Slovenija

FOTO in VIDEO: Na dobrodelnem koncertu zbrali več kot 100.000 evrov in šest ton materialnih sredstev

Ljubljana, 04. 06. 2014 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Toliko dobre energije, kot je je bilo včeraj na Kongresnem trgu, že dolgo nismo videli," vsem, ki so pomagali pri organizaciji, in vsem, ki so kupili vstopnice za enega največjih dobrodelnih koncertov doslej, v zahvali sporočajo organizatorji.

Odlična zabava, ki je trajala vse do druge ure zjutraj, je na Kongresni trg privabila okrog 6000 obiskovalcev.

Več kot 40 nastopajočih je včeraj na Kongresni trg v Ljubljani privabilo več tisoč obiskovalcev. Čeprav je na začetku enega največjih dobrodelnih koncertov doslej pri nas izgledalo, da bo obisk slab, se je po nekaj nastopih trg pričel polniti, dobri ljudje so z namenom, da pomagajo tistim, ki jih je v zadnjih tednih prizadela narava, prišli z vseh koncev Slovenije. Kljub temu, da so veliko prispevali že z nakupom vstopnice za 10 evrov, so nekateri s seboj prinesli tudi materialne stvari ter jih predali delavcem Rdečega križa Slovenije, ki so zbrano pomoč nalagali na velike tovornjake pred trgom. Tudi pozivi k darovanju pomoči z SMS sporočili so bili uslišani, vzdušje je bilo neverjetno, tako pred kot tudi za odrom.

"Koncert sem obiskal, ker lahko tako na nek način pomagamo in se imamo dobro. Ni pomembno, kdo igra, ampak da igra s srcem in z dobrim namenom," je bistvo včerajšnjega dogajanja za 24ur.com povzel obiskovalec Jože iz Golnika, eden od obiskovalcev, ki sta ga na trg včeraj privabila tako bogat glasbeni program kot tudi želja po pomoči prizadetim v poplavah v Srbiji, BiH in na Hrvaškem.

Izjemno pozitiven odziv glasbenikov

Hvala vsem, ki ste pomagali pri organizaciji včerajšnjega dobrodelnega koncerta in vsem, ki ste kupili vstopnice in pomagali žrtvam poplav. Toliko dobre energije, kot je je bilo včeraj na Kongresnem trgu že dolgo nismo videli. En velik objem in iskreno spoštovanje. Organizatorji dogodka PREPLAVIMO TRG - koncert za pomoč žrtvam poplav!

Navdušenja niso skrivali niti glasbeniki, kot so nam dejali, je bilo srčnost čutiti v zraku. "Glasbeniki danes podiramo meje in pomagamo našim južnim sosedom," so dejali člani glasbene skupine Društvo mrtvih pesnikov, Nuška Drašček je dejala, da ji je zelo všeč, da so se po dolgem času glasbeniki zbrali in naredili nekaj dobrega, hrvaški pevec Massimo pa je njeno misel nadeljeval s trditvijo, da je to še en dokaz, da lahko s pesmijo premagamo vse.

Zahvale Slovencem je bilo slišati tudi iz ust članov bosanske legendarne skupine Divlje jagode, neverjetno vzdušje pa je ganilo tudi hrvaško pevko Severino. "Hvala organizatorjem, da so me poklicali. To je najmanj, kar lahko glasbeniki prispevamo," je dejala in priznala, da so v zaodrju ves večer glasno prepevali in da je ves trg nabit z emocijami. "Moramo jim sporočiti, da niso sami, da jim stojimo ob strani," je zaključila.

Glasbenica Neisha je priznala, da je organizatorjem uspelo skoraj nemogoče."Vse je potekalo brez kakšnih koli problemov, ki bi jih sicer lahko pričakovali glede na to, kakšen velik nabor glasbenikov je in v kako kratkem času se menjajo. To je velika zahteva za zvok, tehniko, za vse. Vsaka čast organizatorjem," je dejala.

Nad izvedbo koncerta je bila navdušena tudi bosanska pevka Lepa Brena."Vesela sem, da lahko pomagam. Glasbeniki želimo le sporočiti, da smo ljudje odvisni drug od drugega in da je potrebno pomagati tistemu, ki pomoč potrebuje. Moramo jim pomagati, da se postavijo na noge," je dejala in dodala: "Ko je res hudo, se vidi, kdo je pravi prijatelj." Koncert je ocenila za velik uspeh, ne le organizatorjev, pač pa vseh ljudi, ki so kakorkoli sodelovali.

O dobrih vtisih tudi na družbenih omrežjih

Še vedno lahko pomagate tako, da pošljete SMS z besedo POPLAVE5 na številko 1919. Tako boste darovali 5 evrov za pomoč poplavljenim področjem Bosne, Hrvaške in Srbije.

V času koncerta, ki smo ga v živo spremljali tudi na 24ur.com, je bilo dogajanje zelo pestro tudi na družbenih omrežjih. Na Facebooku in Twitterju so se vrstile objave Slovencev, ki so hvalili tako glasbenike kot organizacijo koncerta, objave fotografij znanih obrazov in dogajanja v centru Ljubljane so se kar vrstile, prav tako so se z neverjetno hitrostjo širili pozivi k pošiljanju SMS sporočil. "Res prečudovita zasedba zelo dobrih glasbenikov. Bravo za ta prečudovit dobrodelni koncert, ki je bil organiziran izključno za vse te uboge ljudi," je zapisala Milena. "Vsa čast nastopajočim. Prišli so od zelo daleč zato, da zastonj odpojejo zgolj nekaj svojih pesmi. Kateri politik naredi kaj zastonj?" je bilo mogoče po koncertu prebrati na Twitterju.

Lepa Brena se je dobrim ljudem po koncertu zahvalila tudi na Twitterju.
Lepa Brena se je dobrim ljudem po koncertu zahvalila tudi na Twitterju. FOTO: Twitter

Po koncu koncerta se je odzvala tudi pevka Lepa Brena. "Ljubljana hvala za pomoč!" je zapisala. Svojo zahvalo so objavili tudi organizatorji dogodka. "Iskrena hvala vsem, ki ste prišli, pošiljali smse, podpirali akcijo že pred pričetkom, tvitali, objavljali fotke na FB, Instagramu, polnili šleperje Rdečega križa, pomagali pri organizaciji, nastopali na odru, noreli pod njim, iskali mobilni signal na Kongresnem trgu … bilo je #NEPOZABNO," so zapisali. "Hvala. #preplavimotrg je uspel in podrl vse meje!" so še dodali.

MOL žrtvam poplav namenila več kot 200 tisoč evrov

Kot so sporočili iz Mestne občine Ljubljana (MOL), ki je bila glavni organizator dogodka, so se ne le glasbeniki, pač pa čisto vsi sodelujoči odpovedali kakršnemu koli plačilu ali honorarju. Na koncertu so od prodanih vstopnic zbrali 60.000 evrov, prek SMS sporočil je po podatkih Rdečega križa Slovenije prispelo skoraj 43.000 evrov, zbrali so tudi približno šest ton materialnih sredstev, večinoma odej, higienskih pripomočkov in živil.

MOL je pobratenim mestom namenila tudi finančno pomoč v višini 20.000 evrov. Župan Zoran Janković je na sodelavce Mestne uprave MOL ter javna podjetja in zavode, ki delujejo pod okriljem MOL, naslovil poziv za zbiranje pomoči, odprt je tudi poseben podračun, kamor se nakazujejo sredstva za pomoč vsem žrtvam poplav. Znesek zbranih donacij javnih podjetij in zavodov, sodelavk in sodelavcev, nekaterih vrtcev, sindikata delavcev MU MOL in drugih do tega trenutka znaša skoraj 90.000 evrov.

MOL je tako vsega skupaj v tem času zbrala več kot 200.000 evrov in približno šest ton materialnih sredstev. Janković je predsednikom vlad Hrvaške, Srbije ter BiH poslal pismo in jih prosil za podatke o tem, kam naj nakažejo zbrana sredstva, da bodo prišla tja, kjer jih najbolj potrebujejo.

Iz Ljubljane danes krenil nov konvoj pomoči

Iz Ljubljane se je sicer danes na pot proti Srbiji in BiH podal nov, že četrti konvoj humanitarne pomoči za žrtve poplav, s skupno 50 tonami humanitarne pomoči. Zbrali so jo skupaj Rdeči križ Slovenije, Slovenska Karitas in Zveza kulturnih društev Srbije, prevoz na 10 tovornjakih pa organizira Slovenska vojska.

Kot so povedali na Rdečem križu Slovenije, sta dve vozili šli v Srbijo, osem pa v BiH, in sicer v Brčko, Sarajevo, Maglaj, Orašje in Republiko srbsko. Gre za različno humanitarno pomoč, ki so jo zbirali preko pozivov v javnosti, od konzervirane hrane, higienskih pripomočkov in otroških plenic do škornjev, delavskih rokavic in orodja za odpravljanje posledic poplav.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ruska avantura.
05. 06. 2014 07.52
-1
PASTIRICA ŽGANCE KUHA NOTRI PADE ENA MUHA,TAKE ŽGANCE SAMA JEJ JUHEJU HEJ, ŽIVE NAJ VSI NARODI KI HREPENE DOČAKAJO 2 DECI.
mbompenza
04. 06. 2014 21.37
+2
Kdaj se gre dol mal zemlje kupt, zdej so cene zihr že padle...
reader13
04. 06. 2014 21.18
+2
Joj, joj, ko pa v Sloveniji pride do naravne katastrofe, pa od nikoder nobene pomoči. Groza! In koliko slovnecev nima za preživet meseca, mi pa pošiljamo toliko stvari v Bih in Srbijo. Zdaj pa se že pretirava! Sploh po včerajšnjem prispevku v poročilih, ko so povedali, da je zaloge pomoči prevzela mafija in da dajo 5članski družini štruco kruha in steklenico vode. Skladišča pa so prepolna vsega. Grozno!!!
LOS - T
04. 06. 2014 22.34
-7
+3
Za malega Gaya ,,,smo pa celo Slovenijo žical...kje je bil takrat g.Jankovič...a je v Smederevu čevape kuhu ...pa to ...
yaks
04. 06. 2014 22.28
-1
AjdeMiPopuši
04. 06. 2014 20.23
+2
Avsttrija, Madžarska, Italija, Bolgarija... a oni kaj prispevajo iz solidarnosti? Če bi vsak slovenski politik prispeval kak mio, bi bli vsi prizadeti poplav priskrbljeni!
dannyer
04. 06. 2014 20.43
+1
dannyer
04. 06. 2014 20.43
-1
Venividivici1
04. 06. 2014 20.15
+10
Bog je prvo sebi brado ustvaril- potem pa še drugim- pri nas pa je ravno nasprotno.
Venividivici1
04. 06. 2014 20.14
+13
Skladišča so prazna - penzionerji imajo slabo penzijo- ubogi Slovenci.
Venividivici1
04. 06. 2014 20.13
+11
Sicer pa to , kar mi pošoljamo dol - jug stran meće ali pa se polasti lokalna mafija. Oni bi samo denar, cigarete in pijačo. Kakšne metle in lopate- z njimi je treba delati.
enras3
04. 06. 2014 22.57
+1
Lophs
04. 06. 2014 20.11
+4
Koliko je zdaj potem resnično denarja zbranega? Nekje piše 200 tisoč, nekje 60 tisoč, zdaj 100 tisoč. Le kdo ne ve koliko bi si rad vzel vstran, ostalo pa dal naprej le kdo?
Venividivici1
04. 06. 2014 20.11
+5
Otroci niso več laćni
dolajnck
04. 06. 2014 19.50
+22
Res je d so ti ljudje že velik pretrpel k je bla vojna..zej pa še te poplave!!...ampak me zanima zakaj se ni za poplave na štajerskm pa poplave v železnikih tok dobrodelnih dogodkov organiziralu... mediji pa skus sm o teh poplavah pa prou nč druzga...me zanima kok so nam oni pomagal k je biu žled pa poplave v prej omenjeni štajerski pa u železnikih
LOS - T
04. 06. 2014 22.35
-2
slovenija ima denar da se samam pobere, kaj rabmo žicat za pomoč ko nerazviti z juga...
V3PI7D3
04. 06. 2014 19.48
+16
Še eno da slišim, kako so otroci v vrtcih lačni, skladišča prazna, ljudje brez strehe nad glavo, brez kopalnice ipd.
sel
04. 06. 2014 19.38
+6
Živimo v svetu kjer lahko vsak vsakemu pomaga, se pravi če želite podariti nekomu nekaj, mu enostavno podarite. Nevem zakaj vam gre v nos kam kdo podarja svoj denar in za kaj porablja svoj čas... Ponavadi se oglašate verjetno taki ki nebi podarili ne slovencu ne komu drugemu nič. Dobri ljudje pač pomagajo ljudem. "Sem bil na tej dobrodelni prireditvi, vzdušje je bilo super, ter muzika res za vse okuse, poleg tega da je denar od vstopnice šel v dobrodelne namene pa je bil občutek še boljši. Ko pa so komercialni nastopi pa noben se ne pritožuje kam gre denar... folk, zaradi takih neprivoščljivih ljudi kot ste eni, svet gre samo navzdol.... sramota...
laznivec
04. 06. 2014 18.54
+41
Srce me boli, ko to berem in pomislim na Slovence, ki nimajo kaj za jest, nimajo zdravstvenega zavarovanja, skratka izbrisani so! A smo se mi sploh odcepili od Juge ali jih še vedno hranimo... Za Slovence so pa skladišča RK in Karitasa prazna...
Mihaela Ceglar
04. 06. 2014 19.06
+13
to je resnica v Mariboru na RK dobiš kilo moke kilo riža in zdrob,cela fešta za celi mesec.
TheGrayMask
04. 06. 2014 19.34
+7
Nekateri kot, da niso videli kaj se je zgodilo dol ! Brez, hiše brez hrane brez pijače prez bližnjih, brez kakršnega koli imetja ostali so celo brez zemlje, ki ni več dobra za bivanje ! Leta 1992 se je vojna prevsmerila na hrvaško in bosno vojna v sloveniji je na srečo trajala le 11-dni ! Mnogo let kasneje stečaji velikih gradbenih podjetji, ki niso prizadela samo slovenije in slo državljanov ampak večinskih bosanskih oz. tujih delavcev nekateri so celo trdili, da je to zanjih bilo hujše od vojne, ko so se domov prisilno morali vrniti in to brez plačila za opravljeno delo, kaj so pa delali v sloveniji pa vemo avtoceste, hiše, bloke itd. itd. vse za đabe no sedaj pa so prišle poplave že zgoraj sem omenil kaj vse so posledice le teh. In sedaj se pojavlja folk, ki omadežuje, dobro delo organizatorjev in nastopajočih ter vseh, ki so darovali, ki niso ne krivi in dolžni dati nekomu, ki vrjamem da teško preživljajo iz dneva v dan ! Ko se je zbiralo za lačne in ko je rdeči križ oznanil, da ni več hrane so se zaloge hitro obnovile ! Povrhu vsega pa nekateri še vrjamejo, da so nam ob zadevi z žledom avstrijci prišli pomagat te isti avstrici, ki so se tako zelo zavzeli, da pridejo do poceni lesa da bi nam še hosto spucal, če bi bilo treba mokre sanje nekaterih posameznikov so lezenje Avstrijcim v rit ker mislijo, da jim je mar za nas kar sanjajte !
laznivec
04. 06. 2014 19.40
-1
Tudi Srbom in Hrvatom ni mar za nas, mimogrede... In to, kar se sedaj dogaja z Muro, je primerljivo z tragedijo "tam spodaj" mimogrede...
TheGrayMask
04. 06. 2014 20.07
+3
Ti si resnično predstavljaš, da bi iz propadajoče bosne in srbije šli pomagat sloveniji pa to je isto kot če bi iz somalije hodil pomagat Združenim Arabskim Emiratom skratka ni logike !
Panucci36
04. 06. 2014 18.46
+10
Še ko smo bili v skupni državi Jugoslaviji je Slovenija pridno pošiljala denar v Beograd da je šel za manj razvite republike..No ta poslani denar so prigarale pridne in marljive slovenske roke.. Potem se odcepimo in imamo svojo lastno državo Slovenijo in zopet denar pošiljamo v bivšo jugo... Saj me nič ne moti,je prav da se pomaga če pride do takih nesreč... Ma kaj ko naša država pa ne zna pomagat svojim lastnim državljanom kateri so na robu preživetja..To pa je sramota res...!!!!
sel
04. 06. 2014 19.43
+4
ja zdaj pa pošilja evropi...in kje je razlika?
Jaz198X
04. 06. 2014 19.55
+3
Sel, Slovenija je dobila veliko denarja od Evrope pa še počrpali nismo vsega kar smo imeli na voljo. Koliko projektov je financirala Evropa, ki si jih Slovenija sama nikakor ne bi mogla privoščiti tako, da še enkrat premisli preden kaj napišeš.
JanezBos.
04. 06. 2014 18.45
+9
Prav slabo mi je,ko berem komentarje...pa organizirajte nekaj tudi za slovenijo!!! Ne pa da samo sedite vsi pametni pred računalnikom in ne privoščite ljudem,ki nimajo NIČ!! Žled...poplave...ok tudi sam sem bil žrtev ...toda to ni niti kapljica v primerjavi s tem,kar se je doli zgodilo!!! Dvignite svoje r.iti in nekaj naredite.....očitno za balkan so ljudje to naredili...pravite južnjaki?? No..če nam je uspelo..potem tudi vam slovencem mora uspeti..ane?? No..da ne bo pomote: hvala vsem Slovencem,ki so pomagali!!
Jaz198X
04. 06. 2014 19.06
+8
Ne pozabit, da se je država zelo angažirala za pomoč žrtvam poplavam. Posamezniki brez pomoči države ne bi dosegli toliko kot se je! Tudi Slovenci se potrudimo za naše ljudi, ki potrebujejo pomoč, koliko se pač da, vendar ni neke podpore s strani države. Praviš kapljica....za tebe morda, za ljudi, ki so bili pa žrtve pa to ni bila kapljica. Tudi v Sloveniji so bile poplavljene zelo velike površine, prav tako so bile vasi tako rekoč pod vodo, ljudje so morali zapustiti domove, žled je zajel celo Slovenijo, veliko ljudi je utrpelo škodo, ljudje so bili na hladnem in lačni, brez elektrike, hrana v zamrzovalnikih je bila uničena in še bi lahko naštevali. Da ne omenjam koliko gozdov je bilo uničenih!
JanezBos.
04. 06. 2014 19.55
+0
Ja ..i was here:) sem doživel!! Pa dajte no.....pejte na ulice protestirat,ker se zbira pomoč za jug.....za to bi vas šlo miljon...za kakšne spremembe v vladi pa samo kakšnih 100...to je razlika!!!
Jaz198X
04. 06. 2014 20.06
+3
Zakaj bi pa protestirali za pomoč na jugu. Ne napihuj, ljudje pišejo o nečem drugem in ne v smislu, da bi šli protestirat na ulice zaradi pomoči!
JanezBos.
04. 06. 2014 21.06
+2
Očitno se ne razumeva....brez veze...jaz vem,da bom pomagal vsem ne glede na vero in barvo!!! Tukaj je pa ogromno čudakov,ki ne bi pomagali niti svoji družini..kaj šele komu drugemu!! Svet je ratal zelo krut ...in vsaka taka akcija si zasluži pohvale in čestitke...IN NE NEGATIVNEGA DEBATIRANJA TER NEGODOVANJA!!
Inred
04. 06. 2014 18.31
+13
Kaj je 100.000 eur že izginilo :)
Sara Rebek
04. 06. 2014 22.53
+1
Miki777--
04. 06. 2014 18.18
+29
V Sloveniji je pred leti umrlo najmanj 7 ljudi v 1 poplavi!! Me zanima koliko sredstev je romalo iz srbije ali hrvaške v Slovenijo! Vam povem koliko? Niti 1 cent!
Kitler
04. 06. 2014 18.15
+51
Lepo. Sedaj pa še za Slovenijo!
mufic
04. 06. 2014 18.13
+16
A ni država za to da jim pomaga?Njihova mislim