Slovenija

FOTO: Podpora tudi za Erjavca in Šušteršiča

Ljubljana, 09. 02. 2012 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Karl Erjavec, ki je kandidat za zunanjega ministra, ne napoveduje večjih sprememb, želi pa si, da bi gospodarska diplomacija ostala v rokah zunanjega ministrstva. Šušteršič pa kot kandidat za finančnega ministra napoveduje povrnitev zaupanja tujih investitorjev. Oba sta dobila podporo matičnih odborov.

Zadnja dva ministrska kandidata bodoče vlade, ki sta se predstavljala matičnima odboroma državnega zbora, sta bila Karl Erjavec in Janez Šušteršič. Pred njima so se danes predstavili tudi še štirje kandidati – kandidat za ministra ta delo Andrej Vizjak (SDS), kandidat za obrambnega ministra Aleš Hojs (NSi), kandidat za pravosodnega ministra Senko Pličanič (Lista Virant) in kandidat za ministra za zdravje Tomaž Gantar (DeSUS).

"Pravijo, da sem spreten pogajalec, mogoče mi je zato usoda namenila zunanje ministrstvo," je dejal Erjavec pred parlamentarnim odborom za zunanje zadeve. Sicer pa je ob začetku predstavitve povedal, da večjih sprememb z njegovim prihodom na zunanje ministrstvo v zunanji politiki ne gre pričakovati. Napovedal je le manjše spremembe, ki pa bi jih uvedli po široki javni razpravi. Pravi tudi, da mora biti kadrovanje transparentno. Ob 20. obletnici vstopa v Združene narode, ki bo 22. maja letos, pa napoveduje skromno proslavo. Povedal je tudi, da se načrtuje izdaja učbenika, ki bi ga v osnovnih šolah uporabili za promocijo Združenih narodov.

Med predstavitvijo pa je k Erjavcu prisedel mirovni aktivist in ga vprašal: "Kako lahko s puškami gradite mir?" a Erjavca to ni zmedlo. Pri tem je povedal, da je Slovenija sodelovala v mirovni misiji Združenih narodov v Libanonu in tako pomagala preprečiti in ustaviti nasilje, ki so ga bili deležni tudi otroci in ženske.

Erjavec pravi, da od tujih jezikov govori francosko in angleško.

Erjavec si želi stabilnosti na Zahodnem Balkanu. Dejal je, da se želi takoj, ko bo prevzel vodenje ministrstva, srečati s hrvaško kolegico Vesno Pusić, kontakt bo takoj navezal tudi s srbskim ministrom Vukom Jeremićem. Sam podpira vstop Srbije in Črne gore v EU, prav tako pa bi morali po njegovem mnenju pogovore o vstopu začeti tudi z Albanijo in Makedonijo.

Erjavec tudi meni, da bi bilo potrebno poglobiti transatlantsko partnerstvo, hkrati pa meni, da bi morali slovenski izdelki prodreti na ameriški trg. Predlagal je tudi spremembo koalicijske pogodbe, da bi gospodarsko diplomacijo še naprej vodilo zunanje ministrstvo.

Nič niste povedali, prav po diplomatsko. Roman Jakič

Kadrovanje mora biti po Erjavčevih besedah transparentno. Na to se je odzvala poslanka Pozitivne Slovenije Janja Klasinc, ki je dejala, da je Janez Janša, ki je bil premier med letoma 2004 in 2008, jutri pa bo parlament odločal o vladi, ki jo je sestavil po lanskih volitvah, veliko kadroval na zunanjem ministrstvu. Zato meni, da bo Erjavec težko držal obljubo o nevmešavanju dnevne politike.

Na koncu so člani odbora glasovali o podpori kandidata. Za je glasovalo 11 poslancev, trije pa so bili proti.

Šušteršič za povrnitev zaupanja tujih investitorjev

Šušteršič pa je v predstavitvi govoril o svojih prednostnih nalogah. Med te je uvrstil znižanje javne porabe, poenostavitev davčnega sistema in povrnitev kredibilnosti Slovenije kot partnerja za tuje investitorje. Interventni zakon bi podaljšal do konca leta, dolg države pa po njegovih besedah ne bi smel preseči 50 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

Letos bo javno porabo potrebno zmanjšati za približno 800 milijonov evrov, kar je osem odstotkov zdajšnjih proračunskih izdatkov. Zagotovil je, da bo vlada spoštovala zavezo večine parlamentarnih strank ob sprejemu interventnega zakona, da se v času njegove veljavnosti ne bo posegalo v plače javnih uslužbencev in socialnih transferjev.

Zavzema se za strožji nadzor davčnih organov. Od razbremenitev pri dohodnini in uvedbe zgornje meje pri socialnih prispevkih si obeta razbremenitev obdavčitve delovnih mest do konca mandata v višini 250 milijonov evrov. Napovedal je tudi vrsto davčnih razbremenitev za podjetja, med drugim pavšalno obdavčitev in davčne počitnice za nova podjetja. "Če bomo skupaj z zniževanjem izdatkov uvedli te davčne poenostavitve in uvedli sistem socialnih zavarovanj, potem bodo učinki na gospodarstvo in s tem na zaposlovanje pozitivni," je napovedal.

Sam je prepričan, da finančno stanje v Sloveniji ni takšno, da bi morala država prodati vsa podjetja, ki jih ima v lasti. "Bomo pa morali, da povrnemo zaupanje investitorjev," je dodal. Država se bo morala do investitorjev obnašati bistveno drugače, je dejal, kot primer neprimernega ravnanja pa izpostavil prodajo Mercatorja. "Bilo je jasno, da so se vedno znova postavljali novi pogoji," je pojasnil in se vprašal, kaj so s ščitenjem trgovca postavili na kocko.

"Na kocko so postavili Pivovarno Laško, banko in državni proračun, ki bo morda moral dokapitalizirati NLB, ker ji nismo dopustili, da bi razpolagala s svojim premoženjem," je odgovoril. Začeti se bomo morali drugače obnašati do lastniških deležev države: ne takoj prodajati, a postaviti zelo jasna pravila in zaveze, je ponovil.

V skladu s koalicijsko pogodbo mora v lasti ostati 25 odstotkov bank in zavarovalnic, glede infrastrukture pa je dejal, da se je prodajalo ne bo, pač pa naj bi investitorje na to področje privabili v okviru javno-zasebnega partnerstva. "Privabiti moramo investitorje, da bodo prinesli denar v podjetja in zagotovili denar za prestrukturiranje," je še dejal Šušteršič in opozoril, da brez tega ne bo delovnih mest in gospodarske rasti. Ob tem se mu zdi ukinitev Agencije za upravljanje kapitalskih naložb in prenos upravljanja z državnim premoženjem nazaj na ministrstva korak nazaj; sam bi predlagal preoblikovanje agencije.

Po zaključeni predstavitvi so člani odbora za finance glasovali o ustreznosti kandidata in ga s 15 glasovi za in nobenim proti tudi potrdili.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (340)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
14. 02. 2012 11.19
RJAVI PRVI BOŠ TI DOBIL PO BUČI V KOLIKOR UPOKOJENCI OSTANEMO NA ISTEM BANKIR BO PA ŠEL NA ČAKANJE SAJ NE BO IMEL KAJ DELAT VARČEVALCI BOMO ZAČELI DENAR DVIGOVAT IZ BANK DRUGAČE BOMO HODILI LAČNI NE VERJAMEM, DA BODO LAHKO IZPLAČALI VSAJ 20% VARČEVALCEM SVOJEGA VLOŽENEGA DENARJA DA NE BO POL JAMRANJA, KO GA BO ZMANJKALO
kawboy
11. 02. 2012 11.10
+1
Da ne bo slučajno dal kakšno posojilo Grčiji. Če se ne bomo na novo zadolževali, tudi posojali ne bomo in pika?! Če se zateguje pas pri najbolj ranljivih skupinah, potem se mora tudi pri luksuznih dobrinah in zato morajo biti ta slednja tudi bolj obdavčena?
narcisa2
10. 02. 2012 11.36
+0
Kaj me briga, ce so nekateri pobozni. Ce verjamejo in jim to pomaga.Nekateri posezejo po tabletah in psihiatrih, spet drugi pa eno zmolijo in gredo k spovedi. V demokraciji pa tega ne mores in ne smes prepovedovati!!!!! Nekateri med vami, bi kar pol Slovenije odpisali. Proti dzamiji in mineretih in Jankovicu ( tej niso del nase kulture kot krscanstvo), pa nimate nic za pripomnit. Kje so vasi komentarji????
prašek
10. 02. 2012 12.00
-1
santamaura
10. 02. 2012 11.08
+2
Carlos se bo v Bruslju najprej zavzel za upokojence v Afganistanu
I G N O R A N T
10. 02. 2012 09.32
+1
Koliko ta rudecih je danes na desnici?
prašek
10. 02. 2012 09.41
+4
kiss-my-ass.
10. 02. 2012 08.56
+5
Sončnega pomladnega vremena pa še kar ni! Je tole vreme božji gnev? Predznak apokalipse? Se res uresničuje Nostradamoseva napoved o novem Histru?
est
10. 02. 2012 07.16
+6
Navsezadnje se je Karl šolal v Bruslju in mu je bruseljski parket znan.Pomočnik bo pa Dimitrij, ki ima svojo slavno beležko in dobre kontakte po svetu.
jpavli19
10. 02. 2012 07.12
+5
Vlada gor vlada dol....upam da jim uspe čim manj boleče in predvsem pošteno do vseh delovnin ljudi zarezati v torto ki je ni...in ko bodo v javni upravi odpuščali naj tiste,ki ne delajo na šihtu in so več na spletu, pa kavi...samo v službi ne...te delitve levo desno v naši ubogi državi so idiotizmi ...delat je treba.Enostavno.Biti solidaren do tistih,ki tega ne morejo ali ne po svoji krivdi nikakor nimajo dela.Biti strpen do vseh ljudi,ne samo na svojo r..gledati.Seveda pa morajo vsi zategniti pas...ne samo mali in delovni...to pa nikdar ni bilo in ne bo.
Levji
10. 02. 2012 07.12
+7
Super133710.02.2012 01:17:46 Danes rdečkoti pakirajo kufre in gredo dol na jug.... Nisem vedel, da gre SDS na jug.
M_teorija
10. 02. 2012 06.30
+10
Kaj je zdaj to. Komaj imamo novo vlado, pa je že deflacija, pa sibirska zima. A niso obljubljali drugačno sliko. Kje so sedaj tisti grafi, ki so jih tako radi kazali!?
Ljubljanski Snob
10. 02. 2012 01.53
+1
Se moram pritožit svojemu direktorju, da me zatirajo, ker imam beden net v službi. Moram še jaz malo povzdignit glas, tako kot naši kulturniki
Ljubljanski Snob
10. 02. 2012 01.58
+0
Ljubljanski Snob
10. 02. 2012 01.34
-2
Anticerkev, kaj že spet xhamsterja gledaš al kuga? No saj boljš da x hamsterja gledaš kot pa da sam komunistične parole sem gor pišeš. Kje mate pa zdaj Jankoviča, nekaj se je potuhnil, no saj jutri ga čaka zopet seja bolećine v parlamentu
InterReflections
10. 02. 2012 01.37
+3
Janković in Pahor vlagata moči v to, da se obdrži kulturno ministrstvo in da tožilstvo pade nazaj pod ministrstvo za pravosodje. Janković pa se bori proti ACTI in se je izboril, da bo obravnava o njej v parlmanetu!
Ljubljanski Snob
10. 02. 2012 01.38
-1
Pahor je ok, sam Zoran je pa..... Bog nas reši kuge in Jankovića. To bi zdaj moralo pisati na cerkvah
InterReflections
10. 02. 2012 01.40
+4
Zoran se bori, da delavci participirajo pri dobičku od podjetja in da se ukine ACATA, pa kar sem zgoraj naštel!
Ljubljanski Snob
10. 02. 2012 01.46
-1
Vidimjaz, kako se je on boril v Merkatorju za delavce, pa v kake minuse je spravil vsa svoja podjetja....
Ljubljanski Snob
10. 02. 2012 01.49
+5
Ko bodo prave teme, bo zopet tukaj veselo, bo po 5 tavžnt objav, tako kot pred kakim tednom
Ljubljanski Snob
10. 02. 2012 01.59
+0
Samo nisva sama, ziher naju še kdo čita, pa se ne vključi v razpravo
Ljubljanski Snob
10. 02. 2012 02.21
-1
kiss-my-ass.
10. 02. 2012 08.59
+1
Hajduk, tvojih idiotskih pisanj ljudje itak ne berejo več. Vidijo Hajduk in preskočijo.
Super1337
10. 02. 2012 01.17
-4
Danes rdečkoti pakirajo kufre in gredo dol na jug....
Ljubljanski Snob
10. 02. 2012 01.37
+1
Ni na jugo dovolj prostora za vse slovenske komuniste, vsako leto jih je več v Ljubljani, Kranju, Jesenicah, še v Novem mestu se kotijo na polno
kiss-my-ass.
10. 02. 2012 09.00
+1
Nč ne gredo na jug. Saj tvojih Belih pa ne bo treba nikamor voziti. Kakor je rekel Godnič JE ŠE DOMA PROSTORA za vas!
Ljubljanski Snob
10. 02. 2012 01.14
-1
Sam še antticerkev je gor, pa pravijo da je komunizem že izumrel
Ljubljanski Snob
10. 02. 2012 01.16
-1
SLOVENSKO
10. 02. 2012 01.19
+1
Ljubljanski Snob
10. 02. 2012 01.27
-2
Anti je ok, tega bi se še dalo prevzgojit, da bi se odrekel komunizmu, problem so tukajle drugi, ki celo Tita vlečejo v avatar, za te pa ni več rešitve
InterReflections
10. 02. 2012 01.33
+3
Edina pozitivna stvar komunizma je, ker je uničeval razliko med religijami in narodnostmi. Negativna je pa ta, da je vsem dal iste plače. Delavci in nedelavci so bili plačani enako. Jaz samo pozitivne stvar vlečem iz komunizma, To je multinacionalnost in ateizem.
Ljubljanski Snob
10. 02. 2012 01.35
-1
A je uspelo komunizmu uničit vero ljudi v Boga? To nikdar ne bo uspelo nikomur, še najmanj pa komunajzarjem
InterReflections
10. 02. 2012 01.39
+5
HAJDUK, komunizem ni hotel uničiti vere v boga, temveč uničiti, da bi ljudje kleknili pred papeža in se podredili njegovim zahtevam!
Ljubljanski Snob
10. 02. 2012 01.47
-4
Zanikali so obstoj Boga, papežu pa noben ne more do živega, so tako močni, da je groza
Ljubljanski Snob
10. 02. 2012 02.19
-1
SLOVENSKO
10. 02. 2012 00.16
+4
ne vem kaj se ma ta jaklič zmeri tko bedast za smejat
rajc70
10. 02. 2012 00.22
SLOVENSKO
10. 02. 2012 00.23
+1
InterReflections
10. 02. 2012 00.05
-1
HAJDUK, ti si križanec med ustašem in domobrancem in zato si v Sloveniji podrejeni svojemu liderju Janezu Janša, če bi živel pa na Hrvaškem, bi bil podrejen pa svojemu liderju Ivu Sanaderju. Saj Sanader in Janša se imata rada, saj sta oba katoliška Jugoslovana. Eden je podalpski katoliški Jugoslovan, drugi pa ja jadransko-panonski katoliški Jugoslovan. Isti , drugo pakovanje!
SLOVENSKO
10. 02. 2012 00.11
+3
auuuuuu v filmu rane si to vidu ahahahahahha
.eu.
10. 02. 2012 00.13
+2
lej samo moraš gledat za dobro vseh ljudi ne glede na nacionalnost ,vero itd Pomagaj vsakemu enkat se ti vrne vse
SLOVENSKO
10. 02. 2012 00.15
+3
Ljubljanski Snob
09. 02. 2012 23.59
+7
anticerkev sem te videl zadnjič na koncertu od Jana Plestenjaka, baba zraven tebe je bila vsaj 50 let na 20 let podlage. A nima veze, sam da ni dedec
Pippaa
10. 02. 2012 00.03
+3
hehehe, ajde nj ti bo, tale je pa bla smesna hahaha :D
Ljubljanski Snob
10. 02. 2012 00.10
+3
Anticerkev je žigolo, in res sem ge videti prepoznal ko sem varoval Plestenjaka. Pripeljal se je v rdeči Alfi kABRIOLET, taki retro, to samo liberalna akedemija vozi, imel je svilen šal in plašček, ter okrogla John Lenon očala, ter kozji fiks bradico, tako da je bil sto posto naš anticerkev.
Ljubljanski Snob
10. 02. 2012 00.12
+3
Baba je bla pa zihr udova kakega slovenskega kulturnega animatorja, no važn da pob uživa, jst mu privoščim
.eu.
09. 02. 2012 23.56
+6
Dajmo se čimprej navadit kaj od Avstrijcev pa Nemcev kar se vodenja države tiče pa ne glede na to al je Janša al pa Jankovič .
anonymous3
09. 02. 2012 23.56
+2
grozna novinarka kako lahko dajo tako zensko na televizijo
drugnben
09. 02. 2012 23.55
+4
Kaj pa zdaj Janković dela, a bo kandidiru za župana?
Ljubljanski Snob
09. 02. 2012 23.59
+4
rajc70
10. 02. 2012 00.23
+4
Po cele dneve sedi poleg onega stroja za uničevanje dokumentov in z njim dela rezance.