Slovenija

FOTO: Clinton: Vsa božična darila sem kupil v Sloveniji

Ljubljana, 31. 10. 2009 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.D./U.Z./T.V.
Komentarji
35

Nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton se je v lepem vremenu sprehodil po Stari Ljubljani, nakupoval izdelke iz stekla, se srečal s Pahorjem in Türkom ter obiskal vilo pod Rožnikom.

Lepo je biti spet tukaj! Bill Clinton

Bill Clinton, nekdanji predsednik Združenih držav Amerike, je z zasebnim letalom na letališču Jožeta Pučnika pristal okoli 12. ure. Iz boeinga 767-200 je pomahal zbranim, nato pa je skupaj s spremstvom odšel skozi službeni izhod. Proti Ljubljani se je odpravil v spremstvu osmih avtomobilov.

Srečanje s Pahorjem in Türkom

V našem glavnem mestu se je na sredini Čopove ulice srečal s slovenskim premierjem Borutom Pahorjem, ki je bil tam sicer že 15 minut pred Clintonovim prihodom. Politika sta se rokovala, izmenjala nekaj besed, nato pa nadaljevala pot vsak v svojo smer. Clinton je med svojim sprehodom po prestolnici – tokrat v sončnem vremenu – našel tudi čas za nakupovanje, saj se je okoli pol ure mudil v trgovini z izdelki iz stekla. Dobre volje je bilo tudi njegovo spremstvo, eden od članov je namreč s šopom dolarjev nagradil enega od "uličnih umetnikov", ki je igral na harmoniko.

Clintona je v svojih prostorih sprejel tudi predsednik Slovenije.
Clintona je v svojih prostorih sprejel tudi predsednik Slovenije. FOTO: BOBO

Clintona je nato sprejel tudi predsednik Danilo Türk. "V daljšem prisrčnem pogovoru sta izmenjala poglede na aktualna vprašanja Jugovzhodne Evrope, prihodnost Evropske unije in nekatera globalna vprašanja," so sporočili iz predsednikovega urada.

Po stopinjah Laure Bush ...

Tudi Laura Bush se je leta 2008 sprehodila po prestolnici in obiskala trgovino Steklarne Rogaška.
Tudi Laura Bush se je leta 2008 sprehodila po prestolnici in obiskala trgovino Steklarne Rogaška. FOTO: Kanal A

Potep po prestolnici in nakupovanje stekla sta očitno priljubljeni opravili naših visokih gostov, saj je podobno storila tudi nekdanja prva dama ZDA Laura Bush, ki nas je v spremstvu soproga obiskala junija leta 2008. Po tem ko si je ogledala Ljubljano, je ameriška prva dama čas izkoristila še za nakupovanje. Obiskala je trgovino Steklarne Rogaška, kjer je kupila 12 kozarcev in tako zapravila okoli 115 evrov, v dar pa je dobila tudi skledo z Bachusom. Ves čas so jo seveda spremljali slovenski in ameriški varnostniki.

100 tisoč evrov za 45 minut

Clinton je popoldne predaval v Cankarjevem domu, kjer je 42. predsednik ZDA govoril o sprejemanju skupne odgovornosti za človeštvo. Predavanje, za katerega naj bi dobil dobrih 100 tisoč evrov, je poslušalo 1400 ljudi, med njimi tudi Pahor in Türk.

Clintonu so ob koncu podarili steklen globus. Takrat je dejal, da mu bo ostal v spomin na Slovenijo, tudi če bo vse drugo, kar je danes nakupil, podaril. Veste, vse božične nakupe sem opravil v Sloveniji, je dejal.

Clinton v Ljubljani
Clinton v Ljubljani FOTO: Miro Majcen

Naslednja destinacija: Priština

Clinton, ki je našo deželo obiskal že pred desetimi leti, ko ga je kljub deževnemu vremenu pričakala množica ljudi, naj bi iz Slovenije proti Prištini poletel v nedeljo ob 11. uri.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LOBANJA
01. 12. 2009 11.12
ČE JE REKU DA JE VSE POKUPU, ZAKAJ SO ŠE ZMERAJ BOS ANCI TUKAJ
castnasestra
01. 11. 2009 23.46
100.000,00 evrov za petinštiridesetminutno trolanje tega iluminata?!!! Plus ostali stroški, ki niso zanemarljivi, haloooo?!!!! Ljudje pa stradajo...
lepdanzelim
01. 11. 2009 11.43
Gre za zapravljanje davkoplačevalskega denarja, ki pa seveda ni omembe vredno v primerjavi z vsem drugim (še manj potrebnim) zapravljanjem. Večina prisotnih ni plačala nič iz svojega žepa, stroški so nastali v breme davkoplačevalskega denarja in v firmah so to drugi neobdavčljivi stroški, vse to pa morajo najprej ustvariti delavci, ki zaslužijo od 400 do 600 eur neto. Zakaj toliko blefirate? Kaj nikoli niste ničesar prebrali, se učili, študirali, razmišljali? Življenje ni tombola? Vrednote in trdo delo vseh državljanov? V državi, ki že 20 let sprejema zakone, ki omogočajo legalno prilaščanje posameznikom, ki jim je edina vrednota lastno blagostanje, za vse drugo pa jim ni mar. Ja, krucifiks, kako si upate pomisliti, da ni objektivnega razloga, da se delavci iz naših tovarn ne bi počutili in obnašali kot da so nepomembni v strateškem pomenu. Kaj pa imajo oni skupnega s tistimi, ki so bili v Cankarjevem domu? Elita se šopiri na delavskih žuljih in se odlično počuti, ko ji Clinton govori, kakšen razvoj in uspeh je dosegla naša dežela. Tudi navadni ljudje vemo, da vsaka država mora imeti svojo smetano. In nič ne bi imeli proti, če bi mleko pod njo lahko bilo vsaj še voda, ne pa »usrana mlaka«. A razumete? What a difficult job! bi rekla barbika.
lepdanzelim
01. 11. 2009 10.34
expatriat&co Tudi pri Clintonovem obisku gre za zapravljanje davkoplačevalskega denarja, ki pa seveda ni omembe vredno v primerjavi z vsem drugim (še manj potrebnim) zapravljanjem. Večina prisotnih ni plačala nič iz svojega žepa, stroški so nastali v breme davkoplačevalskega denarja in v firmah so to drugi neobdavčljivi stroški, vse to pa morajo najprej ustvariti delavci, ki zaslužijo od 400 do 600 eur neto. Zakaj toliko blefirate? Kaj nikoli niste ničesar prebrali, se učili, študirali, razmišljali? Življenje ni tombola? Vrednote in trdo delo vseh državljanov? V državi, ki že 20 let sprejema zakone, ki omogočajo legalno prilaščanje posameznikom, ki jim je edina vrednota lastno blagostanje, za vse drugo pa jim ni mar. Ja, krucifiks, kako si upate pomisliti, da ni objektivnega razloga, da se delavci iz naših tovarn ne bi počutili in obnašali kot da so nepomembni v strateškem pomenu. Kaj pa imajo oni skupnega s tistimi, ki so bili v Cankarjevem domu? Elita se šopiri na delavskih žuljih in se odlično počuti, ko ji Clinton govori, kakšen razvoj in uspeh je dosegla naša dežela. Tudi navadni ljudje vemo, da vsaka država mora imeti svojo smetano. In nič ne bi imeli proti, če bi mleko pod njo lahko bilo vsaj še voda, ne pa »usrana mlaka«. A razumete? What a difficult job! bi rekla barbika.
contra-potentes
01. 11. 2009 10.15
Spemstvo je delilo poceni dolarje, ki jih FED tiska v velikih količinah, posoja državi in tako še veča njen javni dolg. Če bi imel resne namene glede sprejemanja skupne odgovornosti in ne bi s praznim govoričenjem samo izpolnjeval predviden termin za predavanje, bi se odpovedal honorarju za svoje "predavanje".
Jamnik Marjan
01. 11. 2009 10.08
jack669 bolje bi bilo JACK666 ker nisi normalen a znaš samo to besedo janšo to janša ono mislim da si še slabši od gnilega kapitalizma samopomilovanja nevreden človek
opore?nik
01. 11. 2009 08.16
kakor sem nekje zasledil je bila kotacija okoli 650 eur zanima me kdo jo je plačal za člane našega parlamenta in vlade ? iz svojega žepa najbrž!!!
naivna
01. 11. 2009 08.11
Da je kupil bozicna darila v Slo, to ni rekel zato, da so poceni , ampak zato , da so nekaj posebnega , kjer se drugje ne dobijo.
naivna
01. 11. 2009 08.06
Lahko smo veseli, da oseba kot Clinton je sploh sprejel povabilo in da se vsaj malo pise o Sloveniji in da Slovenija bo bolj znana po svetu, vsaka reklama nekaj stane.
Shpinell
01. 11. 2009 07.39
"Veste, vse božične nakupe sem opravil v Sloveniji, je dejal." to pomojem govori v vseh državah... itak se mu **** a je tu bolj poceni al v Ameriki, itak povn keša
maja015@gmail.com
01. 11. 2009 04.15
zdej pa tkole: slovenski mediji, začnite enkrat poročat še kaj drugega kot samo o američanih. pred dobrim tednom je bila kanadska guvernerka v sloveniji par dni, in se je o tem poročalo zelo malo, oz. skoraj nič. vsak imperij pade prej ko slej, in zda niso/ne bodo izjema. tako da prosim pokažite malo več ponosa in poročajte še o čem drugem, kajti kanadska guvernerka je precej več pomembna kot pa clinton, čeprav je kanadčanka. dragi slovenci, američani niso bogovi, ampak so zastali na njihovih lovorikah s prejšnjega stoletja, po mišljenju, infrastrukturi in še čemu. ne se preveč na zobe metati da bi nas imeli radi/spoštovali, kajti kvečjemu bi moralo biti obratno, kajti država kot taka ima nemalo problemov, tako znotraj kot zunaj. pa peace out.
maja015@gmail.com
01. 11. 2009 04.09
zdej pa tkole: slovenski mediji, začnite objavljati tudi kaj drugega kot samo američane. pred dobrim tednom je bila v sloveniji kanadska guvernerka ki je "tehnično" šefinja kanade. o tem se je zelo malo oz. skoraj nič poročalo. kdaj boste slovenci doumeli da američani niso bogovi, in da si ne zaslužijo 1% vaše pozornosti? morate se zavedati da vsak imperij prej ko slej pade, in zda ne bo nobena izjema. še vedno čakam na poročila o generalni guvernerki kajti ona sama je precej bolj pomembna kakor clinton, čeprav je kanadčanka!!!
Expatriat
01. 11. 2009 01.43
Ne razumem sarkazma in omalovazevajocih komentarjev. Ne vem, ce se nasa publika v celoti zaveda namen foruma, v katerem je Clinton prisostvoval. Je veliko drzav in mest v svetu, ki so naceloma bogatejsi in navidezno bolje funkcionirajo, pa Clintona ne bodo nikoli videli, ker enostavno ne predstavljajo takega pomena in zanimanja v strateskem pomenu. Slovenija ni vec ta zadnja vas, ceprav se mnogi Slovenci se vedno tako pocutijo in tudi tako obnasajo, pa vendar za to ni nobenega objektivnega razloga. Seveda, pricakovanja vseh se niso uresnicila, saj zivljenje ni tombola, ampak se gradi na vrednotah in trdem delu vseh drzavljanov. Slovenija gre v pravo smer in ne smete pozabiti, da je k temu pripomogel tudi Clinton, ko se je odlocil vojasko posredovati v Bosni in Kosovu, pa ceprav v relativno omejenem obsegu. Vendar je bil koncni efekt ucinkovit in odmeven, medtem ko je Evropa stala ob strani in tako kot vedno, globoko razmisljala, kaj bi bilo najbolje ukreniti, ne da bi se komu zamerili. Temu se rece kratkovidnost, Clintonu pa tega gotovo ne morete pripisati.
bnam 2707
01. 11. 2009 01.16
In tako sta se srečala povsem po naključju slovenski premier in bivši državnik.Res,zares po naklučju.Eden jke šel od kosila v Mac Donaldsu,drugi pa po nakupih.Ah ja,čisto sem pozabil,da je danes praznik in večino trgovin je bilo zaprtih.
jack669
31. 10. 2009 23.28
Saj res - kje se pa Janša skriva? A so ga že na Finsko odpeljali? LOL
Jaka Brdnik Kaleb
31. 10. 2009 23.25
Clinton je biu v sloveniji :D:D Hehe ... nism vedo :)
Abacus
31. 10. 2009 22.24
sam da je čim več pustil v našem budgetu...
justime
31. 10. 2009 22.07
ma šala.bajzer
Hindukush
31. 10. 2009 21.37
Unknown.For.You
31. 10. 2009 21.31
"Bill Clinton, nekdanji predsednik Združenih držav Amerike, je z zasebnim letalom na letališču Jožeta Pučnika..." btw ni nekdanji..nekdanji je že Bush..on je neknekdanji ^^