Slovenija

FOTO: Boj na okopih Teš 6 se nadaljuje

Šoštanj/Ljubljana, 14. 02. 2012 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vprašanje izgradnje Teš 6 se vnovič seli v parlamentarne klopi. Zagovorniki poroštvo za polmilijardno dodatno posojilo za izgradnjo Teš 6 opravičujejo z visoko kaznijo, ki nam sicer grozi, nasprotniki pa zatrjujejo, da si je treba vzeti čas za razmislek in odpraviti nepravilnosti.

Poslanec SD Srečko Meh nadaljuje z zbiranjem podpisov v podporo poroštvu, prepričan pa je, da se čas za odločanje hitro izteka.
Poslanec SD Srečko Meh nadaljuje z zbiranjem podpisov v podporo poroštvu, prepričan pa je, da se čas za odločanje hitro izteka. FOTO: POP TV
Z zakonom o poroštvu za Teš 6 bi država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki (EIB). Čas za poroštvo oz. za odločitev vlade, ali projekt podpira ali ne, se izteče v sredo.

2. februarja je bil v državni zbor vložen predlog zakona o poroštvu za Teš 6, poslanci pa se bodo morali kmalu odločati o 440 milijonov evrov vrednem poroštvu in s tem za poglabljanje proračunskega dolga, da bi bil projekt dokončno izpeljan. Zagovorniki se z zbiranjem podpisov v podporo zakonu zavzemajo za čimprejšnjo razrešitev in pomik z mrtve točke, nasprotniki pa projektu očitajo negospodarnost, tveganost in neprimernost za čas krize, v kateri smo trenutno. Prav tako naj bi bilo zakrivljenih več nepravilnosti, zaradi katerih so se z izvedbo projekta izgradnje začeli poglobljeno ukvarjati tudi kriminalisti.

Meh še zbira podpise za zakon o poroštvu

Prvopodpisani pod predlog zakona o poroštvu za Teš 6 poslanec SD Srečko Meh je doslej zbral 16 od 23 potrebnih podpisov za hitro obravnavo predloga zakona v DZ. Po njegovem mnenju bi se morala vlada čim prej opredeliti do državnega poroštva.

Pet jih je iz Virantove liste, en podpis, ki še ni potrjen, pa je iz vrst Pozitivne Slovenije. Meh še naprej ostaja optimist in upa, da bo uspel zbrati potrebno število podpisov za omenjeni zakon, ki je že v parlamentarnem postopku. Po rednem postopku bi predlog zakona prišel v parlamentarno obravnavo marca.

Slovenija si bo za dokončanje izgradnje šestega bloka šoštanjske termoelektrarne morala izposoditi evropski denar, poroštvo pa je sedaj odvisno od odločitve poslancev.
Slovenija si bo za dokončanje izgradnje šestega bloka šoštanjske termoelektrarne morala izposoditi evropski denar, poroštvo pa je sedaj odvisno od odločitve poslancev. FOTO: POP TV
Teš je pri EIB najel tudi 110 milijonov evrov posojila, ki je zavarovan z bančno garancijo. Poleg tega je elektrarna za financiranje Teša 6, ki je zdaj ocenjen na 1,3 milijarde evrov, pridobila še 200 milijonov evrov posojila pri Evropski banki za obnovo in razvoj, ki sicer ni zahtevala državnega poroštva.

Čas za premislek se izteka

Da bi se bilo treba o poroštvu izreči čim prej, saj je nevzdržno, da se vodstvo elektrarne in projektna ekipa za Teš 6 puščata v negotovosti, je prepričan Meh. "Ni prav, da politika ni opravila svojega dela. Sam sem poskušal narediti, kar se je dalo narediti. Skozi revizijo in računsko sodišče so se imeli vsi priložnost seznaniti s projektom Teš 6, a tega niso storili. Kakšen razlog je v ozadju, da tega niso storili, si ne upam niti pomisliti," še dodaja Meh.

Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik pa je povedal, da se v teh dneh v Sloveniji mudijo tudi predstavniki Alstoma, ki bo elektrarni dobavil glavno tehnološko opremo za šesti blok. Predstavniki investitorja in podjetja Alstom so si danes ogledali gradbišče in ugotovili, da je pripravljeno za pričetek montaže "primarne jeklene konstrukcije". Gradbišče bo tako jutri predano Alstomu, ki bo pričel s pripravami za montažo. A soglasja za začetek priprav na montažo sekundarne jeklene konstrukcije danes Alstomu še niso izdali, saj bodo počakali na uradno stališče vlade do Teša 6.

Nasprotniki projekta Teš 6 poudarjajo negospodarnost in velik pritisk na zdravje okoliških prebivalcev, projekt pa naj tudi ne bi bil v skladu z novo energetsko politiko države.
Nasprotniki projekta Teš 6 poudarjajo negospodarnost in velik pritisk na zdravje okoliških prebivalcev, projekt pa naj tudi ne bi bil v skladu z novo energetsko politiko države. FOTO: Damjan Žibert

Vlada naklonjena čimprejšnji rešitvi

V skladu s koalicijsko pogodbo nadaljevanje projekta Teš 6 podpira tudi minister za infrastrukturo Zvonko Černač. Kot pravi, je potrebno preveriti finančno konstrukcijo projekta za vnaprej in dodal, da bodo odločitve sprejete v najkrajšem času, ker je zakon o državnem poroštvu za Teš 6 že v parlamentarni proceduri.

Černač se je navezal tudi na dejstvo, da nam v primeru neizpolnjenih zavez z gradnjo šestega bloka grozijo visoke kazni. "Nobene ovire ni, da bi nastajali po nepotrebnem dodatni stroški. Vso odgovornost za to pa nosi vodstvo tega projekta," dodaja Černač. Besede ministra za finance Janeza Šušteršiča, da bi se lahko našla boljša rešitev, je Černač pospremil s komentarjem, da bi to bilo mogoče kakšno leto ali dve nazaj. Černač dvomi, da je sedaj mogoče najti bolj optimalno in racionalno rešitev, kot je ta, ki se ponuja s posojilom EIB.

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič pa je izpostavil, da smo na sami lokaciji porabili že okoli 500 milijonov evrov in da bo letos po njegovih podatkih potrebno plačati še 400 milijonov evrov. "Torej imamo za tri četrtine že plačanih sredstev," je dejal in ocenil, da je treba zagotoviti potek te investicije in obenem imeti natančen nadzor nad porabo sredstev.

Focus: Odprta vprašanja zahtevajo odgovore

Društvo za sonaraven razvoj Focus, ki zahteva šestmesečni moratorij na gradnjo Teš 6, je poslancem v vložišče državnega zbora prineslo posebna darila za valentinovo, poleg pa so priložili pismo, ki so jim ga poslali v ponedeljek in v katerem so jih znova pozvali k sprejetju šestmesečnega moratorija na odločanje o projektu Teš 6.

Vrečke s premogom so poslancem in poslankam simbolično sporočile, da je ta fosilni vir energije danes še v vaših rokah, kmalu že v naših pljučih, so v sporočilu za javnost napisali v Focusu.

"TEŠ 6 naj bi v svojem obdobju delovanja pokuril več kot 90 milijonov ton premoga, kar pomeni, da je vsak poslanski glas v prid poroštvu težak vsaj milijon ton pokurjenega premoga,“ še dodajajo člani društva.

Čas polletnega moratorija na odločanje o Teš 6 bi se moral po mnenju društva tako izkoristiti za to, da se objektivno pojasnijo odprta vprašanja glede projekta. "S tem se bomo izognili tveganju in pred odločanjem o tako pomembni zadevi zahtevali jasne odgovore na ekonomska, okoljska in družbena vprašanja,“ še dodajajo v društvu Focus.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
14. 02. 2012 20.35
+1
Pa teš-6 je skoraj tako transparenten posel, kot so Patrie!?
M_teorija
14. 02. 2012 20.34
+1
Nič panike, bo JJ vse zrihtou!
minister
14. 02. 2012 19.19
+5
a bi kdo rad bil brez elektrike oziroma imel dražjo položnico....izvolite elektriko iz uvoza in pa kr neki iz kao "obnovljivih virov" pol pa ostanejo še petrolejke in bakle.....welcome to dark age
usi-glih
14. 02. 2012 19.13
-5
Tež 6 je zgrešena investicija če že ne zaradi drugega pa zaradi stalnih zaostrovanj po plačilu okoljske takse za izpuste CO2. Torej plinska elektrarna je seveda edina pametna alternativa, tako ali tko moramo energent pa naj bo to plin ali premog kupiti na mednarodnem trgu. Seveda se pa bojim da bodo spet prevladale " šuškice ". kot je v sloveniji že v navadi od leta 1991 naprej.
hinko.murovec@siol.net
14. 02. 2012 17.58
-5
Teš6 bo v vsakem primeru strošek, ki se nikoli ne bo niti poplačal neglede če ga zaključijo ali pa nadaljujejo.
patriot5
14. 02. 2012 19.01
+3
Prej se bo poplačala ta investicija, kot pa se je kakršna koli druga. Potrebe energije so vedno večje in energija je tudi vedno dražja (ne samo pri nas).
marinkofranc
14. 02. 2012 17.11
-1
Nobena dobra investicija ne potrebuje poroštva države
patriot5
14. 02. 2012 18.58
+3
Tu ne gre za dobro ali nedobro invensticijo, ampak za to, da je bilo tako dogovorjeno že pred začetkom projekta s strani države. To je tudi najcenejša možnost pridobitve kredita. Drugi krediti pa bodo invebsticijo samo podražili.
patriot5
14. 02. 2012 19.00
+3
Najbrž ti ni znano, da je hotel TEŠ dobiti zunanjega invenstitorja, pa so najbolj v zrak skočili državniki, ker so se ustrašli, da bo dobiček šel iz rok.
usi-glih
14. 02. 2012 19.18
Djsajmy
14. 02. 2012 16.58
-2
Mene pa zanima kaj delajo s TEŠ 4 in 5 ? Vedno prihaja do nepričakovanih izpadov! Ne vem ali to samo prikažejo, da lahko odvečno elektriko odvažajo v tujino (omejujejo dobaviteljem v Sloveniji...)
AndroID.si
14. 02. 2012 17.10
+2
Problem teh dveh blokov je v dotrajanosti. Zadnje čase ko delajo na pounu se to še posebej vidi ker veliko stvari spuša.
patriot5
14. 02. 2012 19.03
+2
Bloka redko izpadata kolikor vem sam. Večkrat so težave v NEK.
patriot5
14. 02. 2012 19.03
+3
Tudi v teh sušnih dneh, delujeta s polno paro neprestano.
AndroID.si
14. 02. 2012 16.44
+4
Vsi tisti ki ste proti izgradnji bloka 6 bi vas morali priklopiti samo na električno energijo iz obnovljivih virov energije! Če greste na stran HSE lahko vidite kako zelo je Slovenija odvisna od TEŠ-a! Proizvedena energija HSE: obnovljivi viri 3.607,1 MWh Termoelektrarne: 14.964,3 MWh Malo za razmislek!
patriot5
14. 02. 2012 16.57
+4
Tu ne gre le za proizvedeno energijo, ampak za stabilnost. Zato sem jim pa spodaj napisal, da bo večina lahko samo spala in čakala, da se jim posveti. Nasprotniki pa ne s kakšnim uvozom, ker to je najslabša in najdražja različica. Kar se hidroenergije tiče je čist OK, ampak v zadnjem času je bilo vode zelo malo, pa je moral zopet TEŠ delati s polno paro, da se vam je svetlo.
AndroID.si
14. 02. 2012 17.11
+4
Ta proizvedena energija zagotavlja stabilnost v sloveniji.
Salabajzer11
14. 02. 2012 16.17
-4
Samo vprašam a ni bolj pametno te 1.7 miljarde € namenit v zdrastvo, šolstvo in za socialno ogrožene? Nevem zakaj ti politiki tolko mutijo, če pa ti zdrava kmečka pamet kaže, da Slovenija ne potrebuje tako velike investicije. Za teh 1.7 miljarde bi lahko ustavarili za VSE slovence delovna mesta le pamet potrebujete. Raje namenite denar za kaj bolj pametnega, mogoče za mlade podjetnike, ki bi dejansko ustvarjali delovna mesta. Ali za otroke, ki še vedno spijo pri temperaturah blizu ledišča? Ali mogoče invalide, ki se morajo javno izpostavljati, da dosežejo njihove pravice. Ne seveda ne, če bi lahko ta denar šel za plače poslancev in kavice, malice, kosila, službene stroške itd... bi to takoj storili. Slovenski GDP pa znaša 58.979 miljarde dolarjev. Res kaj te študije ali kaj pač delate, vam dela kakšen vrtec? Težko vrjetno saj oni vedo, da ni prihodnosti v premogu. Bo zanimivo, ko ga bo zmanjkalo. Ali ga bomo uvažali? Ali preprosto podrli teš in požrli teh 1,7 miljarde €? Dajte nehajte ga srat pa se vzamite v roke!
saintjozef
14. 02. 2012 16.22
+4
Imajo že potalano in se je težko odpovedat. Zdaj bodo vsi nazaj prilezli.....Miljarda je le miljarda.
patriot5
14. 02. 2012 16.59
+2
V Premogovniku je dovolj premoga za življensko dobo TEŠ 6, če ne verjameš pa Radićevo vprašaj, ker je dala narediti toliko študij, samo da bi pršla zraven.
usi-glih
14. 02. 2012 19.16
+2
kako bodo pa ti " tvoji " delavci delali brez energije me pa res zanima.
saintjozef
14. 02. 2012 16.13
+4
V skladu s koalicijsko pogodbo nadaljevanje projekta Teš 6 podpira tudi minister za infrastrukturo Zvonko Černač. Kot pravi, je potrebno preveriti finančno konstrukcijo projekta za vnaprej ....bla bla bla --Točno ve kakšna je finančna konstrukcija in koliko bo kam odteklo.
saintjozef
14. 02. 2012 16.21
+1
Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik pa je povedal, da se v teh dneh v Sloveniji mudijo tudi predstavniki Alstoma, ki bo elektrarni dobavil glavno tehnološko opremo za šesti blok. Predstavniki Alstoma naj bi skušali vlado prepričati v odobritev poroštva.
saintjozef
14. 02. 2012 16.10
+0
To je izsiljevanje, nič drugega.
patriot5
14. 02. 2012 17.01
+1
Takšne so pogodbe, ki so se sklenile že med mandatom predprejšnje vlade. Vsi pač ne delajo po balkansko, kot nekateri pri nas. Če si podpisal, pa še popapcaj jbg.
LovecNaKomuniste
14. 02. 2012 16.01
+2
No fantje temu se pa reče pravi kapitalizem. Ko smo gradili avtoceste smo plačevali domačim tajkunom, zdaj gre ta denar v Francijo in Slovenija od njega nima čisto nič... Kaj imate raje..... Namesto, da bi imeli železnice bomo imeli TEŠ 6.
patriot5
14. 02. 2012 17.02
+1
Pojdi gledat kdo dela, za finiš pa žal Slovenija nima strokovnjakov. Menda ti je jasno.
Neutrino
14. 02. 2012 15.42
+0
patriot5, Dobili jo bomo iz 2 bloka NEK ki bo res v začetku dražja, bo pa naložba za 40 let, v 20 letih se bo pa tudi akumulirala.Da o minimalnih vplivih na okolje sploh ne govorimo. Ne pa da investiramo v 6. blok TEŠ, katera bo zoptimizirana za kurjenje lignita (kar je enako kot če bi kurili na beton), spuščala bo ogromno saj, žvepla in radioaktivnega ostanka nepopolnega izgorevanja lignita. Da o izkoristku sploh ne govorimo. CCA 25% vse proizvedene energije bo TEŠ porabila samo za svoje obratovanje - zakaj o tem nihče ne govri ?.Če se bodo pa čez 10 let odločili da bi namesto domačega lignita hoteli uporabljati boljši argentinski ali pa čehko premog, bo pa treba spet nekaj 10 milionov kapitala da prekonfigurirajo izgorevalnike in ostalo logistiko. Skratka TEŠ je strel v koleno.
LovecNaKomuniste
14. 02. 2012 15.48
-1
»Rjavi premog iz Velenja je ubog po kurilni vrednosti in bogat s plini, slovensko javnost pa hočejo prepričati, da bi kazalo kupovati premog v tujini in čuvati domače rezerve,« je mogoče prebrati. Nedeljski zapiše še posebno zgodbo o bodoči avtocesti do Šaleške doline, ki naj bi bila speljana v neposredni bližini Termoelektrarne Šoštanj zaradi dovoza indonezijskega premoga iz Luke Koper, in to po parcelah, ki so že v rokah »pravih« lastnikov, da jih bodo lahko prodali državi. Narobe svet! Državljanom, laikom, kaj šele neodvisnim strokovnjakom, se morajo ob tem vse dlake postaviti pokonci!
LovecNaKomuniste
14. 02. 2012 15.49
-3
Skratka pozabite vi na domači lignit..... Drago bomo plačevali za "čist" Indonezijski premog..... NEK 2 pa bi bil ob današnjih nizkih cenah jedrskih elektrarn, za 500 milijonov (toliko so že porabili za TEŠ) že zgrajen.... Pri Tešu nismo še niti na polovici.
patriot5
14. 02. 2012 17.04
+3
NEK dva je še vedno v igri in bo najrž tudi narejen. Je pa projekt NEK nekajkrat dražji od TEŠ. Odpatke še pa sedaj ne vemo, kam bi z njimi.
patriot5
14. 02. 2012 19.09
+2
Neutrino, najbrž veš, da JE ne moreš prilagajti trenutnim potrebam, TE pa lahko. Tudi to je velika razlika.
LovecNaKomuniste
14. 02. 2012 15.37
+0
Lopovi, Lopovi....
patriot5
14. 02. 2012 15.33
-1
Ob nepotrjenju, tako nihče ne bo nič odgovarjal, čeprav bodo stroški narastli ogromno. Da vidimo nasprotnike, če zapremo TEŠ, kje bodo dobili elektriko in po kakšni ceni. Mogoče si bodo pa namestili fotovoltaiko in hodili ob 5 popoldne spat, če bo pa slabo vreme bodo pa tudi cel dan spali. Tudi tovarne ne bodo delale, pa tako nihče ne bo imel drugega dela od spanja.
LovecNaKomuniste
14. 02. 2012 15.44
+0
Hidroenergetsko elektriko bi samo z izgradnjo elektraren na Spodnji in Srednji Savi povečali za 40%, današnjega hidroenergetske pridobljene električne energije...... Tu je še Soča, Mura.... Vetrna energija ni še nič izkoriščena v Sloveniji...... V končni fazi pride tu še NEK2.... Vse to bi dobili, če nebi nekdo mastno služil pri TEŠu. Samo do zdaj je cena narasla že na 500 milijonov, kaj šele bo. Namesto, da bi sedaj, ko so jedrske elektrtarne poceni na hitro zgradili eno, gradimo Termoelektrarno na Indonezijski premog, katerega cena se bo samo še zviševala.
pa dobr no
14. 02. 2012 15.45
+0
ja, lepo se je kreditirati. Denar kar leti na kup. Sej Slovenija pa res nima finančnih problemov. Dejmo še 3 take elektrarne postavit, sej jih nihče drug v razvitem svetu noče. Če se že vsi ukvarjajo z trajnostnim razvojem se mi zagotovo ne ne bomo, ker so tu eni preveč pametni (beri: denar raje v svoj žep).
patriot5
14. 02. 2012 17.06
+3
Država je tukaj samo porok. Za Grčijo je bilo še več denarja, ki ga verjetno nikoli ne bomo videli, Teš pa se bo sigurno odplačal in denarja državi ne bo potrebno dajati. Potrošnja energije v svetu in pri nas vedno narašča.