Slovenija

FOTO: Ali tudi iz vaših zabojnikov lezejo črvi?

Ljubljana, 27. 07. 2011 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Ne moremo se znebiti nagnusnih črvov," pravi naša bralka, ki za stanje rjavih zabojnikov krivi komunalce. Ti odgovarjajo, da omenjene posode čistijo enkrat na tri mesece, ostalo je v domeni uporabnikov.

Črvi v zabojniku - 3
Črvi v zabojniku - 3 FOTO:
Rjavi zabojniki niso le mesto za odpadke iz naših gospodinjstev, ampak so precej pogosto tudi dom malim belim črvom razkrojevalcem. Bitja sicer v naravi igrajo izjemno pomembno vlogo, a težava nastane, ko se zaredijo v naših smetnjakih.

"Zabojnikov nikoli ne operejo!"

"O vsebini naših zabojnikov za biološko razgradljive odpadke smo obvestili upravnika bloka, sami kupili apno ter posipavali odpadke, a črvi so se kljub temu močno razmnožili," je na težavo opozorila ena naših bralk. Sama meni, da k temu močno pripomore tudi dejstvo, da omenjene zabojnike pristojno komunalno podjetje Snaga prazni le na vsakih 14 dni. "Ob tem pa teh zabojnikov nikoli ne operejo," pravi in dodaja, da bi morali za neprimerno vzdrževanje komunalci tudi kazensko odgovarjati.

Črvi v zabojniku - 4
Črvi v zabojniku - 4 FOTO:
Snaga: Čistimo enkrat na tri mesece, ostalo je v domeni uporabnikov

Ko smo v zvezi s tem povprašali pristojne na ljubljanski Snagi, so nam ti odgovorili, da vse poteka v skladu z zakonom. "Po odloku je pranje teh posod predvideno le enkrat na vsake tri mesece," nam je pojasnil tiskovni predstavnik podjetja Valter Nemec. Kot je nadaljeval, je vmesno pranje, ki da je vsekakor večkrat potrebno, v domeni uporabnikov, a po predhodnem naročilu lahko po njegovih besedah delo opravijo tudi delavci Snage, za enkratno pranje pa morajo uporabniki odšteti okoli 22 evrov. "Situacija je težko rešljiva, saj so črvi vedno spremljevalci teh odpadkov in je pač potrebno pričakovati, da se lahko v ugodnih klimatskih pogojih pač pojavijo," je še dejal.

Kot je še dejal, rjave zabojnike v ožjem centru mesta praznijo trikrat tedensko, v širšem centru enkrat tedensko, v primestnih občinah pa enkrat na dva tedna.

Črvi v zabojniku - 2
Črvi v zabojniku - 2 FOTO:

Rešitev so biorazgradljive vrečke

Na vprašanje, kako lahko razmnoževanje na pogled nadvse neprijetnih bitij preprečimo, Nemec odgovarja, da je priporočljiva uporaba biorazgradljivih vrečk za smeti. "Posode se tako ne umažejo in se ob odvozu tudi lepo spraznijo," pravi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jafalical
23. 06. 2022 13.55
+1
to da komunala cisti, spira 1x na tri mesce, ne bo drzalo, saj se vidi po zabojnikih kdaj jih sperejo in ce jih.Z njihove strani je to samo odgovor za folk...kako pa prikazejo financno za sredstva, ki jih uporabljajo na tri mesce, je druga pesem. Menim, da kjer se vidi da so ce zavlekli crvicki, bi treba kanto razkuziti oz. jo sprati, ne glede kdaj imajo v programu.
vivaro
28. 07. 2011 11.14
+3
Komunala-to je ena najboljših firm,se ve od kod jim denar -ločujemo odpadke,očistimo jim zabojnike in mogoče bi jim oprali še vozila za odvoz le-teh.Čez čas bi KOMUNALA mogoče prišla z idejo,da odpadke pripeljemo do nji kar mi sami-seveda bi nam tudi to zaračunali.
pacce
28. 07. 2011 10.50
+1
moster: črvi ne grejo nikamor, črvi so mladiči muh, muhe gredo na vse gnilo in tam izležejo jajčeca
moster
28. 07. 2011 10.35
-1
a niso to bio-odpadki, kolk jest vem , grejo črvi sam na crkovino! staro meso...ipd
is.gd.24sekund
28. 07. 2011 10.28
+1
vaša ideja, vi pucajte če bi jaz imel tako kanto bi bila vedno čista in brez pikice nečistoč, ker bi vse smeti metal v "splošno" kanto tako kot smo jih že vedno in jih bomo tudi vedno ločujte pa tiste svinje, ki imate od tega dobiček
idrca
28. 07. 2011 10.08
pri nas dobiš vrečke na komunali zastonj ,pa tudi kanto za odpadno olje dobiš,vrečke v trgovini so predrage zaenkrat je redu,je pa res da dosti ljudi ne zna ločevati odpadkov ali pa nočejo treba tako kot v Avstriji tisti ki ne sortira kot je treba treba prijavit in plača kazen zakaj bi ti plačeval namesto nekoga drugega.
smito23
28. 07. 2011 09.58
:)))))))))) zakon, prvič vidim..... prvič vidim tako črve iz kant, še bolj pa kante, ki jih v naši občini komunala sploh še ni dostavila, pa čeprav imajo deponirane v svojem skladišču. bojda vse skupaj zavirajo na občini - občinska oblast NSi in SLS dela svoje... :)))
zalijanc
28. 07. 2011 09.53
imamo tri kante in po odvozu smeti vsako operem in razkužim, ker imam rad čistočo pred hišo.
davkoplacevalka
28. 07. 2011 09.48
RIBIČI POZOR ZASTONJ VABA ljudje jamrate kako je vse drago in kako ubogi da ste, hrane pa vsak dan zmečete v odpadke na tone,
pikksi
28. 07. 2011 09.41
Pri nas pa rjavega zabojnika sploh ni. So pa tile komunalci od sile. Vsi vemo da je z ločevanjem odpadkov povezan velik denar. Kljub temu nam odvoz slano zaračunavajo. Potem bi pa oni zaračunali še pranje zabojnikov. Slovenci smo pa res en narod, da ga ni para v Evropi. V Italiji ločujejo odpadke že veliko časa. Vendar so vsakemu gospodinjstvu dostavili zastonj kante za odpadke, pa še bio razgradljive vrečke dobijo zastonj. Naši komunalci pa veselo služijo.
pacce
28. 07. 2011 09.22
OMB ko grozljivka
Robert Poga?nik
28. 07. 2011 09.19
lenuhi leni operite te kante pa bo vse vredu,kako pa mislite da delajo ostali.samo stokate da bi drugi namesto vas delal,jaz jo tud sam operem.
petrapia
28. 07. 2011 09.14
+2
Moje mnenje je, da bi morala komunala v poletnih mesecih biološke odpadke nujno odvažati vsaj 2x tedensko! Povsod, ne le v večjih mestnih centrih, konec koncev pošteno plačujemo komunalne prispevke.
Ata_Smrk
28. 07. 2011 09.12
He he, izgleda kot RIŽ !! Samo posušiti ga je treba in spakirati, pa je. Snaga pa je v tem primeru: NESNAGA, če kdo kaj mene vpraša, pa me ne... Uboga Slovenija...
Darko32
28. 07. 2011 09.02
MB-KAPS To kar navajaš enostavo ni res. Namreč teh kant ne moreš vredu oprati z samo cevjo in hadno vodo. Opereš jih lahko edino z vodo pod velikim pritiskom in prej jo moraš oprati na roke, da jo odrgneš z neko krtačo. Seveda če imaš prostor za pranje.
V.V.V.
28. 07. 2011 08.56
pri nas jih praznijo 1x tedensko in 1x mesecno jih pod pritiskom operejo
MB-KAPS
28. 07. 2011 08.40
ja ljudje so pa res leni. primeš šlauf odpreš vodo opereš ( ko ga spraznijo) in ga postaviš nazaj. Jaz ga vsakič ko ga spreznejo operem saj organski odpadki smrdijo.
G-i-z-m-o
28. 07. 2011 08.34
+1
"Ti odgovarjajo, da omenjene posode čistijo enkrat na tri mesece, ostalo je v domeni uporabnikov." potem se pa tako zmenimo....pošljite položnico na vsake 3 mesece, pa bomo čistili sami! že tako namesto vas ločujemo odpadke, plačujemo pa enake oz večje zneske, sedaj bi pa radi, da bi še čistili namesto vas najbolje, da ne delate nič, pa bomo z avti sami vozili smeti na odlagališča, položnice pa pošljite 2x na mesec, banda
Matija-Gubec
28. 07. 2011 08.24
To bi lahko lepo zapakiral pa na kitajsk poslal... kao bio soja!?
jesis1a
28. 07. 2011 08.19
Bio razgradljive vrečke vsakdo lahko dobi zastonj na oddelkih s sadjem in zelenjavo raznih samopostrežb. Jaz jih imam vedno veliko na zalogi, saj so praktične za pobiranje pasjih iztrebkov in bio-odpadke. Posebej pazljivo zavežem mesne in kostne odpadke (to na sliki so mesni črvi) in dejansko še NIKOLI nisem videl kaj podobnega v našem smetnjaku.