Slovenija

FOTO: Pahor ob visokem nemškem obisku: Slovenija se vrača

Ljubljana, 25. 11. 2014 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Sloveniji se na vabilo predsednika Pahorja mudi nemški predsednik Joachim Gauck, ki je dejal, da slovensko gospodarsko stanje predstavlja realističen optimizem in obljubil nemško pomoč pri reformah. Nemca sta sprejela tudi Cerar in Brglez.

Predsednik republike Borut Pahor je ob obisku nemškega kolega Joachima Gaucka izpostavil pozitivne gospodarske kazalce v Sloveniji kot priložnost za izvedbo strukturnih reform in krepitev sodelovanja z Nemčijo. Gost je ocene o gospodarskem stanju Slovenije označil kot realističen optimizem. Obljubil je pomoč in sodelovanje Nemcev, a ne diktata.

Pahor je spomnil, da sta vladi Nemčije in Slovenije leta 2011 s sprejetjem deklaracije o poglobljenem sodelovanju dali odnosom med državama strateški pomen. Politično in gospodarsko sodelovanje se je od tedaj opazno krepilo, z današnjim obiskom pa dobiva to "dvostransko strateško zavezništvo" še dodaten pomen. Gauck se namreč v Sloveniji mudi v času gospodarskega okrevanja naše države, je poudaril Pahor. "Slovenija se vrača," je dejal.

Po besedah Pahorja Slovenci imamo in želimo imeti zelo podobno korporativno kulturo kot Nemčija. Slovenija ima z nemškimi investicijami v glavnem zelo dobre izkušnje, saj nemška podjetja v njej vidijo poslovne priložnosti strateške narave.

Z vizijo pozitivnega rezultata ostajamo v stiku s stvarnostjo

Tudi nemški predsednik je izpostavil odlične odnose med državama. Pri tem ni izpostavil le gospodarskega sodelovanja, ampak tudi to, da Nemčija in Slovenija delita iste vrednote ter zelo podobno gledata na razmere v svetu, še posebej ko gre za Zahodni Balkan.

Kot je dejal, je danes slišal optimistične ocene glede zmanjšanja zadolženosti in gospodarske rasti v Sloveniji in ocenil, da je to kot pravi "realističen optimizem" - ko z vizijo pozitivnega rezultata ostajamo v stiku s stvarnostjo. Za že izvedene transformacijske korake je Sloveniji čestital, pri njihovem nadaljevanju in pospeševanju pa obljubil pomoč in podporo.

Kot je sicer opozoril, Nemčija Sloveniji nikakor ne želi diktirati, da mora privatizacijo izvesti čim hitreje. A politični transformaciji mora slediti še gospodarska in pri tem je Nemčija Sloveniji pripravljena skupaj z drugimi državami ponuditi pomoč in izkušnje, je dejal.

Gauck z odlikovanjem
Gauck z odlikovanjem FOTO: Damjan Žibert

Posebej je izpostavil potrebo po socialnem dialogu in širšem družbenem soglasju za spremembe ter spomnil, da so v Nemčiji kulturo konsenza uspeli vzpostaviti, kar je koristilo celotni družbi.

Več kot bo reform, več bo vlaganj

Na vprašanje glede privatizacije in ovir vlaganjem v Sloveniji Gauck ni želel konkretno odgovoriti, je pa spomnil, da so številna nemška podjetja tu že investirala in da razmere v Sloveniji zanje le niso tako problematične kot ponekod drugod. A čim bolj se bo nadaljeval proces notranjih reform, tem bolj bodo naraščala vlaganja, je dodal.

Na vprašanje, kako bi se Nemčija odzvala, če Slovenija ne bi uspela izvesti obljubljenih reform in predvsem zmanjšati proračunskega primanjkljaja, je Gauck izpostavil, da prijateljstvo med Slovenijo in Nemčijo temelji na "evropskem sosedskem odnosu", skupnih pogledih in vrednotah, ter ne zgolj na tem, kako se država odreže v gospodarskem pogledu, pri izpolnjevanju nekih kriterijev. Nemčija razume, da obstajajo specifične situacije, ko vseh kriterijev preprosto ni mogoče izpolniti, je zatrdil.

Pahor odlikoval Gaucka

Pahor je Gaucka odlikoval tudi z redom za izredne zasluge, ki je najvišje državno odlikovanje pri nas. To je prvi obisk nemškega predsednika v Sloveniji po 12 letih, Pahor pa je bil v Berlinu aprila lani.

Odlikoval ga je za zasluge pri krepitvi političnega dialoga in utrjevanju prijateljskih meddržavnih odnosov na bilateralni in multilateralni ravni med Slovenijo in Nemčijo ter za vsestransko podporo demokratičnim in združevalnim procesom v Evropi. Nemški predsednik pa je Pahorja odlikoval z najvišjim nemškim odlikovanjem Posebni red velikega križa, so sporočili iz predsednikovega urada.

Gosta sprejela tudi Cerar in Brglez

Poleg gostitelja Pahorja sta visokega nemškega gosta danes sprejela tudi premier Miro Cerar in predsednik DZ Milan Brglez. S Cerarjem sta se poleg dobrih dvostranskih odnosov govorila tudi o načinih doseganja nacionalne sprave. Gauck je svetoval, da je treba krivici tudi reči krivica, saj se z zamolčanjem krivic družba ne more premakniti naprej. Le z odprtim in kritičnim soočenjem, kjer si strani priznata, da so bile strojene krivice in napake ter se zanje prevzame odgovornost, je po besedah nemškega predsednika mogoče priti do zgodovinskih spoznanj, ki omogočijo spravo.

Brglez je v pogovoru izrazil zadovoljstvo, da imata državi prijateljske odnose in da odlično sodelujeta na političnem in gospodarskem področju. Izpostavil je tudi odlično medparlamentarno sodelovanje.

Gauck je dejal, da si želijo sodelovati s partnerji, ki so ustvarili takšno politično situacijo, v kateri lahko izvajajo reforme. V mnogih, predvsem vzhodnih državah namreč obstaja omahljivost pri realizaciji gospodarskih reform, prav tako pri realizaciji bolj pravne države, je dejal in pri tem dodal, da želijo pokazati in izmenjati izkušnje, ki jih ima Nemčija in ki jih lahko tudi Slovenija koristno uporabi.

Brglez je poudaril, da sta leta 2011, ob obisku nemške kanclerke Angele Merkel v Sloveniji, vladi sprejeli deklaracijo o poglobljenem sodelovanju, ki po njegovih besedah predstavlja enega od okvirjev sodelovanja. Izrazil je željo, da bi se kmalu uspeli dogovoriti tudi za bolj konkretne projekte sodelovanja.

Na pogovoru so bili prisotni tudi vodje poslanskih skupin, in sicer Simona Kustec Lipicer (SMC), Jože Tanko (SDS), Franc Jurša (DeSUS), Matjaž Han (SD), Luka Mesec (ZL) in Matej Tonin (NSi). Prisoten je bil tudi Jožef Horvat, predsednik skupine prijateljstva Slovenija-Nemčija v DZ in predsednik odbora DZ za zunanjo politiko.

Gauck bo Slovenijo zapustil jutri, ko je si bo ogledal še Medpodjetniški izobraževalni center v Novi Gorici in ajdovsko podjetje Pipistrel. V sredo si bosta predsednika skupaj ogledala tudi Novo Gorico in obiskala tamkajšnji frančiškanski samostan Kostanjevica.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (284)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silberblack
26. 11. 2014 13.28
+1
Slovenija se vrača v preteklost, ampak ne v leto .2003-2--9, temveč v leto 1940.
Manu Cocker
26. 11. 2014 08.38
+0
Pahor se vrača - meni pa se obrača - spet ena lutka na pohodu - sem mislil prejšnji teden, da nas bodo kitajci izvlekli iz dreka - zdaj pa vidim, da sem se motil.........
Venividivici1
26. 11. 2014 07.25
+0
Lahko bi rekli-- zgodovinski.
Venividivici1
26. 11. 2014 07.25
+0
To kar se je dogajalo pred Uniomom je bil velik dogodek.
Venividivici1
26. 11. 2014 07.18
+0
To pa ne pišejo kaj je bilo pred Unionom?
silberblack
26. 11. 2014 13.27
Ka pa mislis
26. 11. 2014 06.17
-1
Ko bi se le vrnala pred 91.
JanezNovakJohn
26. 11. 2014 05.46
+4
Pahor Kam se Slovenija vrača? Poglej Manssona v slabi banki pa ti bo jasno kam se Slovenija vrača.
Angela Franko
26. 11. 2014 06.58
+0
ON tega ne gleda njega to ne zanima slaba banka ni njegov problem on se problemom izogne .
Bojan-F
26. 11. 2014 01.23
+3
"... Slovenija se vraca ..." ... ha, ha, ha, ha, ... a je kam odsla? A se je v Sloveniji dogodila nekaj, kar se drugje v Evropi ni?
abigail
26. 11. 2014 00.04
-3
A ta preproga, na kateri stojita, je pa leteča? Zanimivo, da tudi v današnjih časih ne znajo predstavniki držav stopiti skupaj ne da bi hinavili z nekakšnimi redi zaslug in se pri vsem nadčloveškem trudu za protokol prav nič konkretnega ne dogovorijo. Bluzijo in razmetavajo davkoplačevalski denar - enkrat s Kitajci, drugič z Nemci. Vrag ve, kdo bo tretji...
abigail
26. 11. 2014 00.16
+1
Kam se to Slovenija vrača? V pravljično deželo, ali nekam na obrobje dežele uspešnih, vsevednih, nedosegljivih...kako se jim že reče?
Jeanus1
25. 11. 2014 23.27
+5
E moj Borči, francosko nemški vlak je že zdavnaj odpeljal, Slovenija, kakršno ste politiki zag*nili v teh letih pa je že zdavnaj v prostem padu. Vidi se da si že zdavnaj izgubil stik z realnostjo.
Ardus
26. 11. 2014 03.02
+0
očitno je francoskonemški strojevodja potegnil dovol veliko dozo...neč ni zašvical...
johanca123
25. 11. 2014 21.26
+5
Borči je postal sedaj še von Dumkopf
number46
25. 11. 2014 21.18
-4
Turistična agencija Pahor je poskrbela, da se davkoplačevalski denar porabi tam, ker je nujno potrebno, važno da sta se malo okrasila še malo pa bo božič a ne.
number46
25. 11. 2014 21.25
-1
vračamo se na stara pota to pomeni, 24 let tragedije ma tooo.
AlternativeFacts
25. 11. 2014 21.09
-2
Slovenska himna..."Še kiklco prodala bom....."...ju ju juhuhuhu..
Kritik19
25. 11. 2014 20.59
+7
To Pahor. Čim dlje vstran od balkancev, pa nam ne bo hudega.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
25. 11. 2014 20.58
+1
"Slovenija se vrača," je dejal. ZADOLŽENA; NEZADOVOLJNA; RAZPRODANA, POKARDENA. JA vrača se.
BioBenz
25. 11. 2014 20.38
+7
naredite mi to deželo spet nemško
Kritik19
25. 11. 2014 20.55
+14
kmg
25. 11. 2014 21.05
+15
A vi Slovenceljni se sploh zavedate v katerem času živite a kar nekaj blodite, ter med tem pomešate zadeve iz zgodovine s sedanjostjo? Tu se gre za okrepitev meddržavnih odnosov na gospodarski ravni med dvema evropskima državama Nemčijo in Slovenijo. Rezultat uspešnega sodelovanja bi bil, da bi revni in zbankrotirani Slovenci imeli možnost izvažati lastne slovenske proizvode na 80-MILIJONSKI nemški trg, ter s tem okrepiti lastno gospodarstvo! Kot je tudi praksa Švice, ki ima z Nemčijo zelo dobre odnose glede izvoza. Bi to uspel razumeti?
matija888
25. 11. 2014 20.14
+5
Zaradi 360.000 evrov davčnega dolga je finančna uprava vstopila v tovarno in začela razstavljati stroje. Država sicer dolguje podjetju skoraj desetkrat toliko.
DonDonDan
25. 11. 2014 20.23
+4
Takega kretenskega posega države, kot ga omenjaš, ni bilo zaslediti v medijih. So se lastniki tovarne verjetno že kako zamerili režimu.
matija888
25. 11. 2014 20.14
+7
Država za stavbno opremo v soseski Dunajski kristali komenski družbi dolguje 3.500.000 evrov. Ta denar v Komnu pričakujejo že tri leta. Zaradi 360.000 evrov davčnega dolga je finančna uprava vstopila v tovarno in začela razstavljati stroje. Država sicer dolguje podjetju skoraj desetkrat toliko. Finančna uprava je nenapovedano vstopila v proizvodne prostore, prekinila delo in začela razstavljati stroje, na katerih so zaposleni izdelovali PVC-okna in vrata, ki bi jih morali do konca tedna odpeljati v München. Stroje, ki so jih v Komnu kupili pred tremi leti, so prodali na dražbi, ker Holding dolguje 360.000 evrov davkov. Ali to pomeni konec proizvodnje v Komnu?
Borec21
25. 11. 2014 20.39
+4
to je običajna praksa v butalah firmam so dolžni oz so šli v stečaj ti komaj živijo kaj šele da bi lahko davke plačval potem jih pa furs dokončno zadavi
AlternativeFacts
25. 11. 2014 20.08
+3
Slovenski politiki so itak fenomen, ko je potrebno vcepiti frazo v narodovo zavest.....najprej so sanjali mostove, sedaj pa sanjajo neko luč na koncu tunela....narod pa na varčnih sijalkah.....
PIKAPOLONICA1994
25. 11. 2014 20.00
+0
Pahnjenci v akciji....svetloba, tuneli, hiri vlaki....folk je na drogi ali kaj?