Slovenija

FOTO: Italijanom se skok čez mejo splača: cena goriva je pri nas občutno nižja

Nova Gorica, 12. 07. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
44

Italijani, ki živijo blizu Slovenije, se pogosto odpravijo čez mejo in obiskujejo naše trgovine, restavracije in izletniške točke. Privlačijo pa jih tudi nižje cene pogonskih goriv. Bencinski servisi večji obisk pozdravljajo, zaradi gneče pa negodujejo nekateri lokalni prebivalci.

Čeprav so se pri nas cene naftnih derivatov nazadnje zvišale, so še vedno bolj ugodne kot v sosednji Italiji. Tistim Italijanom, ki živijo blizu naše države, se tako splača zapeljati čez mejo in svoje vozilo 'nahraniti' pri nas.

Na Petrolu pravijo, da so Italijani na območjih ob meji njihove redne stranke. "Prodaja na Petrolovih bencinskih servisih je toliko višja, kolikor je višja razlika med maloprodajno ceno v Italiji in pri nas," so povedali na Petrolu. Povečan obisk Italijanov na Petrolu sicer beležijo od sredine leta 2011, ko so tamkajšnje cene pogonskih goriv precej poskočile. Največ italijanskih strank imajo sicer na bencinskih servisih v Sežani, Mirnu, Vrtojbi, Šempetru pri Gorici, Rožni Dolini in Štalonih (Dobrovo).

Tudi OMV ima svoje bencinske servise postavljene ob meji. Ob slovensko-italijanski meji imajo 11 bencinskih servisov, pravijo pa, da je prodaja odvisna predvsem od sezone, delno pa tudi od gibanja cen. In medtem ko na OMV ne želijo govoriti o tem, ali v prihodnje ob meji načrtujejo postavitev še kakšnega bencinskega servisa, pa na Petrolu ne skrivajo, da načrtujejo izgradnjo novega bencinskega servisa v občini Hrpelje-Kozina ob cesti, ki povezuje Trst z Reko, in v Kopru.

Bencinski servisi stranke iz tujine pozdravljajo, nekateri lokalni prebivalci pa negodujejo

Dodatnih strank se bencinski servisi ne branijo, manj pa so z njimi zadovoljni lokalni prebivalci. V preteklih mesecih so se pritoževali denimo prebivalci Mirna in Goriških brd, saj so tam pogosti prizori dolgih vrst na bencinskih servisih. V Brdih pravijo, da so težavo rešili tako, da imata zdaj črpalki na Dobrovem in v Vipolžah določena točilna mesta namenjena samo domačinom. Kot so nam razložili na Zavodu za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, tako domačinom ni treba več čakati na gorivo v sicer dolgih vrstah skupaj z drugimi gosti.

Italijane v Slovenijo privabi bencin ali kaj drugega?

Sicer v Brdih opažajo, da so obiski Italijanov, sploh med tednom, redni in utečeni. "Nihanja v ceni nimajo bistvenega vpliva," je pojasnila direktorica omenjenega zavoda Ariana B. Suhadolnik. "Ti vsakodnevni kupci sem pa tja poleg goriva nabavijo tudi meso, morda sadje in obvezno cigarete, za kaj več se ne odločajo," je povedala Suhadolnikova. V zadnjih letih se namreč kriza v Italiji stopnjuje, in to se odraža tudi na potrošnji, je dodala Suhadolnikova.

Ko gre za goste, ki v Slovenijo pridejo le čez konec tedna, pa je na prvem mestu gostinska in druga turistična ponudba, poleg tega pa opravijo še nakup goriva. Torej se čez mejo odpravijo primarno zaradi izleta in ne zaradi goriva. "So pa bencinske črpalke ena od promocijskih poti, ki jo pospešeno koristimo predvsem pred večjimi dogodki," je dodala Suhadolnikova.

Italijani, ki živijo blizu naše države, v Slovenijo pridejo po nakupih, na kosilo in tudi v igralnice. Slovenija je za njih še bolj privlačna tudi zato, ker je pri nas že nekaj časa gorivo cenejše kot v Italiji.
Italijani, ki živijo blizu naše države, v Slovenijo pridejo po nakupih, na kosilo in tudi v igralnice. Slovenija je za njih še bolj privlačna tudi zato, ker je pri nas že nekaj časa gorivo cenejše kot v Italiji. FOTO: K.L.
Bencinski turizem je dvosmeren

Italijani zdaleč niso edini, ki izkoristijo bližino meje. Kot pravijo na Petrolu, je bencinski turizem prisoten v celotnem obmejnem območju naše države, odvisen pa je od gibanja cen naftnih derivatov v Sloveniji in določeni sosednji državi. Predvsem pa je tak turizem dvosmeren. Torej se tudi Slovenci, ko je v sosednji državi gorivo cenejše, odločamo za skok čez mejo.

V občini Nova Gorica, ki je prav tako blizu slovensko-italijanske meje, pa pravijo, da takih težav z gnečo na bencinskih servisih, kot so jo izkusili v nekaterih drugih občinah, še niso imeli. Prav tako ne posebnih klicev občanov, čeprav iz splošnega opažanja izhaja, da so tudi tam Italijani pogoste stranke. "Italijani v novogoriški občini niso samo stranke na bencinskih črpalkah. K nam veliko prihajajo tudi kot gostje igralnic. So tudi zelo pogosti obiskovalci trgovin, restavracij in nakupovalnih centrov. Pogosto obiskujejo tudi naravne in kulturne znamenitosti," je pojasnila višja svetovalka za stike z javnostmi na novogoriški občini Miroslava Križnič. Dodala pa je, da vsekakor Italijani v njihovo občino ne prihajajo primarno zaradi goriva. "Je pa razumljivo, da ljudje ob meji izkoristijo prednosti oziroma cenejše storitve na eni oziroma drugi strani meje. Bilo bi diskriminatorno, da bi Italijane zaradi tega obsojali," je dodala Križaničeva.

Bližina meje gre na roko tudi nepridipravom

Če je bencinski servis blizu meje, to ne gre le na roko tistim, ki bi radi kaj privarčevali, ampak tudi takim, ki za gorivo sploh ne želijo plačati. V prvih šestih mesecih letošnjega leta so policisti na območju PU Nova Gorica obravnavali približno 90 prijav tatvine goriva na bencinskih servisih, pri takšnih kaznivih dejanjih pa so bili tarča predvsem bencinski servisi ob meji, med osumljenci pa prevladujejo predvsem italijanski državljani. Manjši del osumljencev prihaja iz drugih tujih držav, zanemarljivo pa je število slovenskih osumljencev.

Če imajo pristojni številko registrske tablice voznika, ki je odpeljal brez plačila, italijanske varnostne organe prosijo za podatke o vozniku. Italijanski policisti z vozniki opravijo razgovor, večinoma pa se taki vozniki iz sosednje Italije potem vrnejo na bencinski servis in poravnajo račun. Nato bencinski servis lahko odstopi od pregona. "V nasprotnem primeru pa je s strani policije v nadaljnjih postopkih zoper takšne voznike podana kazenska ovadba na pristojno okrožno državno tožilstvo," so pojasnili na PU Nova Gorica. Dodali so, da policija v večini primerov storilce uspešno odkrije.

Policisti so sicer odgovornim na bencinskih servisih med drugim svetovali, naj njihovi uslužbenci dosledno izvajajo nadzor nad točenjem in plačevanjem natočenega goriva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

avspng
13. 07. 2012 11.39
v brda naj država naredi cesto kot se šika....
tir1A
13. 07. 2012 08.24
+2
Važno, da je Italijanom poceni...kam naj gremo pa mi poceni tankat? :)
simona_semenic
12. 07. 2012 18.53
+1
Komaj še slišim, kako v drevesu šumi daljava. Komaj še čutim, kako v meni šumi drevo. Izgubljam skrivnosti, izgubljam besede, pozabljam imena svojih zvezd. Čarovnik v stari otroški knjigi z rdečim cvetom na robu ne čaka več name. Nikoli ne bo izrekel besede, nikoli ne bom brez sence, nikoli ne bom hodil z njim skozi skrite svetove. Komu naj dam stekleni kos pomladne modrine, ki sem skozenj gledal svet, komu oblak, ki sveti v noč? Pozabljam imena najlepših rož in komaj še slutim vetrove. Jože Udovič, Komaj še slišim
ekofluid
12. 07. 2012 16.00
+3
"Zavodu za turizem, kulturo, mladino in šport Brda" - in kje ste ta zavod dobili? Ste si ga izmislili, ali pa oni lažejo. To da domačinom ni treba čakat je ena neumna laž in tisti ki je to izjavil bi mu bilo potrebno dati dva cmoka. Problem je ker domačini niti domou ne morejo iti zaradi kolon.
dalmatic
12. 07. 2012 13.13
-3
Slovenija bi se morala obrnit k enodnevnim turistom.vsako leto gre cez slovenijo 14 mil turistov,ki so namenjeni na hrvasko obalo,ampak zal jih vinjete(statisticno gledano,kopi vinjeto sam 15% tujih turistov in se ti procenti padajo iz leta v leto) v veliki meri odvrnejo od raziskovanja slovenije.15 eur(ted vinjeta) za enourni izlet po slov avtocestah je zlo velik,ce pogledamo da na hrvaskem za 140 kun(20 eur) prevozis 350 km.
DSS
12. 07. 2012 16.42
+6
Prodajaš buče. Jest sem lansko leto za dopust pustil 44 eur za cestnino na hrvaškem za en teden. Pri nas pa je to 15 eur. Letos bo še dražje, ker so podražili bratje hrvati. Tko, da ne nabijaj o cenejši cestnini. Z dvakratnim obiskom na Hrvaško obalo sem pa skoraj na Letni slovenski vinjeti. Še poceni smo.
putinj
12. 07. 2012 18.50
a ti si se celi teden sam po avtocesti furo gor in dol da si jim toliko pusto ejga? ne streljaj takih neumnih no
bitanga
12. 07. 2012 12.53
+5
Slovenija je tranzitna država s štirimi sosedami. Če bi za 10- 20% znižali ceno goriva bi ves tranzit in sosedi tankali v Sloveniji, proračun ne bi nič trpel, slovenci bi se pa vozili ceneje.. Med turistično sezono bi celo profitirali.
DSS
12. 07. 2012 16.43
Alojz Železnik 1
12. 07. 2012 12.39
+2
Italijanom se skok čez mejo splača: cena goriva je pri nas občutno nižja In nam se ga jim splača prodajat! Oboji smo veseli! kaj ni to lepo!
byteME
12. 07. 2012 12.17
+5
v italiji pa občutno višje plače... dejte medji si nekam porint te vaše objave!!!! prav za norce nas mate!!!!!!!!!
nina1994
12. 07. 2012 11.26
+2
uf res je,v kolhozu se cedita med in mleko..zihr so nam italijani "fouš" nad kvaliteto življenja.
Trust35
12. 07. 2012 10.46
+12
V Sloveniji; Evropske cene bencina,Afriske place !
santamaura
12. 07. 2012 10.46
+1
Samo to še manjka, da bomo na 24ur videli ministra Žerjava, kako Italijanom bencin tanka
kosez
12. 07. 2012 10.17
+6
Za njih poceni, za nas predrago ;)
KML
12. 07. 2012 09.45
+3
Dobro jutro, žalost! A zdaj se bomo pa s tem hvalili? Sploh pa, s čim si je to večdesetletno stanje zaslužilo naslovnico?
Trust35
12. 07. 2012 10.47
To je OD VEDNO! Ko je bila YU je en tank njim stal manj kot liter piva! Kaj je novega v temu?
takosenedela
12. 07. 2012 09.31
+6
okrog teh naftnih derivatov je tak sama lopovščina!
Kilah1337
12. 07. 2012 09.23
+3
Spet bodo vsi cmerali kako je to samo začasno in da bomo počasi imelu najdrazj bencin itd.... Jokice 24ur klasika :) bodte veseli pa nehejte jamrat
BMWmunja
12. 07. 2012 10.18
-2
Robinson
12. 07. 2012 09.23
+5
''Ob tem velja spomniti, da je bencinski turizem dvosmeren in da se tudi Slovenci zapeljemo čez mejo takrat, ko je gorivo pri sosedih cenejše.'' Pri italjanskih sosedih ziher nikoli. Moram reči, da ste prav zadeli dan na mirenski bencinski črpalki. Grem mimo skoraj vsak dan, pa prav vedno čakajo avti tudi na cesti. Vi ste imeli srečo. :) V središču Nove Gorice pa težko dobiš kakšno italjansko stranko - mogoče tisti, ki se zapeljejo iz kazinoja - ker je na meji med državama črpalk za celo Italijo (pretiravam, pa vendarle).
rob3rt
12. 07. 2012 08.49
+2
Ne se bat, še malo, pa bo iz istega razloga za nas aktualna Italija, enako kot sta že Avstrija in Hrvaška...
BMWmunja
12. 07. 2012 10.20
+1
platon26
12. 07. 2012 08.32
-4
POP vaši podzaavesti javla da bodite veseli s cenami drugje so še višje zato ne sitnarite preveč in bodite tiho če pa ne vrjamete kako luštno je pri nas pa poglejte kako ITALJANI hodijo k nam! PFUJ POP naj sije v očeh pa to....
BMWmunja
12. 07. 2012 10.21
+2
Če bi italijani k nam hodili po plače bi mi mislili, da so izumrli....
NiiCk
12. 07. 2012 08.26
+13
Naša Država je smešna, glede na to, da vedno dvigujejo cene (pustmo zdaj tiste zadnje 3 izjeme) Bi lahko videli, da se cenejši bencin bolj splača, ceneje imaš-večkrat se tanka, večji je promet in dobiček.
platon26
12. 07. 2012 08.33
+6
saj niso tako neumni kot izgleda oni to že vejo samo ko boš pa ti ugotovil da Slovenija ni samostojna in ne dela kakor sama želi ampak tako kot zahteva EU potem bo malo bolje!
bobrock
12. 07. 2012 08.08
+17
ma tako je že 30 let