Slovenija

FOTO: 'Ponosni smo na vas, na vaše uspehe in smo vam hvaležni'

Ljubljana, 14. 08. 2012 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na Kongresnem trgu v Ljubljani je slovenske olimpijce pozdravila navdušena množica. Že pred tem pa sta športnike sprejela predsednik Türk in ljubljanski župan Janković. "Ponosni smo na vas, na vaše uspehe in smo vam hvaležni," je dejal Türk. Olimpijce, zaposlene na policiji, pa sta sprejela Gorenak in Goršek.

Slovenske olimpijce, ki so na OI v Londonu osvojili štiri odličja, je na polnem Kongresnem trgu v Ljubljani pozdravila navdušena množica in zaploskala zlati judoistki Urški Žolnir, srebrnemu atletu Primožu Kozmusu in bronastima veslačema Iztoku Čopu in Luki Špiku; bronasti strelec Rajmond Debevec je manjkal, ker je že na drugem tekmovanju.

Po prihodu v domovino slovenski olimpijci, zlasti najboljši, niso imeli miru. Sprejemi, pogovori s sedmo silo, prijatelji, znanci in številnimi športnimi navdušenci so pustili bolj malo časa za druge stvari. "Počasi se bo začelo vse skupaj umirjati in bo šlo moje življenje na normalne tirnice. Napetost je malo popustila, vendar ne povsem. Še vedno se vidi, da sem z mislimi v Londonu, drugače ne gre, taka sem," je povedala Žolnirjeva, ki je dejala, da zagotovo ne bo nastopila še na naslednjih OI 20016.

Drugače od Žolnirjeve pa razmišlja Primož Kozmus, ki je o sprejemu olimpijcev v Ljubljani najprej povedal: "Danes bolj slavimo Iztokovo slovo, kar si glede na uspehe zasluži, in Urškino zlato. Sam se dobro počutim s srebrno kolajno v žepu. Dal pa bi prednost pekinškemu zlatu, zlato je zlato. Grem naprej, upam, da bom najbolje pripravljen na OI čez štiri leta v Riu. Želim biti konkurenčen najboljšim in če bom imel priložnost, želim znova osvojiti zlato."

Gorenak in Goršek sta se zahvalila olimpijcem

Pred slovesnim sprejemom na Kongresnem trgu je olimpijce sprejel še ljubljanski župan Zoran Jankovič, popoldne pa sta olimpijce, zaposlene v slovenski vojski in policiji, pozdravila še minister za notranje zadeve Vinko Gorenak in generalni direktor policije Janko Goršek.

Gorenak se je na sprejemu olimpijcem zahvalil za njihove dosežke na olimpijskih igrah. Izpostavil je, da je na njihove dosežke v Londonu ponosna vsa Slovenija. Goršek pa je spomnil, kako večkrat poudari svoj ponos na policiste, v ta kontekst pa po njegovih besedah spadajo tudi športniki, zaposleni v policiji. Kot je dejal, so športniki tista dodana vrednost, ki prispeva k promociji policije in je oni sami ne bi mogli doseči.

Goršek Čopu: Dokazal je, kaj pomeni vztrajnost

Generalni direktor policije je Čopu ob zaključku športne kariere predal simbolično darilo, da bi se mu na ta način zahvalili za vse, kar je storil za ugled slovenske policije. Čestital mu je za vse dosedanje rezultate na olimpijskih igrah in tudi zato, "ker je dokazal, kaj pomeni vztrajnost". Poudaril je, da je 17-letni staž, kolikor ga ima Čop v policiji, staž, na katerega bi bil ponosen vsak policist.

Čop se je zahvalil za zaposlitev v policiji

Čop se je v imenu vseh danes na sprejemu prisotnih olimpijcev zahvalil za zaposlitev v policiji, saj to po njegovih besedah športnikom pomeni določeno socialno varnost.

"Verjetno marsikdo izmed nas, ki smo osvojili medaljo na letošnji olimpijadi in smo že v zrelih športnih letih, ne bi vztrajal toliko časa, če ne bi bilo tega sistema podpore," je dejal. Zato Čop upa, da bo tako sodelovanje med športniki in državo potekalo tudi naprej ter da bodo mlajše generacije deležne take podpore, kot so je bili oni ali pa še boljše. Notranji minister je ob tem napovedal, da števila delovnih mest ne bodo zmanjševali in dodal, da na vladi nikoli doslej niso razpravljali, da bi športnike kakor koli prikrajšali.

Gorenak je tako tudi odprl vprašanje Čopove zaposlitve. Kot je namreč dejal, se športnikom, ko dosegajo vrhunske rezultate, vsi klanjajo, ko zaključijo kariero pa pogosto "ostanejo na cesti". Sam je pa prepričan, da bi moralo biti obratno, da bi se morali vsi boriti zaposliti vrhunske športnike po koncu njihove kariere.

Le 0,1 odstotka za podaljšanje športne kariere

In če bi Čop želel ostati v policiji, Gorenak – prav on je leta 1995 tudi podpisal Čopovo zaposlitev na policiji – napoveduje, da bo naredil vse, da ostane zaposlen pri njih. Čop lahko sicer pogodbo po koncu kariere podaljša še za dve leti, kar je po njegovih besedah varovalka pri novem začetku, hkrati pa upa, da mu te možnosti ne bo treba dolgo uporabljati in bo lahko prepustil delovno mesto kateremu drugemu športniku.

Na novinarsko vprašanje, ali le razmišlja, da bi športno kariero podaljšal, je odgovoril, da je za to možnost le "0,1 odstotka".

Olimpijce sprejel tudi predsednik Türk

Slovenske olimpijce je popoldne na Brdu pri Kranju sprejel tudi predsednik države Danilo Türk.

"Prvič sem bil na olimpijskih igrah in sem imel priložnost videti majhen delček tistega, kar čutite vi, ko se merite z mladimi ljudmi z vsega sveta. Kljub nekaterim kritikam so olimpijske igre eden najodličnejših dogodkov modernega sveta in združujejo različne narode in kulture ... Ko smo se srečali na Ljubljanskem gradu pred vašim odhodom v London, je bilo čutiti veliko mero optimizma. Na OI ste se potem dokazali in udejanjili sadove svojega dolgoletnega dela in truda. Ponosni smo na vas, na vaše uspehe, in smo vam hvaležni, kar ste verjetno občutili že na sprejemih v svojih domačih krajih. Slovenija je bila namreč znova med uspešnejšimi državami. Ob starejši generaciji športnikov, ki že dolgo kroji svetovni vrh, se kali in prihaja mladi rod, ki je porok, da se bomo lahko še naprej veselili. Prvič na OI je bilo v slovenski olimpijski reprezentanci več žensk kot moških, kar kaže na enakopravnost spolov pri nas. Tudi drugje, denimo v arabskem svetu, prihaja do premikov na bolje. Ne smemo pozabiti, da je telesna kultura in šport del širšega pojma kulture nasploh in pomemben del narodove podobe doma in v svetu," je v nagovoru dejal Türk.

Judoistka Urška Žolnir, prva slovenska športnica, ki je doslej osvojila zlato žensko posamično olimpijsko odličje, se je Türku zahvalila za sprejem in mu izročila sliko z nekaj najpomembnejšimi slovenskimi utrinki z iger v Londonu.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (204)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mr.JanHara
15. 08. 2012 21.33
A Kocjančič se ni pa nič zahvalil sponzorjem za sredstva, ki si jih je delil z OK po sistemu nfifti:fifti
Huey
15. 08. 2012 20.35
Čestitke vsem! Ne razumem pa izjave Urške...upam da se je samo nerodno izrazila...ker mi sicer deluje kot brihtna punca!
Danica Krajnc
15. 08. 2012 16.52
+1
Ćestitke prejemnikom olimpijskih medalj, pa tudi vsem ostalim za lepe uvrstitve !
Tonček Balonček
15. 08. 2012 10.24
+8
Zaakj jim v službo ne vzamejos ponzorji? Maze3tova bi bial zaposlena na predstavništvu Milke, drugi pa pri ostalih podjetjih, ki jih reklamirajo, zakaj zajedajo javno upravo?!
fhtretzghjk
15. 08. 2012 14.53
+1
MsZipy
15. 08. 2012 09.44
+3
Meni prireditev ni bila preveč všeč, vendar hvala organizatorjem za trud. Delovalo je precej amatersko, voditeljica me ni prepričala (z enimi in istimi, nerodno formuliranimi klišejskimi vprašanji in nenehnimi prošnjami za aplavz), še manj ta pevka (ob njeni izvedbi himne se mi je paralo srce - predvsem pri zadnjem verzu). Bolj kot športnikom in navijačem, se mi zdi, je bila prireditev namenjena sponzorjem, ki sicer vsaka čast, da še dajo kaj cvenka za slovenski šport. Zmotilo me je tudi to nerodno deljenje denarja - da ne bo pomote, športniki si vsekakor zaslužijo nagrado, ampak s temi boni v rokah, s katerimi so morali pozirat pred fotografi, so mi delovali prej kot nekakšni prejemniki humanitarne pomoči... Moje mnenje, pač.
Tonček Balonček
15. 08. 2012 10.23
+4
Jasno je, da je šport razpet med proračun in gospodarstvo, gre pač za posebno obliko političnega in ekonomskega marketinga! Eni pač pojejo,. drugi so lepi, tretji veslajo ali smučajo itd., športniki živijo odlično, bolje od vsakega vrhunskega zdravnika ali strokovnjaka na kakšnem drugem področju. Ljudje so pač enumni, en dovber golman bo evdno nekaj desetkrat presegald ohodke kakršnegakoli strokovnjajka! Tako pač ej! NAjbolj smešno ej pa to čaščenje, češ da smo nanje ponosni, ker pripadamo istemu narodu! KAkšne smisel ima to! Pa kaj mene briga če je svetovni prvak nek športnik iz Eritreje ali pa iz Slovenije! Te prireditve pa potrebujejo podjetja, ogalševalci, ki plačujeop športnike!Si perdstavljate kakšenga pisatelja, ki bi vedno govoril pred tistimi smešnimi tablami, na katerih so nalimani logotipi pokroviteljev, na obleki bi imel pa polimane znamke od tiskalnikov, čajev, čokolad, sokov, zavarovalnic in farmacevtskih firm?! In ko s edijo v studiih s tistimi appicami, senčniki, ovešeni z vsemi nalepkami, izgledajo kot klovni. Smučarji na stopničkah stojijo celo s smučmai ob sebi, pancerje imajo ovešene. Zakajaj strelci ne pridejo na podelitve s puškami, kolesarji s kolesi, jadralci kar z jadrnicami?Vse skupaj je cirkus, mareketing, šport je samo nek pseudorazlog za promocijo popolnoma drugih reči!
Tonček Balonček
15. 08. 2012 17.19
Pojma nimam o vrhunsem šport, odrekanjuh in mukah v njem, zato pišem takšne nebuloze! Onis e žrtvujejo za nas, mučijo se do emj bolečin!! Zaakj jim to dopuščamo, kje je kdo, bi bi to prepovedal in jih poslal v psihiatrično kliniko!?
Tonček Balonček
15. 08. 2012 09.33
+1
Ti "vrhunski" športniki nas imajo dobesedno za norce! Spominjajo me na fajmoštre!
fhtretzghjk
15. 08. 2012 09.13
-1
država še predobro skrbi za športnike...........tile naši športniki imajo polno ugodnosti vsepovsod............dobijo vsak mesec 1000€..........delovna doba jim teče............v šolah imajo protekcijo brez primere........naprej jim morajo profesorji povedati kdaj in točno kaj bodo pisali v testu.............družba jih živi in potem ena Žolnirjeva da tako nizkotno izjavo..........sram jo je lahko
Noelxy
15. 08. 2012 10.10
+0
in kaj je v njeni izjavi nizkotnega? sicer pa se vidi da si čisti anti športnik, ker take bedarije pišeš..
fhtretzghjk
15. 08. 2012 17.55
+2
izjavila je, da vsota ki jo je prijela odraz koliko jo država ceni.......dobila je 42000€ to je 4. leta povprečnih plač..........ali 8. let minimalnih plač..............haloooooooo
prašek
15. 08. 2012 08.16
+4
Pogrešal sem predsednika vlade . Ob sprejemu Kozmusa v domačem kraju ! Ali pa mogoče ob sprejemu zlate Urške Žolnir !!! Leta 2008 so ga izžvižgali , tokrat bi ga verjetno odnesli !!!
fhtretzghjk
15. 08. 2012 09.04
+2
Janša ve, da je zapravil vse adute pri ljudeh............tako je če eno govoriš in delaš povsem drugo
caspera
15. 08. 2012 07.13
+11
Meni se pa ne zdi sporno, da so tekmovalni športniki za ta čas zaposleni. Biti dober športnik je kar zahtevna "služba". Z nagradami je pa druga. Izjava U. Žolnir toliko nam država da, kolikor nas ceni, je za popljuvat. Ker športnike do kvalitete, ko lahko začnejo nizati prave rezultate, finančno gor spravijo starši. To je pa njihova odločitev, zato naj staršem vračajo kvečjemu otroci sami. In kaj rinejo zraven državo, ko pa tekmujejo čisto samo zase, za svoje ambicije, za svojo slavo.... čisto nič se s tem ne ukvarjajo zame kot sodržavljana. Pa kaj rinejo na olimpijade, če že v naprej vedo, da se jim ne splača. Dobri rezultati so spoštovanja vredni, jaz imam tudi po moji presoji premajhno plačo, pa je to moj problem. Vzemi ali pusti in pojdi velja za vse.
caspera
15. 08. 2012 07.16
+4
Pa čestitam vsem, tudi tistim, ki so se trudili, pa niso dosegli tega, kar so si želeli, kapo dol, ampak hvaležnosti pa čisto nobene ne občutim.
slovenec09
15. 08. 2012 07.11
+1
ZAPOSLENI V JAVNI UPRAVI, SE PRAVI IMAJO PLAČANE PRISPEVKE IMAJO PLAČO, SLUZIJO OD NAGRAD IN SPONZORJEV, POTEM PA SE NAJDE EN IDIOTE E KI HOČE RENTO,,,,
WikiX
15. 08. 2012 07.01
+1
Olimpijski uspehi so velik uspeh naše nedotakljive fašistične oligarhije,na dosmrtni totalitarni oblasti, vsi so namreč pripadniki policije in vojske. Sprašujem se, kaj smo potem mi preostali civilni državljani, ljudje brez pravic in identitete, tretjerazredna rasa brez domovine, ki so jo okupirali uniformirani nacisti?
Vo Tj
15. 08. 2012 06.41
+5
in zopet se vmešuje zraven slinasta politika (Turk, Janković)!
fhtretzghjk
15. 08. 2012 05.47
+0
plača policista, ki nosi glavo v torbi......... po 20. letih prakse z nočnimi urami in dvema vikendoma je okoli 800€...........tile frajerji pa prejemajo vsak mesec 1000€ plus delovna doba plus zdravstveno zavarovanje pa niso niti enega dneva delali...............država se s tem norca dela iz pravih policistov........... sramota
slovenec09
15. 08. 2012 07.12
+0
PODPIS,,,,PA SE DOZIVLJENSKO RENTO ZAHTEVAJO,,NAROBE SVET
Robin Gunner
15. 08. 2012 00.50
+0
men se zdi izredno nesmiselno da profesionalni sportniki vlecejo placo v policiji ali vojski. poleg vseh medalj ki jih dobijo, nagrad ki stejejo v 10 tisoce evrov, tv reklam od katerih so placani, intervjujev, prodanih artiklov, knjig itd, da ne omenjamo da so tudi lastniki lokalov in podobno, se mi res zdi nesprejemljivo da jih placuje drzava za delo policista ali vojaka, ko pa prezivijo 95% casa v sportu in ne na delovnem mestu!
fhtretzghjk
15. 08. 2012 05.48
+2
hanzz
15. 08. 2012 07.03
+7
podpis Tina maze na leto zasluži 1milijon. Od tega da 500.000 za trenerje, maserje, prevoze, ostalih 500.000pa ima čisti dobiček. Zakaj bi prejemala potem še 800eu policiske plače?
ondskan
15. 08. 2012 09.30
+0
zakaj pa ne bi ?! V razvitih državah imajo uspešni športniki policiske plače(dodatke, penzije). Uspešni športniki doprinesejo k razpoznavnosti države dosti bolj kot pa politiki in vsi navadni smrtniki, ki so najbolj pametni.
fhtretzghjk
15. 08. 2012 09.32
+1
kako za sebe se brigaj če je to naš denar
ondskan
15. 08. 2012 09.35
+1
Ja kaj milijone so ti vzeli in zdaj si obubožal...ne glumi
Robin Gunner
15. 08. 2012 14.11
+1
mah te medijske farse o razpoznavnosti, se danes sredi Evrope ne vedo kje je Slovenija, in ali je to sploh drzava. ko boste znal zmerit koliko sportniki doprinesejo k razpoznavnosti drzave in kaj ima slovenija od tega v blagajni se oglas. raje naj placajo posteno tiste ki opravljajo delo v policiji in vojski cez celo leto (sej so place na psu), kot pa da dodatno placujemo tiste ki pridejo enkrat na leto paradirat v uniformah pred kamero!
bukefal
14. 08. 2012 23.59
+24
Še dobro, da si na Brdu ni kateri olimpijec zlomil nogo, ker se je sluz kar cedila po podnu!!!
Alpia
15. 08. 2012 00.01
+3
norivoznik
15. 08. 2012 00.05
-1
Jamallllll
14. 08. 2012 23.39
+2
majo pa res dela za tistih bohih 15k, k itak ni niti za pol stanovanja.....in pol stotine delajo z nulami da zgleda mal več:) pathetic.
Jamallllll
14. 08. 2012 23.37
+1
pa kaj je to zaena kura AlenkaMirt na desni ki skos nekaj tvita o njenih prekrasnih otrocih? OK, we get it, rada bi izpadla "kako mam rada js otroke, in kako so moji kul..." zdej pa basta no, to ni normalno za odraslo žensko
Alpia
14. 08. 2012 23.35
+2
Naslednje OI 20016. Še je 18,004 let časa.
Alpia
14. 08. 2012 23.29
+0
Kocka pa Coklar večni tandem. Države in imperiji padajo a ona ostajata. Komaj čakam na Spar prospekte in Žolnirjevo, ki oglašuje jogurte, bo vsaj nekaj zaslužila. OLIMPIJSKI JOGURT S PLANINC
1939-1975
14. 08. 2012 23.29
-2
tole zaposlovanje športnikov v vojski in policiji smo pobrali od vzhodne nemčije, sovjetske zveze in kitajske pred več kot 50 leti.da je pa še danes tako je pa še en dokaz več da še vedno živimo v komunizmu, pardon kaviar komunizmu...
Robin Gunner
15. 08. 2012 00.56
-2
to je cist res, nisem se opazu da sta messi ali ronaldo clana vojske ali policije, pa sta naredila velik vec.