Slovenija

FOTO in VIDEO: Medak priveslal do Turčije: ’Najhujše je bilo bruhanje, najlepša pa nočna igra delfinov’

Ankara, 02. 04. 2015 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Marin Medak je preveslal južni del Sredozemlja. Zmagal je v boju z močnim vetrom in nenehno slabostjo, na obalo Turčije pa je stopil v sredo popoldne. V pogovoru nam je zaupal nekaj zanimivih prigod, med drugim tudi o nočnem poigravanju delfinov.

Več videovsebin
  • Marin Medak o bruhanju in nočnem poigravanju delfinov
    01:39
    Marin Medak o bruhanju in nočnem poigravanju delfinov
  • Marin Medak o poteku odprave
    01:55
    Marin Medak o poteku odprave
  • Iz SVETA: Medak priveslal na cilj
    02:01
    Iz SVETA: Medak priveslal na cilj

Za Marinom Medakom je več kot 1750 preveslanih kilometrov. Včeraj, 1. aprila, sta z grkom Dimitrisom Kokkorisom v popoldanskih urah priveslala do mesta Cesme na zahodu Turčije. Marin je s tem zaključil težko pot vse od Hammameta v Tuniziji, od koder je v družbi drugega veslača, avstralca Huwa Kingstona, štartal 12. februarja. Z njim smo se o poteku odprave, prigodah in nezgodah dan po prihodu v Turčijo v živo pogovarjali prek spleta.

Marin Medak - 2
Marin Medak - 2 FOTO: Marin

Vesel, da je naporen podvig za njim, nam je zaupal, da je bil prvi del podviga precej enostaven. V čolnu, ki sta ga veslača poimenovala kar Mr. Hops, sta po šestih dneh priveslala do Malte, kjer sta se morala zaradi težav z napravo za klicanje pomoči za nekaj dni ustaviti. "Nekaj dni sva izgubila v Valeti, nato sva krenila dalje," pravi. Ravno zaradi te nepredvidene težave jima je par dni zmanjkalo, da bi prehitela močan vzhodni veter in prispela do Krete. Na morju sta morala dostikrat počakati na boljše razmere kar na t.i. viharnem sidru, podobnemu padalu, s katerim se hitrost barke upočasni. Ves čas jima je bil sicer v veliko pomoč meteorolog Jure Jerman z Arsa, ki ju je opozarjal na močne vetrove. "Odločila sva se, da poskusiva srečo in šprintava na Peloponez. Uspelo nama je za mišjo dlako," pravi in pojasnjuje, da sta do mesta Finikounda na Peloponezu v Grčiji potrebovala 10 dni. Tam se jim je pridružil Grk Dimitris Kokkoris, nakar so skupaj odveslali na vzhodno obalo polotoka. Huw Kingston se je moral zaradi pomanjkanja časa posloviti, nadaljevala sta le Medak in pridruženi novi veslač. Za naskok do Turčije sta potrebovala še 6 dni veslanja. Skupaj je torej Medak naštel 24 veslaških dni in impresivnih 1750 kilometrov. Tovrsten veslaški podvig do sedaj ni uspel še nikomur.

Na odpravi so trije člani posadke – sprva Marin Medak in Huw Kingston, zadnjih šest dni pa Medak in Kokkoris – veslali v čolnu, ljubkovalno Mr. Hopsu, ki je bil narejen za veslanje prek oceanov, tako da so bili na vodi popolnoma samozadostni. Čoln ima dve kabini, eno pozicijo za veslanje, veslača pa sta se na odpravi izmenjavala v dvournih intervalih. Na morski gladini so bili povezani s svetom prek satelitskega telefona.
Na odpravi so trije člani posadke – sprva Marin Medak in Huw Kingston, zadnjih šest dni pa Medak in Kokkoris – veslali v čolnu, ljubkovalno Mr. Hopsu, ki je bil narejen za veslanje prek oceanov, tako da so bili na vodi popolnoma samozadostni. Čoln ima dve kabini, eno pozicijo za veslanje, veslača pa sta se na odpravi izmenjavala v dvournih intervalih. Na morski gladini so bili povezani s svetom prek satelitskega telefona. FOTO: Marin

Glas s tankerja: "Lovita ribe?"

Kot pravi Marin, je bilo zaradi vremenskih razmer tokratno potovanje zelo zahtevno, doživel pa je tudi nekaj zanimivih prigod. Kot pravi je bilo na morju kar precej prometa. Sicer nista videla niti ene jadrnice, je pa bilo zato kar precej srečanj z velikimi tovornimi ladjami. "Največ jih je bilo med Malto in Kreto. Ni bilo ure, da ne bi videl vsaj ene ladje," pravi. Za nekatere sta bila veslača sredi morja precej nenavaden prizor, pravi. "V enem primeru so naju ravno tedaj, ko sva v vodo dajala viharno sidro, poklicali z neke ladje in naju vprašali, če loviva ribe, ali morda potrebujeva pomoč," nam je zaupal.

Pogosti postanki so mu povzročali ogromne težave z želodcem. "Vsakič, ko sva znova štartala, sva morala prebolevati morsko slabost," pravi. A ni bilo vse tako hudo. Za najlepše doživetje pa je označil nočno igro dveh delfinov. "Ko sva veslala proti Malti, je sta se ponoči okoli čolna dva delfina igrala v planktonu," je opisal edinstveno doživetje.

O Medaku

Marin Medak je podjetnik in najmlajši vodja veslaških odprav čez oceane. Leta 2012 je vodil štiričlansko mednarodno odpravo čez Atlantski ocean, pred tem pa je uspešno opravil vec kajakaških ekspedicij po svetu (preveslan Jadran, obala Južne Koreje, Savudrija-Zakintos…). Marin je prav tako predavatelj na temo motivacije in vodenja skupin ter svoje poglede prikaže skozi konkretne primere iz ekstremnega športa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
03. 04. 2015 01.56
-3
tulk ko sn pa js mačjiga dr..ek.a spucu tele mesce zle pa višk - sam, sam pr temle zadnem sn kozlal, gladko ko solza - pol je pa mačka lepo šla v drugo sobo, se postavla na bel plakat , ko je v resnici plakat od SMC, se postavla ko de spet kaka, zej je pa šla drgam, kakala pa ni tam - zaj ka pa to pomen, bomo pa še vidl - to, de sn pa kozlal, pa vem ka pomen, pa Starlet tut ve - mislim, bo še vedla - se pa veselim najinga filma o ognju pa unga o anunnakih tut - gut Mut
Infraping
03. 04. 2015 01.58
-1
vic dneva je pa za grofa Sikoška, ki bo tut karakter v filmu o ognju, lahk bo zares igral v njem, če mu bo to želja
Infraping
03. 04. 2015 02.10
-1
moja mačka je pa trikrat kihla, pa sn ji na zdravje reku
ubogislovenci
02. 04. 2015 20.45
+1
Pri nevihti se zapreš v bunker, pa ti ni nič, samo premetava te lahko... Ne moreš se potopiti...
svetilnik 12
02. 04. 2015 15.53
+10
ta projekt je huj k ruska ruleta....neveš al boš ostal živ al mrtuu....
vstajnik1941
02. 04. 2015 19.00
+0