Slovenija

FOTO: Ankarančani za, Koprčani proti

Ankaran, 09. 11. 2009 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na referendumu so Ankarančani podprli ustanovitev svoje občine, medtem ko so Koprčani predlog o delitvi občine z veliko večino zavrnili. Poslanec Luka Juri pravi, da je to Popovičev največji 'dosežek'.

Poslanec Zaresa Franco Juri je kot formalni predlagatelj referenduma za občino Ankaran v DZ izrazil zadovoljstvo, da so se lahko Ankarančanke in Ankarančani odločili svobodno in s prepričljivo udeležbo.

Podatki Državne volilne komisije (DVK) so po končanem štetju glasov pokazali, da so Ankarančani s 56 odstotki za in 44 odstotki proti podprli ustanovitev občine Ankaran. Prebivalci mestne občine Koper so sicer z veliko večino zavrnili predlog o delitvi občine na štiri nove.

Včerajšnjega referenduma se je v Ankaranu udeležilo 1724 volilnih upravičencev oziroma dobrih 64 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Glede na neuradne izide, objavljene na spletni strani DVK, je za ustanovitev lastne občine glasovalo 956 volilnih upravičencev, proti jih je bilo 748, 20 glasovnic pa je bilo neveljavnih. Glasovom bo sicer treba prišteti še glasovnice iz predčasnega glasovanja.

Referendum-6
Referendum-6 FOTO: Dare Čekeliš

"V Ankaranu smo se opredelili za samostojno pot, ki nam bo omogočila boljši in pravilnejši razvoj našega življenjskega okolja," je poudaril vodja pobude za ustanovitev samostojne občino Ankaran Gregor Strmčnik. Odločitev za lastno občino je označil kot "odločitev za prihodnost nas in naših generacij". Po njegovem bo končni rezultat, ko bodo izločene glasovnice volivcev, ki so se v volilni imenik vpisali naknadno s spremembo stalnega bivališča, pokazal okrog 65-odstotno podporo samostojni občini.

Prebivalci mestne občine Koper so sicer z veliko večino zavrnili predlog o delitvi občine na štiri nove. Na referendumskem območju Koper je po neuradnih izidih proti ustanovitvi nove občine glasovalo 88 odstotkov udeležencev referenduma, na referendumskem območju Dekani 93 odstotkov, na referendumskem območju Škofije - Hrvatini 91 odstotkov, na referendumskem območju Marezige - Šmarje pa 94 odstotkov.

Najbolj številčno so se referenduma udeležili volivci na referendumskem območju Dekani, kjer je svoj glas oddalo dobrih 47 odstotkov volilnih upravičencev. Na referendumskem območju Koper se je referenduma udeležilo 26 odstotkov volilnih upravičencev, na referendumskem območju Škofije - Hrvatini 32 odstotkov, na območju Marezige - Šmarje pa 38 odstotkov volilnih upravičencev.

Referendum-2
Referendum-2 FOTO: Dare Čekeliš

Služba za lokalno samoupravo: Referendumi o novih občinah izražanje legitimne pravice občanov

V službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko referendume o novih občinah razumejo kot izražanje legitimne pravice občanov glede organiziranosti lokalne skupnosti, kjer prebivajo. Pojasnjujejo, da bo vlada pri določanju besedila predloga zakona za ustanovitev novih občin najverjetneje predlagala ustanovitev občin Ankaran in Mirna.

"Referendumi so v skladu z ustavo posvetovalne narave, vendar pa so za zakonodajno oblast obvezujoči predvsem v primerih, ko je bilo za predlagano območje za novo občino v parlamentu ugotovljeno, da izpolnjuje pogoje za ustanovitev, izid referenduma pa je bil pozitiven," dodajajo.

Referendum o novih občinah
Referendum o novih občinah FOTO: Dare Čekeliš

Poleg tega v vladni službi pojasnjujejo, da postopek za ustanovitev nove občine lahko začne DZ na predlog, ki ga vložijo z ustavo določeni predlagatelji zakona ali občinski svet. DZ mora postopek končati najkasneje tri mesece pred rokom, ki je določen kot prvi rok za razpis rednih volitev v občinske svete, postopek pa se lahko začne kadar koli v mandatnem obdobju DZ.

Postopek vključuje referendum o ustanovitvi nove občine, ki ga razpiše parlament na podlagi ugotovitve, da predlagano območje izpolnjuje pogoje za ustanovitev občine. Celoten postopek ustanavljanja občin pa se zaključi s sprejetjem zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij.

Nadalje v SVLR navajajo, da bo DZ po pravnomočnosti poročila državne volilne komisije razglasil odločitev, ki je bila sprejeta na referendumu in jo objavil v uradnem listu. Zatem pa vlada določi besedilo novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij. Zakon lahko parlament v postopku sprejemanja dopolni oz. spremeni, dodajajo, vendar mora biti izpolnjen ustavni pogoj, da je bil na predlaganem območju za ustanovitev občine izveden referendum

Politika spoštuje voljo Ankarančanov

Gre za zgodovinski poraz za koprskega župana Borisa Popoviča, izguba Ankarana pa bo ostala zapisana kot njegov največji 'dosežek'. Luka Juri, SD

Na rezultate referenduma so se že odzvali v LDS, kjer poudarjajo, da spoštujejo odločitev volivk in volivcev. Številčna udeležba v Ankaranu po njihovem mnenju kaže na to, da ne gre za politično manipulacijo, ampak za jasno izraženo željo prebivalcev Ankarana po spremembi.

Prebivalcem Ankarana pa je za pogumno odločitev čestital tudi poslanec SD Luka Juri, ki je sporočil, da bo rezultate, čeprav s težkim srcem, spoštoval.

Predsednica koprskega odbora Zares Barbara Verdnik je sporočila, da je slaba volilna udeležba na referendumu o razdelitvi koprske občine pokazala, da je bil referendum "nepotreben in ni bil izraz volje občanov". Županov poskus zlorabe referendumov in referendumske kampanje za politično podporo samemu sebi je v celoti spodletel, žal tudi tokrat z našim denarjem".

Predsednica koprskega odbora SLS Olga Franca pa poudarja, da so poslanci SLS vseskozi podpirali pobudo o ustanovitvi samostojne občine Ankaran, ker gre za voljo tamkajšnjih prebivalcev, podpirati pa jo nameravajo tudi v prihodnje.

Po mnenju NSi izidi nedeljskega referenduma kažejo, da je z njimi poražena politika izkoriščanja s strani mestne občine Koper, ki traja že vse od osamosvojitve Slovenije. Ob tem poudarjajo, da odločitev Ankarančanov "ne temelji na domnevnih krivicah, ki so se jim zgodile s strani koprskega župana, ampak na želji, da so sami svoji gospodarji ter tako sami odločajo o svoji prihodnosti in razvoju". V stranki od državnega zbora zdaj pričakujejo, da bo spoštoval voljo Ankarančanov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

8JASMIN
09. 11. 2009 18.41
V PAMETNIH DRŽAVAH SE OBČINE ZDRUŽUJEJO, SAJ S TEM PRIVARČUJEJO NEPATAKO, KOT V SLOVENIJI, AMPAK V SLOVENIJI SO PAČ DRUGAČNA PRAVILA V OZADJU OZ. PO OBOGATENJU, SAJ NAVADEN ČLOVEK NEBO NIČ PROFITIRAL, SAMO ONI KI SO OZ. KI BODO PRI KORITU V ANKARANU, TAKO SE PAČ DELA PRI BOLJŠEVIKIH!
Penzic
09. 11. 2009 14.19
@Tonček Balonček V večini primerov velike občine skrbijo samo za svojo rit in iskoriščajo ostale večje kraje, se posebej če se tam kaj ustvarja. Primerov je zelo veliko po Sloveniji. Je pa res, da pogoji glede samofinanciranja teh novih občin niso dovolj striktni in je potem država tista, ki mora pokriti razliko. Se strinjam da ta razdrobljenost ni najboljša rešitev, vendar pa je v nekaterih slučajih za nekatere sredine zelo dobra poteza in se zgodi "boom", nekatere pa se seveda ve da so nastale zgolj zaradi politicnih apetitov in po želji nad vladanjem, pa če tudi so revni ko cerkvena miš. Mislim da je za Ankaran dobra rešitev in bodo seveda ob dobrem vladanju in iznajdljivosti nove občinske uprave lahko doživeli svoj "bum", bodisi s svojimi prihodki bodisi z večjo avtonomnostjo pri kandidiranju na različnih razpisih.
the_ice
09. 11. 2009 13.17
pff beda.. zato ker SD ni uspelo ostati v kopru se spravijo na ankarančane
Tonček Balonček
09. 11. 2009 13.06
Penzic, pa kašen boom? Imajo pač kaj na svojem območju, črpajo opa drugje! Meni bi bilo najljubše, če bi bila moja parcela hkrati tudi moja občina, jaz bi bil pa župan. Gotovo bi doživel boom!!! Tudi nabiralnika ne bi več odpiral!
Ulikses
09. 11. 2009 11.57
56 odstotki za in 44 odstotki proti to pa ni neka huda podpora...v bistvu samo 6 % razlike...
Penzic
09. 11. 2009 11.05
res je da je v Sloveniji zelo veliko občin, vendar pa so nekatere male občine doživele pravi bum, ko so se odcepile od večjih, ki so jih nenehno zažirale, še posebej če imajo na svojem področju razvito industrijo in podjetništvo, sem mnenja da bi poleg vseg pogojev za ustanovitev občine, bil tudi ekonomski vidik, vsekakor mislim da je za Ankaran veliko boljše da se odcepi
milimix
09. 11. 2009 11.02
TAKOJ BO MANJŠA BRESPOSELNOST SPET BODO KOMUNAJZARJI ODPRLI NOVA DELOVNA MESTA POMOŽNOSTI NA OBČINAH.
dl240580
09. 11. 2009 11.02
Klampfman kaj je pa do sedaj Kangler naredil za MB na vsak način hoče speljat projekt Univerziade ki ni profitabilen ceste po MB imate luknjaste kanalizacijo dotrajano prav tako vodovod hočete pa Univerzijado. In to seveda naj se financira iz davkoplačevaskega denarja kot potem tudi vsa vzdrževanja objektov ki bi ostala na grbi državi. Kar se pa Ankarana tiče jim dam prav prej je Popovič vozil raily sedaj pa pametuje v politiki in hoče prodati elitna zemljišča v Ankaranu zakaj jih ne proda v Kopru.
Tonček Balonček
09. 11. 2009 10.52
Kja pa referendum o priključitvi Italiji in zdužitvi z Miljami?
Tonček Balonček
09. 11. 2009 10.51
A ko bo šel Popović v penzijo, bodo imeli pa spet referendum o vrnitvi pod Koper?
ping
09. 11. 2009 10.36
Brazveze. Pač ker ne marajo Popoviča, še ne moejo biti svoja občina. To res nima nobenega smisla, da imamo tako male občine.
Tonček Balonček
09. 11. 2009 10.32
puj, če bo nova občina, sploh ni gotovo, referendum ni bil obvezujoč!
Tonček Balonček
09. 11. 2009 10.31
Klampfman, pa kaj je sposobna narediti ta mafija? Kupiti patrije in organizirati predsedovanje za 100 mio EUR? Univerziado mogoče? Izdajati Slovenski tednik? V časih gospodarske konjukture in 6 odstotne gospodarske rasti realno nižati plače?
puj
09. 11. 2009 10.26
hvala za zanimanje ki ga imate za našo novo občino Ankaran. Skrbeti bi vas moralo kako bo Popovič plačal leasing za vse kar je naredil za Koper!
Puys
09. 11. 2009 10.23
Mater, vsak travnik bi že rad bil svoja občina.
pre_mar@hotmail.com
09. 11. 2009 10.08
Še največji poraz po mojem bo na koncu za Ankarančane. Dobili bodo svoje Popoviče, ki pa ne bodo po mojem niti približno spodobni kaj naredit.
Klampfman
09. 11. 2009 09.35
@flik Dejstvo je, da je "desna mafija" vsaj sposobna kaj narediti, "SD mafija" pa zafura vse (razen lastnega bančnega računa). V Mariboru smo imel pred Kanglerjem Soviča. Oba sta lokalna šerifa, so to razliko, da je Kangler sposoben kaj naredit tudi za mesto, Sovič pa ne!
Klampfman
09. 11. 2009 09.32
Koliko teh občin pa še rabimo??? Pa kaj je folk res tako nor, da misli, da bo v svoji žepni občini živel bolje? NE! Bolje bodo živeli samo lokalni veljaki, ki bodo cuzali več tisoč € županske plače. Naredlo pa se ne bo nič, razen par 100m asfalta okrog Občinske hiše...
eiffel
09. 11. 2009 09.32
Brez veze. Danes bo občina Ankaran, čez dve leti še Debeli rtič.
Tonček Balonček
09. 11. 2009 09.29
A Popović je od Janše koprska podružnica ali kako?