Slovenija

FOTO: Doma pridelana zelenjava je boljša od uvožene

Maribor, 31. 05. 2013 19.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z zelenjadarskim dnem so organizatorji poskušali še dodatno poskrbeti za promocijo doma pridelane zelenjave, mlade pa seznaniti s tem, da je uživanje zelenjave pomembno za njihovo zdravje. Se pa zavest potrošnikov počasi spreminja v prid slovenske prehrane.

Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave je v Mariboru pripravilo zelenjadarski dan. Želijo namreč dodatno poskrbeti za promocijo doma pridelane zelenjave, mlade pa seznaniti s tem, da je uživanje zelenjave pomembno za njihovo zdravje.

Predsednik združenja Stanko Volk pravi, da se zadnje čase pridelava zelenjave povečuje. Tudi s pomočjo raznih škandalov v verigah dobav se zavest potrošnikov vendarle počasi spreminja v prid slovenske prehrane. Povpraševanje se po njegovem mnenju vendarle veča, trgovci so prav tako že začeli več pozornosti namenjati temu, kaj prodajajo.

Povpraševanje se povečuje tudi v javnih zavodih, kjer so vezani na postopke javnega naročanja in so bili po pravilu v preteklosti zavezani predvsem h kupovanju cenejših izdelkov. "Težava pa je v tem, da se posamezen kmet težko odloči za prijavo na razpis, saj sam ne bo mogel zagotavljati vsega, kar razpis zahteva, ob tem pa je zahtevno tudi izpolnjevanje dokumentacije, zato si marsikdo sploh ne upa prijaviti," je dejal prvi mož združenja za integrirano pridelavo zelenjave.

Kot je še dodal, je država v zadnjih letih že dvakrat spremenila zakon o javnih naročilih, še letos pa naj bi prišlo do novih sprememb, ki bi lahko omogočile večji dostop do slovenske zelenjave tudi v javnih zavodih, kot so vrtci, šole, domovi za starejše in podobno.

Zelenjava z vsakim kilometrom izgublja kakovost

Da je doma pridelana zelenjava zagotovo boljša od uvožene, je zagotovila tudi svetovalka za zelenjadarstvo na mariborskem zavodu Kmetijsko-gozdarske zbornice Miša Pušenjak. Kot je dejala, mlade že od malih nog učimo, da je zelenjava zdrava, a nihče ob tem ne pove, da to ne velja za čisto vsako zelenjavo.

"Ne govorim samo o raznih dodatkih pri pridelavi, pač pa že o tem, da z vsakim kilometrom in uro, ko je zelenjava odrezana in skladiščena, izgublja vrednost," je dejala Pušenjakova in dodala, da je tudi najbolj intenzivno pridelana slovenska zelenjava zelo daleč od tega, kar se dogaja v Evropi in drugod po svetu.

Ob tem je po njenem mnenju treba opozoriti še na izpuste toplogrednih plinov v zrak zaradi prevoza zelenjave z drugih koncev sveta, prav tako pa z nakupom slovenske zelenjave ohranjamo slovenska delovna mesta in Slovenijo tako lepo, kot je zdaj. Če bi obveljali nekdanji načrti o evropsko primerljivem kmetijstvu, potem bi od Murske Sobote do Maribora rasla le pšenica, od Maribora do Ljubljane pa koruza, s tem pa bi po njenih besedah trpel tudi estetski videz države.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

starakadilka
01. 06. 2013 09.12
+3
Če p v osnovni šoli zmanjka peteršilja in ga kupijo od kmeta in ne uvoženega iz Mercatorja, pa dobijo opomin, da ravnajo nepregledno, celo koruptivno. Pomislite za pol kile peteršilja.
comment123
01. 06. 2013 09.25
+2
vse to ima določen namen....nehati se bo moralo in vrtci in šole naj kupujejo samo lokalno hrano........domačo in ne uvoženo
"mihevc"
01. 06. 2013 10.50
+1
trgovski lobi je močan in gotovo ima prste vmes
est
01. 06. 2013 08.38
+1
Doma pridelana-to je potrebno pa redno kontrolirati. Na veletržnici onstran meje so primorske branjevke redne gostje.
bebo3
01. 06. 2013 05.37
+1
reče se zelenjava in ne zelenjada!
Roxy79
31. 05. 2013 22.55
ja...sam vreme bi moralo biti bolj toplej.... edin solata je zrasla...drugo pa vegetira.......
veter v laseh
31. 05. 2013 22.29
+4
Boljsa od uvozene? Ne ga lomit, kdo pa je tako pameten, da mu je vsakdanjik potrebno bilo odkriti?????
Darko32
31. 05. 2013 21.09
+7
JAz toplo priporočam vsem tem, ki se ukvarjajo z pridelavo in prodajo, da izločijo iz svojih vrst pokvarjence in goljufe. NEkateri imajo res kvaliteto, ki je vredna svojega denarja. Obstajajo pa nekateri, ki samo preprodajajo in goljufajo ljudi. ŽAl tudi sam poznam nekaj teh prevarantov. Slaba luč pa pade kar na vse. Glede zelenjave pa naslednje: Kdor pozna obe kvalitete bo hitro ocenil ali je res domače boljše. Ni nujno v vseh primerih.
KORUPCIJA
31. 05. 2013 20.22
+17
Kdor ima možnost priporočam,da si uredi vrt,pa tudi če je 2X2 m2,vsaj za solato,peteršiljček....
"mihevc"
01. 06. 2013 10.53
+1
nekateri pridelujejo zelenjavo tudi v cvetličnih lončkih