Slovenija

FOTO: Dobrodelni bazar odprl vrata

Ljubljana, 04. 12. 2010 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dobrodelni bazar Sila je slovesno odprla soproga predsednika države Barbara Miklič Türk. Na slovenski stojnici je moč dobiti paleto nacionalnih dobrot, kruh, vino, potico ter druge izdelke domače obrti.

Slovensko mednarodno združenje žensk Sila vsako leto priredi bazar, na katerem zbirajo sredstva v dobrodelne namene. Na dobrodelnem bazarju članice Sila prodajajo značilne izdelke svojih držav.

Dobrodelni bazar Sila, na katerem nacionalne kulinarične dobrote in izdelke v dobrodelne namene prodajajo soproge tujih diplomatskih in gospodarskih predstavnikov ter Slovenke, je v Ljubljani že 17. odprl svoja vrata. Udeleženci izpostavljajo tako materialno kot duhovno razsežnost bazarja, izkupiček pa letos namenjajo osebam s posebnimi potrebami.

Letos na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču bazar poteka že sedemnajstič. Od leta 1993 do danes je Sili uspelo zbrati prek milijon evrov, s sredstvi je pomagala različnim zavodom in posameznikom. Tokrat želi s prodajo nacionalnih dobrot okoli 30 držav sveta svojo pomoč nameniti predvsem otrokom in odraslim s posebnimi potrebami, invalidom in brezdomcem.

Bazar je odprla prva dama Barbara Miklič Türk.
Bazar je odprla prva dama Barbara Miklič Türk. FOTO: Aljoša Kravanja

Na slovenski stojnici je moč dobiti paleto nacionalnih dobrot; kruh, vino, potico ter druge izdelke domače obrti. Ob vseh dobrotah so posebno pozornost pritegnili piškoti soproge predsednika republike Barbare Miklič Türk. Dobrodelna akcija prodaje piškotov se bo končala v ponedeljek z novinarsko konferenco na Čopovi ulici.

Soproga predsednika republike, ki je sicer slovesno odprla današnji dobrodelni bazar, upa, da bo izkupiček prodaje izdelkov tako kot običajno uspešen. Izkupiček današnjega bazarja je namenjen več prejemnikom, med drugim predsednikova soproga izpostavlja nevladne organizacije za pomoč osebam s težavami v duševnem zdravju. Pri nas je namreč po njenih besedah več razumevanja in pomoči namenjene invalidom s telesno okvaro, manj pa osebam s težavami v duševnem zdravju.

Na prizorišču dobrodelnega bazarja je med drugim tudi srečelov, prodajna galerija likovnih del in posebna stojnica s knjigami in Silino kuharico, ter bogat kulturni program.
Bazarja se je udeležila tudi predsednica društva Beli obroč Vlasta Nussdorfer, ki med drugim poudarja duhovno razsežnost bazarja. "S tem ko kupiš izdelek, katerega izkupiček gre v dobrodelne namene, narediš veliko dobro delo," je dejala novinarjem.

Slovensko mednarodno združenje žensk SILA je prostovoljno združenje, ki so ga leta 1993 ustanovile Slovenke, ki so se iz tujine vrnile v Slovenijo. Že leta spodbujajo družabno, kulturno in izobraževalno izmenjavo ter druženje med članicami, ki so v veliki večini soproge diplomatskih in trgovskih tujih predstavnikov v Sloveniji ter Slovenke, ki so nekaj časa preživele v tujini.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
05. 12. 2010 22.49
ZIGAJNARSKI BOLŠJI SEJEM
Tonček Balonček
05. 12. 2010 12.19
A zdaj vohunijo že v Silči? Bodo od obiskovalcev zahtevali biometrične podatke, pisali poročila in mnenja, kdo je mačo, nesposoben ali perswpekltiven, koga bi kazalo kadrovati za obveščevalvcaca, kod je neuporabn? A bomo dobili kopije te novodobne Udbe? Vsako leto obiščem te agentke na štantih, lepo živijo, z več kot 500 EUR mesečno! Pahor naj takoj odstopi, je nesposoben!
CSI-Morost
05. 12. 2010 08.27
Če mene vprašate je Ameros največji džek.
NoMercy.
05. 12. 2010 08.12
sejma se bom udeležila tudi sama, v upanju, da bo šel denar v prave roke. Ker edino Beli obroč Slovenije je ta, ki res dela in pomaga ljudem, je edina organizacija, ki dela za ljudi v stiskah.Bila sem žrtev nasilja, zato vem, kje sem iskala pomoč in kdo mi je pomagal in vem kaj govorim in kaj pišem. Gospa Vlasta Nusdorfer je mama dosti družinam po Sloveniji in veliko nass je takih, ki brez nje ne bi preživeli.
NoMercy.
05. 12. 2010 08.05
vse lepo in prav. to, da se donira. donacije gredo v pravi namen. kako pa potem s temi sredstvi razpolagajo občine je pa potem huda polemika. v mojem kraju so nekaj let donirali nekaj preko 3000 evr v namen bivalne enote, kjer so sedaj nastanili odvisnike in alkoholike, ki jih nimajom pod nadzorom, čeprav namen bivalne enote ni bil tak. občina podpira celo dilanje znotraj enote, zbiranje vse večjega legla kriminala, probleme znotraj enote, namesto csd- ja pa rešuje policija vsakodnevno, Nas, ki pa se mučimo in rešujemo ljudi, ki so žrtve nasilja pa tako csd kot občina blatijo in lažejo, da ima vse tako lepo urejeno...... P a saj jim nihče nič ne more......
Maltežan
04. 12. 2010 21.01
odlična prireditev =) bil prvič in sem bil zelo navdušen... samo dan so mi pokvarili Turkova, Jelušička in Bandelj
prehlad
04. 12. 2010 16.58
HA TUDI BABA TURK JE BILA KOLIKO JE PA DONIRALA SAMO SE JE SLIKALA ZA V RAJM .A ATEJ TURK JE TUDI KAJ DAROVAL SEVEDA SEBI V ŽEP.
.eu.
04. 12. 2010 13.32
tut legalni vohun je pršu pogledat.je dal 5 dolarjev pa je hotu 10 nazaj
unja1.m
04. 12. 2010 13.14
sejem ničevosti
Peter Kralj 1
04. 12. 2010 11.43
To je res lepa gesta diplomatov, da se malo potrudijo in pokažejo javnosti.