Slovenija

FOTO in VIDEO: Hlapci pred parlamentom: Strah nas je za prihodnost

Ljubljana, 09. 05. 2012 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
177

"Mi smo študentje, ki gledamo, kako nam socialna država umira pred očmi!" so dejali študentje, ki so sklenili, da je treba Cankarjeve Hlapce politikom še enkrat prebrati. Zasedba pred DZ je bila tokrat večja, branje pa bolj doživeto.

Potem ko so študentje Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v četrtek protestno izvedli prvi 12-urni bralni maraton Hlapcev Ivana Cankarja, so se jim danes pri branju pridružili tudi študentje vseh drugih fakultet in akademij Univerze v Ljubljani.

Kot so povedali, ima povsem svojevrstna kulturna manifestacija več namenov. "Lahko je razumljena kot nasprotovanje predlaganim vladnim ukrepom, lahko je razumljena kot izraz vsesplošnega nezadovoljstva v državi, kot skrb za prihodnost ali budnica narodu,“ so dejali, a ob tem pozvali udeležence, naj si dogodek vsak interpretira po svoje. Z bralnim maratonom Univerza bere Hlapce so študenti na Trgu republike začeli ob 8. uri zjutraj, trajal pa je vse do 20. ure.

Nič ne bo škodilo, če politikom še enkrat preberemo Cankarjeve Hlapce, pravijo študentje, ki so danes v protest varčevalnim ukrepom znova priredili 12-urni bralni maraton.
Nič ne bo škodilo, če politikom še enkrat preberemo Cankarjeve Hlapce, pravijo študentje, ki so danes v protest varčevalnim ukrepom znova priredili 12-urni bralni maraton. FOTO: Blaž Garbajs

"Nekateri so nam po prejšnjem maratonskem branju očitali, da smo oprani, češ da nam je levica oprala možgane, da ničesar ne delamo in podobno. Mi smo študentje, ki gledamo, kako nam socialna država umira pred očmi! Strah nas je za lastno prihodnost, ne vemo, kaj bo, želimo pa si istih pravic, kot so jih imele generacije pred nami,“ nam je pred parlamentom zaupala študentka AGRFT Urška Sajko, ki se je branja znova udeležila. Pridružili so se ji tudi številni študenti ljubljanskih fakultet, kolegi z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje pa so obljubili, da bodo prostor pred parlamentom "okrasili" z domiselnimi karikaturami slovenskih poslancev.

"Danes smo prvič tukaj,“ nam je zaupal Rok Hodej, študent Pravne fakultete v Ljubljani, ki se je branja udeležil samoiniciativno. "Predvsem bi radi opozorili, da šolski sistem ni področje, kjer se lahko varčuje. Hlapci pa so zelo v kontekstu,“ je dejal.

ŠOU: Mladi ne smemo postati pasivni!

Kot so sporočili iz Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, so se pridružili akciji študentov AGRFT, ker verjamejo, da je sporočilo dramskega dela, ki pravi, da se ne smemo pustiti podrediti, v trenutnih razmerah še kako aktualno. "Za mlade kot nosilce družbenega razvoja in napredka je še posebej pomembno, da nismo pasivni, ampak da družbo soustvarjamo in smo do nje tudi odgovorni. Ne glede na to, ali ukrepe razumemo kot ostre, mile ali kot kompromis, bodo kot celota poslabšali dostopnost do študija in otežili naše osamosvajanje,“ je povedala Ana Pleško, predsednica ŠOU v Ljubljani. Dodala je, da v ŠOU nasprotujejo tudi kakršnim koli rezom v visoko šolstvo in znanost, saj lahko že najmanjši nepremišljen poseg na ti dve področji povzroči veliko in dolgotrajno škodo.

Študenti pred DZ znova prebirajo Hlapce - 7
Študenti pred DZ znova prebirajo Hlapce - 7 FOTO: Blaž Garbajs

Tudi predsednica Študentskega sveta Univerze v Ljubljani Tanja Knific se strinja, da je visoko šolstvo integralni in vitalni del družbe. "Je temelj za razvoj in obči družbeni, tehnološki in gospodarski napredek. Dolgoročna gospodarska rast je možna le ob napredku znanosti,“ pravi in dodaja, da znanosti in izobraževanja zaradi njune kompleksnosti ni mogoče podrediti trgu, optimalno pa se lahko razvijata le ob spoštovanju avtonomije univerz. "Visoko šolstvo si mora prizadevati za celostno obravnavo študenta kot osebe, ne le za faktografsko znanje in izkušnje, temveč tudi za oblikovanje človeka, ki se zaveda odgovornosti do družbe in svojih državljanskih dolžnosti. Ker na vse to opozarja branje Hlapcev, se Študentski svet Univerze v Ljubljani pridružuje akciji, ki jo organizira AGRFT,“ so odločeni v študentskem svetu.

Kot je znano, Cankar v drami, ki predstavlja vrh njegove dramatike, črpa snov iz časa po deželnozborskih volitvah leta 1907, ko so imeli po zmagi klerikalne stranke največ težav liberalno usmerjeni učitelji. Delo je bilo napisano kot izliv Cankarjevega razburjenja in ogorčenja, tedanja cenzura pa je dramo oklestila na kar 62 mestih, zato do konca prve svetovne vojne ni bila uprizorjena.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (177)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zigoollo
11. 05. 2012 06.40
-1
sami večni študenti naj grejo delat raj... Ljudje pri nas delajo za 400 evrov na mesec pa se noben ne buni...
Schpales
10. 05. 2012 22.50
+3
Ne morem verjet kaj ljudje tu pišejo. Sem tretji letnik srednje šole in če bo šlo takole naprej, ne bom imela finančnih pogojev za študij. In spet bojo lahko študirali otroci premožnih, ki se niso prav pogosto izkazali za nadarjene, oziroma sploh željne izobrazbe. Sama že celo življenje gledam starša kako se preživljamo iz meseca v mesec in si zase takšnega življenja ne želim. Tisti, ki imate toliko povedat čez študente ste samo zavistni, ker vam ni bil študij omogočen. In zakaj bi želeli, da se mlajšim generacijam ( nam ), na katerih se bo država v prihodnosti razvijala. Ali si res za svoje otroke želite, da bojo brez izobrazbe? Že z ukinitvijo štipendij mladoletnim so onemogočili izobraževanje, saj starši z nizkimi prihodki zaradi tako velike brezposelnosti ne dobijo službe in edino upanje za izobraževanje njihovega otroka je državna štipendija, ki je temu pravzaprav namenjena (OMOGOČATI ŠOLANJE SOCIALNO ŠIBKIM OTROKOM) z ukinitvijo državnih štipendij mladoletnim pa so le ONEMOGOČILI marsikateremu nadarjenemu otroku. RES JE! ŠOLSKI SISTEM NI PODROČJE KJER SE LAHKO VARČUJE. V ŠOLSTVO JE TREBA VLAGAT, DA SE KAJ DOBI! Tako kot da rože nebi zalivali in bi mislili da bo vseeno cvetela, tako tudi gospodarstvo ne bo cvetelo dokler si vlada ne razčisti po svojih piskrih, da se bodo mogli tudi sami čemu odreči, če želijo rešit državo.
Buena Vita
10. 05. 2012 16.01
-1
NOBEDEN NIMA MANJ KOT 40 LET,TI PA SO ŠE PA ŠE
mamica55***
10. 05. 2012 09.28
+1
tile bralci so pravi hlapci rdečkotov ! ! !
mamica55***
10. 05. 2012 09.43
JezekTekaTeka35
10. 05. 2012 09.08
+1
A danes pa ne bo hlapcev ... bo dan žalovanja ...
WikiX
09. 05. 2012 23.58
+4
VEKOMAJ OSTANE Kar je svetilo en trenutek sam.- Odkar je Bog ukazal tem nogam: Hodite!- se je sonce omracilo. In oslepelo je oko blodilo, Strmelo v noc, prosilo: kje pot, kam? Molcala noc! – oj truden! Oj, od ram Ni padla butara! še je molilo. To srce verno: saj ni tvoj ukaz. O bog, da moja trdna vera mine; Na vekomaj ostane, kar je bilo, Daj luc! – Noc molci! – In na obraz Sem pal in sredi gluhe te noci Je srce vzkriknilo od bolecine, Zavpilo je v nebesa: luci ni! Ivan Cankar
kolcamož
10. 05. 2012 08.45
+1
ja bo potrebno spet organizirat OF..........TAKOJ PRISTOPIM....
el-komandante
09. 05. 2012 23.08
-4
super študenti vsi čez 30 enostavno ne razumejo da ni pomembno kaj država naredi za tebe ampak kaj ti narediš za državo na kraj pameti jim ne pade da bi ta čas ko gobcajo pred parlamentom kaj delali DELALI ups pardon delat ne znajo zato pa berejo
Xit
09. 05. 2012 22.21
-8
Prirocnik z naslovom Hlapci :) Komunisti to berejo pred parlamentom.
Tonček Balonček
09. 05. 2012 22.12
-4
Upajmo, d aso te rdečkarje popisali ali vsaj pofotkali, da bodo onemogočeni pri službah, saj so sami rdečkarji, rleglo kontrarevolucije!NA prevzgojo z njimi, krampe in lopate v roke ter v kamnolome!
sebajan
09. 05. 2012 21.38
-4
A so žiga žaga tudi zapeli, se je pokazalo za zelo efektivno...
Buena Vita
09. 05. 2012 20.15
+6
PRED DAVČNO UPRAVO IN PRED SODNE PALAČE SE POSTAVITE BRATI IN KRIČATI,TAM JE VELIKO KRIVCEV
ljubljanatv
09. 05. 2012 20.06
+2
Hlapec hlapca kliče kaj se v dolini šentflorjanski kliče
Buena Vita
09. 05. 2012 19.57
-8
ČE BI ŠTUDIRALI ZA ELEKTOINŽENIRJE,LESARKE INOVATIVNE POKLICE, NITI EDEN NEBI BIL NA ZAVODU,VSI BI DELALI KER GOSPODARSTVU KRONIČNO PRIMANKUJE INŽENERJEV KULTURNIKOV PA NIČ KAJ NE ŽELIMO,NITI FILOZOFOV,NITI PISARČKOV,NITI LENORITISNIKOV
ljubljanatv
09. 05. 2012 20.07
-1
Za lenoritis je zdravilo iz domače lekarne
unity
09. 05. 2012 21.40
+6
ves kako je...nam so vsem ucitelji ze v osnovni soli prali mozgane, kako pomembno je, da se vpisemo na gimnazije in da gremo studirat tovrstne studije, ki so sedaj prenapolnjeni. na nasi soli so morali starsi ucencev z odlicnim uspehom, ki se niso vpisali na gimnazije imet poseben pogovor, kjer smo lahko poslusali, kako razocarani so ucitelji, ker se vpisujemo na poklicne sole. Da po poklicnih solah obstajajo nadaljne moznosti za izobrazbo, ni bilo govora. Zdaj ko je pa prevec studentov na dolocenih smereh, pa se vsi bunite....pojdite na osnovne sole in sirite te informacije tistim, kateri se bodo v naslednjih letih izobrazevali in ne nam, za katere je skorajda ze prepozno, da se prekvalificiramo in za katere je prekvalifikacija otezena, zaradi starosti drugace pa se strinjam, da slovenija nujno potrebuje ljudi s prakticnim znanjem, kot so inzinirji in rokodelci,
Tonček Balonček
09. 05. 2012 22.13
+4
Ha, ha, ha, lesna industrija ej perd 20 elt zapsolovala 60.000 ljudi, danes pa kakšnih 15.000, pa kje ti žoviš, lepo re prosim! Pa komu primanjkuje inženirjev, lepo te prosim, a si ti na Luni?
WikiX
10. 05. 2012 00.10
+2
Pri nas spet cvetita edino srednja šlosarska in runkl kolidž.
Buena Vita
09. 05. 2012 19.21
-4
RAJE POJDITE NA REFERENDUM, TUDI NA PRODUKTIVNE ŠTUDIJE BI BILO PRAV DASE VPIŠETE,IN JIH NAREDITE
Mr.JanHara
09. 05. 2012 18.52
+0
Nova prostorska ureditev pred parlamentom na Trgu republike : SAME STARE BAJTE !
.kiss_my_ass
09. 05. 2012 18.18
+2
NA DANAŠNJI DAN, LETA 1945 SMO URADNO PREMAGALI FAŠIZEM IN NACIZEM TER VSO PETO KOLONO, KI SE JE ZA DENAR BOJEVALA NA STRANI NACIZMA IN FAŠIZMA. KLJUB URADNEMU KONCU VOJNE ENOTE ČETNIKOV, USTAŠEV TER SLOVENSKIH PETOKOLONAŠEV NI ŽELELA PREDATI OROŽJA! POMEŠANI MED CIVILNO PREBIVALSTVO SO NADALJEVALI SVOJ BEG V SMERI AVSTRIJE. ......in zgodilo se je to, kar se mora zgoditi vsem tistim, ki pomagajo v moriji lastnega naroda... Brez velikega pompa se je exekodus zgodil v Franciji, na Norveškem.....
janez6bb
09. 05. 2012 18.32
+8
WikiX
10. 05. 2012 00.07
+1
Ko smo bili otroci, nihče ni hotel biti švab, zdaj pa nihče noče iti partizanov.
Osvald
09. 05. 2012 18.09
-1
JJ:lažje poti iz krize ni, je pa veliko lažnih prerokov, ki to obljubljajo.
MERDE-AVE-MERDE
09. 05. 2012 17.56
+12
BRAVO MLADINA !!!
Mr.JanHara
09. 05. 2012 18.54
+1
ljubljanatv
09. 05. 2012 20.09
+1
To je zardi inflacije in recesije. So se pač investicije malo zavlekle
M_teorija
09. 05. 2012 17.21
+18
A ni to do trenutnih oblastnikov malo prezahtevno branje. Kaj če bi začeli s Krojačkom Hlačkom!?
sava27
09. 05. 2012 18.11
+6
uh...ja
10. 05. 2012 15.20
@hiber...Krojaček je za ..."oblast" skor že doktorska dizertacija....ne vem...če ne bi raj an ban..pa take
ameriskelazi
09. 05. 2012 17.18
+4
KRUHA V SMETNJAKIH JE ZMANJKALO!
Mr.JanHara
09. 05. 2012 18.54
+5
ČE LJUDSTVO NIMA KRUHA, NAJ JE ŠTRUKLJE !