Slovenija

FOTO: Požar pri Črnem Kalu pogašen: zgorelo kar 350 hektarjev površin

Koper, 08. 08. 2016 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/N.Š./J.S.
Komentarji
28

Gasilci so uspeli pogasiti požar na območju Črnega Kala, se pa bojijo, da ne bi ponoči burja znova razplamtela ognja, zato bodo na terenu ostali tudi ponoči. Železniška proga je spet odprta za tovorni promet. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je napovedal možne ukrepe za zmanjšanje požarne ogroženosti ob železniški progi čez Kras.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Obsežen požar
    02:40
    Iz SVETA: Obsežen požar
  • Iz SVETA: Kakšno je stanje na terenu?
    01:49
    Iz SVETA: Kakšno je stanje na terenu?
  • Iz SVETA: Štiri leta po požaru
    01:49
    Iz SVETA: Štiri leta po požaru
  • Iz 24UR: Požar pod nadzorom
    01:54
    Iz 24UR: Požar pod nadzorom
  • Iz 24UR: Z ognjenimi zublji se je borilo več kot 300 gasilcev
    03:03
    Iz 24UR: Z ognjenimi zublji se je borilo več kot 300 gasilcev
  • Iz 24UR: Ogorčeni domačini
    03:22
    Iz 24UR: Ogorčeni domačini
  • Iz 24UR: Eden največjih požarov v zadnjih letih
    02:26
    Iz 24UR: Eden največjih požarov v zadnjih letih
Požar - 5
Požar - 5 FOTO: POP TV

Gasilci so uspeli pogasiti požar na območju Črnega Kala. Od več kot dvajset požarišč, s katerimi so se spopadali včeraj, ponoči in danes, so pogasili še zadnjih deset žarišč.

300 gasilcem s skoraj 90 gasilskimi vozili so pomagali tudi trije helikopterji in vojaško letalo, gašenje pa je ves čas ovirala burja, ki je ob hudi vročini že pogašene zublje vedno znova prižigala.

Gasilci bodo sicer na terenu ostali tudi ponoči in z intenzivnim gašenjem nadaljevali še v torek.

Po zadnjih podatkih je zgorelo več kot 350 hektarjev površin, kar tokratni požar uvršča med najobsežnejše na tem območju. Pogorelo je gozdno podrastje in pašniki.  

Ponoči bo stanje na terenu spremljalo okoli 70 gasilcev, v torek pa jih bo na terenu okoli 200.

"Pred nami je noč, ko upam, da se stvari ne bodo poslabšale," je povedal vodja intervencije Denis Slavec in izrazil upanje, da se požari ne bodo ponovno razširili. Burja bi lahko namreč ponoči ponovno razplamtela ogenj.

Razmere se sicer počasi umirjajo, saj so ponovno vzpostavili železniški tovorni promet na relaciji Divača-Koper, tudi burja, ki je v nedeljo prispevala k širjenju požara, se umirja.

Železniška proga spet odprta

Kot je za STA pojasnila predstavnica Slovenskih železnic Mateja Živoder, promet na progi poteka normalno z izjemo potniških vlakov. Za potnike je tako še do 18. ure organiziran alternativni prevoz, s torkom pa naj bi se tudi to normaliziralo.

Domačini jezni

Krajani, ki jim je bil požar najbližje, so besni na Slovenske železnice, češ da se ti požari pojavljajo prepogosto. Železnice so že večkrat opozarjali, da je ta del proge neustrezno protipožarno zaščiten.

Domačini želijo, da Slovenske železnice postavijo protipožarni zid, železnice pa pravijo, da "redno odstranjujejo vegetacijo". A to, da kosijo travo ob progi, po mnenju krajanov ni primerna rešitev, saj trava potem ostane ob progi, se suši in še poveča možnost požara.

Pomiril jih je direktor slovenskih železnic Dušan Mes, ki si je ogleda pogorišče in napovedal skupno iskanje rešitev. "Mislim, da je prav, da se skupaj usedemo, dogovorimo in tiste stvari, ki so možne jih bomo tudi skupaj naredili," je dejal.

Mes je po poročanju Radia Slovenija izrazil obžalovanje, da je do požara prišlo. Ne izključuje, da ga je povzročilo zaviranje vlaka oz. pomanjkljivost na katerem od vagonov. A krivdo in odgovornost morajo ugotoviti policisti, je dejal.

"Glede na karakteristiko požara in glede na to, da je nastal na več mestih ob progi, je to največja verjetnost," je za radio dejal Mes. Pojasnil je še, da bodo ob progi izvedli določene preventivne ukrepe, konec avgusta pa se bodo sestali z gasilci in domačini. Pritrdil je sicer, da so verjetno res določeni odseki ob progi, ki niso ustrezno vzdrževani. Pričakuje, da mu bodo te odseke pokazali domačini, je še dejal.

Poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek je sicer za Radio Slovenija dejal, da to, da za območje, kjer je izbruhnil požar, ni bila razglašena požarna ogroženost, kar je argument Slovenskih železnic, ne vpliva na njihovo odgovornost. "Če se na nekem območju pogosto pojavljajo požari, potem je treba tam nekaj narediti, da se ta nevarnost zmanjša na minimum," je poudaril.

Gašperšič napovedal ukrepe za zmanjšanje požarne ogroženosti

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič si je ogledal pogorišče požara in govoril z direktorjem Slovenskih železnic Dušanom Mesom, ki si je dopoldne tudi sam ogledal razmere, ter se pogovoril tako z gasilci kot s krajani. "Predvideno je, da se konec meseca ponovno sestanemo, da se predstavijo možno ukrepi," je v izjavi po srečanju z operativnim vodstvom gasilcev, ki sodelujejo v akciji, pojasnil minister. Srečanja sta se med drugimi udeležila tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in koprski župan Boris Popovič.

Med možnimi ukrepi, ki bi prišli v poštev, je Gašperšič omenil preventivni požig rastja v sodelovanju z gasilci in vsaj na kritičnih mestih razširitev varnostnega območja ob železniški progi. "Preverila se bo tudi možnost izgradnje protipožarnih zidov na najbolj ogroženih mestih," je dodal Gašperšič. Med možnimi ukrepi so tudi gasilski vagoni, ki bi lahko tovrstne požare preprečili že v startu.

Minister se je zahvalil vsem sodelujočim v gašenju, od poklicnih do prostovoljnih gasilcev, pripadnikov vojske in domačinom.

Civilna zaščita je sicer zaprosila za pomoč italijanskega letala Canadair pri gašenju, je navedel Gašperšič. "Predvidena je dopisna seja vlade, če bo jutri še potreba po vpoklicu tega letala. Vendar, kot sem danes obveščen, naj bi z našimi sredstvi in z našimi razpoložljivimi silami situacijo lahko obvladovali," je še pojasnil minister.

Narava bo potrebovala več let, da bo lahko obnovila v požaru uničen teren. Kot je za STA pojasnil poveljnik koprske gasilske brigade Vilij Bržan, je težko reči, v kolikšnem času bi se vegetacija lahko obnovila, vendar lahko to traja tudi desetletje. Kot je opozoril, so lahko tla po tovrstnem požaru tako močno degradirana, da obnova vegetacije v prejšnjem obsegu sploh ni mogoča.

Požar ob železniški progi od vasi Črnotiče do naselja Zanigrad je na dolžini od tri do štiri kilometre izbruhnil v nedeljo popoldne. Uradno vzrok požara še ni znan, so pa vsi požari nastali ob železniški progi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vstajnik1941
09. 08. 2016 08.32
-1
Še ena reklama za zgraditev drugega tira - kao državni interes, da bodo levaki še naprej pljačkal!
frako
09. 08. 2016 09.31
+1
sej če bi bli desni na ablasti bi pa desni pljačkali, izbiro amo sam kdo bo kradu.
nicor
08. 08. 2016 19.50
+8
Boga jim ajzeponerskega, ni bila razglašena požarna nevarnost!!! ONI IN NJIHOVE TEŽKE KOMPOZICIJE SO NEVARNOST! Samo oni to ignorirajo! Verjetno je povsem nemogoče (za ajzeponarje) v kompozicijo vključiti cisterno z vodo, ki bi ob zaviranju na nevarnih odsekih okolico škropila s poštenim vodnim curkom. Če lahko gasilci (300 njih) vlačijo cevi v te bregače in letajo helikopterji, ajzenponarjem cisterna vode in črpalka pa dize res ne bi smela biti problem! Razen če so kompletni loleki! Ne vem, kam bi me vtaknili in za koliko časa, če bi se mi ob delu zgodilo karkoli podobnega.
najvsivedo
08. 08. 2016 19.13
+30
vsi profesorji ki so v stalni pripravljenosti naj gredo gasilcem pomagat
NapovedovalecPrihodnosti
08. 08. 2016 21.01
-3
Pa tudi brezdelni migranti kateri so povzročili požar.
vstajnik1941
09. 08. 2016 08.32
macek_garfield
08. 08. 2016 19.09
+6
glede na to, da afneguncar Pahor zelo rad pomaga, zakaj ne gre gasit ognja, pa tak predsednik slovenije pa to
NapovedovalecPrihodnosti
08. 08. 2016 21.15
+1
Nima časa,ker je zaseden z pisanjem ljubezenskih pisem putinu katerega ne more pozabiti.
tantadruj1
08. 08. 2016 18.32
+10
MIMOGREDE... A NI DA VOJSKO PLAČUJEMO? NO? ČEMU NEKI? OB TAKIH STVAREH VSI VEN IN POMAGAT. boste vsaj za kaj izurjeni zares.
rok grubar
08. 08. 2016 18.47
+0
Pravi Tantadruj,obveščen o vsem. Verjetno vojske nisi služil. Če pa si jo, pa misliš, da je bila tista edino prava ali kaj podobnega. Z vsaj minimalno opazovanja vidimo pri gašenju vojaške helikopterje. Vsaj nekateri. Tisti ki hočemo.
macek_garfield
08. 08. 2016 19.08
+0
tantadruj, vojska je namenjena za nato operacije, ne za resevanje slovenije
tantadruj1
08. 08. 2016 20.49
+2
a domačini pa lahko pomagajo, ker so res izurjeni. dajte no. včasih, ne dolgo nazaj je v vasi zvonilo in je šel vsak moški pri hiši gasit, če ne je dobil kazen.... samo v vednost.
NapovedovalecPrihodnosti
08. 08. 2016 21.04
+1
Zakaj bi pa naj vojska pomagala?Pomaga naj policija kateri je cmerar dodelil večje plače in ostalo.Vojska ne dobi nič čeprav je vedno pomagala ali v poplavah ali žledu in tako naprej.Niti hvala jim nihče ni rekel.
tantadruj1
08. 08. 2016 18.30
+4
gašenje takih požarov stane več kot bi stala ureditev stanja s strani slo železnic... ampak mi smo pač butale nimaš kaj. dokler ne bo vse uničeno očitno ne bomo nehali... vprašanje če kdaj
volkovski_14
08. 08. 2016 19.50
-1
In kaj naj vsak vojak skoci po svoje vedro v orozarno in hiti pogasiti tisti en kvadratni meter,medtem pa naj gasilci izurjeni za boj z orozjem odhitijo v sirijo pomagat...ocitno gre to pri tebi tako. Pomisli preden kaj poves ker nocemo vsi tu videti tvoje nizke inteligence
NapovedovalecPrihodnosti
08. 08. 2016 21.05
+2
tantadruj1................zakaj pa ti nisi šel gasit bi se vsaj srečal z pametjo.
zimzelen 1
08. 08. 2016 18.01
+19
Mah..., glupi smo in glupi bomo ostali...! V nasi lepi dezelici, se je ze veckrat pripetilo, da je fanj zagorelo. Veliko truda, casa, sredstev, pogumnih gasilcev in kdaj tudi srece, je bilo potrebne, da so se pozari omejili ter pogasili. Na primorskem je teh bilo ze vec in ponavadi vedno na nekem zahtevnem tezko dostopnem terenu. In kaj smo se iz tega naucili...? Nic! Ker namesto kupovat nekih starih neuprabnih Pilatusov, za potrebe urjenja SLO vojske ter obrambe nasega zracnega prostora (v katerega po potrebi priletijo NATOvi lovci iz Aviana), ker nasa letala so za to neuporabna, bi lahko bilokateri "neumen" kmet raje kupil par Canadairov, s katerimi bi lahko take situacije hitro, elegantno in poceni resili. Ja, pa brez ogrozanja ljudi, ki so v vecini prostovoljci vaskih gasilskuh drustev. Nenazadnje pa, smo tudi blizu morja, vode je tam veliko, pa ne pozabit, da je slana in za prezivetje ljudi nepomembna, medtem, ko gasimo ogenj z pitno vodo! Ahhhh...
Anton001
08. 08. 2016 18.13
-7
zakaj jih pa ti nisi kupil aja ni denarja pa to
?asjeza
08. 08. 2016 17.20
+7
in kdo bo plačal za gašenje? tehnični pregled?
dr.dare
08. 08. 2016 18.01
-10
Tara29
08. 08. 2016 12.29
+24
Kaj naj človek reče na to? : "Ogenj gasimo s tremi helikopterji in letalom Pilatus. Na delu je 250 gasilcev. Požar je pod nadzorom, a takoj ko veter malo zapiha, se ponovno pojavijo žarišča. Verjamem, da bomo požar do večera pogasili. Italijani nam s kanadrom niso prišli na pomoč, saj je bilo preveč zapleteno pridobiti vsa dovoljenja," nam je povedal Vili Beržan, direktor poveljnik Gasilske brigade Koper. "Težava je bolj kot na italijanski na slovenski strani. Nismo mogli čakati na pridobitev vseh dovoljenj, postopek je prezahteven," je dodal.
konstruktor
08. 08. 2016 18.12
+18
Pišuka, tiste, ki bi morali urediti papirje, bi poslal tja gor v gmajno z dvema špric kanglama v roki, pa ajde, gasi, pišuka....naslednjič bi papirji bili zrihtani še pred požarom.....sej ne morš verjet....
konstruktor
08. 08. 2016 18.16
+12
Darko32
08. 08. 2016 12.29
+16
Če bi bili na železnicah vsaj malo bolj pošteni bi lahko pripellali nekaj cistern z vodo in bi priključili gasilci na te cisterne črpalke in potem bi zagnali preko cevi in bi pogasili skupaj v manj kot 12 urah. A glej ga zlomka vagoni pa stojijo na postajah in so samo v napoto.
Jutranja Zarja 1
08. 08. 2016 16.26
+8
SŽ so med luškim protestom lagali o nastali škodi, za katero, da je kriva Luka. Ajzenponerji veste koliko škode ste v
Darko32
08. 08. 2016 11.50
+15
Ko sem poslušal izjave različnih članov je jasno videna pokvarjenost SŽ z izjavo, da ni razglašena požarna ogroženost. PA to bi oni morali sami vedeti, k o proizvajajo ogenj na kolesih pri zaviranju. Včasih vidim, da iskre letijo tudi do 5 metrov v višino.
Slovenec-slovencu=pes
08. 08. 2016 08.10
+42
Mislim, da če bi ta požar bil na hrvaškem, bi na terenu bilo deset ekip popa ali a kanala kup vaših PoP novinarskih akademikov in članek dolg kot črevo. Razpisali bi se za vsak novo nastali plamenček po urah in minutah natančno. Objokovali njihove gasilce itd. itd. Ker pa gori pri nas, in to naprej od zadnjega pogorišča pred leti pa je lih tako .... novica za par povedi.
rally4life
08. 08. 2016 08.31
+35
Sej je prau tako.. usaj ne nadlegujejo gasilcev on odstalih služb, ki so na terenu :)