ni bil pripravljen prepustiti vajeti stranke.
Bratuškova je Jankoviću zabrusila, da nikoli ni bil pripravljen prepustiti vajeti stranke. FOTO: Damjan Žibert

18.50 Svoj govor je začel predsednik stranke Zoran Janković, ki je na začetku dejal, da bo govor zelo mešan in da se bo dotaknil nastanka stranke in tega, kako so se znotraj stranke razšli. "Bil sem žrtev, ki je morala leta 2011 preprečiti drugo republiko in 50 plus. Takrat sem vedel, da bom družino postavil na strelišče," pravi Janković in dodaja, da se vsak, ki ima pet minut časa, spravi na njegovo družino.

Janković je poudaril uspehe vlade pod vodstvom Bratuškove, pri čemer na prvem mestu navaja zadovoljstvo, da se je Slovenija nehala deliti na domobrance in partizane. Izpostavlja sprejeta državna proračuna in podporo EU.

A se je obregnil ob neuspehe pri investicijah. Če teh ni, ni delovnih mest, pade potrošnja, je opozoril. Poudaril je, da sam ne kandidira za predsednika vlade. A če želijo državi in stranki dobro, predlaga rekonstrukcijo vlade, ki bo točno določila ključne projekte, vodila pa jo bo Bratuškova.

Janković je dejal, da je največja prevara v Sloveniji slaba banka in požel velik aplavz.

Vprašal je, kaj bodo rekli volivkam in volivcem. To, da želijo stabilno vlado, je nedvomno, a si po njegovih besedah želijo tudi voziti po dobri cesti in imeti delo. "Od tega programa jaz ne odstopam," je poudaril.

Na tem mestu se je dotaknil nekaterih projektov vlade. Največja prevara je po njegovih besedah slaba banka. Spomnil je, da je bila njegova najtežja odločitev vložitev zahteve za referendum o slabi banki in državnem holdingu, še v času, ko so bili v opoziciji. "A zdaj, ko smo v vladi, je pa slaba banka dobra? Tega ne morem razumeti," je dejal.

Janković s svojo ženo Mijo.
Janković s svojo ženo Mijo. FOTO: Damjan Žibert

Kritiziral je tudi nepremičninski davek, ki je bil po njegovem mnenju narejen "šlampasto" in je naredil škodo. PS je tista, ki po njegovih besedah vodi vlado, ob čemer pa se je vprašal, ali bodo res odvisni od dveh partnerjev, prvaka DeSUS Karla Erjavca in predsednika DL Gregorja Viranta.

Za Viranta je dejal, da ni njegova žlahta, pač pa zgolj žlahta njegove žene. "Virant samo moralizira, kaj mora nekdo narediti namesto njega, Erjavcu pa je vsaka druga misel 'pokojnin ne dam'," je bil glede kolegov v koaliciji piker Janković. "Jaz svojih ljudi ne žrtvujem in ne prodajam, da dosežem nek položaj," je dejal župan in požel bučen aplavz.

Danes odločamo o tem, ali ta soba upa peti Hej brigade, ali ta soba hodi pokončno! Zoran Janković o odločitvi, ki jo danes sprejemajo v PS

Vlado pod vodstvom Bratuškove si Janković želi tudi vnaprej, saj ne vidi težav s tem, da bi PS imela hkrati predsednico vlade in ljubljanskega župana, ki bi bil predsednik stranke. Zato je Bratuškovo tudi pozval, naj si premisli in ob morebitnem porazu na današnjem kongresu vseeno ostane na premierski funkciji.

Janković je v zaključku govora dejal: "Ostanimo enotni. Ostanimo Pozitivna Slovenija. Ostanimo tisti, ki želimo z optimizmom in pogumom pokazati Sloveniji in vsej Evropi pravo pot."

Odločitev glede županovanja bo sporočil 9. maja

Odločitev, ali bo vnovič kandidiral za župana Ljubljane, bo sporočil 9. maja na dan zmage, je dejal Janković in dodal, da si nikakor ne želi kandidirati za predsednika vlade. Spet je poudaril, da od svojega programa in programa stranke, ki so si ga zastavili, ne namerava odstopiti.

Na kongres je prišla tudi Vesna Janković.
Na kongres je prišla tudi Vesna Janković. FOTO: Damjan Žibert

18.48 Prešli so na 4. točko dnevnega reda in s tem se je čas prijav za debate zaključil.

Golob: Jankovića za častnega predsednika stranke

18.35 Podpredsednik Robert Golob je v govoru 772 članom PS, toliko jih je namreč prišlo na današnji kongres, dejal, da je vsa Slovenija združena proti Jankoviću. Po njegovem mnenju Jankoviću nihče ne bo dovolil vladati. Zbranim je dejal, da si želi, da bi Zorana podprli za častnega predsednika stranke in za župana Ljubljane. "Zame je zmaga edino, če ostanemo enotni, če obdržimo župana prestolnice in če obdržimo predsednico vlade. Vse ostalo je naš poraz," je dejal Golob in poudaril, da je danes čas, da PS premaga vse ostale stranke. Požel je velik aplavz.

Župevčeva: Želim si, da danes ne bi rušili, pač pa gradili

18.29 Zbrane je nagovorila Melita Župevc. Župevčeva je Jankovića poimenovala za sanjača, Bratuškovo pa za realistko. Zanjo je Janković župan, ki je pokazal, da se da. Bratuškova realistka, ki zna premagati vsako krizo in ki je dosegla, da v Sloveniji nimamo trojke. "Želim si, da danes ne bi rušili, pač pa gradili," je poudarila Župevčeva.

18:18 Govor ima podpredsednica Maša Kociper, ki je poudarila, da stranka v teh letih ni delovala tako, kot bi morala. "Na današnjem kongresu se bo očitno zgodilo to, kar si nikakor nisem želela. Za vodenje se bosta spopadla Alenka in Zoran. Naš Zoran in naša Alenka," je v zanesenem govoru dejala Kociprova in poudarila, da se danes odločajo tudi o tem, s kom bodo odšli na volitve. Iz njenih besed je bilo moč razbrati, da se nagiba k glasovanju za Bratuškovo.

18.08 Na govorniški oder je stopil Jože Mencinger in pojasnil, zakaj se je odločil za kandidaturo za evropske volitve. "Če bom izvoljen, bom poslancev vseh državljanov. Zanima me politika Evropske unije, vse kar je v njej narobe," je dejal Mencinger in poudaril, da verjame v prihodnost Evrope in da ga je strah njenega razpada.

Po zaključku govora je na oder povabil še ostale kandidate PS za evropske volitve.

"Vladi je treba priznati, da je preprečila prihod trojke," v svojem govoru zbranim poudarja Mencinger.
"Vladi je treba priznati, da je preprečila prihod trojke," v svojem govoru zbranim poudarja Mencinger. FOTO: Pozitivna Slovenija

17.58 Zbrane je pozdravil Roman Jakič, ki vodi delovno predsedstvo. Jakič je predstavil program kongresa in poslovnik. Sporočil je, da kongres spremlja 114 novinarjev in novinark iz 33 različnih medijskih hiš, tudi sedmih tujih.

Na kongresu člani stranke za novo predsednico oziroma novega predsednika izbirajo med dosedanjo voditeljico in premierko Alenko Bratušek ter ljubljanskim županom in ustanoviteljem stranke Zoranom Jankovićem.

17.55 Članica PS Renata Brunskole je pozdravila vse zbrane in predstavila, kdo vse so člani delovnega predsedstva. Zbrani člani so z dvigom glasovalnih kartončkov soglasno potrdili delovno predsedstvo, ki mu predseduje obrambni minister Jakič.

17.52 Kongres PS se je začel s slovensko in evropsko himno. Dvorana je polna.

17.48 Večina članov PS je že v dvorani, ki sprejme okoli 550 oseb. V prvi vrsti sedita Janković in Bratuškova, vmes pa sedi Jože Mencinger, ki je vodja liste PS za evropske volitve.

17.28   Z nekaj zamude se je na Brdu pri Kranju začel volilni kongres PS, ki bo odločil, kdo bo novi šef največje parlamentarne stranke. Ustanovitelj stranke ljubljanski župan Zoran Janković je na kongres prišel v spremstvu svoje žene in redkobeseden. Novinarjem ni dal izjave. Po rokovanju s številnimi člani je bil deležen tudi aplavza.

Premierka Alenka Bratušek je na kongres prišla z zamudo. Bratuškova ob prihodu ni dajala izjav, na dan kongresa je svoje povedala v intervjuju za enega od tednikov. Jankovićeve kritike je označila kot nekorektne in povedala, da verjame v podporo stranke, a tudi priznala, da se je s stranko premalo ukvarjala, ker nikoli ni imela polnega mandata kongresa in ker se Janković s tega mesta nikoli ni bil pripravljen zares umakniti.

Izid glasovanja bo po besedah povezovalca kongresa Janija Möderndorferja znan okoli desete ure zvečer.

Na kongres vozilo 14 avtobusov iz vseh slovenskih regij

Nekateri so se na kongres odpravili z organiziranim avtobusnim prevozom.
Nekateri so se na kongres odpravili z organiziranim avtobusnim prevozom. FOTO: POP TV

Stranka je za člane, ki so se želeli udeležiti kongresa, organizirala avtobusni prevoz. Na kongres je tako vozilo kar 14 avtobusov na 12 relacijah iz vseh slovenskih regij. Avtobusi so tako že od 13. ure dalje potnike pobirali na 25 postajališčih, med drugim na Jesenicah, v Kopru, Izoli, Celju, Mariboru in Murski Soboti. Prav v Murski Soboti so se na avtobus vkrcali zgolj trije potniki, ki sicer niso želeli razkriti, za koga bodo glasovali. V Mariboru se je trojici pridružilo okoli 30 potnikov, med njimi pa je bilo kar precej zaskrbljenih obrazov.

Na kongres PS je potnike pripeljalo 14 avtobusov iz vseh slovenskih regij.
Na kongres PS je potnike pripeljalo 14 avtobusov iz vseh slovenskih regij. FOTO: POP TV

Večina rezultatov ni želela napovedati, so pa prepričani, da bo vsak glasoval zgolj po svoji vesti. Ena od potnic je prepričana, da zmaga Bratuškovi nocoj ne uide, spet drugi potnik, pa je dejal, da ga prav nič ne skrbi, če bo vlada po današnjem večeru padla. "Pa tudi, če pade. Do sedaj je padlo že 8 ali 9 vlad, pa zakaj ne bi še ta," je bil odločen eden od članov PS.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjeta Vakar
27. 04. 2014 19.30
+1
Kakšen domišljavec je ta Zoran Janković! Alenka naj bi ga ubogala in ostala predsednica? Totalna nesposobnost vživljanja v njeno realnost (in s tem realnost DRUGEGA) ali pa igra.
kapljač1
27. 04. 2014 15.13
+0
Tudi Janša je zrušil svojo lastno vlado. Slabo leto potem pa spet najvišje kotira na vseh anketah. In vi volilci bi kaj že IMali???
Sonja Rihter
27. 04. 2014 13.26
+2
Tako kot je stranko ustanovil, jo je tudi uničil.Zdaj pa je gotov tudi kot župan. Vsak intelektualec mu bo obrnil hrbet.Ima pa še vedno možnost, da odstopi in pooblasti tretjo osebo, ki ne bo toliko moteča in povzpetna. Pozabi lahko Ljubljano in se preseli na Ciper.
25letluzerjev
27. 04. 2014 09.43
+3
Edina rešitev, da pridejo v Slovenijo Nemci z vsem svojim znanjem, vodstvenimi in pravosodnimi strukturami . To kar se že leta dogaja pri nas s to politiko lahko z zagotovostjo iz lastnih izkušenj vseh državljanov potrdimo, da je NESPOSOBNA, KORUPTIVNA, LAŽNJIVA, UKVARJA SE LE Z LASTNIMI INTERESI. Take politike si Slovenci ne želimo in čas je , da se jo za vedno znebimo. Lahko kdo misli drugače, vendar situacija je točna taka, da lahko to z vso zagotovostjo potrdimo. Kakšen odgovor ima politika na to, če je le njeno delo pripeljalo državo v to situacijo. Vsi okoli nas so boljši. Mene bi bilo sram tako nesposobno vodit domači -družinski proračun, kaj pa naše politike je kdaj sram???? Na vse to se še hvalijo, le kdo jim pa še kaj verjame ??? Sebe spet vidijo na novih položajih in novih funkcijah in celo v novih strankah po volitvah, ki so v tem trenutku nujne. Upam, da 80% teh ljudi ne bom več gledal na TV ekranih, ker prinašajo bolezen na naše prebivalstvo.To je kuga, ki jo je potrebno iztrebit. Imam predlog, ki ni samo moj, toda če to napišem , bo komentar takoj izbrisan, zato naj si vsak misli kaj bi .......
proletarec1
27. 04. 2014 08.47
+2
ČIM PREJE, BO TREBA RASPUSTITI PARLAMENT IN ITI NA VOLITVE. ČE SE TO NE BO ZGODILO,BO PRI NAS, ŠE VEČ REVNIH SLOVENCEV. MAFIJA NE POZNA MEJA!!!
ONniON
26. 04. 2014 21.41
+6
SLOVENIJI POMOČI VEČ NI , SLABŠE KOT JE NE GRE .
yyyeb
26. 04. 2014 21.35
+7
v sloveniji nimaš koga volit. jankoviča in janše nebi volil. rajši crknem
novak.novak
26. 04. 2014 21.40
+2
25letluzerjev
26. 04. 2014 20.39
+10
Egoizem Jankoviča je pomembnejši od celotne države. Mediji pa mu ob takem grozljivem dogodku naredijo pravo slavje, kot da bi izbirali predsednika Amerike. Le kaj si mislijo okoliške države od nas, totalni nesposobneži , edini še v globoki gospodarski in sedaj še v politični krizi. Zgrožen , razočaran in žalosten sem , ko vidim kdo vodi in kam je pripeljal to državo. Na koncu pa kljub vsem tem ugotovitvam večine državljanov- KRIMINALCI, LOPOVI, GOLJUFI , ..dobivajo vedno višje politične funkcije- v Sloveniji je potrebno zgradit še nekaj zaporov in umobolnic, ker da ti ljudje dobivajo tako moč, očitno nismo pri pameti.
novak.novak
26. 04. 2014 21.40
+2
si gledal oddajo: želeli ste imate...hehehehehehhehee
miroki
26. 04. 2014 20.37
+5
422 osebkov, ki jim več pomeni neki povzpetnež kot dva milijona slovencev , zadalo še en udarec tej državi in jo pahnilo v naročje desnim tolovajem in kriminalcem, da jo bodo dokončno uničili, iz državljanov pa naredili drugorazredne hlapce.
novak.novak
26. 04. 2014 21.42
+2
in kdo ga je pripeljal na taki položaj? saj se spomnimo neke procesije v letu 2011...sami "ugledni, nestrankarski, spoštovanja vredni" zaskrbljeni za usodo države.....hehehehehehehehehe
br.0001s
26. 04. 2014 20.01
+2
bratušek mi prije vun ko neka zamaščena ženska ki zna sam davke filat. lopovov ni htela lovit zaj pa ma mala gujdi....
periot22
26. 04. 2014 21.28
+1
Ti se najprej slovensko nauči potem pa komentiraj!!!!!!!!!!!!!
Tomi?ka
26. 04. 2014 19.42
+5
Levi pravijo za referendum o arhivih, naj ga plača tisti ki ga zahteva... Jaz pa pravim, naj živi državo tisti, ki jo rušijo. Vse zaplenit in v lagarje pa luknje na cestah krpat.
Liljana S
26. 04. 2014 19.30
+1
Peter Kraljič,za predsednika vlade
pravica5
26. 04. 2014 19.26
+6
400 osebkov zruši vlado pa še to je vprašanje od kod so?!!!
Ajmomali
26. 04. 2014 19.56
+3
Mislim, da so vsi člani PS, vse ostalo je brez pomena.
novak.novak
26. 04. 2014 21.43
+2
državljani r. slo, katere so ustvarili "ugledni" državljani...še kaj?
novotnybal
26. 04. 2014 19.23
+3
Slovenski cirkus strank se nadaljuje . Vse je že v naprej zmenjeno. Najbolj ciničen in pomilovanja vreden pa je Janša in njegovi neumni in primitivni komentarji ,ker v njegovem podjetju - uziroma stranki - ni človeka , ki se bi mu upal zoperstavit. Ja , za Jankoviča in Janšo je to zdajšnje dogajanje - ali v naprej dogovorjena igra - dobrodošla , sicer jimas preti zapor. Lepo so to izpeljali - mi pa smo spet in spet iziugrani , hahahaha - ni mi več do smeha . ONLY IN sLOVENIA.
pravica5
26. 04. 2014 19.25
+1
a ne gre brez Janše v kom. ko se je njega rušlo ste samo njega kom. ne gre nee
novak.novak
26. 04. 2014 21.43
+1
sanjajo ga sanjajo....buuuu buuuu....hehehehehehee
ježika21
26. 04. 2014 19.16
+4
baje da so na avtobusih po poti peli ono staro nacionalno- druže zoki mi ti se kunemo --- hehehehe - bebebebeeeee meemeeekekekekkekke
Ajmomali
26. 04. 2014 19.58
+3
Na avtobusu me ne moti, če jo prepevajo, ampak "u Stožicama" pa to pomeni nekaj drugega.
novak.novak
26. 04. 2014 21.45
vprašajte jožajoža, še včeraj ga je hvalil...stožice slovencev hram...hehehehehehhee, a ga je morda kdo tam opazil?
vrtnar_1
26. 04. 2014 19.10
+5
Ni mi jasno a je ta jankovicc osel ali se samo dela osla?! Alenka naj še naprej vodi vlado... Le kako, ko nima več zaveznikov v koaliciji, ker se je sam egoistično vrnil na čelo PS-a in s tem razbil vlado?!?! Je pa spet glavni, to mu je pa pomembneje kot izhod iz krize naše države.
pravica5
26. 04. 2014 19.27
+3
novak.novak
26. 04. 2014 21.46
-1
so vsaj razčistl kdo je kdo...a se ti ne zdi?
bobinator
26. 04. 2014 18.39
+2
me prav zanima iz katerega žepa bodo poplačani vsi ti avtobusni prevozi
Ajmomali
26. 04. 2014 20.00
+3
iz našega. Še čudno, da se niso pripeljali s falconom.
rajak
26. 04. 2014 17.53
+8
STROŠKI AVTOBUSA + POGOSTITEV +KONGRESNA DVORANA + LETAKI REKLAME = ? ALI VESTE ODGOVOR
sarkon
26. 04. 2014 18.03
+4
novak.novak
26. 04. 2014 21.47
+1
pa ni mogoče da vas to skrbi? drgač pa pejte tja, pa še vi kaki čevap vzemte....hehehehehehhee, ko že plačujete
ovratnik
26. 04. 2014 17.37
+6
JE NAROD PREVARAN OD VSE TE BIROKRACIJE VSI TI LJUDJE SO ŽE POKAZAL KAJ ZNAJO
fillipus
26. 04. 2014 17.36
+6
Kje je moj komentar?
ovratnik
26. 04. 2014 17.43
+6
Ajmomali
26. 04. 2014 20.01
+2